VMA dijeta – Medicinska dijeta koja topi kilograme

Magazin Zanimljivosti

VMA dijeta, medicinska dijeta ili bolnička dijeta, su različiti nazivi za isti režim ishrane koji je mnogima pomogao da istope čak 7 do 15 kilograma u samo nekoliko dana. Iako se onačini previše dobrim da bi bilo istina, stručnjaci poručuju da je ovo gotovo jedini bezbedan način da se zaista rešite masnih naslaga.

VMA dijeta je inicijalno osmišljena od strane lekara i specijalista Vojnomedicinske akademije, kao izbalansiran način ishrane za one pacijente koji su imali zakazan određeni hirurški zahvat ili intervenciju, radi što efikasnijeg sprovođenja istih. 

Zdrava hrana na tanjiru

Stoga je VMA dijeta ocenjena kao vrlo pouzdana jer predstavlja savršen balans između ugljenih hidrata, proteina i masti – ono što većina drugih dijeta ne može da garantuje.

Upravo zbog toga nećete biti gladni, iscrpljeni ili malaksali ukoliko se odlučite da je uvrstite u vašu svakodnevnu rutinu. Ako vas zanima kako da se na bezbedan način zauvek rešite viška kilograma, pročitajte naš tekst do kraja jer ćemo vam u sledećim redovima predstaviti sve benefite medicinske dijete, jelovnika kojeg se morate pridržavati kao i saveta kako da pripremite namernice.

Medicinska dijeta – benefiti čutodvornog režima ishrane

Medicinska dijeta je univerzalan način za zdravo mršavljenje kako biste prirodno ubrzali metabolizam, pospešili crevnu floru i izvršili detoksifikaciju organizma. Kako je ovaj režim ishrane osmišljen za smanjivanje telesne mase pacijenata neporedno pred operaciju, stručnjacima je bilo od ključnog značaja da se osobe osećaju energično i vitalno.

S tim u vezi, ovaj vid ishrane predstavlja pažljivo implementiranu strategiju koja uzima u obzir sve važne nutrijente koje čovek na dnevnoj bazi treba da unese kroz hranu. Zato se osobe neće osećati izmoreno ili letargično kao što to obično biva usled restrikcija od hrane. Dijeta VMA kombinuje namirnice tako da u toku dana konzumirate 40% voća i povrća, 25% žitarica od celog zrna, 25% proteina i 10% masti.

Standardni režimi ishrane se najčešće drastično fokusiraju na izbacivanje šećera, te neretko povećaju procenat unosa proteina ili masti kako bi nadomestili našu potrebu za ugljenim hidratima, međutim prema mnogim ekspertima ovo nije održivo na duže staze.

Popularno verovanja da je šećer naš neprijatelj je samo delimično tačno – prosti šećeri su oni koje čovek treba da izbaci iz svoje ishrane ili da ih makar svede na minimum jer mogu izazvati dijabetes i taloženje masnih naslaga, a samim tim i probleme sa srcem i digestivnim traktom. Prosti šećeri su oni koje dobijamo od prerađenih namirnica kao što su smeđi i beli šećer, belo brašno, energetska pića, gazirani sokovi i slično.

Kompleksnim šećerima, tj. onim ugljenim hidratima koje dobijamo od celih žitarica, voća i povrća, je potrebno duže da se razgrade u organizmu i oslobode energiju. Ovo znači da vaše telo lakše zaključuje kada je sito, te su šanse da uneste veću količinu hrane od potrebnog značajno manje. Uz to poseduju i više nutrijenata, te nećete unositi tzv. “prazne kalorije” koje neretko izazivaju jednu vrste adikcije.

Ugljeni hidrati su nužni za pravilno funkcionisanje našeg organizma jer su primarni izvor energije. Glukoza koja se oslobađa prilikom njihovog varenja je esencijalna za regulisanje centralnog nervnog sistema –  kada je osobe unose malo, dolazi do hormonalnog disbalansa i osobe se često osećaju razdražljivo i nervozno.

VMA medicinska dijeta upravo sprečava ovu pojavu jer pravilno usklađuje odnos svih primarnih komponenti makronutrijenata – pugljenih hidrata, masti i proteina.

VMA dijeta – jelovnik i spisak namirnica koje morate nabaviti

Kada spomenemo VMA dijetu jelovnik je većini glavna asocijacija. Mnogi imaju impresiju da su namirnice na ovom meniju previše jednostavne, kao i da su porcije dosta male i lagane, te da je neminovno da ostanete gladni nakon samo jednog dana. Međutim, sve ove pretpostavke su daleko od istine.

