Putovanje sa bebom – vodič za put sa bebama i malom decom

Magazin Saveti za putovanja

Putovanje sa bebom – izazov ili avantura? 

mladi par sa bebom na stenovitoj obali mora

Najadekvatniji odgovor bi bio – i jedno i drugo. 

Roditelji koji se prvi put upuštaju u avanturu zvanu putovanje sa bebom treba da budu adekvatno opremljeni i spremni za sve željene, pa i neželjene situacije. Za potpuno uživanje u ovom jedinstvenom iskustvu pomoći će vam nekoliko korisnih saveta i trikova. 

Tim povodom, napisali smo vodič koji će odgovoriti na sva važna pitanja u vezi sa putovanjem sa bebom i malom decom, te razrešiti nedoumice mnogih roditelja koji planiraju da uplove u ovu izazovnu avanturu!

Birajte vreme i destinacije za putovanje – beba je glavna zvezda putovanja 

Ukoliko ste vi i vaš partner navikli na samostalno uživanje u samom jeku letnje sezone ili pak na smrzavanje na visokim planinskim vrhovima, pripremite se da sa bebom promenite većinu ovih navika. 

Ukoliko prvi put putujete sa bebom, predlog je da birate destinacije koje su u ponudi turističkih agencija navedene kao pogodne za porodice. Neki od uslova koje treba da ispunjavaju destinacije za putovanje sa mališanima je svakako dostupnost zdravstvenih ustanova i stručnog osoblja, bogat sadržaj na lokaciji, prilagođenost smeštajnih jedinica najmlađima, itd. 

Na ovoj listi nalaze se i druge pojedinosti specifične za letnje i zimske destinacije za putovanje. 

O čemu je tačno reč? 

Letovanje sa bebom – pažljivo na suncu

Može se reći da je letovanje odmor koji retko ko propušta, a dolazak novog člana porodice svakako nije razlog da izbegnemo uživanje u morskim talasima i najlepšim plažama. Naravno, važno je adekvatno isplanirati letovanje sa bebom, te biti pažljiv prilikom odabira vremena kada idete na more, planinu ili druge destinacije

Naš savet je da za odlazak na more birate kraj maja, početak juna, kraj avgusta ili početak septembra. U ovim mesecima temperature su nešto umerenije od onih u jeku sezone – od sredine juna, do kraja avgusta. 

Bez obzira na zaštitni faktor koji je vaš neizostavni saputnik na letovanju, sunčevi zraci u najtoplijem delu godine neće prijati osetljivoj bebinoj koži, kao ni osetljivom dečijem organizmu. Takođe, naš savet je da odlazak na plažu bude u preporučenim satima – do 11 h ujutru i posle 17 h popodne. 

Naglasićemo da bebe starosti do godinu dana ne bi trebalo izlagati direktnom sunčevom zračenju. Prirodan hlad i mazanje SPF faktora najbolje će zaštititi vaše mališane i pružiti im maksimalan ugođaj na plaži. 

Još jedno pitanje koje roditelji često postavljaju jeste: Kako odabrati destinaciju za letovanje sa bebom? 

Ukoliko se prvi put upuštate u ovu avanturu naš savet je da birate odredišta koje su relativno blizu vas. U zemljama regiona pronaći ćete brojna letovališta pogodna upravo za porodice sa decom. Takođe, Grčka je sjajna opcija, s obzirom na to da su u ovoj sunčanoj zemlji mnoga letovališta prilagođena najmlađima i mogu se pohvaliti brojnim zanimljivim sadržajima. 

muškarac sa bebom na ramenima

Zimovanje sa bebom i malom decom – poseban izazov za roditelje

Dete mlađe od dva meseca ne bi smelo da ide na zimovanje, zbog slabije otpornosti na nadmorsku visinu i niske temperature. Za ovaj izazovan doživljaj treba se dobro pripremiti – od pripreme odeće preko odabira lokacija koje ne odlikuju izuzetno niske temperature, pa sve do odabira perioda za putovanje. 

Naš savet je da zimovanje sa bebom organizujete kada je mališan nešto stariji, preko 6 meseci kako biste mogli bezbrižnije da uživate u čistom planinskom vazduhu i svim čarima planine. Za prvo putovanje na planinu odaberite destinacije u Srbiji poput Divčibara, Goča, Javora, Rudnika. Za putovanje sa nešto starijom decom pogodni su Kopaonik i Zlatibor, pa čak i planine van granice Srbije. 

Pakovanje – stvari koje su neophodne za putovanje sa bebom

Mame i tate treba da izdvoje nešto više vremena za pakovanje za putovanje sa bebom, kako ne bi zaboravili važne stvari i kako bi se osećali bezbrižno na putu, ali i na samoj destinaciji. 

