Čestitke za srpsku Novu godinu i poruke za srpsku Novu godinu

Magazin Zanimljivosti

Čestitke za srpsku Novu godinu su sjajan način da 14. januara tačno u ponoć obradujete svoje najmilije!

prikaz crvenog i belog ukrasa na novogodišnjoj jelci

Srpska nova godina odličan je povod za okupljanje bliskih ljudi i slavlje uz muziku, hranu i piće. Kada vreme je za čestitanje kucne, primat preuzimaju zanimljive poruke i čestitke za pravoslavnu Novu godinu!

Tada je pravi trenutak da pokažete originalnost i svima koji nisu sa vama pošaljate upečatljivu i originalnu poruku, ili sastavite čestitku koja se sjajno uklapa uz novogodišnji dar. 

Da li porukom želite da nasmejte čitaoca, možda da izrazite svoja duboka osećanja ili naglasite značaj ovog praznika? 

Koja god cilj želite da postignete čestitkom, nastavite da čitate naš tekst i prikupite inspiraciju za najlepše čestitke za srpsku Novu godinu!

Tradicionalne poruke za srpsku Novu godinu u stihu 

Tradicionalne čestitke za pravoslavnu Novu godinu pomoći će vam da na prikladan i zanimljiv način prenesete svoje iskrene želje bliskoj osobi – prijatelju, kolegi, komšiji ili članu porodice. One su prožete religioznom simbolikom i rodoljubljem, te su odličan izbor za čestitanje pravoslavne Nove godine svim vernicima. 

Kada najlepše želje upakujete u pažljivo skrojene stihove, budite sigurni da je osmeh drage osobe zagarantovan!

Pogledajte naše predloge za najlepše čestitke za srpsku Novu godinu:

 • Srpski mislim, srpski pišem, sprski pričam, srpski dišem, srpsku ckvu obilazim, najmilije srpstvo pazim. Za njega se Bogu molim, pravoslavlje sveto volim. Oganj gori, vino teče, Srbi slave ovo veče. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Ostvari svaku svoju želju, Novu godinu dočekaj u veselju, a sve što ti nemir stvara nek odnese godina stara. Srećna srpska Nova godina!
 • Oj, narode srpski slavni, narode moj pravoslavni, slavi danas nek se znade da za srpstvo ima nade! Nek se čuje dečja graja, vera sveta nek nas spaja. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Ja sam Srbin, tim se dičim i na pretke svoje ličim. Tradiciju da nastavim, srpsku Novu sada slavim. Ko je slavi ovog dana, Bog ga čuv’o od dušmana, i mnogo mu sreće dao, a od zla ga sačuvao. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Jedan mudrac meni reče, slavi Srbine ovo veče, zbog sreće i zbog zdravlja i večnoga pravoslavlja. Ko god nije, neka znade da za srpstvo ima nade. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • S dalekog neba oslušni glas Boga – voli sebe i bližnjega svoga. Kada srce glas ti čuje, pusti neka poveruje. Zdravlje nek se u tvoj dom useli, neka su ti ukućani veseli. Nek te krepi vera slavna, srećna srpska pravoslavna!
 • Pravoslavci srećna Nova, nek vam bude ko iz snova, puna zdravlja, sreće, para, mnogo bolja nego stara!
 • Danas Novu godinu slavi pravoslavac pravi. Neka nam sreće uvek bude, Bog je stvorio ljubav za ljude. Raduj se Srbine u svome domu, neka ti bude kao ostvarenje snova ova godina nova. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Krsti se sa tri prsta, nek ti je vera nepokolebljiva i čvrsta. Ja ću ti reći samo nekoliko slova – srećna ti Nova!

Tradicionalne i verske poruke ne moraju biti u stihu. Dovoljno je da u nekoliko reči iskažete iskrene želje svima koji poštuju i slave ovaj veliki praznik. Za čestitku možete napisati citat iz Biblije, reči koje vam je preneo sveštenik, citate velikih mislilaca, vernika i slično. Budite originalni i obradujte najmilije uz čestitke za srpsku Novu godinu koje ih neće ostaviti ravnodušnim!

prikaz dve čaše sa šampanjcem i novogodišnjom dekoracijom na stolu

Univerzalne kratke čestitke za srpsku Novu godinu

Ako želite da kratkom i jednostavnom porukom poželite srećnu srpsku Novu godinu kolegi, dobrom drugu, drugaricici ili članu šire porodice, onda su kratke čestitke za srpsku Novu godinu sjajna opcija za vas. Pripremili smo listu univerzalnih čestitki, a na vam je da odaberete onu koja odgovara na vaše zahteve: 

