Najlepša turska letovališta koja morate posetiti

Magazin Putopisi

S bogatom istorijom i živopisnim pejzažima, sačinjenim od prelepih plaža i zanimljivih planina, na mestu gde istok upoznaje zapad, uobličila se fascinantna Turska – jedna od omiljenih svetskih turističkih destinacija! 

Turska turistima ima da ponudi sve: od nekih od najlepših gradova na svetu, pa do rajskih letovališta, koja su idealan izbor za divan letnji odmor. Kada je u pitanju Turska letovanje je odlična prilika da je bolje upoznate!

Ipak, u moru aranžmana u kojima se nude najrazličitije letnje destinacije sve je teže doneti konačnu odluku.  Zato ćemo vam olakšati oko izbora, te ćemo u nastavku teksta napraviti užu selekciju i nabrojati najlepša turska letovališta koja morate posetiti. 

Antalija – glavni grad turske rivijere

Smeštena duž veličanstvene turske rivijere, na obali Mediterana, Antalija je jedno od najpopularnijih letovališta u Turskoj, a za to svakako postoji i razlog. Ona predstavlja veliki, živahni grad koji turistima priređuje dobrodošlicu u raznovrsnim rizortima, odmaralištima, hotelima, barovima i restoranima

Spektakularni pejzaži u vidu prelijepih plaža i grandioznih planina, ovaj grad dodatno oživljavaju, a antičke ruševine čine ga još interesantnijim. Od plivanja i jedrenja, pa do penjanja na planine, ili cjelodnevnog odmaranja na peščanoj plaži – Antalija nudi ponešto za svakoga.

Marmaris – fotogenični ljetnji raj

Sve posećenije tursko letovalište, koje je i među najlepšim, a definitivno ga morate obići je i Marmaris. Fotogenični Marmaris čine brdovita područja načičkana divnim kućicama, bele peskovite plaže, svetlo i čisto more i istorijska arhitektura. 

Lociran na jugozapadu Turske, Marmaris ima i luku u kojoj ćete uvek vidjeti živopisne brodove, jahte i čamce. Ovo tursko letovalište pravi je letnji raj, uz raznovrsne sadržaje koje nudi – od obilaska grada, do vodenih sportova i burnog noćnog života. 

Sem toga, brodići koje ćete lako pronaći u Marmarisu, nude izlete u kojima ćete upoznati okolne gradiće i prekrasne zalive turske obale. Nema sumnje da je Marmaris letovalište koje morate posetiti! 

Brodovi u luci u Marmarisu

Bodrum – istorijsko mesto na egejskoj obali

Lociran na južnom egejskom turskom regionu, Bodrum je bio dom Mauzoleja u Halikarnasu, jednog od Sedam svetskih čuda starog sveta. Danas, sa svojim intrigantnim ruševinama, prelepim plažama i brojnim rizortima, Bodrum je letovalište koje privlači turiste iz svih krajeva sveta. 

Kao i ostala, najepša turska letovališta, Bodrum se može pohvaliti divnim morem, plažama i uslugom, ali sem danonoćnog uživanja koje nudi, poseta Bodrumu obiežena je i upoznavanjem sa zamkom Sv. Petra, poznatog i kao Bodrumski zamak. 

Ovaj zamak sagrađen je još 1402, od strane vitezova Hospitalaca, odnosno Vitezova sa Rodosa, a danas predstavlja muzej. Šoping centri, barovi, noćni klubovi i restorani, kao i drugi sadržaji koje turisti obožavaju, takođe ne manjkaju Bodrumu. Ovo letovalište svake godine hiljade turista ostavi sa najlepšim utiscima, koji se prepričavaju mesecima! 

Side – spoj istorije i modernosti na prelepom moru

Značajna luka antičke Pamfilije, okupirana od strane Aleksanda Velikog, danas je jedno od najlepših letovališta Turske! Side je prelep gradić, koji je spoj istorijskih ruševina, modernih rizorta i belih peščanih plaža. 

Lociran na malom poluostrvu, gradić Side nudi nezaboravne doživljaje koji će zadovoljiti sva vaša čula. Side je letovalište koje je puno i istorijskih znamenitosti, kao što su helenističke i rimske ruševine, među kojima se posebno ističu amfiteatar i hramovi. Side će vas iznova oduševljavati svakim korakom koji načinite njegovim uličicama, pa ga obavezno posetite! 

Izborom nekih od ovih ljetovališta sasvim sigurno nećete pogriešiti, a nema sumnje da najlepša turska letovališta imaju ponešto za svakoga, te predstavljaju omiljene destinacije svih generacija. Sem ovih, ljetovališta u Turskoj koja se takođe izdvajaju velikom lepotom su i: Fetije, Alanja, Patara, ali i mnoga druga u čijem ćete upoznavanju sasvim sigurno uživati! Požurite sa rezervacijom, jer su ova letovališta često “prebukirana”. Jedva čekamo da čujemo sve vaše divne utiske sa nezaboravnog, orijentalnog letnjeg odmora!

Autor:

Anica Petković