Retrogradni Merkur 2022. godine – značenje i kada nastupa?

Magazin Zanimljivosti

Retrogradni Merkur je tokom godina zadobio status glavnog krivca gotovo svih ljudskih problema – bilo da vam je propala poslovna investicija, odložen romantični sastanak ili vam se poremetio izlazak sa društvom, ovaj period je dežurni krivac.

Kao prvenstveno astrološki pojam, Retrogradni Merkur podrazumeva tzv. regresivno kretanje ove planete, a sve što je regresivno ili drugačije od uobičajnog – doživljava kao loše. Stoga se njegov dolazak uvek dramatično najavljuje jer se očekuje da će doći do nesporazuma ili svađa.

Retrogradni merkur

Ako vas je radoznalost napokon nadvladala i ako ste se odvažili da konačno zaronite u dubine onoga o čemu svi pričaju, pročitajte naš tekst do kraja jer ćemo detaljno istražiti ovaj astrološki fenomen i predvideti kada nastupa Retrogradni Merkur u 2022. godini.

Šta je Retrogradni Merkur?

Retrogradni Merkur označava prividno kretanje ove planete unazad, što se dalje tumači kao veća šansa da počinimo značajne greške koje nas mogu pratiti do kraja godine.

Astrologija se, kao interdisciplinarna pseudonauka, izučavala još za vreme starih Grka i drevnih Egipćana, a zantiželja kod ljudi se održala i dan danas. Filozofi su još od davnina smatrali da položaj planeta i kretanje nebeskih tela ima direktan uticaj na naše svakodnevno ponašanje.

U momentu rođenja, svakoj osobi su dodeljene primarne i sporedne planete i kuće koje imaju uticaja na izgradnju naše ličnosti, ali i na naš intelektualni, spiritualni i socijalni razvoj. 

Ova hipoteza dalje sugeriše da egzaktan položaj nebeskih tela u odonosu na naš zodijak (znak, podznak,…) i njegova sazvežđa definiše našu interakciju sa drugim ljudima, određuje naše ponašanje u romantičnoj vezi ili braku, utiče na naš karijerni put, pa čak i na nedoumicu da li ćemo osnovati porordicu ili ne.

Merkur je, prema zodijaku, planeta komunikacije i ljudske interakcije. U skladu sa tim, ona je naša društvena vodilja, pomaže nam da doznamo kako da se predstavimo svetu i kako da efektivnije i jasnije izrazimo naše namere, želje, snove i ambicije. U zavisnosti od od toga koji se znak u našoj natalnoj karti nalazi u Merkuru, mi ćemo biti bolji ili lošiji sagovornici, odnosno komunikatori.

Merkur započinje svoj retrogradni hod 3 do 4 puta godišnje, te je vrlo važno da tada obratimo posebnu pažnju na naše postupke jer može doći do poteškoća sa percipiranjem događaja i situacija, rasuđivanjem, strateškim promišljanjem i analitičnošću – u prevodu, postoji velika opasnost da nećemo biti u stanju da donesemo pravu odluku.

Reto Merkur

Retrogradni Merkur – značanje u astrologiji i astronomiji 

Kada se spomene Retrogradni Merkur horoskop je većini prva asocijacija. Međutim, ovaj “fenom” su istraživali i fizičari i astronomi kako bi utvrdili njegovu egzaktnu putanju.

Važno je napomenuti da postoje naučni dokazi koji ukazuju na to da je nemoguće da se planeta zaista kreće unazad. Sve planete unutar naše galaksije se kreću oko Sunca u istom smeru i istom putanjom, a nazadno kretanje ovih nebeskih tela je zapravo optička varka.

Kako jedna godina na Zemlji traje 365 dana, tako jedna godina na Merkuru traje čitavih 88 dana – ovoliko je vremena neophodno da obe planete naprave krug oko Sunca. To nam dalje signalizira da jedna “zemaljska” godina traje koliko i četiri “merkurovske”, odnosno da Merkur 4 puta obiđe Sunce dok to Zemlja uradi samo jednom.

