TOP 5 destinacija u Srbiji za vikend odmor

Destinacije Magazin

Razmišljate da odete na vikend odmor, ali niste sigurni da li se vikend u Srbiji isplati ili pruža li dovoljno zanimljivih aktivnosti? Dobra vest je da za vikend putovanja Srbija predstavlja upravo najadekvatniju destinaciju, koja ne iziskuje mnogo novca a sva mesta koja biste posetili poznata su po značajnim istorijskim spomenicima i prirodnim lepotama od kojih zastaje dah.

Bilo da imate u planu vikend u Srbiji za dvoje ili samo odlazak na produženi vikend na kom biste se opustili i napunili baterije za narednu radnu nedelju, korisno je znati koja su to najtraženija i najlepša mesta na kojima možete naći sve što vam treba – i domor i razonodu i kulturu.

1. Idealni vikend za dvoje Srbija krije na Zlatiboru

Zlatibor je jedna od retkih destinacija koja je sačuvala kulturno nasleđe Srpskog naroda i netaknutu, skoro divlju prirodu. Predstavlja i jednu od najlepših planina na ovim prostorima i jedan od 5 nacionalnih parkova Srbije. Zlatibor je poznat i kao posećeno lečilište, a ne samo kao jedan od prvih izbora za vikend odmor u Srbiji.

Kao turističko mesto koje ima dugu tradiciju, Zlatibor je prepun šarmantnih sela i gradića oko same planine, koji obiluju interesantnim sadržajem za sve generacije i tipično zlatiborskom gastronomskom ponudom oličenom u komplet lepinji, od koje polazi voda na usta, već pri prvom pogledu.

Posetite Mačkat za savršeni idilični beg i vikend odmor u Srbiji i uživajte u nesvakidašnjem pogledu na strme litice planina dok se u vazduhu mešaju mirisi starih borova, zlatiborskog pršuta i jagnjećeg i prasećeg pečenja.

Odvezite se i do Mokre Gore šarmantnim Ćirom kroz zaseoke kroz koje prolazi stara pruga sa samo jednim kolosekom, poznata pod nazivom Šarganska Osmica. U blizini se nalazi i jedan zlatiborski zaselak, Kremna – poznata kao rodno mesto porodice Tarabić, onoj koja je napisala čuveno “Kremansko proročanstvo” iz 19. veka.

Pogled na reku Drinu

2. Gde otići za vikend ako ne na Taru

Masivni obronci najzelenije planine u Srbiji oivičeni su vrtoglavo dubokim kanjonom reke Drine, dok joj se ogranci sa drugih strana naslanjaju na Zlatibor, sve do kremanske doline i reke Đetinje. Obilje rečnih slivova pogoduje brojnim vodenim sportovima koji predstavljaju i najčešći razlog za putovanja za vikend odmor na Taru.

Ravni deo Tare vodi do kaluđerskih bara, koje čine vode iz 5 reka, a kako se budete peli ka višim predelima nacionalnog parka, doći ćete do prelepog jezera Zaovine, čuvarom prirodne granice između Srbije i Bosne, koja je potpuno uvijena u četinare.

3. Najfotogeničniji vikend odmor – Krupajsko vrelo

Kada je u pitanju vikend odmor Srbija od nekoliko ekoloških oaza, onu pokraj Žagubice već godinama drži za najlepšu. Reč je o predivnom prizoru plitkih jezeraca, kristalno čiste i tirkizne reke koja se na jednom mestu sliva u sistem vodopada, okružen šumskim rastinjem.

Krupajsko vrelo i vodopad Lisine garantovaće vam odmor za dušu i telo, a nećete ostati uskraćeni ni za najfotogeničniju fotografiju od koje će poludeti ljubitelji društvenih mreža a koja će obeležiti sva naredna vikend putovanja u Srbiji.

Ukoliko odlučite da vaša putovanja za vikend posvetite poseti najlepšeg vodopada u ovom delu Evope, ne zaboravite da posetite i prelepu prirodu u široj okolinu Žagubice, kao i manastir Gornjk – o kom su ispredane mnoge legende.

4. Fruška gora – idilični vikend u Srbiji

Usred panonske ravnice, uzdiže se jedina ostrvska planina u Evropi – Fruška Gora, koja je svoju popularnost kao destinacija za vikend domor stekla zahvaljujući velikom broju manastira (kulturno-istorijskih sedišta), jezerima i prelepim izletištima ušuškanim pod brdima kojima dominiraju čokoti vinove loze.

“Srpska Sveta Gora” na svom ataru ima čak 35 manastira, od kojih je sačuvano čak 17, a najpoznatiji među njima, koje nipošto ne smete zaobići su Krušedol, Hopovo, Šišatovac, Gala i Mala remeta u čijoj bizini su i dva prelepa, mala jezera – Šatrinačko i Dobrodol.

Ako se odlučite za odmor u Srbiji vikend treba provesti baš na valovitim dolinama Fruške Gore, koje su prekrivene livadama, pašnjacima i plodnom žitnicom. Voćnjaci i vinogradi se protežu oko brojnih vinskih podruma, koje možete i posetiti u svom pohodu na Srem.

Zelena panorama livada i šuma na planini

5. Divčibare – vikend odmor iz bajke

Ako ste već odlučili da za vaš vikend odmor Srbija bude matica, idealno bi bilo posetiti neku od prelepih planina po kojima je i poznata naša zemlja. Ukoliko su vam Tara i Zlatibor prevelik poduhvat, idealna solucija je odlazak u jedno malo gradsko naselje u podnožnu planine Maljen – Divčibare.

Visoke litice Maljena koje okružuju visoravan Divčibare zaklanjaju ga od jakih vetrova i stvaraju veoma prijatnu klimu tokom cele godine. Kroz samu visoravan teče 5 reka, a jedna od njih, Crna reka, ima udela i u samom nadevanju imena za ovu vazdušnu banju.

Prema legendi iz dalekog 13. veka, lepa i mlada čobanica se udavila u nabujaloj Crnoj reci, po kojoj je to mesto kasnije dobilo naziv Devojačke bare.

Sa Divčibara se pruža prelep pogled na Valjevo i okolinu, a pogled kroz četinarske šume seže i sve do Golupca, srednjovekovne grad-države na visokim liticama, na mestu na kom se Dunav sužava i pravi Đerdapsku klisuru. Uzevši da je Golubačka tvrđava u neposrednoj blizini – predstavlja obavezan izlet kojim treba obogatiti svoje vikend iskustvo.

Ukoliko su ovi predlozi bili dovoljni da vam zadovolje znatiželju na pitanje – gde otići na vikend u Srbiji – vreme je da se pozabavite detaljnijom organizacijom svog, ili vikend putovanja za dvoje u Srbiji slanjem upita željenoj agenciji, jer ako naša zemlja ima da ponudi nešto, onda su to prirodna bogatstva i najidealniji odmor za dušu i telo.

Autor:

Anica Petković