5 gradova Južne Amerike koje trebate posetiti ove godine!

Destinacije Zanimljivosti

Južna Amerika je kontinent koji pulsira životom, kontinent kontrasta i kultura, tajanstvenih ruševina i bujnih prašuma, opojnih ritmova i nepreglednih planinskih lanaca. Ukoliko ove godine planirate putovanje koje će vas ostaviti bez daha i obogatiti vaše životno iskustvo, ne smete zaobići pet gradova koje Južna Amerika ponosno ističe. Svaki od njih nosi u sebi jedinstvenu priču, spoj istorije, tradicije, modernog života i prirodnih čuda koja čekaju da budu istražena. Od izgubljenih gradova Inka do karnevalskih ulica Rio de Janeira, od tanga na ulicama Buenos Airesa do misterioznih vrhova Anda, svaki grad koji ćete posetiti je poglavlje u knjizi vaše avanture.

1. Montevideo – skriveni biser Urugvaja

Zaboravite na užurbanost velikih turističkih destinacija i uronite u mirne ulice Montevidea, glavnog grada Urugvaja koji je često nepravedno zanemaren na putničkim mapama. Ovde se stari svet susreće sa novim u savršenoj harmoniji, evropska arhitektura iz 19. veka stoji rame uz rame sa modernim konstrukcijama, a svaki korak kroz njegovu promenadu Rambla donosi pogled na neke od najlepših zalazaka sunca na južnoameričkom kontinentu.

Nakon što vam prevoz do aerodroma omogući besprekoran dolazak, Montevideo vas dočekuje sa svojom raskošnom ponudom kulture, istorije i gastronomije. Šetnja kroz Ciudad Vieja, stari deo grada, otkriva ne samo impresivne fasade i umetničke galerije već i pulsirajući život mesta gde su se nekada smenjivali trgovci iz celog sveta. Ovde svaka uličica i trg pričaju svoju priču, a svaki mural šapuće o bogatoj kulturi koja preplavljuje ovaj grad. Montevideo ne samo da čuva svoju kulturu u muzejima i galerijama, već je i živi na svojim ulicama kroz muziku, ples i živopisne festivale koji odražavaju tradicionalne i savremene uticaje. Od opuštene atmosfere Tristán Narvaja tržišta, preko luksuznih plaža Pocitos i Carrasco, do energičnih predstava candombe ritmova, ovaj grad vam nudi iskustvo koje se ne može uporediti ni sa čim što ste do sada doživeli. Montevideo je zaista neotkriveni dragulj koji čeka da bude istražen, mesto gde svaki putnik može pronaći svoje utočište.

2. Rio de Janeiro – grad koji pleše sa talasima

Rio de Janeiro, poznat kao Cidade Maravilhosa ili Divni grad, pršti od života, boja i muzike, dok su njegove prirodne lepote poput pozornice koja začarava posetioce iz celog sveta. More je duša ovog grada, a plaže kao što su Copacabana i Ipanema su kanvas na kojem se svakodnevno iscrtava slika brazilske radosti života. Ovde se sunčevi zraci pretvaraju u zlato na koži, a horizonti su toliko veličanstveni da svakog posetioca ostavljaju bez daha. Dok talasi Atlantika miluju obale, šum mora prati ritam samba bubnjeva koji dopire iz favela postavljenih na zelenim brdima. 

Rio de Janeiro je mesto gde se kulture sudaraju, stvarajući jedinstveni brazilski mozaik. Kristov kip, koji sa vrha Corcovada pruža zaštitu nad gradom, simbol je duhovnosti i ponosa koji se oseća u svakom kutku ovog živahnog grada.

Noćni život Rija pulsira u ritmu salse, forró-a i samba rock-a, a ulice Lape i Botafoga svedoče o neprekidnom plesu koji se odvija između stanovnika i njihovog grada. U kafeima, na trgovima, u plesnim dvoranama ili pod otvorenim nebom, Rio de Janeiro je dokaz da život može biti beskrajna fešta, u kojoj svaki dan nosi novu priliku za slavlje.

