Frida Kalo – ko je Frida Kalo, zašto je značajna i kako su nas njene slike osvojile?

Magazin Zanimljivosti

Frida Kalo je bila meksička slikarka koja je rođena 6. jula 1907. godine u Kojoakanu. Jedna je od najpoznatijih umetnica svih vremena, a puno ime joj je glasilo Magdalena Karmen Frida Kalo i Kalderon. 

Za Fridu Kalo smo sigurno svi čuli i otprilike znamo najbitnije detalje o njoj, ali ukoliko želite da saznate zanimljivosti iz njenog života, šta ju je proslavilo i kako je tekao njen brak sa Dijegom Riverom, pročitajte u nastavku našeg teksta.

slika fride kalo

Biografija Fride Kalo – Ko je Frida Kalo i odakle potiče?

Frida Kalo je rođena u Meksiko Sitiju, u Kojoakanu, 1907. godine, međutim, ona bi neretko govorila kako je njen datum rođenja ipak 7. jul 1910. kako bi joj se datum poklopio sa početkom Meksičke revolucije. Pored toga, odbijala je da se predstavlja punim imenom, te je tražila od ljudi da je zovu samo Frida Kalo.

Frida i njeni roditelji – odnos sa majkom i ocem

Otac i majka su joj bili potpuno različiti međusobno. Otac Fride Kalo, koji se zvao Vilhelm, bio je vrlo miran i staložen čovek, poreklom Jevrejin, a bavio se slikarstvom i fotografijom. U slobodno vreme je mnogo voleo da svira klavir i čita knjige, posebno nemačke filozofe. Majka, Matilda, koja je rođena katolikinja, bila je sušta suproptnost njemu – uvek loše raspoložena žena, koja nije bila pismena, radi čega je konstantno bila nezadovoljna životom. 

U šestoj godini života Frida je obolela od dečje paralize, zbog čega je morala da leži oko devet meseci u krevetu i trpi nepodnošljive bolove. Od svega toga su joj ostale velike posledice – jedna noga joj je ostala kraća i tanja od druge i to je bio razlog da od ostale dece dobija niz uvreda na svoj račun. U početku je to jeste pogađalo, međutim, kako je vreme prolazilo, Frida je postajala sve ponosnija, prkosna i to što joj se desilo iskoristila je kao razlog motivacije da uspe u životu

Frida je rođena ubrzo nakon smrti prve žene svog oca i imala je pet polusestara, dve starije i tri mlađe. S obzirom na to da je bila očeva miljenica, ona je jedina od njegovih ćerki koja se školovala. Otac Vilhelm joj se divio i mislio je da je jako hrabra i mnogo bolja od ostale dece.

Saobraćajna nesreća – menjanje života u korenu

Kada je išla u srednju školu upoznala je Alehandra, svog prvog momka. Tokom jedne vožnje autobusom doživeli su tešku saobraćajnu nesreću iz koje je Frida izašla s ozbiljnim povredama. Pošto je njen oporavak trajao jako dugo, čak nekoliko meseci, veza s Alehandrom je propala budući da se mladić udaljio od nje.

Tokom boravka u bolnici roditelji su joj donosili bojice, kako bi joj prekratili muke i barem donekle skrenuli misli. Pošto ništa drugo nije mogla ni da radi, ona je krenula da crta i tu je spoznala svoju umetničku stranu. Crtala je većinski autoportrete s obzirom na to da je u bolnici ništa drugo nije inspirisalo.

Nakon nesreće, Frida je, uz veliki trud i napor, ponovo prohodala sa devetnaest godina, međutim, iako se oporavila, ona je mnogo vremena trošila na odlaske u bolnice, s obzirom na to da je i dalje imala vrlo jake bolove. Bila je operisana otprilike trideset puta, a da bi sve to lakše podnosila, odala se alkoholu i drugim opijatima. Kada je uspela da se oporavi i vrati se kući, više nije imala novca za izdržavanje, te je morala da napusti školu i da se zaposli. S obzirom na to da jedina stvar koju je znala da radi jeste bilo slikanje, prepustila se upravo tome. 

