Erogene zone – muške erogene zone i erogene zone kod žena

Magazin Zanimljivosti

Erogene zone dobile su naziv od grčkih reči eros što znači ljubav i genes – rađanje. Upravo prevod ovih reči dovodi nas do značenja termina erogene zone, koji se definiše kao deo ljudskog tela kog odlikuje visoka senzitivnost, a čija stimulacija izaziva seksualno uzbuđenje kod oba pola. 

devojka i dečko na krevetu zagrljeni

Razlikuju se erogene zone kod žena i muške erogene zone, a izuzev toga, astrolozi daju predloge erogenih zona za svaki horoskopski znak, te ćete sa svim informacijama steći kompletan uvid i začiniti vezu sa partnerom koristeći interesantne trikove u krevetu.

U narednim redovima vam otkrivamo sve tajne erogenih zona, pomoću kojih ćete u potpunosti udovoljiti svom partneru i uneti posebnu dozu erotike u vašu vezu.

Podela erogenih zona –  koji delovi tela izazivaju uzbuđenost prilikom dodira

Erogene zone smeštene su duž čitavog tela, a najjače erogene zone nalaze se tamo gde ima najviše nervnih završetaka koji zapravo i izazovaju specifične senzacije koje opisujemo kao seksualno uzbuđenje. Naravno, preduslov za uspešnost stimulacije erogenih zona, zavisi od fizičke i psihičke povezanosti između dve osobe. 

Ovi važni predeli na telu doprineće celokupnom osećaju privlačnosti i podstaći osećaj uzbuđenosti i pozitivne seksualne tenzije između dve osobe.  

U tom smislu pojedini predeli su osetljiviji na dodir, te se erogene zone mogu podeliti na specifične i nespecifične. 

zaljubljeni par u zagrljaju
 • Specifične erogene zone predstavljaju genitalije, područja u blizini genitalija, kao i bradavice i usne. Ove zone su izuzetno osetljive na dodir i izazivaju veliku dozu uzbuđenja kada su stimulisane na optimalan način. 
 • Nespecifične erogene zone uključuju vrat, unutrašnju stranu podlaktice i nadlaktice, stomak, leđa, pazuh i predeo oko grudi. Poljupci po ovim mestima idealan su način da započnete predigru.

G tačka – Unutrašnja erogena zona koja pomera granice seksualnosti

Sigurni smo da ste barem jednom čuli za čuvenu g tačku, te ste se zapitali:

Šta je g tačka? 

Grefenbergova tačka ili kolokvijalno G tačka smatra se jednom od najosetljivih tačaka na telu žene, te se povezuje sa ženskim orgazmom. S obzirom na to da izaziva seksualnu uzbuđenost prilikom stimulacije, možemo reći da je zapravo unutrašnja erogena zona. 

Sam naziv nastao je u čast lekara Ernsta Grefenberga, nemačkog naučnika koji je izučavao ženski orgazam, a poznat je po izumu zvanom intrauterina kontracepcija. 

G tačka kod žena smeštena je na prednjem zidu vagine i veličine je graška, a smatra se da je zapravo posebna vrsta nerava, te se zaključuje zbog čega izaziva toliku uzbuđenost. 

Stimulacija g tačke kod žena treba da bude nežna, jer prilikom jačeg pritiskanja može doći do pojave nagona za mokrenejem što svakako nije efekat koji želite da postignete. 

Pomenućemo da postoji i g tačka kod muškaraca – prostata. Muška g tačka je locirana sa unutrašnje strane, između korena penisa u analnog otvora i zapravo je osetljivija na dodire od samog penisa. 

Može se stimulisati sa unutrašnje i spoljašnje strane, a savet je da pre same stimulacije razgovarate sa partnerom, te se upoznate sa njegovom slobodom u ovom pogledu. 

Erogene zone kod žena – najosetljivije zone ženskog tela

U redovima iznad pomenuli smo erogene zone koje su jednake za oba pola. Sada ćemo se fokusirati na delove tela čijim dodirom posebno nadražujete sva ženska čula, rasplamsavate strast i izazivate osećaj seksualnog uzbuđenja. 

Već pomenuti vrat, tačnije zadnji deo vrata spada u erogene zone žena kojima se treba posvetiti na početku predigre. Nežnim poljupcima sa usana pređite na vrat, te se nakon toga posvetite ušnoj resici, pa svoj fokus polako skrećite na intimnije delove tela. 

Uho i predeo oko ušiju predstavljaju zonu koja je izuzetno osetljiva na poljupce, ali to ne znači da u svojoj nameri da zadovoljite partnera treba da odete predaleko, te izazovete neprijatan osećaj. Dovoljno je pružiti nekoliko poljubaca i poigrati se prstima u ovom predelu. 

strastveni poljubac zaljubljenog para

Naglasićemo da je tokom čitavog šaranja po erotskoj mapi tela treba da pratite reakcije vaše partnerke i zadržavate se na mestima koja joj posebno prijaju. Intezitet pritiska i poljubaca održavajte na srednjem nivou, kako ne bi došlo do kontraefekta. 

Na početak seksualne igre možemo smestiti dodire i poljupce po donjem delu leđa i nežne dodire po unutrašnjoj strani ruke. Kasnije, tokom seksualnog čina posvetite se njenim grudima i vulvi (spoljašnji deo vagine), s obzirom na to da se u ovim predelima smeštene najjače erogene zone kod žene. 