Naime, ono što VMA dijete čini toliko posebnim jeste taj savršeni balans između makronutrijenata koji vam garantuje sitost i gubitak težine  istovremeno – ova dijeta ne podrazumeva drastična odricanja hrane, što ih i čini održivim na duže staze.

Jednom kada naučite princip kombinovanja namirnica, ovaj režim možete dalje modifikovati i prilagoditi sopstvenoj kuhinji i gastronomskim afinitetima.

Pre nego što se uputite u prodavnicu, hajde najpre da sagledamo koje ćete sve namirnice koristiti dok ste na bolničkoj dijeti:

 • 6 jaja
 • Pomorandže
 • Sveži krastavci
 • Svež paradajz
 • Svež praziluk
 • 1 glavica sveže zelene salate
 • Povrće za barenje (spanać, brokoli, šargarepa, tikvice)
 • 2 pakovanja dvopeka
 • 675 g piletine
 • 125 g svežeg mladog sira
 • Jogurt
 • 1 pakovanje crne kafe

Spisak namirnica koje možete zameniti:

 • Grejpfrut umesto pomorandže
 • 340 g pilećeg mesa (polovina ukupne količine) za isto toliko mlevenog junećeg mesa ili tunjevine
 • Pavlaka, mileram ili niskokalorični sirni namaz umesto jogurta
 • Zeleni čaj umesto kafe

Sada kada znate koje proizvode treba da nabavite, preostaje nam da samo još objasnimo pravila i norme kojih se morate pridržavati u narednom periodu.

Zdrava hrana

Medicinska dijeta – jelovnik sa pravilima

Dakle, kada je u pitanju medicinska dijeta jelovnik je vrlo specifičan jer svaki oborok mora biti adekvatno izbalansiran. Ovaj režim ishrane je vrlo striktan u prvim fazama, a tek nakon što prođe period od 7 ili 11 dana ga možete potpuno prilagoditi vašoj kuhinji.

VMA dijete podrazumevaju cikličan tok, što znači da su ovi režimi sastavljeni iz 3 kruga ili faze koje traju nedelju dana (tj. 11 ukoliko se odlučite da produžite dijetu). Nakon što prođe ovaj period, poželjno je napraviti pauzu od nedelju dana i potom ponoviti ciklus – tek nakon ponovljenog ciklusa možete adaptirati ovaj način ishrane vašim ličnim preferencijama.

Striktna pravila koje morate poštovati jesu sledeća:

 1. Svaki dan podrazumeva 3 glavna i jedina obroka – doručak, ručak i večeru.
 1. Pokušajte da između obroka napravite pauzu od po nekoliko sati (idealni vremenski period je od 4 do 5 časova).
 1. Nije dozvoljeno unošenje prostih šećera (beli i smeđi šećer, belo brašno, peciva, beo pirinač, …), veštačkih zaslađivača (stevija, kalijum acesulfam, saharin, sukraloza, aspartam, neotam ).
 1. Smanjiti unos soli.
 1. Poželjno je piti između 1,5l i 2l vode dnevno. Uz običnu vodu možete konzumirati i kafu, zeleni čaj ili nezaslađenu limunadu.
 1. Konzumirajte jela striktno prema naznačenom redosledu – nije dozvoljeno da zamenite na primer doručak sa večerom ili da preskočite obrok.
 1. Nemojte konzumirati ništa nakon 19/20h – ovaj korak ćemo detaljnije objasniti u tekstu koji sledi
 1. Nije potrebno koristiti dodatne suplemente jer VMA dijete obezbeđuju dovoljno minerala i vitamina – dozvoljeno je samo u slučaju da propisano uzimate određeni suplement zbog zdravstvenog stanja (kao na primer gvožđe usled anemije), ali je u tom slučaju najbolje da se posavetujete sa lekarom da li je za vas lično bezbedno da primenjujete drugačiji način ishrane.

Kako biste imali celokupnu sliku zašto su neka pravila ovoliko rigorozna, u narednim redovima možete pročitati dublje objašnjenje za njih.

Zašto se morate pridržavati redosleda:

Vrlo je važno da se pridržavate tačnog redosleda konzumiranja obroka jer su oni koncipirani tako da omoguće telu da postepeno oslobađa energiju i troši dodatne kalorije.  Na taj način nećete osetiti iznenadnu vrtoglavicu i malaksalost jer nećete gladovati. Takođe, ne smeju se svi obroci ujediniti u jedan poveći jer će to biti šok za organizam, te povećavate šansu za mučninom i konstipacijom.