3. Buenos Aires – tango u ritmu metropole

Buenos Aires, glavni grad Argentine, često se opisuje kao Pariz Južne Amerike, ali ovaj grad je mnogo više od toga. On je srce tanga, strastveni ples koji se rađa na ulicama San Telma i La Boci. Njegove melodije i pokreti otkrivaju dušu naroda, pričajući priče o ljubavi, čežnji i tugi kroz graciozne korake i zavodljive ritmove.

Sam grad je mozaik različitih kvartova, svaki sa svojim karakterom. Od ekskluzivnih butika Recoleta do berze knjiga El Ateneo, od kolonijalne arhitekture Plaza de Mayoa do modernih linija Puerto Maderoa, Buenos Aires je grad koji neprestano flertuje sa svojim posetiocima. Njegove široke avenije i živopisni parkovi su savršena pozadina za popodnevne šetnje, dok je čaša Malbeca u nekom od lokalnih restorana idealan način da se završi dan.

Kako se dan pretvara u noć, tako se grad pretvara u idealno mesto za  jedinstvenu zabavu. Milonge, tradicionalni tango klubovi, otvaraju svoja vrata za sve, od iskusnih plesača do onih koji tek žele da osete čar tanga. U ovim prostorima, vreme kao da se zaustavlja, a plesači postaju glavni akteri priče koju pripoveda ovaj grad. U ritmu koji je jednako star koliko i vreme, Buenos Aires poziva svakog posetioca da se prepusti muzici i dozvoli da ga vodi kroz noć punu čarolije i senzualnosti.

4. Santiago – zavirite na vrata Anda

Santiago, koji se proteže u dolini sa veličanstvenim Andima koji se uzdižu kao kulisom, grad je koji služi kao prozor u dušu Čilea. Sam centar krasi neoklasična arhitektura i zelene oaze poput parka Cerro Santa Lucía, dok Providencia nudi kozmopolitski šmek sa šik kafićima i buticima. Andi nisu samo pozadina ovog grada, oni su zapravo njegova suština. Ljubitelji prirode mogu istražiti brojne staze koje vode do snežnih vrhova ili posetiti skijališta koja su svetski poznata po svom prahu. Za one koji više vole urbane avanture, značajan deo Santiago šarma je u njegovoj sposobnosti da ponudi zavodljive poglede na planine čak i iz najprometnijih ulica, podsećajući posetioce na divljinu koja čeka na samo nekoliko sati vožnje od centra grada.

Santiago je, isto tako i grad vina. Poseta vinogradima, gde možete otkriti kako se stvara čuveno čileansko vino, obavezna je za svakog turistu. Uveče, urbani duh Santiaga oživljava u živopisnim četvrtima poput Bellavista, gde restorani, barovi i klubovi pružaju nezaboravne večeri.

5. La Paz – grad u zagrljaju neba

La Paz je grad koji izaziva osećaj divljenja, smešten na impresivnim visinama koje dosežu nebo, i kao takav je najviši administrativni centar na svetu. Uz uske ulice i strmoglave padine, svaki kutak ovog grada priča priču o snazi i otpornosti. Iz panoramskih pogleda koji se pružaju sa vrha El Alto do žamorom ispunjenih tržnica kao što je čuvena čaršija Brujas, La Paz je mesto gde andska kultura pulsira kroz svakodnevni život stanovnika. Njegova jedinstvenost se dodatno ističe putem inovativnog sistema javnog prevoza – kabinske žičare koje se kotrljaju iznad gradskih krovova, pružajući putnicima ne samo transport, već i nezaboravne panorame. Korišćenje ove mreže žičara omogućavaju brz pristup različitim delovima grada i jedinstvenu perspektivu na dramatičan pejzaž koji okružuje La Paz, koji je jedan od najupečatljivijih u celom Južnoj Americi.

Ipak, možda najupečatljiviji aspekt La Paza je njegova visinska pozicija koja omogućava doslovno hodanje oblacima. Čak i obične aktivnosti poput šetnje gradom ili konzumiranje čaja od koke postaju avantura kada se odvijaju na gotovo 4,000 metara iznad nivoa mora. Kultura, tradicija i modernost se spajaju na ovim visinama, nudeći posetiocima jedinstveni spoj doživljaja koji se ne mogu naći nigde drugde na svetu.

Autor:

Travelist