TOP 5: Gradovi Evrope koji su najbolji za jesenje putovanje iz snova

Destinacije Magazin

Gradovi Evrope tokom cele godine širom otvorenih kapija dočekuju turiste iz svih krajeva sveta. Istovremeno, jesenja putovanja su sve popularnija, a upravo evropski gradovi se ističu kao neke od omiljenih destinacija za uživanje u bajkovitim, jesenjim čarima. 

Stari kontinent poznat je po krasnim gradovima, koje mnogi doživljavaju kao muzeje na otvorenom, a obzirom na ogroman broj njih koje vredi posetiti, korisno je napraviti selekciju onih koji su najbolji za jesenje putovanje iz snova. 

Teško da gradovi Evrope mogu da vas razočaraju, ali ipak ima onih koji su posebno lepi kao jesenje destinacije, pa se preporučuju za jesenje putovanje. 

Hajde da vidimo koji su to gradovi najbolje evropske jesenje destinacije!

#5 Prag – magična atmosfera češke prestonice savršena je za jesenje putovanje

Jesen je savršeno doba da se otputuje u Prag, prestonicu Češke Republike. 

Ovo znaju i drugi turisti, pa očekujte internacionalnu i gromoglasnu atmosferu širom ulica znamenitog Praga

Jesenje vreme oseća se u vazduhu, temperatura iznosi oko 18°C, što stvara savršen izgovor za zagrevanje čašom odličnog češkog piva ili toplom supicom – izbor je na vama. Restorani drže bašte otvorene, koliko god vreme to dozvoljava, a grejači će vas zagrevati i dozvoliti vam da gledate prelep Prag dok uživate u jesenjem češkom obroku. 

Tu je i mnoštvo muzičkih i drugih festivala koji se tokom jeseni organizuju u Pragu, kao i znamenitosti koje morate obići. Prag je poznat po magičnom, bajkovitom ambijentu i mističnom okruženju, a mnogi ga zbog toga zovu gradom iz bajke. 

Sigurno vas neće ostaviti ravnodušnim! 

Panorama Praga na jesen

#4 Transilvanija – autentična jesenja destinacija

Rajski pošumljena Transilvanija često se povezuje sa mračnim pričama, strašnim zamcima i mitološkim bićima. Mnogi je smatraju tamnim mestom gde sunce ne sija. 

U realnosti, Transilvanija je potpuno drugačija. 

Bajkovit evropski grad, zapravo nije grad, već istorijsko-geografski kraj Rumunije, savršen za jesenje putovanje, pun je srednjevekovnih panorama, prekrasnih brdašca, polja divljih biljki i antičkih hrastovih šuma. 

Zamci uređeni stilom gotičke arhitekture zaista mogu biti intrigantni, ali i vrlo romantični. Na jesen, Transilvanija postaje briljantan kraj sa čitavim spektrom prirodnih boja, koje je teško videti bilo gde druge u svetu.

Zamak u Transilvaniji

#3 Amsterdam – topla atmosfera i mnoštvo sadržaja 

Prva prestonica sa spiska gradova Evrope odličnih za jesenje putovanje je holandska. Država lala, klompi, vetrenjača, ali i raznih drugih, liberalnih sadržaja i proizvoda, divan je izbor za jesenje putovanje, posebno ukoliko ste u potrazi za gradom u kome svašta možete videti, ali i nezaboravno se provesti.

Amsterdam, sa fasadama na kojima preovlađuju tople boje, čak i na proleće asocira na jesen, pa možete da zamislite koliko je tek autentičan i prelep tokom jeseni! 

Drvoredi poređani ulicama koje ograđuju čuvene amsterdamske kanale, na jesen posebno lepo izgledaju, a ceo grad ispunjen je toplom atmosferom, narandžastim tonovima i liberalnim turistima. 

Ovde zapravo niko nije turista – svi su dobrodošli, a brzo i domaći.

Arhitektura i boje Amsterdama na jesen

#2 Lugano – jesenje putovanje ispunjeno najlepšim pejzažima

Kad nas pitate: Gde putovati na jesen?U Lugano!, dijalog je koji se sve češće čuje u turističkim krugovima.

Ovaj evropski grad nije ni prestonica, a ne ističe se ni posebnom veličinom – on je tek deveti na spisku najvećih švajcarskih gradova. 

Ipak, Lugano ne zovu slučajno Monte Karlom švajcarske. Ovaj grad ističe se neverovatnim pejzažima i impozantnim pogledima na jezero i planine, a predivni vidikovci se nalaze bukvalno svuda. Sem toga, u Luganu ćete naići i na vrhunske restorane i druge ugostiteljske objekte, na čiste ulice i predivne prodavnice.

Sem svežine u vazduhu, u njemu možete osetiti i vrhunski kvalitet života, tipičan za Švajcarsku. Bajkoviti Lugano, po mišljenju onih koji su ga posetili više puta, najlepši je na jesen. Ovde se organizuje i Lugano jesenji festival, prve nedelje oktobra, pa definitivno ovaj termin i destinacija čine savršen izbor za jesenje putovanje iz snova. 

Panorama Lugana i jezera Lugano u Svajcarskoj

#1 Firenca – romantičan i živopisan evropski grad

Kao godišnje doba koje je prepoznatljivo po kiši i lišću koje pravi žuti tepih na asfaltu, jesen mnoge podstiče na romantiku…

…a Firenca je drugo ime za romantiku!

Italijanski grad koji je poznat kao živi muzej, po umetničkom blagu koje čuva, srednjevekovnoj panorami i neverovatno impozantnoj arhitekturi posebno je lepo obilaziti na jesen, te tako upotpuniti celokupni jesenji doživljaj. 

Bajkovito jesenje putovanje u Firenci možete iskoristiti da obiđete Uffizi galeriju, vidite Mikelanđelovog Davida i prošetate se Duomom.

I italijanska kuhinja će vas ove jeseni (ako već nije) sigurno oboriti sa nogu!

Krovovi kuca i trga u Firenci na jesen

Odaberite jesenje putovanje u evropske gradove po svom ukusu

Kada su u pitanju evropski gradovi putovanja su na samo korak od vas. Turističke agencije su ih odavno uvrstile u svoju ponudu aranžmana, a kreirale i posebne evropske city break ponude za jesenje putovanje iz snova!

Sve što je potrebno je da pogledate koji su to evropski gradovi najbolji za jesenje putovanje, sigurni smo da vam je ova TOP 5 turistička lista u tome prilično pomogla, a zatim izvršite odabir na osnovu svojih mogućnosti i preferencija. 

Među ovih 5, svako od vas pronaći aranžman koji će njemu najviše odgovarati. Evropski gradovi čekaju na vas. Srećan put! 

Autor:

Anica Petković