Top tri atrakcije u Barseloni koje morate obići

Destinacije Saveti za putovanja
Sagrada Familia u Barseloni

Barselona je grad sa preko 5 miliona stanovnika, dva zvanična jezika, lokacija sa 9 UNESCO lokaliteta, mesto sa najvećim stadionom u Evropi i ujedno najveći grad na Mediteranu.

Grad sa svojom neopisivom energijom koja se prosto mora iskusiti. 

Od istorijskih lokaliteta, preko mnogobrojnih Gaudijevih arhitektonskih čuda, fenomenalne hrane, velike plaže Barselonete, vrhunskog provoda, do jednog od najvećih fudbalskih hramova na planeti.

Za vas smo izdvojili i u nastavku predstavili tri najatraktivnije lokacije koje morate videti kada je Barselona mesto vašeg godišnjeg odmora. 

Sagrada Familia

Dok se šetate prelepim ulicama Barselone, sa pogledom na zadivljujuću arhitekturu, jedno zdanje se izdvaja svojom veličanstvenošću i istorijom – Sagrada Familia. Ova bazilika, sa svojom veličanstvenom arhitekturom iz 18. veka, nije samo turistička atrakcija, već pravo remek-delo koje skriva mnoge tajne.

Izgradnja je započela davne 1882. godine i traje do danas, što je čini jednom od najstarijih nedovršenih građevina na svetu. Kada šetate oko bazilike, teško je ne pomisliti na Antonija Gaudija, genijalnog arhitektu koji je posvetio svoj život ovom projektu. 

Gaudi je crpeo inspiraciju iz prirode, što je vidljivo u organskim oblicima i strukturi crkve. Za razliku od tradicionalnih pravolinijskih katedrala, Sagrada Familia se ističe svojim jedinstvenim, prirodnim dizajnom.

Jedan od najimpresivnijih aspekata ove bazilike je njena visina. Centralni toranj, visok 170 metara, čini da bazilika bude najviši verski objekat u Evropi. Gaudi je verovao da ništa ljudsko ne sme biti više od Božjeg dela, pa je toranj niži od planine Monžuik. Iako još nije završena, Sagrada Familia je 1984. godine proglašena svetskom baštinom zbog svoje jedinstvene arhitekture i Gaudijeve inovativnosti.

Kada uđete u baziliku, zapanjiće vas unutrašnji stubovi koji nalikuju drveću, a njihovi oblici se menjaju dok ih posmatrate. Na stubovima su prikazane kornjača i morska kornjača, kao simboli kopna i mora. Ova simbolika dodaje posebnu dimenziju Gaudijevom delu, podsećajući nas na povezanost prirode i umetnosti. 

Takođe je zanimljivo znati da je ova građevina počela kao jednostavna rimokatolička crkva, zatim postala katedrala, a na kraju ju je Papa Benedikt XVI 2010. godine proglasio bazilikom. 

Dok se divite detaljima ove veličanstvene građevine, možda ćete primetiti lica radnika ugrađena u kamen strukture. Ovo je Gaudijev način da oda počast svima koji su radili na izgradnji bazilike, ostavljajući ih trajno upisane u njenoj istoriji. 

Park Guell

Park Guell, nazvan po Euzebiju Guelju, bogatom preduzetniku i grofu, predstavlja jedno od najčarobnijih mesta u Barseloni. Guelj je bio veliki obožavalac Gaudijevog rada, postao je njegov pokrovitelj i zajedno su osmislili park kao deo luksuznog rezidencijalnog kompleksa. 

Međutim, ova ideja je napuštena, a umesto toga su dizajnirali park koji izgleda kao da je iz bajke.

Park je otvoren za javnost 1922. godine i od tada je postao jedna od glavnih turističkih atrakcija Barselone. Godine 1984. UNESCO ga je proglasio svetskom baštinom.

Ovaj zeleni prostor se prostire na 17 hektara i uključuje oble forme, stubove nalik drvenim trupcima, životinjske figure i geometrijske oblike. Većina arhitektonskih elemenata ukrašena je mozaicima od šarenih keramičkih delova. Gaudi je inspiraciju crpeo iz prirode, te stvarao strukture koje imitiraju prirodne forme bez rigidnosti. 

Koristeći nagib od 60 metara na brdu Carmel, Gaudi je kreirao put duhovnog uzdizanja, planirajući izgradnju kapele koja je na kraju zamenjena spomenikom „Monumento al Calvario“ na najvišoj tački parka. Odavde posetioci imaju najbolji pogled na Barselonu.

Centar parka je veliki plato sa dugačkom klupom od 110 metara u obliku zmije, koja je ukrašena šarenim mozaicima, odakle nastaju najbolje fotke za društvene mreže. 

Park takođe sadrži Gaudijevu kuću-muzej, gde je arhitekta živeo sa porodicom između 1906. i 1925. godine. Kuća danas sadrži kolekciju nameštaja i predmeta koje je Gaudi dizajnirao.

Sa obe strane glavnog ulaza nalaze se dve kuće koje izgledaju kao iz bajke. Jedna je danas prodavnica, dok je druga, Casa del Guarda, muzej sa audio-vizuelnim izložbama o izgradnji parka.

Među glavnim atrakcijama su Zmajeve stepenice, Hipostilna soba i Paviljon portira. Poseta parku omogućava vam da doživite najbolje od Gaudijeve genijalnosti i uživate u njegovom delu koje spaja prirodu i umetnost na jedinstven način.

Monžuik zgrada

Monžuik

Monžuik je brdo u Barseloni, drugo po visini nakon Tibidaba, koje je postalo jedno od najzanimljivijih područja grada.

U prošlosti je Monžuik služio kao tvrđava. Potpuno je renoviran za Internacionalnu izložbu 1929. i ponovo za Letnje olimpijske igre 1992. godine, što je pretvorilo ovo brdo u fascinantnu zonu sa mnogo toga za videti i raditi.

Jedna od glavnih atrakcija je Magična fontana (Font Màgica), smeštena između Trga Španije i Nacionalnog muzeja katalonske umetnosti. Fontana je poznata po svojim muzičkim i svetlosnim predstavama koje se održavaju svakog vikenda. Takođe, tu je i dvorac Monžuik (Castell de Montjuïc), stara vojna tvrđava koja danas služi kao vidikovac sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Barselonu. Do dvorca možete doći peške ili žičarom.

Poble Espanyol je još jedna zanimljiva destinacija, otvoreni muzej sa replikama nekih od najtradicionalnijih španskih zgrada, otvoren za Internacionalnu izložbu 1929. godine. 

Nacionalni muzej katalonske umetnosti smešten je u impresivnoj zgradi i sadrži raznovrsne umetničke kolekcije koje pokrivaju veliki deo španske istorije. 

Botanička bašta Barselone (El Jardí Botànic) sa preko 2.000 biljnih vrsta pravi je zeleni raj i savršena opcija za popodnevnu šetnju.

Koliko je samo atrakcija unutar pomenuta tri glavna lokaliteta ovog savršenog mediteranskog grada, a zamislite samo šta vas još čeka kada prvi put posetite Barselonu. Nadamo se da smo vas inspirisali za posetu, a preporučujemo da sa organizacijom ovog putovanja krenete na vreme, obzirom na bogatu ponudu grada. Srećan put!

Autor:

Travelist