Pre svega, naš savet je da desetak dana pre putovanja napravite listu svih neophodnih komada odeće, igračaka, medicinskih sredstava, hrane i sredstava za higijenu. U ručnom prtljagu, nadohvat ruke treba da vam budu papirne i vlažne maramice, flašicu sa vodom, kašicu, nekoliko pelena, krema, peškir (ili podloga za presvlačenje), igračke i nekoliko komada odeće za presvlačenje. 

Za putovanja po Srbiji, najpraktičnije je da idete automobilom, te će vam više stvari biti pri ruci, možete se zaustaviti da kupite ukoliko ste nešto zaboravili, stati kada želite da presvučete dete, jednostavnije uspavati bebu i slično. 

Za putovanje u inostranstvo, izuzev pobrojanih stvari, važno je poneti dovoljne količine hrane (kašica i namirnica koje možete pripremiti u smeštaju), veliku količinu pelena (s obzirom na to da ne znate da li ćete naći odgovarajući veličinu kada stignete na destinaciju), peškire za kupanje bebe, posteljina (ako želite da budete sigurniji), marama ili nosiljka za bebu i poželjno kolica za bebu. 

Ishrana mališana na putovanju – krenite pripremljeni na put

Još jedan od izazova koji se nameće roditeljima koji idu na put sa bebom je svakako ishrana. Hranjenje bebe koja je prešla na čvrstu hranu može predstavljati treba da se isplanira tako da se uklopi u sve aktivnosti u koje se upuštate. 

Izuzev kupovnih kašica koje ćete poneti, raspitajte se da li u smeštaju postoji poseban meni za mališane, kao i stolica za hranjenje koja će vam olakšati posao. Takođe, u vašem prtljagu treba da se nađe i pribor za hranjenje koji ćete nositi sa sobom, tako da beba uvek može da jede. 

Sigurni smo da ćete u mestu u koje se zaputite pronaći sveže voće koje je sjajno za užinu, kao i povrće koje na jednostavan način možete termički obraditi i pripremiti obrok za najmlađe. 

Za majke koje doje, hranjenje bebe je znatno jednostavniji zadatak. Sve što treba da uradite jeste da pronađete mesto na kome se osećate prijatno i nahranite vašu bebu. 

Prevozna sredstva – šta je najbolja opcija za putovanje sa mališanima? 

Kod roditelja koji se prvi put upuštaju u putovanje sa bebom neretko se javlja dilema u vezi sa odabirom prevoznog sredstva. U zavisnosti od karaktera vašeg deteta, od udaljenosti destinacije, raspoloživih novčanih sredstava i drugih faktora, zavisiće i odabir prevoznog sredstva. 

Pogledajte šta vam koja opcija nudi, te odaberite najbolje prevozno sredstvo za vas i vašu porodicu. 

žena sa bebom u naručju u avionu

Putovanje automobilom sa bebom – prednosti koje vam četvorotočkaš pruža

Automobil se može istaći kao omiljeno prevozno sredstvo roditelja sa decom. Koji god da je uzrast vašeg mališana, auto vam pruža maksimalnu slobodu za organizovanje puta i pruža brojne prednosti za putovanja na daleke destinacije, kao i za vikend putovanja

Izuzev svih neophodnih stvari koje ćete smestititi u gepek, putovanje sa bebom na ovaj način biće znatno komfornije. Pauze možete praviti kada vam odgovara, a na zadnjem sedištu auta možete dojiti bebu, igrati se sa njom i lako je uspavati. 

Kada je reč o putovanju automobilom sa bebom na daleke destinacije, trebalo bi da mislite o svim troškovima putovanja. U obzir uzmite cenu goriva, putarina i takse koje eventualno treba da platite, te ocenite koliko je isplativno izabrati ovu opciju za putovanje. 

Naravno, komfor deteta je uvek na prvom mestu, te neretko “nadjačava” sve novčane troškove. 

Putovanje sa bebom autobusom – kako se najbolje organizovati 

Roditelji sa malom decom i bebama se za putovanje autobusom odlučuju iz nekoliko razloga. Pre svega, autobus je izbor onih koji nemaju automobil, te biraju aranžman preko turističke agencije, u čiju cenu ulazi i put autobusom. 

Za putovanje sa bebom ovim prevoznim sredstvom možete spakovati brojne sitnice koje će vam biti od pomoći kada se mališan unervozi. U tom smislu, odvojite poseban ručni prtljag u kome će se nalaziti potrepštine za bebu – hrana, igračke, nekoliko pelena i druge sitnice o kojima smo pisali u redovima iznad. 

