Farbanje jaja za Uskrs – metode za bojenje jaja

Magazin Zanimljivosti

Najpopularniji uskršnji običaj i često ljudima prva pomisao na praznik Uskrs jeste farbanje jaja, tradicija stara preko 2.000 godina, koja se prenosi među vernicima od  starijih na mlađe.

Jaja su izabrana za farbanje zbog njihovog simboličkog značenja, jer pomoću njih nastaje novi život, takođe ukazuju na plodnost i vaskrsnuće. 

Prvo jaje za Uskrs mora biti crvene boje i videćete savete kako da postignete željenu nijansu, dok za ostala jaja imate potpunu slobodu i mnoštvo opcija za njihovo ukrašavanje. U nastavku teksta ćemo vam predstaviti zanimljive tehnike koje se praktikuju za bojenje jaja.

Ofarbana jaja na stolu

Farbanje jaja na prirodan način

Prirodne farbe za jaja su uopšteno zdravija opcija za ljude i životnu okolinu, sem toga su često usađene u tradiciju, kao i jedini način da se dobije prirodna nijansa boje.

Jedna od opcija je da se cvekla, kurkuma, borovnice ili spanać kuvaju sa vodom i sirćetom da bi se stvorila prirodna boja, ali farbanje jaja u kurkumi i drugim sastojcima  nije toliko učestala metoda u Srbiji.

Farbanje jaja crvenim vinom 

Poslednjih godina je mnogo popularnije koristiti crno vino – što tamnije to bolje, pri farbanju jaja, a metod je isti u veliki lonac se kombinuje u jednakim proporcijama vino i sirće sa cijem da dobijena tečnost prekrije jaja.

Zatim se mešavina kuva dok ne prokuva kada je neophodno smanjiti temperaturu i nastaviti još 10 minuta blago kuvati tečnost, nakon čega je ostavite da se ohladi do sobne temperature i dodajte kuvana jaja.

Stavite jaja u mešavinu sirćeta i vina, a zatim sve stavite u frižider na par sati ili preko noći, što ih duže ostavite u vinu više boje će poprimiti, a pritom za drugačiju nijansu možete dodati i čaj ili kafu.

Jaja nakon treba osušiti i onda premazati sa malo masti ili ulja kako bi se dostigao pun sjaj boje.

Koristeći ovakvu metodu možete očekivati uskršnja  jaja od svetlo do tamno ljubičaste bolje u zavisnosti od dužine vremena koliko su jaja provela u ovoj prirodnoj farbi, a sem toga videćete da postoji varijacija farbanja jaja u sledećem primeru sa lukovicom umesto vina.

Farbanje jaja u lukovini recept

Par dana pred Uskrs dosta ljudi se pita “kako ofarbati jaja u lukovini?”, a sa obzirom na količinu ljuske od luka neophodne za ovaj proces nadamo se da su je ranije krenuli skupljati i time čak našli upotrebu nečemu što bi u suprotnom bilo otpad.

Pola kese do cele kese ljuske je neophodna u zavisnosti od veličine šerpe u kojoj ćete farbati jaja u lukovini.

Uskršnja jaja ćete prekriti lukovinom u šerpi i sve zajedno prekriti vodom sa dve kašike sirćeta, a količinina treba da bude dovoljna da potpuno prekriva jaja i bude dva centimetra iznad. Kuvaćete jaja zajedno sa ljuskom od luka, ali obratite pažnju da ne prekuvate za Uskrs jaja!

Ova metoda daje uskršnja jaja od braonkaste do tamno crvene boje pogodne za čuvarkuću ili jednostavno ukoliko vam je namera da imate crvena jaja za Uskrs, međutim i ostavlja jajima aromatičan ukus na luk, a sem toga pogodna je i kao metod gde se umesto lukovice i vode stavi vino za bojenje jaja. 

Dok sa druge strane, ukoliko ostavite smešu bez jaja da prokuva, pa nakon toga još deset minuta na smanjenoj temeperaturi i zatim da se ohladi, pa tek onda stavite jaja i sve to u frižider na par sati ili preko noći, možete u značajnoj meri izbeći aromu luka, a takođe dobiti intenzivna mramorna jaja.

Farbanje jaja pomoću prehrambene uskršnje boje za jaja

Čest izbor nakon farbanja jaja u lukovini jeste bojenje jaja pomoću kesica ili sirupa koji sadrže prehrambene boje kreirane da ne budu otrovne ili štetne prilikom slučajnog unosa u telo.