 • Nek je vina puna čaša, srećna nek’ je srpska naša!
 • Nek se noćas slavi, ovo je razlog pravi! Svako ko je vere pravoslavne, seća se istorije naše davne. Zato podignimo uvis čaše, u čast srpske naše. Srećna Nova godina!
 • Pred nama su dani novi, nove nade, nove želje – dobar povod za veselje. Neka ti se ispuni sve što dugo čekaš! Srećna pravoslavna Nova godina. 
 • Slavi svaki dan kao da je Nova godina! Želim ti mir, radost, zdravlje u novoj 2022. godini. Srećna srpska Nova godina!
 • Učinite ovu godinu posebnom ispunjavajući sva obećanja i ciljeve sa predanošću i dobrom voljom. Želim vam sve najbolje u srpskoj Novoj godini!
 • Nek već danas bude bolje, daj nam Bože malo volje! Puno zdravlja, sreće, para, nek je Nova bolja nego stara. Digni uvis punu čašu i dočekaj srpsku našu!

Smešne poruke za srpsku Novu godinu

Ako ste ljubitelji šaljivih poruka, zabavnih stihova i poruka koje se čitaju između redova, onda su smešne poruke za srpsku Novu godinu pravi izbor za vas. Ukoliko ste jedan od ljubitelja dobrih šala i smatrate da je smeh najbolji način da se uđe u Novu godinu, pogledajte predloge čestitki koje imamo za vas: 

 • Prijatelju, nema se para za opširne teme – došlo je krizno vreme! Zato koristim priliku ovu da ti kratko čestitatam srpsku novu. Ali da ne pravimo velike račune i probleme, stižu i druge čestitke od mene. Srećna ti krsna slava, Dan zaljubljenih, Dan državnosti i svi ostali manje bitni praznici!
 • Sreću i zdravlje traži od Boga, a ljubav i poštovanje od prijatelja i partnera. Sve ostalo ima kod Kineza. Srećna srpska Nova godina!
 • Obaveštavam sve drage prijatelje koji su mi poslali čestitku za 2021. da mi se želje nisu ispunile i molim vas da mi za 2022. pošaljete keš! Srećna svima pravoslavna!
 • Najlepše vas molim u ove sitne sate, u novoj godini dajte nama veće plate. Srećni praznici!
 • U životu ti želim sve najbolje – zdravlja, sreće, ljubavi i mnogo zafrkancije. Da upola manje radiš, a tri puta više zarađuješ. HIljadu nezaboravnih noći sa najboljim prijateljima i smeh do suza. Ako pošalješ ovu poruku na deset brojeva dogodiće se … ništa kao i obično, ali barem ćeš uspeti da izmamiš osmeh svojim prijateljima. Srećna srpska Nova godina!

Smešne poruke za srpsku Novu godinu možete učiniti i dosta ličnijim ukoliko uključite zajedničke trenutke vas i onoga kome ste čestitku namenili. Primera radi, vaš prijatelj može se oduševiti porukom poput ove: “Nazdravljam za još mnogo nezaboravnih izlazaka, ukusnih kafa i kolača, izležavanja na peščanim plažama i novih avantura! Srećna ti srpska Nova godina.”

Sigurni smo da će se vama bliska osoba prijatno iznenaditi kada u samo jednoj poruci posvetite  zajedničkim trenucima i poželite dobrodošlicu novoj godini na originalan način. 

prikaz raskošnog novogodišnjeg vatrometa

Ljubavne poruke za srpsku Novu godinu

Za sve koji žele da svojim partnerima požele najsrećniji početak godine, ljubavne čestitke za srpsku Novu godinu su sjajan način za to. Nekoliko kratkih rečenica ili čak par reči dovoljni su da se partner obraduje i zna da u novoj godini može da računa na vas. 

Za sve romantike, zaljubljene i voljene spremili smo listu zanimljivih poruka sa najlepšim novogodišnjim željama: 