Priikom odabira ovog prevoznog sredstva, neka vaš izbor bude pouzdana turistička agencija koja će se potruditi da putovanje prođe u najboljem redu i bude prijatno iskustvo za vas i vašeg mališana. 

Naravno, vodite računa da prilikom putovanja autobusom vaš mališan ne ometa druge putnike, te je preporuka da mu obezbedite raznovrsna sredstva za zabavu. Još jedna opcija je da pre samog odlaska na put, razmrdate vašeg mališana tako da se zamori, te ga sa lakoćom možete uspavati u autobusu.

Putovanje avionom sa bebom – kako se pripremiti za ovo jedinstveno iskustvo

Putovanje avionom sa bebom mnogim roditeljima zadaje glavobolje i pre ukrcavanja u avion. 

Brojna su pitanja koja se nameću: Da li je moja beba previše mala za let avionom? Kako da let pođe što udobnije? Šta smem da unesem u avion? 

Avio kompanije imaju različita pravila za bebe i roditelje, te je preporuka da se pre rezervisanja avionske karte raspitate o pravilniku koji željena kompanija nudi. Naša preporuka je da odaberete one kompanije koje nude prioritetno ukrcavanje porodicama sa bebama i malom decom, što bi značilo da se možete ukrcati u avion pre drugih putnika i tako sprečiti eventualne povrede prilikom smeštanja. 

Što se tiče pravila o starosti bebe koja sme da putuje, ona nisu sasvim ustanovljena, te se može reći da avionom može leteti i novorođenče. Ipak, imunitet novorođenčeta nije u potpunosti razvijen, pa je bolje da se u ovu avanturu uputite sa nešto starijom bebom, odnosno detetom, posebno ako su vaš izbor daleke destinacije. 

U avion smete uneti hranu, vodu, mleko za bebe i stvari za presvlačenje, a neke kompanije će možda od roditelja zahtevati da probaju hranu prilikom ukrcavanja. Takođe, dozvoljeno je uneti i kolica na rasklapanje koja će biti smeštena u prtljažnik aviona, uglavnom besplatno. 

Za sedenje bebe u avionu prilikom putovanja imate dve opcije – beba može da sedi u krilu roditelja ili na specijalnom sedištu koje se kači na sedište aviona. 

U prvom slučaju, ne plaćate avionske takse, cena karte za bebu je simbolična – svega 10 % od standardne cene, ali beba tokom čitavom puta treba da sedi u vašem krilu, pa vodite računa o njenom položaju. 

Ovo je odlična opcija za kraće putovanje avionom sa bebom. Za duža putovanja odaberite auto-sedište koje treba da bude prilagođeno avionskom sedištu, što će biti naznačeno simbolom na samom proizvodu. Za ovu opciju je neophodno platiti više od 50% od cene karte (u zavisnosti od kompanije) i uglavnom je moguće koristiti sedište za decu do navršene 3. godine života. Sedište sami obezbeđujete. 

Pre putovanja sa kompanijom proverite sve uslove i organizujte let tako da detetu bude zabavno i ugodno.

Kako izbeći neželjene situacije i iskoristiti odmor na najbolji način?

Jedan od najtežih zadataka za roditelje koji su se uputili na putovanje sa bebom jeste da zadrže dobro raspoloženje deteta, izbegnu infekcije koje nisu retkost kod mališana i za kraj obezbede sopstveni užitak. 

Nije uvek moguće držati sve konce u svojim rukama, ali je važno da date sve od sebe i osigurate bezbedan i bezbrižan boravak gde god da ste se uputili. 

Pre svega, ako idete van granica Srbije, obavezno obezbedite putno, odnosno zdravstveno osiguranje. Za putovanje sa bebom na daleke destinacije trebalo bi da proverite da li je beba primila sve potrebne vakcine. Naš savet je da u ranom detinjstvu izbegnete putovanja na egzotične destinacije gde je mogućnost zaraze veća, a ukoliko se ipak uputite tamo, obavite sve neophodne preglede i vakcinaciju. 

Takođe, naš predlog je da pre dolaska na destinaciju osmislite sadržaje i aktivnosti koje ćete upražnjavati, kako bi vam svaki dan bio zabavan i ispunjen. Mama i tata treba da podele poslove, tako da svako provede vreme sa bebom, obavlja poslove oko nje, ali i uživa u svim čarima odmora. 

Stoga je naš savet da prilikom pakovanja ne zaboravite na svoje potrebe – ponesite knjigu koju dugo planirate da pročitate, skinite omiljenu muziku…

Kada stignete na lokaciju trudite se da iskoristite maksimum i ne zaboravite da ste došli da se odmorite. Neka vam putovanje sa bebom bude uživanje!

Srećan put!

Autor:

Jelena Zdravkovski