Katar stadioni – stadioni u Kataru za Svetsko prvenstvo 2022. godine

Magazin Zanimljivosti

Ljubitelji fudbala će ove 2022. godine morati da sačekaju 6 meseci više nego uobičajeno za održavanje Svetskog prvenstva u fudbalu, koje će se igrati u Kataru od 21. novembra.

Ukoliko vas je interesovalo zbog čega je odluka o tome zašto je domaćin mundijala prvi put u istoriji jedna bliskoistočna zemlja, stadioni budućnosti koji su izgrađeni definitivno su jedan od najboljih odgovora na to pitanje – država je uložila ogromna sredstva u izgradnju stadiona za SP u Kataru 2022!

Upoznajte se sa stadionima u Kataru koje jedva čekamo da vidimo na malim ekranima:

 1. Lusail
 2. Al Janoub
 3. 974
 4. Al Bayt
 5. Ahmad Bin Ali
 6. Al Thumama
 7. Education city
 8. Khalifa International stadion

Hajde da onda uvidimo kakvi su Katar stadioni budućnosti za mundijal i da li su zaista arhitektonska čuda 21. veka, koje će “Svetsko prvenstvo 2022” učiniti nezaboravnim.

Lusail stadion

#1 Katar stadion Lusail – mesto održavanja prve utakmice turnira i finala

 • Kapacitet: 80.000 mesta – Lusail je ujedno mesto koje može da primi najviše gledalaca;
 • Vizija i dizajn: kompanija Foster+Partners;
 • Udaljenost od centra Dohe: 16 km;
 • Broj utakmica: 10

U 10 utakmica koliko je planirano da se odigra na najvećem stadionu u Kataru za mundijal 2022., stadion Lusail će biti domaćin meča za otvaranje šampionata i finala.

Smešten je u razvijenom delu grada Lusail pod nazivom Al Daayen, a otvoren je tek nedavno nakon isteka svih rokova za izgradnju.

Pored fenomenalnog dizajna koji poseduje, karakteriše ga igra svetlosti i senke, a očekuje se da će atmosfera biti sjajna zbog odlične akustičnosti. Razlog tome je zakrivljeni oblik strana i krova koji formira “kotao”, omogućavajući zadržavanje velike količine zvuka i odzvanjanje eha. 

Lusail će biti mesto odigravanja susreta između fudbalske reprezentacije Srbije i Brazila 24. novembra!

#2 Al Janub (Al Janoub) stadion – pravi primer stadiona u Kataru sa odličnim rashladnim sistemom

 • Kapacitet: 40.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: Dame Zaha Hadid;
 • Udaljenost od centra Dohe: 22 km;
 • Broj utakmica: 7.

Katar stadioni budućnosti će nakon prvenstva biti korišćeni u razne svrhe, s obzirom da ova zemlja nema preterano razvijenu kulturu bavljenja fudbalom. Pa ipak, Al Janoub za SP 2022 osim što je remek delo arhitekture, biće domaćin mečeva koje igra čuveni fudbalski tim iz istoimenog grada.

Ova oblast je nekada bila poznata kao centar za izronjavanje bisera i pecanje, što je značilo i prisustvo mnogih moreplovaca. Upravo dizajn stadiona Al Janoub asocira na jedra tradicionalnih brodova koji su plovili ovim područjem u prošlosti, pa se na ovaj način čuva istorijsko nasleđe u ruhu savremenosti.

Inovativni sistem hlađenja je dokaz da godine 2022. stadioni u Kataru za mundijal zaista imaju mogućnosti za održavanjem prijatne klime čak i tokom najvrelijih dana.

Nadamo se da će i našim fudbalerima na Al Janoub stadionu sve biti potaman tokom odigravanja drugog meča grupne faze protiv Kameruna i to 28. novembra, kao i da će odneti pobedu protiv ove neugodne reprezentacije.  

Pored stadiona će u sklopu celog kompleksa Al Janoub biti izgrađene škole, sale za proslave, staze za biciklizam, trčanje i konjske trke, restorani, prodavnice.

