Svi razlozi zbog kojih je oktobar 2023. idealan da posetite Egipat

Destinacije Saveti za putovanja

Egipat, zemlja faraona, Kleopatre i Marka Antonija, piramida, pustinje i Nila, opojnih parfema, mirisnih začina i divne hrane. Već godinama je ova afrička država jedna od omiljenih destinacija za letovanje naših turista. U toku letnjih meseci se na beogradskom aerodromu mogu videti velike grupe turista koje čekaju letove ka ovoj destinaciji. Mnogi od njih već godinama biraju ovu destinaciju za letovanje, a više je razloga za to. 

Osim što u Egiptu uživaju u toplom moru i dugim peščanim plažama, naši turisti su oduševljeni ponudom u hotelima. Gotovo svi ističu da su tokom letovanja uživali u vrhunski pripremljenoj hrani i egzotičnim začinima koji se inače ne koriste kod nas. Ukoliko već niste, a imate želju da posetite Egipat oktobar 2023. godine je idealna prilika za to iz nekoliko razloga.

Vreme je izuzetno prijatno

Jedan od razloga zbog kojih je idealna prilika da posetite Egipat oktobar 2023. godine je to što su temperature daleko prijatnije nego u julu i avgustu. Činjenica je da u letnjim mesecima spoljašnja temperatura u ovoj zemlji na severu Afrike može biti jako visoka i da zbog toga mnogi ljudi koji ne trpe vrućinu odustaju od ove destinacije. Upravo zbog toga jesenji period je idealan za odlazak na letovanje na ovu destinaciju. 

Upravo sada prosečnja spoljašnja temperatura je oko 30 stepeni Celzijusovih, dakle, i dalje je toplo kao leti, ali nije nepodnošljivo vruće. Obzirom na prosečne temperature u Srbiji u oktovbru, ovo putovanje može biti idealna prilika da još malo produžite leto i uživate u toplom vremenu pre početka duge zime. 

Osim zbog gotovo idealne spoljašnje temperature, temperatura vode u Crvenom moru je još jedan razlog zbog kojeg treba da posetite Egipat oktobra 2023. godine. Prosečna temperatura vode u ovom periodu je oko 27 stepeni, što je daleko više nego temperatura Jadranskog, Jonskog ili Egejskog mora. 

Ako želite da posetite Egipat oktobar 2023. je najpovoljniji

Još jedan od razloga zbog kojih je, ako ste planirali da idete u Egipat oktobar 2023. idealan za putovanje je cena aranžmana. Ukoliko uporedite ponude turističkih agencija videćete da su aranžmani za jesenji period daleko povoljniji od letnjih. Uz to, treba naglasiti da skoro svi hoteli u Hurgadi i Šarm el Šeiku, najpopularnijim turističkim destinacijama za turiste iz Srbije, nude all inclusive aranžmane. Šta to znači? To znači da Vam je sve uključeno u cenu, prevoz, transfer, smeštaj u hotelu, ležaljke na bazenu i plaži, domaća pića, glavni obroci i užine, kao i zabava u toku dana i večeri. U mnogim hotelima ćete moći da koristite i teretanu bez ikakve nadoknade. 

Ako volite ronjenje

Još jedan od razloga zbog kojih je da posetite Egipat oktobar 2023. godine idealna prilika jeste ronjenje. Gotovo svako ko uživa u ovom sportu zna koliko je podvodni svet Crvenog mora bogat i šarenolik. Koje god letovalište da odaberete, Hurgadu ili Šarm el Šeik, imaćete priliku da uživate u svojoj omiljenoj aktivnosti pod vodom. Pošto u jesenjem periodu nisu toliko velike gužve moći ćete da istražujete podvodni svet do mile volje. 

Ako volite da istražujete

Već smo pisali o tome kako su u jesenjem periodu temperature značajno prijatnije, pa, ako na odmoru volite da istražujete i da idete na izlete idealan period da posetite Egipat je oktobar 2023. godine. U letnjem periodu mnogi turisti odustaju od izleta do piramida i hramova baš zbog toga što se jako dugo putuje po velikoj vrućini. Međutim, ukoliko odete sada, imaćete priliku da posetite piramide u Gizi i da uživo vidite ova arhitektonska čuda stara nekoliko hiljada godina. Osim toga, trebalo bi da vidite Hram u Karnaku gde ćete, osim divnih hramova moći da vidite aveniju sfingi i obelisk i hram kraljice Hatšepsut.

U Dolini kraljeva ćete imati priliku da obiđete čuvene grobnice od kojih je možda najpoznatija Tutankamonova. Zbog prijatnog vremena moći ćete da odete i do Kaira i da imate uvid u svakodnevnicu Egipćana koji žive van turističkih centara. Ukoliko ste ljubitelj istorije obavezno posetite i muzej u Kairu.

Probajte krstarenje Nilom

Jedna od najpoznatijih reka na svetu je Nil. Hiljadama godina ova reka je plavila i navodnjavala okolno tlo i tako omogućavala ovoj velikoj civilizaciji da preživi. Ukoliko ste već posetili Egipat oktobar 2023. godine je možda idealna prilika da uplatite krstarenje Nilom i da obiđete ovu egzotičnu destinaciju na malo drugačiji način. Za ovo krstarenje prvo se leti do Hurgade, mnoge turističke agencije iz Srbije prave takve aranžmane da se prvo boravi u Hurgadi par dana, a zatim se kreće na krstarenje. U toku ovog putovanja ćete takođe imati priliku da obiđete sve znamenite arheološke lokalitete i upoznate bogatu istoriju Egipta.

Autor:

Travelist