Egzotična putovanja: 7 skrivenih dragulja koje treba posetiti

Destinacije Luksuzni turizam i hedonizam

Svako ko često putuje zna da svet krije neverovatna mesta za istraživanje. Ali, jeste li znali da postoje i neka egzotična mesta o kojima većina ljudi nije ni čula?

Kada pomislite na egzotične destinacije, šta vam prvo padne na pamet? Amazonija? Sahara? Iako su oba ova mesta zaista impresivna, nisu jedina koja zaslužuju pažnju.

U nastavku ćemo vam otkriti sedam najegzotičnijih mesta na svetu. Uvereni smo da ćete poželeti da svako od njih nađe mesto na vašoj listi budućih putovanja!

Planeta na kojoj živimo krije brojne zadivljujuće destinacije koje su istovremeno prijatne za oči i za džep. Zato se udobno smestite i pripremite da budete očarani nekim od najlepših i najneobičnijih destinacija za egzotična putovanja na planeti.

Da li ste spremni? Krenimo!

  1. Arašijama – Kjoto, Japan

Arašijama, smeštena na zapadnoj periferiji Kjota, predstavlja slikovitu oblast poznatu po svojoj izvanrednoj lepoti. Prepoznatljiva je po bambusovoj šumi, koja je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija u Kjotu.

Osim toga, Arašijama se može pohvaliti brojnim hramovima, svetilištima i čuvenim parkom majmuna. Zahvaljujući svojoj blizini centra Kjota, omiljena je destinacija za jednodnevne izlete.

U poslednje vreme, Arašijama privlači sve veći broj stranih turista, očaranih njenom jedinstvenom atmosferom i zadivljujućim pejzažima.

Bez obzira da li želite da se opustite u mirnoj šetnji kroz bambusovu šumu ili da otkrijete bogatu kulturnu istoriju Kjota, Arašijama će definitivno premašiti vaša očekivanja.

  1. Keukenhof park – Holandija

Park Keukenhof predstavlja jednu od najposećenijih turističkih destinacija u Holandiji. Razlog je jasan kada se pogleda prelepa paleta boja koju čini preko sedam miliona cveća.

Iako su lale glavna atrakcija, posetioci mogu uživati i u egzotičnim cvetovima iz raznih delova sveta. 

Ljubitelji prirode mogu šetati kroz pažljivo uređene bašte, uputiti se na vožnju brodom kroz polja lala ili jednostavno odmoriti i diviti se prelepim prizorima.

Keukenhof je otvoren samo dva meseca godišnje, pa ako planirate posetu, ne zaboravite da proverite datume unapred. Međutim, čak i ako ne stignete da posetite ovaj park, širom Holandije možete uživati u prelepim lalama. Ovi predivni cvetovi su simbol nacije i sigurno će vam ulepšati dan.

  1. Stene Mohera – Irska

Stene Mohera predstavljaju jednu od najposećenijih turističkih destinacija u Irskoj. Visoke preko 200 metara, ove stene pružaju zadivljujuće poglede na Atlantski okean i okolnu prirodu. 

Posetioci takođe mogu uživati u brojnim stazama za pešačenje i biciklizam u okolini.

Uprkos svojoj popularnosti, stene Mohera zadržavaju svoj egzotični šarm za mnoge posetioce. Ove stene su domaćin različitim vrstama ptica, uključujući ribolovce pafine (morski papagaji), ganete i gavrane. Pored toga, oblast obiluje biljnim životom, sa preko 80 različitih vrsta divljeg cveća koje krase stene.

Sa svojim dramatičnim pejzažima i raznolikim divljim životom, stene Mohera predstavljaju obaveznu destinaciju za svakog ko ikada poseti Irsku.

  1. Benagil plaža-pećina – Algarve, Portugal

Benagil plaža-pećina na južnoj obali Portugala, u regiji Algarve koja je poznata po impozantnim liticama, pećinama, plažama i prelepom moru, predstavlja zaista egzotičnu destinaciju. Do nje se može doći samo brodom, a plaža se nalazi unutar velike pećine.

Visoki zidovi stena od krečnjaka se uzdižu iznad nje. Tirkizne vode su mirne i prozirne, a pesak je izuzetno beo i sitan.

Postoje nekoliko malih pećina koje se mogu istražiti, kao i nekoliko tunela koji vode ka otvorenom moru. Posetioci takođe mogu plivati ili kajakom prolaziti kroz ulaz pećine i izlaziti na otvorenu vodu.

Bez obzira da li tražite skrovito mesto za sunčanje ili avanturističko mesto za istraživanje, Benagil Pećinska plaža će vas sigurno impresionirati.

  1. Polja lavande – Provansa, Francuska

Polja lavande u Provansi su jedan od najegzotičnijih i najupečatljivijih pejzaža u čitavoj Francuskoj. Svake godine, od kasnog juna do početka avgusta, ova polja ožive prekrivačem ljubičastih cvetova. Miris lavande je opojan, a prizor je zaista zadivljujući.

Posetioci iz celog sveta dolaze u Provansu da vide polja lavande u punom cvatu. Osim što su popularna turistička destinacija, polja lavande su i važno poljoprivredno područje.

Lavanda iz Provanse koristi se za proizvodnju esencijalnih ulja, koja se koriste u raznim proizvodima, uključujući parfeme, sapune i kozmetiku.

Ako tražite zaista nezaboravno iskustvo, poseta poljima lavande u Provansi je neizostavna.

  1. Pamukale – Denizli, Turska

Pamukale, što u turskom znači „pamučni dvorac“, je prirodni lokalitet smešten u provinciji Denizli na zapadu Turske. Ovo područje je poznato po svojim termalnim izvorima i terasama od karbonatnih minerala koje su ostale nakon prolaska vode.

Termalni izvori Pamukalea koriste se kao spa centar još od vremena Rimskog carstva, a ovaj lokalitet čak spominje i Herodot u svojoj poznatoj istoriji.

Danas je Pamukale jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Turskoj, privlačeći posetioce iz celog sveta da uživaju u njegovoj egzotičnoj lepoti.

Iako je pretrpelo oštećenja zbog turizma i razvoja tokom godina, i dalje ostaje mesto neverovatne prirodne lepote.

  1. Oaza Siva – Egipat

Oaza Siva, smeštena u Zapadnoj pustinji Egipta, zove vas kao udaljena i zavodljiva destinacija. Ovo mesto se ponosi prirodnom lepotom, posebnom kulturom i čarobnom atmosferom.

Njena teritorija obiluje visokim peščanim dinama, stenovitim planinama i bujnim voćnjacima urmi. Stanovnici ovog kraja su pripadnici berberskog plemena, sa svojim jedinstvenim jezikom i običajima.

U proteklim godinama, Siva oaza je privukla sve više turista i pružila im šansu da dožive potpuno drugačiju stranu Egipta. 

Bez obzira da li tražite utočište od gradske vreve ili jednostavno želite da istražite novo područje, ova egipatska oaza obećava nezaboravno iskustvo.

Zaključak

Nakon što ste imali priliku da zavirite u ova zadivljujuća mesta, vreme je da donesete odluku. Na koju od ovih sedam avantura sa naše liste ćete se odlučiti za svoje sledeće egzotično putovanje?

Bilo da vas zanimaju drevne kulture ili volite da provodite vreme u prirodi, na našoj skromnoj listi ima nešto za svakoga, tako da vam preostaje samo da izaberete svoju omiljenu opciju.

Autor:

Travelist