#3 Stadion 974 – stadion od kontejnera kao najoriginalnije graditeljsko delo 

 • Kapacitet: 40.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: kompanija FIA Fenwick Iribarren Architects;
 • Udaljenost od centra Dohe: 9 km;
 • Broj utakmica: 7.

Stadion 974 je stadion od kontejnera i verovatno najoriginalnije graditeljsko delo za SP Katar 2022. Sagrađen je najvećim delom od tačno 974 (ujedno i pozivni broj za ovu državu) brodskih kontejnera za transport robe, ali i drugih materijala koji će sveukupno omogućiti jednostavnu demontažu stadiona nakon prvenstva.

Ova građevina jedan je od primera da se u izgradnju ovako velikih i modernih objekata ne moraju uložiti enormne količine novca, kao i da Katar stadioni za SP 2022 imaju da pruže nešto potpuno novo. 

Posetioci stadiona će imati prilike da uživaju u fantastičnom pogledu na nebodere centra Dohe i šetališta koje tokom noći postaje zadivljujuće.

Ukoliko ste jedan od srećnika koji će ispratiti mečeve naše reprezentacije na licu mesta, meč između Srbije i Švajcarske 2. decembra 2022. godine na Stadionu 974 ne smete propustiti, jer će ovo možda biti odlučujuća utakmica za plasman u narednu fazu takmičenja!

#4 Al Bayt stadion – drugi najveći za Svetsko prvenstvo Katar 2022

 • Kapacitet: 60.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: Dar Al-Handasah;
 • Udaljenost od centra Dohe: 43 km;
 • Broj utakmica: 8.

Al Bayt je jedan od stadiona sa najvećim kapacitetom sedećih mesta, dok će ujedno biti mesto susreta reprezentacija koje će igrati jedno od polufinala takmičenja.

Veoma upečatljiv dizajn neodoljivo podseća na tradicionalne šatore koji se koriste u pustinjskim oblastima bliskoistočnog područja.

Naziv Al Bayt upravo i dolazi od naziva šatora koje su nomadi koristili tokom svojih putovanja kroz pustinju – bayt al sha’ar.

Pored dizajna koji predstavlja sudar tradicionalnog i modernog, ovaj veliki “šator” pružiće gledaocima dovoljno hlada. Za još prijatniju atmosferu pobrinuće se:

 • pokretni krov;
 • napredan sistem za hlađenje.

Za izgradnju i uređenje kompletne okoline zasužni su idejni tvorci koji su se vodili principima zelene gradnje sa što više ekoloških materijala i zelenih površina.

U okolini samog stadiona, osim uređene zelene površine veličine 30 fudbalskih terena, ne postoji preterano puno sadržaja za turiste na ovoj lokaciji u gradu Al Khor severno od Dohe, ali su organizatori mislili na one kojima je udaljenost do centra Dohe od 43 km previše. U okviru stadiona nalazi se hotel od 5 zvezdica i šoping centar.  

#5 Ahmad Bin Ali stadion – lokalna kultura i stil gradnje izraženi kroz stadione u Kataru

 • Kapacitet: 40.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: kompanija Ramboll Group;
 • Udaljenost od centra Dohe: 22 km;
 • Broj utakmica: 7.

Ahmad Bin Ali stadion nalazi se u trećoj najvećoj oblasti Al Rayyan, na samo 22 km od samog centra Dohe. Prvobitno se zvao po oblasti u kojoj se nalazi, gde takođe igra istoimeni fudbalski klub Al Rayyan Sports Club.

Nakon rekonstrukcije i nadogradnje dobija ime Ahmad Bin Ali i jedno je od najvelelepnijih zdanja za mundijal 2022.

Tokom rekonstrukcije, veliki deo materijala za gradnju iskorišćen je upravo od starog stadiona kroz reciklažu, dok će nakon odigravanja prvenstva oko polovine stolica biti uklonjeno i donirano.

Eksterni dizajn ugostiteljskih objekata i štandova u blizini stadiona oblikovani su slično kao peščane dine.

