Post na vodi – recepti i pravila posta na vodi

Sipanje vode u čašu
Sadržaj:

Post na vodi je deo tradicije vernika u mnogim religijama, pa je tako slučaj i u hrišćanstvu. Odricanje od hrane kao deo posta ima nekoliko stepenovanja u kontekstu strogoće posta.

Tako se post na vodi smatra “strogim postom”, jer je značajno manji izbor jela, samim tim što nije moguće pripremati hranu na ulju.

Post na vodi je način ishrane, čija pravila podrazumavaju isključivo pripremanje hrane na vodi. Ne radi se o dijeti, niti izgladnjivanju kako bi se što pre izgubio veliki broj kilograma.

Sipanje vode u čašu

Nasuprot tome, u pitanju je veoma zdrava ishrana, pri kojoj ćete se hraniti izbalansirano i raznovrsno, ako ste dobro informisani o tome šta se sme jesti. 

Svakako se podrazumeva da se tokom perioda kada postite nećete prejedati!

Ukoliko i sami želite da se upustite u ovaj izazovan poduhvat, savetujemo vam da nastavite sa čitanjem teksta, jer ćete dobiti korisne informacije.

Post na vodi – šta je post na vodi i kakva su pravila?

Na prvi pogled, post na vodi ili strogi post kako se još naziva, deluje kao da zaista neće imati puno izbora po pitanju pripremanja hrane. Pa ipak, situacija i nije baš toliko strašna.

Ono čega ćete morati da se odreknete tokom posta na vodi jesu namirnice životinjskog porekla i sva hrana koja se priprema na ulju.

Post je jedan duži vremenski period kada se odričemo od hrane, zarad pročišćenja tela, u skladu sa hrišćanskom tradicijom. Jedan deo posta je i strogi post, koji podrazumeva samo hranu na vodi.

Crkveni kalendar jasno nalaže od kada do kada se tokom ovog period na koji način posti. Zato morate razlikovati:

  • post na vodi – hrana se kuva samo na vodi;
  • post na ulju – posna hrana na ulju takođe u opticaju;
  • post na ribi – ubacuje se i riba;
  • suhojedenje – voda i suve posne namirnice;
  • beli mrs – sve sem mesa.

Iako veoma strog, post na vodi nema za cilj izgladnjivanje tela, već isključivo izbacivanje pomenutih namirnica. Post kao duhovna stvar ima za cilj pročišćavanje tela i duha, a neophodna je aktivnost u trajanju od 7 dana pre pričesta.

Potrebno je napraviti razliku između posta i gladovanja na vodi, s obzirom da ovo drugo podrazumeva izbacivanje hrane na duže vremenske periode, što kod posta nikako nije slučaj.

Šta jesti tokom posta na vodi i da li je on toliko “strog”?

Ukoliko do sada niste imali iskustva sa postom ovog tipa, možda je prava prilika da se oprobate, te prepoznate neka tradicionalna srpska jela i pojedina koja su produkt modernog doba.

Post jeste verska aktivnost, ali ima višestruko pozitivna dejstva na organizam, dok jednako dobro utiče na čoveka u psihičkom smislu. Iskustva ljudi koji praktikuju postove na vodi su u najvećem broju slučajeva pozitivna.

Međutim, verujemo da vas ipak više zanima i onaj praktičan deo kada je u pitanju post na vodi, šta jesti i kako pripremati hranu?

Pre svega, slobodno možete da zaboravite na naručivanje brze hrane, dok vam u pekari ostaje svega nekoliko proizvoda koje možete kupiti – hleb i kuvani đevrek su neki od njih.

Evo i nekoliko namirnica koje su veoma nutritivno bogate i pružaju osećaj sitosti, a možete ih jesti tokom strogog posta:

  • sirovo voće i povrće;
  • bareno voće i povrće;
  • sveže salate od voća i povrća;
  • orašasti plodovi;
  • biljna zamena za mleko;
  • biljne supe i čorbe;
  • kačamak od belog ili žutog brašna na vodi;
  • potaž od povrća.

Kao što možete videti, izbor jela za post na vodi je sasvim solidan, tako da možete zadovoljiti svoje potrebe za unosom zdravih nutrijenata veoma efikasno.