Tokom ove putanje, neretko deluje kao da se Merkur kreće istočno u odnosu na Zemlju, a u momentu kada je prestigne deluje kao da je promenio pravac i započeo obrnuti, regresivni hod.

Ovo je isti slučaj i kada vozite kola – u momentu kada pretičete drugi automobil, delovaće vam kao da se on kreće suprotno od vas, odnosno unazad, što zapravo u realnosti nije slučaj. 

S tim u vezi, iako je u pitanju samo iluzija, ovaj pojam je zadržao smisao u astrologiji – prividno se čini kao da na nas utiču snažne sile koje imaju za cilj da poremete naše polje komunikacije, međutim reč je samo o “većem” uticaju planete na naše ponašanje. Ovo znači da će nam određene kognitivne sposobnosti biti privremeno “ugrožene”, te da ćemo morati da obratimo veću pažnju na naše postupke.

Retrogradni Merkur 2022. godine – kada će ustupiti i šta to znači za nas?

Kada započne Merkur retrogradni hod onda je čovek podložniji greškama i nesporazumima. Ovde nastaje opasnost od nedostatka kreativne inspiracije, koncentracije na poslu ili tokom obavljanja važnih zadataka, loše komunikacije, neadekvatnog transporta i slično. Stoga je važno da na vreme saznamo kada usleđuju ovi periodi da bismo znali i kako adekvatno da odreagujemo.

Prema astrolozima, Merkur će u 2022. godini biti 4 puta retrogradan:

  • Od 14. januara do 4. februara 2022. 
  • Od 10. maja do 3. juna 2022.
  • Od 10. septembra do2. oktobra 2022.
  • Od 29. decembra do 18. januara 2023. 

Retrogradni Merkur najviše utiče na osobe rođene u znaku Device, kao i na osobe koje su u podznaku Blizanci, jer je ova planeta njihov vladar. Međutim, kako svako od nas ima određeni znak u Merkuru, ovaj fenomen će uticati na svaku osobu u većoj ili manjoj meri.

Hajde da pogledamo kako se određeni horoskopski znaci ponašaju u Merkuru:

Merkur u Ovnu

Ovan često ima izraženu želju da vodi glavnu reč u debatama i da jasno i glasno iznosi svoje stavove. Diplomatija je strana reč za predstavnika ovog zodijaka, jer je on spreman da dokaže svoju superiornost u bilo kom momentu. Iz ovih razloga, Retro Merkur može negativno uticati na polje komunikacije i učiniti da Ovnovi izgledaju arogantnije nego što zapravo jesu. 

Merkur u Biku

Bikovi su se pokazali kao taktični i pragmatični sagovornici, za razliku od Ovnova, ali zato ne prihvataju sugestije olako. Iako su mirni i strpljivi, ovi predstavnici su vrlo tvrdoglavi, te neće tako lako odstupiti od svog prvobitnog stava. Ovo ih sprečava da na vreme sagledaju i preveniraju potencijalne greške koje mogu da načine.

Merkur u Blizancima

Na Blizance će Retrogradni Merkur imati najviše uticaja. Kao znak koji poseduje oštar um, koji je dovitljiv i bridak, ovaj period će onemogućiti upravo to – brzinu intelektualnog promišljanja. Stoga se Blizancima savetuje da tokom ovog perioda ne započinju nikakve bitne poslovne poduhvate ili akademske radove.

Merkur u Rak

Rakovi su vrlo osetljiva i brižna bića, što se može zaključiti i po njihovim delima i po njihovim rečima. Kod njih prednost ima srce i intuicija, te se oni generalno vode emocijama. Ova faza Merkura može učiniti da se Rakovi osećaju konfuzno i da ne znaju kako pravilno da postupe – zato se ovom znaku zodijaka savetuje da sve intimne i relevantne razgovore odloži na neki period.