Kompleks oko stadiona poseduje još 6 terena za fudbal, teren za kriket, stazu za konjičke trke, opremu za teretanu na otvorenom, staze za trčanje i biciklizam. Nakon odigravanja mundijala, ovo će postati jedan od najbolje opremljenih sportskih centara.

#6 Al Thumama stadion – ima izgled kao tradicionalna bliskoistočna kapa

 • Kapacitet: 40.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: kompanija Arab Engineering Bureau;
 • Udaljenost od centra Dohe: 12 km;
 • Broj utakmica: 8.

Al Thumama stadion je dizajniran od strane katarskog arhitekte Ibrahim Al Jaidah-a, kome je sinula veoma kreativna ideja. Naime, sagrađen je u obliku tradicionalne satkane kape koju nose muškarci na Bliskom istokugahfiya, koja se jasno može videti iz aviona kada pre samog sletanja na aerodrom.

Katar stadioni su pravi reprezent toga da ova država želi da se otvori svetu u potpuno drugom maniru nego što je većina stranaca zamišlja. Velike količine novca ulažu se u to da stadioni u Kataru ne budu samo velelepne građevine, već i moderna zdanja sa što više zelenila u okolini, kao i da se koristi što više ekoloških materijala u izgradnju.

Od ovoga se ne izdvaja ni Al Thumama, koji je spoj tradicije, modernog i ekološkog. U okolini i unutar njega otvoreni su i komercijalni objekti za mundijal 2022.

#7 Stadion Education city – dijamant u pustiji za SP Katar 2022

 • Kapacitet: 40.000 mesta;
 • Vizija i dizajn: kompanija FIA Fenwick Iribarren Architects;
 • Udaljenost od centra Dohe: 11 km;
 • Broj utakmica: 8.

Stadion Education city nalazi se unutar Fondacije za obrazovanje, sa velikim brojem univerziteta u blizini, pa je potpuno jasno zbog čega je dobio ovakvo ime.

Na neki način predstavlja simbol razvoja civilizacije i društva, s obzirom da kao i ostale fudbalske arene za mundijal ima ulogu da bude zdanje sagrađeno po najmodernijim principima.  

Iz ptičije perspektive, neodovljivo podseća na dijamant, za koga kažu će noću sijati poput pravog dijamanta.

Iako sve ostale građevine jesu izgrađene tako da se na prvo mesto stave prinicipi ekološke održivosti i racionalne upotrebe energije, stadion Education city je u ovom pogledu pravi lider.

Ovaj stadion u Kataru je definitivno jedan od najnaprednijih, dok ostale građevine sličnog, ali i razlitog karaktera mogu da se ugledaju na sistem pametnih zgrada koji je ovde implementiran. 

S obzirom da se ovaj stadion za SP Katar 2022 nalazi nadomak centra Dohe, gledaoci će moći da pristignu veoma brzo metroom, gradskim autobusom ili čak odlično uređenom mrežom staza za bicikle.

#8 Khalifa International stadion – jedini “stari” stadion 

 • Kapacitet: 45.000 mesta;
 • Izgrađen 1976. godine, a renoviran 2017. godine od strane Aspire Zone Foundation;
 • Udaljenost od centra Dohe: 12 km;
 • Broj utakmica: 8.

Khalifa Intrenational je jedini stadion za mundijal koji je sagrađen i pre nego što je iko zamišljao da bi ova zemlja mogla biti domaćin mundijala – 1976. godine.

Naravno, renoviran je i usklađen sa svim modernim principima, kako bi pružio maksimalni ugođaj gledaocima i fudbalerima – ponovo je otvoren 2017. godine. Od kada je sagrađen, predstavlja dom za odigravanje mečeva fudbalske reprezentacije ove bliskoistočne zemlje.

Modernizacija stadiona obuhvatila je kako promene eksternog tipa, koje će se svideti fanovima iz čitavog sveta, tako i uvođenje napredne tehnologije za još bolji i efektiniji sistem za rashlađivanje.

