Kako ugostiti strance u Srbiji?

Magazin Vodič kroz Srbiju

Prema podacima koje je saopštila Turistička organizacija Srbije, 2019. godine zabeležen je rekordan broj dolazaka i noćenja u našoj zemlji. U njoj je boravilo čak 3,6 miliona posetilaca, od kojih su polovinu činili stranci.

Usledila je godina pandemije koronavirusa, zatim godina u kojoj se malo pokrenuo turizam, a sada se već polako stvari vraćaju na svoje mesto. Iako ne izlazi na more, Srbija je popularna kao tranzitna zemlja i odlična destinacija za city break ture. Njene prirodne lepote, kulturno-istorijsko nasleđe i tradicija nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Bilo da vam u posetu dolaze prijatelji iz inostranstva, bavite se poslom turističkog vodiča, imate smeštajne objekte ili turističku agenciju, važno je da znate kako ugostiti strance u Srbiji. Mnogi već imaju iskustva sa ovim poslom, ali za one koji tek počinju, imamo nekoliko saveta. 

Pronađite adekvatan smeštaj i organizujte transfere ako strani turisti nemaju auto 

Ukoliko vam prijatelji iz inostranstva dolaze u posetu, prva stvar koja će im biti potrebna je smeštaj. Ako imate prostora u stanu ili kući, ostvarićete prijatnu atmosferu i uživati u svakom trenutku u njihovom društvu. Ne zaboravite da će imati svoje stvari, zato bi trebalo da im oslobodite neki ormar. Ako nemate takvu mogućnost, možete nabaviti rasklopivi ormar. Cena je pristupačna, u njega može da stane poprilična količina garderobe, a lako se može sklopiti i rasklopiti. Mnogima je praktičnije da svoje goste iz inostranstva smeste u hotel, stan na dan ili drugi smeštajni objekat. Iako će vas ovo više koštati, svako će imati svoju slobodu i više prostora. 

Turističke agencije i vodiči koji rade sa strancima potrudiće se da nađu smeštaj koji je u skladu sa zahtevima turista. Tu se misli na lokaciju, tip smeštaja, opremljenost, uslugu po pitanju hrane, i slično. 

Kada turisti iz inostranstva dolaze avionom, možete im ponuditi usluge neke proverene agencije za rentiranje vozila. Ukoliko to ne žele, dođite po njih na aerodrom ili ih uputite gde mogu da uhvate taksi, shuttle bus ili lokalni autobus. Ovakav vid pomoći će im mnogo značiti i sigurno vam to neće zaboraviti. 

Ponudite strancima da probaju tradicionalne lokalne specijalitete

Kada ste smestili svoje goste, vreme je da ih uputite u tajne srpske kuhinje. Na prvom mestu su jela sa roštilja (ćevapi i pljeskavice), jagnjetina ispod sača, Karađorđeva šnicla, sarma, punjene paprika, musaka, domaći sirevi, kajmak, ajvar, čvarci, proja i gibanica. Ukoliko imate domaću rakiju (po mogućstvu šljivovicu), ponudite svoje goste, jer je to ipak jedan od simbola Srbije. Naravno, nemojte zaboraviti domaću kafu i slatko, jer se u tome ogleda prava srpska tradicija. 

Sva ova jela možete pripremiti kod kuće, ali isto tako možete strance odvesti i u neki provereno dobar restoran domaće kuhinje ili u etno-selo. Pričajte im o specijalitetima, običajima, slavama, postu. Njima će takve stvari biti poprilično interesantne. 

Povedite goste iz inostranstva na vikend van vašeg grada

Prema podacima TOS-a strani turisti najviše noćenja ostvaruju u Beogradu, Novom Sadu, Zlatiboru, Vrnjačkoj Banji i Kopaoniku. Ukoliko ih niste ugostili u jednom od ovih mesta, mogli biste da ih upoznate sa njima. Pored navedenih, u najbolja vikend putovanja u Srbiji definitivno spadaju Tara, Divčibare, Đavolja varoš, Uvac, Fruška gora i Đerdap. Nema boljeg odgovora na pitanje kako ugostiti strance u Srbiji od upoznavanja sa prirodnim lepotama i kulturom naše zemlje. Ovo je zemlja na čijem prostoru je rođeno najviše rimskih imperatora posle Italije (čak 17), zemlja u kojoj je Dunav najuži, najširi i najdublji u celom svom toku, zemlja čiji je glavni grad rušen čak 44 puta i uvek se dizao iz pepela. Zvuči više nego fascinantno!

Ukoliko vam zafali ideja šta biste mogli da obiđete sa svojim gostima, kontaktirajte sa nekim incoming agencijama. One vam mogu organizovati prevoz kombijem i obezbediti lokalnog vodiča na engleskom ili eventualno nekom drugom stranom jeziku. Nećete imati o čemu da brinete, a možete se i vi odlično zabaviti i saznati pregršt zanimljivih informacija. 

Još nekoliko ideja kako ugostiti strance u Srbiji

Bez obzira na godine, ljudi vole da se dobro provedu, naročito kada putuju van svoje zemlje. Zato je uvek zanimljivo strane turiste izvesti u kafanu sa živom muzikom ili na neki splav ukoliko boravite u Beogradu. Prestonica Srbije je poznata kao grad odličnog noćnog provoda, pa je to najčešći razlog zašto stranci nikad ne zaobilaze Beograd. 

Crkve i manastiri u Srbiji su mesta u koja bi svakako trebalo da odvedete svoje goste iz inostranstva. Naročito će im biti zanimljivo ako nisu pravoslavci da čuju o verskim običajima, obredima i narodnim verovanjima. 

Vinarije su sve zanimljivije lokacije za strance koji dolaze u Srbiju. Ukoliko borave u Vojvodini, nemojte propustiti da posetite vinariju „Zvonko Bogdan” na Paliću, dok je u istočnoj Srbiji autentičan doživljaj zagarantovan u Rajačkim pimnicama. 

U svakom slučaju, porazgovarajte sa svojim gostima i saznajte šta je njima zanimljivo da čuju i vide u nekoj zemlji. U skladu sa tim, organizujte im odmor kakav sigurno neće zaboraviti, jer Srbija ima svašta da ponudi. 

Autor:

Travelist