Zašto morate praviti pauzu između obroka:

Pauze od nekoliko sati između obroka su vrlo bitne iz sledećih razloga – kada ujutru uneste hranu u organizam, tj. kada doručkujete, povećavate nivo insulina što dalje podstiče masti da se skladište. Sve dokle traje ovaj proces skladištenja usled efekta insulina (period od po par sati u zavisnosti od individualnog metabolizma) ne otpočinje lipoliza ili proces razgradnje masti. 

Enzim (katalizator koji utiče na brzinu hemijske reakcije) lipaza koji razlaže mast ne deluje sve dok se insulin nalazi u krvi – ukoliko između obroka pojedete grickalicu ili užinu, iinsulin u krvi raste i masti se opet skladište, što i izaziva višak kilograma.

Zašto je važno da ne konzumirate ništa posle 20h:

Što je veći period od vašeg poslednjeg obroka do vašeg prvog obroka (naravno bez preterivanja, do 12h je normalno), to je bolje po organizam iz više razloga – vaše telo će u ovom periodu otpočeti proces topljenja masnih naslaga jer više neće imati šta da prerađuje u organizmu. Iako mnogi misle da je ovo proces izgladnjavanja, to zapravo nije istina.

Po principu povremenog ili intervalnog posta, vaše telo će se rešiti dodatnih kilograma, ali će i popraviti vaše raspoloženje i zdravlje. Ovaj vid posta može smanjiti depresiju, potom prevenirati bolesti srca i raka određenih organa, ali i pomoći da “podmladite organizam” (poboljšanje izgleda i elastičnosti kože). 

Zašto morate da unesete određenu količinu vode dnevno:

Vrlo je važno da unosite dovoljnu količinu vode jer je ona jedna od presudnih faktora za oslobađanje toksina u telu. Konstatno cirkulisanje vode će vas podstaći da češće idete u toalet i da se na taj način rešite viška toksina koji se talože u organizmu.

Ukoliko imate problem sa praćenjem tačnog unosa tečnosti u organizam, možete iskoristiti 2 metode – prva jeste da se unesete vodu tako što ćete piti 8 čaši vode dnevno i njih da razvučete na ceo dan. Na primer jednu čašu pre svakog obroka, jednu čašu posle svakog obroka i 2 čaše kasnije uveče. Druga jeste da držite dve flaše od po litre kraj stola dok radite ili se opuštate uz omiljenu seriju. 

Narandža rasečena na pola

VMA dijeta – jelovnik po danima

Ovaj režim ishrane je poznat pod nazivom “medicinska dijeta sa dvopekom”, kao i “medicinska dijeta sa jajima” jer se ove dve namirnice, uz citrusno voće i kafu, načešće upotrebljavaju. Treba imati u vidu da je doručak isti za svaki dan i da se on sastoji od 1 pomorandže ili grepfruta, jednog parčeta dvopeka i zelenog čaja ili kafe bez bilo kakvog zaslađivača.

Citrusno voće je posebno značajno da se uzima rano ujutru jer, iako se čini kiselkastim, sadrži dosta prirodnog šećera (fruktoze) koji se lako vari i koja oslobađa ogromnu količinu energije koja je telu neophodna kako bi obavljao svakodnevne obaveze bez muke. 

VMA jelovnik za 7 dana

Prvi dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče dvopeka, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 1 kuvano jaje, 250 ml jogurta (ili 2 kafene kašike kisele pavlake ili milerama), 1 dvopek i 1 pomorandža
 • Večera : Do 2 dvopeka, 2 kuvana jajeta, 1 ceo paradajz i naseckani sveži krastavac (polovina ili 1 komad)

Drugi dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tosta, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 1 kuvano jaje, 250 ml jogurta (ili 2 kafene kašike kisele pavlake ili milerama), 2 dvopeka i 1 pomorandža
 • Večera : 1 dvopek, 125 g piletine koju možete umereno začiniti biljem po želji, 1 iseckani svež paradajz (minimalno posoljen), 1 normalna šoljica kafe ili zelenog čaja

Treći dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče dvopeka, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 1 kuvano jaje, 250 ml jogurta, 1 tost, 1 svež krastavac (ceo ili samo polovina) i 1 pomorandža
 • Večera : 1 tost, 125g piletine koju možete ispržiti na malo ulja (do 2 kašike), 1 paradajz svež i 1 šoljica kafe ili zelenog čaja