 • Neka te moj poljubac svuda prati i neka te ispuni radost nova koju ti šaljem putem ovih slova. Hvala ti na svemu što činiš za mene. Srećna ti srpska Nova godina!
 • Volim kako se smeješ, volim kako hodaš, volim kako pričaš, volim kako sediš, volim kako pevaš, volim kako sanjaš, volim kako ćutiš… Ma, volim te više nego sto slutiš. Srećna pravoslavna!
 • U telu zdravlje, u duši mir, u radu uspeh, u mislima radost, a u srcu ja. Srećna ti srpska Nova godina, ljubavi moja.
 • Prošla je još jedna godina, proći će ih još puno, a ja ću te i dalje neimerno voleti. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • Da imaš zdravlja i puno sreće, da se ostvare želje i manje i veće, da zračiš vedrinom, a odbaciš tugu, da liniju života imaš dugu, da ti se snovi ostvare na javi i neka ti lepe misli budu u glavi! Srećna srpska Nova godina!
 • Primi ovu poruku od osobe koja je veoma romantična i nekad zaboravi na sebe, ali u mislima uvek ima tebe! Srećna Nova godina.
 • Mnogo ljubavi, sreće i lepih snova neka ti donese godina nova, sve što ti bol i tugu stvara neka nosi godina stara. Srećna ti godina nova, jedina ljubavi moja!
 • Sve lepša jutra ti svitala, pesma ti u susret hitala, ljubav te u životu pratila, sva dobra, dobrim ti se vratila. Srećna srpska Nova godina!
 • Šta noćas da kažem, da ne misliš da te lažem. Zato ti ništa neću reći, ti sam život okreći i kreiraj put ka sreći. Srećna pravoslavna Nova godina!
 • U Novu godinu sa osmehom zaplovi i neka ti se ostvari najluđi snovi, a sve patnje iz stare, bez muke preboli, to ti želi neko ko te najviše voli! Srećna srpska Nova godina. 

Ako biste izbegli stihove prilikom čestitanja srpske Nove godine, savetujemo vam da u nekoliko rečenica iskažete svoje iskrene emocije i voljenoj osobi. Setite se nekog radosnog zajedničkog trenutka, pomenite ga i pokažite partneru da se radujete budućnosti koja vas tek čeka. 

Nekada je dovoljno napisati “Radujem se još jednoj godini punoj ljubavi, sreće i lepih trenutaka sa tobom. Srećna ti srpska Nova godina!

Srpska Nova godina – čestitke za pravoslavnu Novu godinu će obradovati vaše bližnje

Proslava srpske Nove godine dugo je deo tradicije pravoslavnih balkanskih naroda. Nazivi koji se takođe koriste za ovaj praznik koji pada 14. januara po gregorijanskom i 1. januara po julijanskom kalendaru, su pravoslavna Nova godina, julijanska Nova godina i stara Nova godina. 

Srpska pravoslavna crkva 14. januar takođe proslavlja kao srpsku Novu godinu, ali i kao spomen na Svetog Vasilija Velikog i Mali Božić, te je pvaj datum veoma cenjen od strane svih verujućih ljudi. 

Rado je proslavljaju stanovnici širom Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, pravoslavnih delova Hrvatske, ali i Rusi, Belorusi, Ukrajinci, Jermeni, Moldavci i stanovnici Gruzije. 

Ipak, najveći značaj ima upravo na tlu balkana, s obzirom na to da je ogromnu slavu stekla kao znak otpora i borbe protiv svih koji su pokušali da oslabe i uzdrmaju srpski identitet.

Još u doba Osmanlija, srpski narod je iskazivao svoj bunt okupljanjima i igranjem narodnih igara ovog važnog datuma. Mnogo vekova kasnije, u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, zvanično je prihvačen novi, gregorijanski kalendar 1919. godine. Državna propaganda bila je usmerena ka tome da svi narodi postanu Jugosloveni, pa je u periodu komunizma srpska Nova godina bila zabranjena. Kako bi se slavlja kontrolisala, toga dana, zaposleni su radili do kasno, a kafane se zatvarale do 22 h, da ne bi došlo do slavlja. 

Ova vest uzdrmala je pravoslavne narode sa ovih prostora, posebno što se težilo ka tome da se ljudi otuđe od vere koja je nazivana “opijum za narod”. 

Tih godina srpski narod je kao vid bunta 13. januara uveče izlazio na ulice, a mnogi su tajno proslavljali ovaj datum u svojim domovima, iako nije bio državni praznik. 

Prvi organizovani doček bio je održan u popularnoj “Kazini”, a od kraja 20. veka srpska Nova godina proslavlja se masovnije, te se organizuju dočeci na trgovima, u klubovima i restoranima širom zemlje. 

Ako ste jedni od onih koje pokreće bunt predaka, ili jednostavno uživate u još jednom slavlju u januaru, onda su čestitke za srpsku Novu godinu neizostavan deo slavlja. Dok su nekada stizale na kućnu adresu, danas dolaze uglavnom u vidu SMS-a, ali i poruka putem društvenih mreža. Putem čestitke za srpsku Novu godinu u svega nekoliko reči možete da poželite sve najlepše prijateljima, rodbini, partneru, kolegama i svim dragim ljudima! Nadamo se da ste u našem tekstu pronašli inspiraciju kako da izmamite osmeh dragim ljudima, 14. januara tačno u ponoć!

Autor:

Jelena Zdravkovski