Ne smemo izostaviti klitoris – organ od presudne važnosti za seksualno uzbuđenje žene. Ovaj mali organ smešten je iznad vaginalnog otvora, a samo jedan njegov deo se vidi sa spoljašnje strane, dok je ostatak (trup) u unutrašnjosti. 

Čini se da je stimulacija klitorisa jedna od onih erogenih zona koja muškarcima predstavlja nepoznanicu, te nisu upoznati sa tehnikama stimulacije. 

Klitoris je vrlo osetljiv, s obzirom na to da je u njemu smešteno 8000 nervih završetaka! Stimulacija treba da bude konstantna i umerenog intenziteta, a interesantna igra prstima u ovom predelu može dovesti do ženske ejakulacije. 

Muške erogene zone – šta uzbuđuje muškarce

Veliki broj osoba upoznat je sa već pomenutim erogenim zonama kod žena, a kada su u pitanju muške erogene zone, možemo reći da je ovo područje prilično neistraženo. 

Penis spada u erogene zone čijim stimulisanjem najviše zadovoljavate muškarca. Ova informacija ne čudi ako uzmemo u obzir činjenicu da je glavić penisa prožet sa 4000 nervnih završetaka, što ča čini najosetljivijim delom penisa. U ovom predelu pozabavite se i testisima i perineumom (predeo između anusa i testisa – međica). 

U nameri da zadovolje svoje partnere i započnu seksualnu igru, žene pribegavaju dodirivanju penisa koji je sasvim sigurno najpoznatija muška erogena zona. 

Ali ne i jedina! 

Obratite pažnju na sve što ga okružuje, te izuzev testisa i perineuma posvetite pažnju unutrašnjoj strani butina, stomaku i donjim leđima. Posebno se zadržite na njegovim usnama i vratu. 

Prilikom stimulacije osetljivih delova tela muškarca vodite računa da ne preterate sa pritiskom, te umesto prijatnosti izazovete osećaj nelagodnosti, čak i bola. Ključ je u nežnosti.

Na samom početku seksualne igre, posvetite se njegovoj glavi, tj. kosmatom delu glave, s obzirom na to da ovaj predeo važi za izuzetno osetljivu erogenu zonu muškarca. Nakon toga, konkretizujte svoje dodire, te ih usmerite ka osetljivim intimnim delovima. 

prikaz poljupca devojke i dečka

Erogene zone po horoskopu – šta nam govore zvezde

Došli smo jednog od mnogima najinteresantnijh tumačenja seksualnih želja i erogenih zona. Prema astrolozima, mogu se izdvojiti erogene zone po horoskopu, odnosno po horoskopskim znacima. 

 • Ovan – osobe rođene u ovom znaku preferiraju dodire i polljupce po glavi i ušima.
 • Bik – ove osobe zrače seksualnošću! Erogene zone kod žene su smeštene duž celog tela, dok su muške erogene zone vrat i testisi. 
 • Blizanci – dame rođene u znaku blizanca je ljubitelj dodira, a isto tako su njene erogene zone prsti i ruke. Muškarac blizanac preferira poljupce po čitavim rukama, sve do pazuha, posebno ga uzbuđuju vrući razgovori. 
 • Rak – erogene zone žene rođene u ovom znaku su uši i predeo koji ih okružuje, dok su muške erogene zone stomak i grudi.
 • Lav – Poznato je da su lavovi izuzetno vešti u krevetu i vole eksperimentisanje, te su njihove erogene zone raspoređene po čitavom telu. Pokažite im da ste vešti ljubavnici i oduševićete ih. 
 • Devica – Lagani poljupci po čitavom telu, a posebno po bedrima i potiljku uzbudiće muškarce i žene device, a poseban ugođaj pričiniće im prijatan ambijent i nežnost partnera. 
 • Vaga – erogene zone kod žene vage prostiru se u predelu zadnjice, dok muškarac vaga oli dodire i poljupce po stomaku. Vagama je izuzetno važan fizički izgled i privlačnost. 
 • Škorpija – Posvetite se kukovima žene škorpije, budite inovativni i menjajte poze! Muškarac škorpija ponosi se svojim polnim organom, te je stimulacija penisa i predela oko njega pravi potez koji će rasplamsati strast. 
 • Strelac – erogene zone kod žene rođene u znaku strelca su stomak i leđa, dok muškarac rođen u ovom znaku preferira dodire i poljupce unutrašnjeg dela butine. 
 • Jarac – Žena jarac obožava dodire po kolenu i ramenima, a muškarca jarca uzbudiće dodirivanje kolena i leđa.
 • Vodolija – Flertovanje i duge predigre su put do rasplamsavanja strasti ovog horoskopskog znaka. Posebno će ih uzbuditi dodiri i poljupci po glavi i vratu.
 • Ribe – Žene rođene u znaku ribe vole izlaženje iz okvira. Stopala i bedra su njene erogene zone, dok muškarca rođenog u ovom znaku uzbuđuju strastveni poljupci usnama. 

Erogene zone po horoskopu predstavljaju interesantnu intrepretaciju seksualnih afiniteta. Svakako, naš savet je da posmatrate želje partnera i pričate o seksualnim preferencijama, te ostvarite konekciju na višem niovu, što će sasvim sigurno dovesti do zabave u krevetu i do rasplamsavanja strasti između vas.

Nadamo su da vam je naš tekst dao inspiraciju i podstakao želju da eksperimentišete u krevetu i probate uzbudljive strvari sa partnerom, te se prepustite vreloj ljubavnoj igri sa novim trikovima u rukavu!

Autor:

Jelena Zdravkovski