Post na vodi recepti

Recepti za post na vodi su dokaz da je ovaj način ishrane potpuno zdrav, izbalansiran i da kada se jela pripreme na pravi način, može doneti dovoljnu količinu energije za svaki dan.

Možda će vam se u početku činiti kako ishrana nije dovoljno bogata, ali ćete vremenom shvatiti da je ovaj post odličan način da smanjite opterećenje na želudac i čitav sistem za varenje.

U nastavku pogledajte i koja su to posna jela i recepti za post na vodi ušli u naš uži izbor:

  • testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom;
  • posni rižoto sa komadićima soje;
  • bukovača na vodi;
  • čorba od praziluka;

#1 Testenina bez jaja sa pečurkama i crvenim sosom

Ovaj recept je jedan od dokaza kako možete za svega 30 minuta napraviti veoma kvalitetan obrok koji će vas zasititi.

Neophodni sastojci (porodični ručak za 4 osobe):

  • 500ml kuvanog paradajza;
  • voda;
  • bosiljak;
  • 2 glavice belog luka;
  • 200g svežih pečuraka;
  • mleveni orasi;
  • testenina po izboru.

Način pripreme:

Umesto ulja, za kuvanje testenine će vam pomoći kuhinjska sto i omogućiti da se testenina ne zalepi za dno šerpe. Dok se testo kuva u jednoj šerpi, u drugoj pomešajte kuvani paradajt, luk, pečurke i vodu, te ostavite da se kuva 15 minuta.

Nakon kuvanja dodajte začin po izboru i dobili ste savršen preliv za testeninu pripremljenu na vodi. 

#2 Posni rižoto sa komadićima soje na vodi

Recepti kao što je posni rižoto će vam omogućiti da dobijete restoransko jelo i sebi ugodite tokom posta.

Sastojci:

  • 1,5l vode;
  • 2 glavice crnog luka;
  • 3 komada mladog crnog luka;
  • 3 šargarepe;
  • 1 krompir;
  • 1 šoljica komadića soje;
  • 3 glavice belog luka;
  • šolja pirinča;
  • začini;
  • komad svežeg paradajza;
  • šolja kuvanog paradajza.

Način pripreme:

Potrebno je zakuvati litar vode na tihoj vatri i kada provri dodati glavicu crnog luka i 2 trake mladog, pa zatim izdinstati 20 minuta. U drugoj posudi za to vreme sipajte 0,5 litara vode i dodajte glavicu crnog, traku mlado i 3 glavice belog luka, začine i šolju soje. Sve to treba da odstoji 40 minuta.

U prodinstani luk u prvoj posudi se dodaje 1 krompir i 3 sitno iseckane šargarepe, te se na tihoj vatri ponovo sve dinsta. Zatim se sastojci iz dve posude spajaju i dodaje još jedna šolja pirinča, kao i nakon 10 minuta kuvani paradajz.

Komad paradajza možete dodati na kraju i pustiti da se lepo sjedini sa ručkom!

#3 Bukovača na vodi – veoma jednostavna za pripremu

Bukovača na vodi je još jedno u nizu jednostavnih jela za vreme posta, koja će vas jednako zasititi i oduševiti svojom originalnošću.

Sastojci:

  • 300g bukovače;
  • 1 tikvica;
  • 2 ili 3 šargarepe;
  • 2 glavice crnog luka;
  • so;
  • tan i soja sosevi.

Način pripreme:

Način prireme je dokaz zbog čega je ovo veoma brz, efikasan i zdrav posni ručak na vodi. Sipajte malo vode, te zatim prodinstajte glavne sastojke: luk, šargarepu, tikvice i bukovaču. Pri kraju dinstanja namirnica dodajte začine i soseve. 

Jedite odmah dok je toplo, s obzirom da ukus neće biti isti kasnije.

#4 Čorba od praziluka – kada želite nešto ukusno na kašiku

Čorba od praziluka je idealan izbor kada vam se jede nešto kuvano, što će prijati vašim organima za varenje. Pa ipak, ne preterujte sa količinom ukoliko vam je želudac osetljiv na praziluk.

Potrebni sastojci:

  • 2 praziluka;
  • glavica crnog luka;
  • do 400g  krompira;
  • so, biber, lovorov list;
  • pola limuna;
  • kašika brašna.