Četvrti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tost hleba, normalna šoljica kafe, čaja
 • Ručak : 1 tost 125g mladog svežeg sira kojeg možete začiniti bosiljkom ili timijanom, 1 svež iseckani paradaz (minimalno posoljen)
 • Večera : Do 2 tosta, 2 poveća sveža paradajze (ili 3 mala), 125g mesa po želji (možete se odlučiti za tunjevinu, junetinu ili kombinaciju mešanog mesa – piletina i junetina )

Peti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče dvopeka, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 200g kuvanog mesa (piletina ili junetina) uz minimalno soli, dva sveža paradajza ili jedan krastavac, 1 dvopek
 • Večera : 1 kuvano jaje i 500g barenog povrća (miks šargarepe, brokolija, tikvica i spanaća)

Šesti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tosta, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : Napravite voćnu salatu od aktuelnog, odnosno sezonskog voća. Preporučena količina je ona koja može da stane u posudu srednje veličine. Uživajte u voćnoj salati uz šoljicu crne kafe ili zelenog čaja bez zaslaživača.
 • Večera : Ispecite piletinu na tiganju uz malo ulja (maksimalno 2 kašike) i odstranite joj kožuru. Uz to spremite omanju salatu uz sledeće sveže sastojke – 2 paradajza i pola glavice zelene salate. Možete popiti šoljucu crne kafe ili zelenog čaja bez dodatnih zaslaživača.

Sedmi dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče dvopeka, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : Kuvano meso (piletina ili junetina, a gramaža po izboru ali da ne premašuje 200 g ) uz 200g obarenog povrća  (miks šargarepe, brokolija, tikvica i spanaća) 
 • Večera : 125g mlevenog junećeg mesa (ili mesa po izboru) začiniti i ispržiti u minimalnoj količini ulja (do 2 kašike) i napravite svežu salatu  od sledećih sastojaka – 2 cela paradajza, 1 krastavca i druge polovine glavice zelene salate. Možete popiti šoljicu crne kafe ili čaja bez dodatnih zaslaživača.

Medicinska dijeta – 11 dana za veće efekte

VMA dijeta, kako bi imala efikasne rezultate se drži minimalno 7, a maksimalno 11 dana za redom, iako se u nekim slučajevima drži i do 15 dana. Kako smo u prethodnom poglavlju pokazali koji je jelovnik za prvih nedelju dana, sada ćemo vam prikazati i plan za preostala 4 dana.

Osmi dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tosta, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 1 kuvano jaje, 250 ml jogurta (ili 2 kafene kašike kisele pavlake ili milerama), komad dvopeka i 1 pomorandža
 • Večera : Do 2 tosta i 2 kuvana jajeta. Napravite salatu pomoću sledećih sastojaka – 2 sveža paradajza, jedan ceo krastavac i 1 praziluk. Možete popiti šoljicu kafe ili zelenog čaja bez šećerenja.

Deveti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče dvopeka, normalna šoljica kafe, čaja
 • Ručak : 1 konzerva tunjevine ili 125g piletine, do 2 dvopeka i 1 pomorandža
 • Večera : Do 6 krekera (umesto hleba), 2 kuvana jajeta, 2 sveža paradjza

Deseti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tosta, normalna šoljica kafe ili čaja
 • Ručak : 1 konzerva tunjevine ili 125g mesa po izboru i komad dvopeka. Napravite svežu salatu uz pomoć sledečih sastojaka – 2 omanja paradajza, polovinu krastavca i jednog praziluka
 • Večera : Komad dvopeka, 2 kuvana jajeta, ponovljena salata od ručka

Jedanaesti dan

 • Doručak : 1 citrusno voće, parče tosta, normalna šoljica kafe, čaja
 • Ručak : 1 kuvano jaje, 250 ml jogurta, 1 dvopek i 1 pomorandža
 • Večera : 180g mesa po želji ispecite na minimalnoj količini ulja (do 2 kašike) i obarite 500g povrća uz minimalnu količinu soli i začina (miks šargarepe, brokolija, tikvica i spanaća).

Vrlo je važno da budete dosledni tačnom redolsedu prilikom isprobavanja dijete kako biste postigli maksimalne rezultate – a to su vitka linija i zdrav izgled.

VMA dijeta- rezultati

VMA dijeta – iskustva i rezultati nakon dijete

Medicinska dijeta, VMA dijeta ili bolnička dijeta – za koji god naziv da se odlučite, neminovno je da sve tri varijante pružaju vrhunske rezultate. Konačan ishod može zavisiti od više faktora:

 • Koliko ste se striktno pridržavali režima?
 • Da li ste i koliko ste trenirali tokom VMA dijete?
 • Vaših genetskih predispozicija
 • Starosnih godina i pola
 • Dosadašnjeg načina ishrane

Osoba u proseku izgubi između 2 i 5 kg u toku jedne sesije od po nedelju dana, što znači da za tri sesije možete izgubiti čak 15 kg. Moguće je izgubitit i više kilograma ukoliko je držite 15 dana, ali se pre ovog poduhvata savetuje konsultovanje sa izabranim lekarom.