Merkur u Lavu

Lavovi su izrazito ponosna i pomalo egocentrična bića. Poznato je da ovaj astrološki znak voli da sluša sopstveni glas, što mu u ovom periodu može doneti titulu najarogantnijeg. U skladu sa tim, Lavovima se preporučuje da se sklone tračeva i ozbiljnijih razgovora, jer mogu naići na krucijalne probleme u komunikaciji.

Značenje Retrogradnog Merkura

Merkur u Devici

Kao brilijantni mislioci i izvanredni logičari, Blizancima je analitičnost uvek bila jedna od glavnih karakteristika. Međutim, oni su ujedno jedni od znakova na koje će Merkur u ovoj fazi ostaviti najviše traga. Njihov kognitivni kapacitet će se tokom ovog perioda smanjiti, te je vrlo važno da se klone bilo kakvih zadataka koji iziskuju analiziranje i istraživanje.

Merkur u Vagi

Merkur u Vagi upućuje na to da je osoba sposobna da logički korektno rasuđuje i pažljivo promišlja. Uprkos tome, ove veštine će biti dramatično poljujane tokom retogradnog hoda ove planete, te se ne preporučuje da ulazite u dublje debate. Ako je moguće, odložite poslovne sastanke, jer postoji mogućnost da ćete biti neshvaćeni tokom ovog perioda.

Merkur u Škorpiji

Za ovaj znak se neretko kaže da poseduje detektivski um, jer su skloni skepticizmu i konstantnom preispitivanju, ali ih upravo ovo može omesti tokom trajanja retrogradne faze. Škorpije su tada sklone opsesivnom ponašanju, pa čak i paranoji. Zato je bitno da tokom ove faze ne donose velike zaključke.

Merkur u Strelcu

Strelčevi su razigrana bića sa najvećim avanturističkim duhom – njih ni mesto ni konverzacija ne može dugo držati na jednom mestu. Kako Retrogradni Merkur utiče i na transport, ovim osobama se ne savetuje da putuju na duže relacije.

Merkur u Jarcu

Jarčevi su vrlo realistični i prizemni, što ih čini fenomenalnim sagovornicima. Ali, tokom regresivne faze, oni mogu postati previše realistični, što može zapravo odbiti ljude. Zato je poželjno da se tokom ovog perioda svi Jarčevi suzdrže od komentarisanja.

Merkur u Vodoliji

Vodolije su osobe koje se mogu pohvaliti harizmatičnošću i impresivnim komunikacionim veštinama. Kao vrlo  prinicpijalni znakovi, oni su u stanju da ne napuštaju svoje zacrtane norme, što se tokom ovog perioda može loše protumačiti – kako ne bi bile viđene kao sagovornici uskog uma, važno je da se suzdrže od razgovora sa filozofskim temama.

Merkur u Ribi

Ribe su najkreativniji znak zodijaka, što ih čini odličnim sagovornicima i veštim i pronicljivim analitičarima. Međutim, tokom ove faze, mnogi predstavnici ovog znaka mogu da preteraju sa maštanjem što će dovesti do toga da će biti u nemogućnosti da realno sagledaju stvari. Zato se Ribama preporučuje da sve veće životne odluke odlože dok ova retro faza ne prođe.

Nadamo se da vam je ovaj članak bio poučan, kao i zanimljiv, te da smo uspeli da rasvetlimo sve potencijalne nedoumice koje ste imali u vezi pojma “Retro Merkur”. Ono što treba da imate na umu jeste da je, iako postoji određena draž u promišljanju astrološkog uticaja na naš život, naša odlučnost i volja daleko snažnija pokretačka sila

Poruka astrologije nije zapravo ta koja inicira misao da je naša sudbina zapisana u zvezdama, već da nam je pri rođenju data olakšica da lakše spoznamo našu ličnost, kao i da je kasnije lakše uobličimo. S tim u vezi, Retrogradni Merkur treba da bude naš podsticaj da pažljivije sagledamo naše postupke i naše svakodnevno ponašanje.

Autor:

Travelist