5 razloga da se konačno osmelite i krenete na rafting Tarom!

Magazin Vesti iz turizma

Već godinama planirate da odete na rafting Tarom, ali uvek se nešto ispreči. Nekad su poslovne obaveze, nekad porodične, nekad možda i oklevanje šta vas očekuje na raftingu. Vreme je da se pozdravite sa izgovorima i da pružite šansu avanturi koju ćete pamtiti ceo život – a gotovo da izvesno možemo reći da ćete želeti da je ponovite bar još jednom u godinama koje dolaze.

Tara izvire u Crnoj Gori, spojem dveju manjih reka, Opasnice i Veruše. Njen tok je dug 145 kilometara, ali čak ni reke koje su veće i duže se ne mogu pohvaliti karakterom kakav Tara ima. Ova planinska reka je nepredvidljiva i divlja. Može vas zavarati da pomislite da deluje krotko u nekim delovima svog toka, ali sve je osim pitoma.

U rano proleće, kada sa planina snegovi počnu da se otapaju, vodena bujica juri niz korito Tare. Tada rafting Tarom preporučujemo samo odvažnim i iskusnim avanuristima. Vode se smiruju u toplijim mesecima, te je rafting tada idealan za sve – od 7 do 77!

Rafting Tarom

Za splavarenje Tarom potrebna vam je samo dobra volja, a sve ostalo ćete dobiti u rafting kampu – potrebnu opremu i instrukcije licenciranih rafting instruktora, koji će budno pratiti na vas dok ste u čamcu. Za spust niz poslednjih 40 km reke vas ne možemo adekvatno pripremiti rečima, jer je iskustvo teško prepričati, ali imamo par dobrih razloga koji će vas ubediti da se konačno otisnete u avanturu!

1. Rafting je sjajna vežba za celo telo

Za rafting često kažu da je jedna od najsveobuhvatnijih vežbi za celo telo, iako – gle ironije – nije neophodno da budete u posebnoj fizičkoj formi za ovaj sport. 

Jedan spust niz Taru može učiniti čuda za deltoide (mišići ramenog pojasa), bicepse, tricepse i kvadricepse. Ponavljajući pokreti koje ćete izvoditi dok veslate i održavate ravnotežu u čamcu mogu pomoći u aktivaciji brojnih mišićnih grupa – najpre jezgra, stomaka i sedalnog dela.

Iskusni treneri kažu da je rafting poput treninga u intervalima – potrebno vam je mnogo energije u par kratkih rafala, nakon kojih slede mirne vode, kada ćete moći da se opustite. Pre nego se osvestite uslediće ponovni brzaci i ponovna aktivacija tela.

Ipak, vredi napomenuti, iako ste toga svesni i sami – tokom raftinga ćete uživati u krajolicima koji promiču kraj vas i osvežavajućoj hladnoći vode, a to vam nijedna teretana ne može ponuditi.

2. Oslobodićete se nakupljenog stresa

Stres je tihi ubica koji se akumulira svakog dana po malo, a gotovo ga je nemoguće izbeći. Ukoliko ne pronađete način da ga eliminišete, vremenom bi mogao da dovede do pogubnih posledica. Rafting je prilika da se rešite stresa.

Naime, koliko je rafting Tarom odličan za vaše telo, za duh može da bude još bolji. Uživanje će nadmašiti fizički napor, što će posledično dovesti do oslobađanja endorfina, hormona koji pozitivno stimulišu i duh i telo. Tokom raftinga se smenjuju snažne emocije – od uzbuđenja, straha, preplavljenosti, oduševljenja. Kada stignete na cilj imaćete onaj predivni osećaj savladane velike prepreke, koji bi mogao da izazove suze radosnice u vašim očima.

Nakon raftinge ćete se osećati mirno i ispunjeno. Ne zaboravimo na vitamin D – izlaganje suncu omogućava akumulaciju vitamina D koji je neophodan za pravilno funkcionisanje organizma. Ipak, ne zaboravite kremu sa zaštitnim faktorom – sunce na vodi ima jaku refleksiju, a vi ne želite da pamtite rafting po opekotinama.

3. Provešćete vreme u prirodi

Tara je okružena prirodom koju je teško dočarati rečima. Svuda, dokle pogled seže, su nepregledna prostranstva zelenila. Planinski venci, duboki kanjon okružen stenama, bujna vegetacija i bistra planinska reka zaista čine nesvakidašnji spoj. Tara se smatra jednom od najčistijih reka sveta i s ponosom nosi nadimak Suza Evrope.

Možda ćete imati priliku da vidite brojne životinjske vrste, pa čak i zveri poput medveda i vukova, jer im je okruženje Tare prirodno stanište.

Dok ste na splavarenju možete napraviti izlet do Pivskog jezera i kanjona reke Pive, koji je takođe očaravajuće lep. Preporučujemo vam da posetite i Nacionalni park Sutjeska u kojem se nalazi poslednja očuvana prašuma u Evropi. Bićete oduševljeni.

4. Upoznaćete nove ljude

Bez obzira da li na rafting dolazite sa svojim društvom, porodicom ili sami, ova avantura je prilika da upoznate nove ljude sličnih interesovanja. 

U rafting kampovima se sklapaju prijateljstva koja traju i dugo nakon splavarenja rekom. Nakon spusta i/ili izleta vraćate se u kamp, gde vas očekuju večeri uz izvrsnu hranu, piće, neretko i logorsku vatru i pesmu do duboko u noć. Začudićete se koliko brzo možete da razgovarate sa nepoznatim ljudima kao da ste dugogodišnji prijatelji – rafting spaja ljude.

5. Rafting može biti odlična porodična avantura

Ako živite u gradu i ne odlazite često u prirodu, vaša deca verovatno često izražavaju nezadovoljstvo i dosadu. Ili – još gore – bivaju svakodnevno satima prikovani uz ekrane mobilnih telefona, računara ili televizora. Rafting avantura je prilika da svi skupa podignete pogled i uživate u društvu jedni drugih. Timskim radom ćete savladati prepreke na vodi, što će vas dodatno povezati i napraviti uspomene kojih ćete se rado sećati. 

Pakujte stvari – vreme je da se ponovo osetite živim. Vreme je da izađete iz zone komfora i uđete u čamac. Rafting vas čeka!

Autor:

Travelist