Preporučeno je da nakon treće sesije stanete i prilagodite ovaj režim ishrane sopstvenim afinitetima.

Važno je da kombinujete sastojke tako da ujutru unesete žitarice i sezonsko ili citrusno voće, potom da za ručak uneste protein, malo masti i sveže povrće, a za večeru takođe namirnicu bogatu proteinom i termički obrađeno povrće.

Prema većini nutricionista, ovo je jedini način da adekvatno ukombinujete makronutrijente, izbalansirate crevnu floru i prirodno ubrzate metabolizam.

Kod gotovo svih ljudi su primetni rezultati, u manjoj ili većoj meri, a zajednički utisak jeste da je VMA dijeta zapravo jednostavna za držanje, iako deluje pomalo dosadno – stoga je možete kasnije modifikovati i rekreirati u skladu sa vašim omiljenim organskim namirnicama.

Medicinska dijeta – iskustva koja su od posebnog značaja za žene

Istraživanje objavljeno u Američkom časopisu za kliničku ishranu ukazuje na poražavajući podatak da se globalna prevalencija poremećaja ishrane u rasponu od 2000. godine do 2018. godine povećala sa 3,4% na 7,8%

Poremećaji ishrane se definišu kao bolesti  koje utiču na individualno ophođenje prema hrani, kao i prema sopstvenom fizičkom izgledu. Neke vrste ovih teskoba podrazumevaju bolesti kao što su anoreksija (drstičan gubitak apetita usled emnotivnih okidača), bulimija (patološka potreba za hranom koja rezultiira u prejedanje i prinudno pražnjenje), kompulsivno prejedanje (nekontrolisano unošenje hrane do tačke da se osoba oseća fizički loše) i druge.

Uzrok za ove mentalne teskobe mogu biti mediji, druge mentalne bolesti, genetika, trauma ili slični socijalni i psihološki okidači.

Odnos prema hrani je za svaku osobu drugačiji – za neke je ona izvor utehe, za neke je samo potreba, a za neke je čist hedonizam. 

Nezavisno od trenutnog razloga, svaka individua bi trebala da razvije zdrav odnos prema hrani, tj. da mu ona ne bude oslonac kada se oseća pod stresom, kada je anksiozna, uznemirena, emotivna ili uzrujana. 

Nacionalno udreženje poremećaja ishrane navodi podatak da 70 miliona ljudi širom sveta živi sa nekim oblikom ove mentalne teskobe, kao i da su žene sklonije tome da ih razviju.

Fizički izgled je oduvek bio bitan ljudima, a na žene se vršio pritisak da ostvare one kriterijume koji su u tom periodu bili poželjni – tokom renesanse se očekivalo da žena bude “punija” sa naglašenim atributima, sve do početka 20. veka kada su se kriterijumi menjali iz decenije u deceniju. U toku 20-ih je bilo poželjno da žena bude vitka, tokom 50-ih da poseduje figuru u obliku peščanog sata, u 80-im da je sportski izdefinisana, a u 90-im da je izuzetno mršava (gotovo do tačke anoreksije).

Danas su “standard” postavile društvene mreže i mediji, koji neretko promovišu izgled babi lutke sa prenaglašenim, gotovo nerealnim ženskim atributima. Kako bi dostigle nametnuti željeni izgled, žene se opredeljuju za plastičnu hirurgiju ili nezdrave dijete ne bi li se makar malo ispunile apsurdne norme, što i dovodi do pomenutih poremećaja.

Ovde se medicinska dijeta javlja kao idealna solucija jer vam omogućuje da bezbedno i sigurno smršate kako biste pospešili vaše zdravlje – važno je imati na umu da je zdravo telo jedino lepo telo, te je bitno da se fokusirate na održavanje normalne telesne mase i unošenje odgovarajućih vitamina i minerala kako biste ostvarili zacrtane ciljeve.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio koristan, koliko i zanimljiv, te da smo vam pružili sve releantne informacije kako biste se i sami odvažili i isprobali ovaj čudotvoran režim ishrane koji garantuje pozitivne rezultate. 

Dijeta sa VMA vam zaista može olakšati putovanje ka zdravoj ishrani, a uz malo strpljenja i posvećenosti, prve rezultate možete videti nakon samo 3 dana – Srećno!

Autor:

Travelist