Način pripreme:

U zagrejanu vodu sipati crni luk i praziluk, te kuvati dok ne smekšaju, pa onda ubaciti iseckani krompir, začine i sve preliti sa 1l vode. Sve se to kuva do 50 minuta na umereno toploj vatri.

Kada se zakuva, dodati brašno i tako prokuvati još 5 minuta, i finalno zaliti limunovim sokom.

#5 Posne punjene paprike na vodi – slastan posni ručak na vodi

Hrana za post na vodi može biti jednako ukusna i privlačna na oko, dok su punjene paprike na vodi odličan primer za tako nešto. Uz njih vam post neće pasti nimalo teško.  

Evo i neophodnih sastojaka:

  • sveže paprike;
  • pečurke;
  • kuvani paradajz;
  • pirinač;
  • so, biber i drugi začini prema ukusu.

Način pripreme:

Prevashodno je potrebno obaviti dinstanje pečuraka i praziluka na vodi, uz istovremeno barenje pirinča u drugoj posudi. Zatim se sve to spaja i dodaju navedeni začini. Kada je smesa gotova, nafilujte paprike njim i poređajte u tepsiju.

Možete ih zaliti kuvanim paradazom, kako bi održale svoju svežinu, pa ih ispecite na umerenoj temperaturi.

Devojka priprema hranu u kuhinji

Posni kolači na vodi – kvalitetan dezert nakon ukusnog obroka

Nakon ukusnog i zdravog obroka, koji će vaš organizam bez problema svariti, sigurno je da će vam ostati i dovoljno prostora za dezert – posni kolač na vodi je odličan izbor!

Evo i koji kolač na vodi može da se nađe baš na vašoj trpezi za vreme posta:

  • posni mafin na vodi;
  • manastirska pita;
  • sudžuk.

Posni slatkiši na vodi se veoma jednostavno pripremaju, pa ćete za kratko vreme imati savršenu poslasticu nakon ručka. Jelovnik za post na vodi podrazumeva i kolače, te zato pogledajte naše recepte u nastavku.

#1 Posni mafin na vodi

Kolač na vodi koji će upotpuniti dane tokom posta i biti odličan dezert, jeste upravo posni mafin.

Potrebni sastojci:

  • 2 izrendane jabuke;
  • iseckane suve šljive – 8 komada bez koštica;
  • 2 izgnječene banane;
  • sitno iseckane pomorandže – 2 komada;
  • 2 male izrendane šargarepe;
  • 300g ovsenih pahuljica;
  • 3 do 4 kašike šečera;
  • 5 kašika meda.

Način pripreme:

Sve navedene sastojke u jednoj većoj posudi spojiti u smesu, sačekati nekoliko minuta, pa zatim preliti u kalupe za mafin. Ostaviti da se peče 10 – 15 minuta i ovaj jednostavan specijalitet je spreman!

#2 Manastirska pita – manastirski recepti za post na vodi su nepogrešivi

Prilikom kreiranja jelovnika za post na vodi, najbolje je konsultovati se sa sveštenstvom po pitanju toga šta se sme jesti. Jedna od preporuka za dezert će definitivno biti i manastriska pita na vodi, a evo i kako se sprema.

Sastojci:

  • 500g brašna;
  • 100g šećera;
  • 6 kašika džema od kajsija;
  • orasi i suvo grožđa;
  • šolja seckanih urmi;
  • 500ml vode;
  • sok i narendana kora pomorandže;
  • pola kašike preška za pecivo i pola kašike cimeta;
  • narenda korica limuna;
  • kašikica sode bikarbone.

Način pripreme:

Pomešajte sve sastojke za pitu, dodajte vodu i promešajte ponovo, dok se rerna uporedo zagreva na 180 stepeni. Sledi izlivanje smese u kalup i pečenje na 30 minuta, te premazivanje džemom i posipanje orasima.

Zatim ostavite pitu u rerni jš 10 minuta i spreman je savršen kolač na vodi za degustaciju!

#3 Sudžuk – posni kolač na vodi kao pravo slatko zadovoljstvo

Ovo je možda i omiljeni kolač na vodi mnogima, upravo u vreme zahtevnog posta. Veoma se jednostavno priprema, tako da ćete bez imalo muke imati savršen posni kolač.

Sastojci:

  • 300g brašna;
  • 1l hladne vode;
  • 150g šećera;
  • 150g mlevenih oraha.