Način upotrebe je obično ispisan na poleđini pakovanja, ali za svaki slučaj i radi bolje preglednosti opisaćemo proces. U 150 mililitara vruće vode je neophodno dodati kašiku sirćeta i zatim sipati sadržaj kesice, a nakon toga dobro promešati supstancuF da se sjedini.

Preostaje samo da nežno stavite prethodno kuvana jaja u farbu i da ih izvadite kada zaključite da su dostigla željeni intenzitet boje. Takođe nakon što se osuše ih možete premazati sa malo ulja ili masti.

Sem toga ukoliko isprskate jaje sa više boja dobićete zanimljiv i šaren izgled, zbog čega savetujemo da eksperimentišete i kreirate unikatna za Uskrs jaja.

Ofarbana jaja u gnezdu

Izbeljivanje jaja pre farbanja

Nije neophodno izbeljivanje jaja pre farbanja, ali onda treba očekivati tamnije tonove prilikom farbanja, zbog čega se mnogi odlučuju da ih izbele ili jednostavno kupe, često skuplja, bela jaja za Uskrs.

Ovaj korak je i više nego poželjan ukoliko želite da dobijete pastelna uskršnja jaja, a biće vam neophodno da dok kuvate jaja sipate sirće u vodu. 

Kad krene voda da ključa onda smanjite temperaturu na najslabije i nakon 10 minuta izvadite jaja i ohladite ih hladnom vodom, a u isto vreme sunđerom ili krpom ih istrljajte nežno kako ne bi pukla ljuska.

Pigment ćete jednostavno skinuti sa jaja nakon ovog procesa, a nakon toga možete preći na farbanje uskršnjih jaja na prirodan način ili putem veštačkih farbi za jaja.

Sem toga primenom voštanih bojica ili tehnikom prislanjanja listića na jaja, a zatim učvršćivanja dizajna najlon čarapama videćete kako se pravi kontrast između ofarbanog dela jajeta i onog gde je izostala farba, kada je naročito lepo videti da su jaja prethodno bila bela.

Ideje za uskršnja jaja – dekoracije

Postoji mnogo načina za farbanje uskršnjih jaja što smo i videli, ali minimalistički izgled je nekad poželjno ukrasiti sa zanimljivim dizajnom ili kristalima. 

Zato kada se farbaju jaja za pravoslavni Uskrs ili katolički, mnoge domaćice se takmiče koja će imati najlepša Uskrs jaja i čak se može na pijacama videti prodaja uskršnjih jaja ofarbanih u svim tehnikama, što je uvek dobro znati za plan B, ali nikako neophodno za ovaj praznik.

Sve u svemu obuci jaje će spasiti svaki neuspeh u estetskom smislu, pak treba imati na umu da ova termoskupljajuća folija, iako jednostavna za primenu, složićemo se nije najbolja za životnu sredinu. 

U svakom slučaju koristi se tako što se iseku folije po liniji između dva različita dizajna, a zatim se prethodno skuvano i ofarbano jaje “obuče” u tu foliju i potopi nežno u vruću vodu kada dolazi do skupljanja folije tako da savršeno pristaje jajetu.

Treba napomenuti da za ove svrhe je pogodnije imati bolju klasu jaja, odnosno jaja koja nisu mnogo sitna.

Dekupaž tehnika za uskršnja jaja

Dekupaž uskršnja jaja ili farbanje jaja sa salvetama se postiže tako što krenete ranije da sakupljate salvete lepog izgleda ili ih kupite u ove svrhe neposredno pre Velikog petka kad se farbaju jaja za Uskrs, a onda na skuvano jaje prislonite sitniji dizajn salvete i koristeći četkicu, umočenu u penasto umućeno belance, nežno prelazite preko delova salvete postavljenih na jaje.

Naravno lepite jednoslojne sličice po izboru, koje ste dobili tako što ste isekli salvete ili ih iscepkali, samo vodite računa prilikom nanošenja belanca da ostanu na mestu delići salvete i da se ne pocepaju.

Pritom možete kombinovati i šljokice, boje za jaja i sličice za jaja sa ovom tehnikom ukoliko želite unikatniji izgled.Želimo vam da ovaj radostan praznik provedete sa ljudima koje volite i uskršnjom trpezom dekorisanom mnoštvom šarenih Uskrs jaja, a uz ove metode farbanje jaja za Uskrs će biti jednostavan poduhvat i zanimljiv celokupnoj porodici!

Autor:

Travelist