Još jedna od značajnih promena jeste i postavljanje nove krovne nadstrešnice.  

Ukoliko se sagleda tradicija i sama lokacija, čini se kako će Khalifa International stadion biti definitivno jedan od centara zbivanja tokom odigravanja mečeva i izvan toga.

FIFA Katar svetsko prvenstvo 2022 stadioni i još neke zanimljivosti

Građevine koje smo opisali su remek dela u svakom pogledu i učiniće da SP u Kataru 2022 bude jedno od najinteresantnijih do sada, naročito za posetioce, koji će imati prilike da iz prve ruke dožive jedno novo iskustvo.

Stadioni u Kataru maksimalno su prilagođeni vremenskim uslovima i ispunjavaju sve standarde, kako bi gledaocima i igračima bilo prijatno tokom utakmica, a fudbal na prvom mestu. Prema podacima komiteta zaduženog za organizaciju mundijala, država je izdvojila između 6,5 i 7 milijardi dolara za stadione!

Pored stadiona, moramo naglasiti da je ovaj mundijal jedinstven po još nekim okolnostima, koje smo rešili da podelimo sa vama:

 • Prvi zimski mundijalKatar svetsko prvenstvo 2022 biće prvo na severnoj hemisferi u istoriji takmičenja;
 • SP 2022 biće najskuplje svetsko prvenstvo do sada, za šta su dobrim delom zaduženi Katar stadioni – za izgradnju kompletne infrastrukture uloženo je 200 milijardi američkih dolara;
 • Mundijal sa najmanje stadiona na kojima se igraju utakmice – svega 8;
 • Ovo će biti prvenstvo sa najviše posetilaca – iz kompanija Qatar Airways i Hamad International Airport tvrde kako je za mesec tokom odigravanja prvenstva rezervisano preko 1300 letova ka ovoj zemlji i to svakog dana;
 • Veoma jednostavan dolazak do stadiona – radi se o veoma maloj državi, gde se gradovi domaćini kao što su Doha, Al Rayyan, Al Wakrah i Lusail nalaze nadomak jedan drugog. Odlično umrežene linije metroa povezuju fudbalske terene i gradove;
 • Jeftin alkohol za posetioce samo u fan zonama – alkohol po prihvatljivim cenama biće dostupan isključivo u fan zonama;
 • Svih 8 fudbalskih arena biće pod klima uređajima tokom odigravanja mečeva zbog visokih temperatura čak i tokom zime;
 • Prvi mundijal na Bliskom istoku – spajanje različitih kulutra i vrednosti.

Katar svetsko prvenstvo 2022. godine svi sa nestrpljenjem očekujemo. Fudbalska reprezentacija Srbije je kroz kvalifikacije svojom igrom pokazala da možemo da se nadamo dobrom plasmanu. U svakom slučaju, očekujemo dobar fudbal naših orlova u sledećim terminima:

 • Brazil – Srbija: 24.11.2022. u 20h po srednjeevropskom vremenu – Lusail;
 • Kamerun – Srbija: 28.11..2022. u 11h po srednjeevropskom vremenu – Al Janub;
 • Srbija – Švajcarska: 02.12.2022. u 20h po srednjeevropskom vremenu, 974.

Onima koji su imali sreće da sebi organizuju put na mundijal i isprate našu reprezentaciju želimo da budu najglasniji tokom navijanja, ali uvek fer i korektni – kao pravi primer drugima.

Stadioni u Kataru zaista su velelepni i predstavljaju pravu budućnost arhitekture i graditeljstva, pa se nadamo da ćete imati prilike da ih posetite!

Nadamo se da vam je tekst bio interesantan i da ćemo se zajedno radovati pobedama koje će izvojevati fudbalska reprezentacija Srbije na modernim stadionima u Kataru tokom grupne faze na svetskom prvenstvu 2022. i u nastavku takmičenja. 

Izvor fotografija: Youtube/Printscreen – https://www.youtube.com/watch?v=feGOQU8_x9g

Autor:

Travelist