Način pripreme:

Brašno se muti u hladnoj vodi, stavlja na toplu ringlu, te zatim dodaje i šećer. Sve zajedno se kuva dok se smesa nezgusne uz neprekidno mešanje. Kada masa očvrsne, dodaju se orasi i sve zajedno meša, zatim skida sa vatre u veću posudu radi hlađenja.

Slatkiš pospite seckanim orasima, isckajte prema volji i uživajte!

Povrće na stolu

Jelovnik za post na vodi – šta jesti tokom čitavog dana?

Sada kada smo prikazali koji su to zanimljivi recepti za post na vodi, ukazali na to koje su namirnice i hrana za post na vodi najbitniji, vreme je da se pozabavimo predlogom jelovnika za svaki dan.

Posni jelovnik na vodi za vreme posta može izgledati veoma bogato, ali se potrudite da unapred napravite plan obroka za narednu nedelju.

#1 Posni doručak na vodi – ne preskačite ovaj obrok

Doručak je najbitniji obrok u toku dana, zato što nam namirnice koje unosimo daju energiju za obaveze koje slede. Ovaj obrok treba da bude konrektan i obilan, kako bi vam dan počeo baš onako kako želite.

Ukoliko pravite unapred jelovnik za post na vodi, recepti za doručak su jednostavni, tako da ovde nećete izgubiti puno vremena.

Evo i predloga za posni doručak na vodi i namirnice koje možete rasporediti po danima:

  • kačamak uz prilog povrća po želji;
  • posna pita sa pečurkama;
  • hleb sa mešanom salatom u koju idu: pasulj, sveža paprika, luk;
  • manastirska pita na vodi;
  • knedle od krompira na vodi.

#2 Post na vodi recepti za ručak

Ručak je onaj obrok tokom dana kada želimo da pojedemo nešto konkretno i sebi napravimo pravi ugođaj. Zato se često isprobavaju nova i zanimljiva jela, dok je post na vodi možda i idealan trenutak za tako nečim.

Evo i predloga za ručak za posna jela koja možete kombinovati tokom posta:

  • posne punjene paprike na vodi;
  • posni rižoto sa komadićima soje;
  • beli pasulj na vodi;
  • čorba od praziluka;
  • paradajz čorba sa testeninom;
  • špagete sa kečapom i povrćem.

#3 Posna večera na vodi – lagana večera za miran san

Obroci za večeru bi i van perioda posta trebale da budu lagane, kako bi vaš organizam mogao da svari hranu pred spavanje. Ništa drugačija situacija nije ni kada je u pitanju posna večera na vodi.

Evo i predloga šta sve možete jesti za večeru kada su u pitanju posna jela:

  • salata od prokuvanog povrća;
  • musli sa pahuljicama u kombinaciji sa voćem;
  • domaći džem i hleb;
  • domaća pašteta na koja se pravi od krompita, šargarepe, luka, senfa, vode, soli i začina.

Post na vodi iskustva – teško je samo dok se ne naviknete

Na samom početku po, organizmu može biti teže da se navikne na pravila ishrane. Osnovni problem je u tome što se mnogima ishrana zasniva na pripremanju obroka na ulju, što kada je post na vodi u pitanju nije moguće.

Post na vodi i mršavljenje su takođe termini koji idu jedan uz drugi. Očekujte da izgubite makar nekoliko kilograma tokom posta, s obzirom da ćete izbaciti mnoge nezdrave i kalorične namirnice.

Najveći deo ishrane biće baziran na voću i povrću, koji se i smatraju najzdravijim namirnicima za ljude.

Ishrana na putovanjima je posebno neugodna u vreme posta, zato se potrudite da kada niste kod kuće, uvek imate nešto sa sobom za užinu!

Iskustva po pitanju posta na vodi su uglavnom pozitivna, a ljudi se tokom i nakon ovog perioda osećaju prijatnije.

Pa ipak, postoje određene grupe ljudi koje ne bi trebalo da ga praktikuju:

  • trudnice i dojilje;
  • deca;
  • ljudi sa određenim medicinskim stanjima;
  • nakon operacija i teških bolesti;
  • ljudi sa određenim problemima u ishrani.

Uz naše savete po pitanju ishrane i recepata za post na vodi, verujemo da će on proći bez ikakvih problema. Uvidećete samo benefite i osećati se bolje. Srećno!

Nastavite sa čitanjem...