Kako da letite jeftino?

Avio turizam Magazin

Koliko puta vam se desilo da ste želeli da rezervišete omiljeno putovanje, ali je let do kranje destinacije bio jednostavno preskup? Svi smo bar jednom iskusili beskrajno traženje najeftinijih letova do željenih destinacija. Sa brojnim faktorima i stalnim promenama cena, pronaći povoljan let može zaista biti pravi izazov.

Srećom, postoji način da se uštedi vreme, smanji stres i što je najbitnije uštedi novac prilikom rezervacije letova. U nastavku vam donosimo nekoliko ključnih saveta koji vam mogu biti od pomoći.

Budite fleksibilni sa datumima

Kada je u pitanju potraga za jeftinim avio letovima, fleksibilnost je ključna. Ukoliko vam obaveze dozvoljavaju, razmislite o putovanju van vikenda i praznika kada su cene letova obično nešto više, a avio karte skuplje. Svaki put kada birate datume za putovanja potrudite se da to bude sredina nedelje, ili meseci mimo praznika kada putuje manji broj ljudi. Na putovanjima mimo sezone obično je i manji broj turista pa su pored cena leta, niže i cene smeštaja.

Ukoliko vam posao dozvoljava rad na daljinu, pokušajte to da spojite sa putovanjima. Naravno, rad na aerodromu kao i avionu nije idealan, moraćete da kupite dodatni wi-fi tokom leta, ali su uštede na ceni leta značajne i zaista vrede.
Pored toga, šta može biti uzbudljivije od zavšetka radnog dana na nekoj novoj destinaciji.

Kontrolišite troškove putovanja

Povratne avio karte ne moraju uvek biti najpovoljnije kada je reč o cenama. Zbog toga bi trebalo da najpre iskontrolišete troškove putovanja i na prvo mesto postavite budžet, a zatim i destinaciju. Tako možete izbeći presedanja i višesatna čekanja na aerodromima. Ukoliko trenutno niste u mogućnosti da priuštite omiljenu destinaciju, razmislite o bližim mestima.
Putovanje predstavlja mnogo više od izlaska iz zone komfora, ono je upoznavanje novih kultura i avantura koju zasigurno ne biste mogli pronaći kod kuće, stoga otvorite um za nove mogućnosti.

Kako da iskoristite najbolje resurse za pronalaženje letova?

Iako danas postoji dosta alata za pronalaženje letova, koristite samo one proverene koji će vam olakšati putovanje. U mnoštvu sajtova za rezervaciju letova pokušajte da na jedan način objedinite kako samu cenu letova, tako i povoljan smeštaj, i blizinu aerodroma. Nemojte zazirati ni da svoje rešenje pronađete na Google letovima(Google Flights).Na taj način možete imati opštu sliku o cenama letova u željenom periodu, možete pretraživati različite datume i uklopiti se u budžet za putovanje. To vam može biti od koristi i ukoliko ste isplanirali tačan datum putvanja, proveru izvršite nekoliko puta nedeljno kako biste imali na umu najeftinije i najpopularnije rute.

Putujte sa manje prtljaga

Jeftinija putovanja često podrazumevaju da ne trošite novac na prtljag. Veliki prtljag često može predstavljati teret jer je težak, nepraktičan i opterećujući. Cena za dodatni prtljag zna biti izuzetno visoka pa se stoga preporučuje da nosite samo ranac ili manji ručni kofer. Pokušajte da napravite listu za pakovanje na kojoj će se pronaći samo ono što vam je neophodno za putovanje.Preporučuje se da spakujete samo odeću koju volite, ili nešto što ćete nositi tri puta, ukoliko je duže putovanje u pitanju. Obavezno ponesite rezervni par obuće, kao i univerzalne komade koje lako možete kombinovati. Imajte na umu da je istinsko istraživanje destinacije najbolje kada ste slobodni i neopterećeni.

 Da li pratite promocije i ponude?

Ukolko želite da ugrabite jeftine avio karte na atraktivne destinacije, pratite promocije i ponude. Pretplatite se na obaveštenja o cenama letova putem e-pošte ili pratite profile na društvenim mrežama kako biste bili obavešteni o trenutnim promocijama i sniženjima.

Sniženja na letovima često su ograničena vremenski, pa je važno da budete spremni da brzo rezervišete kada naiđete na povoljnu ponudu.

Ukoliko često letite sa jednom avio kompanijom razmotrite korišćenje i nagradnih bodova ako imate kreditnu karticu sa nagradama ili članstvo u programu lojalnosti avio kompanije. Ovo može biti odličan način za uštedu na letovima, a samim tim ćete ušteđeni novac moći da iskoristite za druge pogodnosti koje vam željeno putovanje nudi.

Autor:

Miloš

BESPLATAN upit za avio karte

    Turističke agencije specijalizovane za avio karte