Frida Kalo slike – umetnički opis?

Kao što je već rečeno, Frida Kalo je, tokom višemesečnog boravka u bolnici nakon saobraćajne nesreće, uživala u umetnosti crtajući autoportrete. Nakon toga krenula je ozbiljno da se bavi slikanjem i time uspela da postane jedna od najcenjenijih umetnica na svetu

Naslikala je 143 slike od kojih su 55 autoportreti. Razlog tome što je veliki broj njenih slika autoportretske prirode jeste to što se mnogo često osećala jako usamljeno, a kako je rekla, osoba koju najbolje poznaje jeste ona sama. Slikarka je bila pod velikim uticajem meksičke kulture, sa primesama realizma i simbolizma. 

Neke najznačajnije slike Fride Kalo su:

 • Autoportret, 1922. (šp. Autorretrato)
 • Adelita, Pončo Vilja i Frida, 1927. (šp. La Adelita, Poncho Villa y Frida)
 • Autobus, 1929, (šp. El camión) 
 • Autoportret u somotskoj haljini, 1926, (šp. Autorretrato con traje de terciopelo) 
 • Frida i Dijego Rivera, 1931, (šp. Frida y Diego Rivera) 

Portret stvoren dve godine nakon što su se Frida i Dijego venčali, te se smatra venčanim portretom.

 • Između zavesa, 1937, (šp. Entre la cortina) 
 • Sećanje, 1937, (šp. Recuerdo) 

Predstavlja patnju nastalu usled saznanja da su joj suprug i sestra imali aferu.

 • Ja i moja lutka, 1937, (šp. Yo y mi muñeca) 
 • Plodovi zemlje, 1938. (šp. Frutos de la tierra) 
 • Šta sam videla u vodi, 1938,( šp. Lo que el agua me dio) 
 • Dve Fride, 1939, (šp. Las dos Fridas) 

Ovo delo predstavlja jedno od njenih najistaknutijih dela. To je dvostruki autoportret i prikazuje dve verzije Fride kako sede zajedno. Jedna Frida nosi belu haljinu evropskog stila, a druga tradicionalnu haljinu Tehuana.

 • Autoportret sa ogrlicom od trnja, 1940, (šp. Autorretrato con Collar de Espinas) 

Ova slika po stilu podseća na tradicionalne meksičke pobožne slike. Naslikana je 1940. godine, kada Frida prekida svoj brak sa Dijegom. Ogrlica sa slike predstavlja Isusovu krunu od trnja koja simbolizuje njenu muku i poniženje koje je doživela od Rivere.

 Naslikana je 1940. godine, kada Frida prekida svoj brak sa Dijegom

 • Ja i moji papagaji, 1941,( šp. Yo y mis pericos) 
 • Cvet života, 1943. (šp. Flor de la vida) 
 • Koreni, 1943. (šp. Raíces)
 • Moj portret i majmun, 1943,(šp. Autorretrato con mono) 
 • Slomljeni trup, 1944, (šp. La columna rota) 

Ovu sliku je uradila 1944., nakon završene operacije kičme. Ono što je na ovoj slici fokus jesu njeni bol i patnja.

 • Bez nade, 1945, (šp. Sin esperanza) 
 • Ranjeni jelen, 1946, (šp. El venado herido) 
 • Drvo nade, 1946. (šp. Arbol de la esperanza) 
 • Dijego i ja, 1949, (šp. Diego y yo) 
 • Živeo život, 1954, (šp. Viva la vida)

Frida Kalo i Dijego Rivera – sve o njihovom braku i kako je on tekao

Upoznavanje Fride i Dijega – kako je sve počelo? 

Nakon što je doživela saobraćajnu nesreću koja joj je donela ogromne novčane rashode, Frida nije mogla da nastavi da stremi ka medicinskoj karijeri koju je do tada jako želela. Umesto toga, ona se predala umetnosti, pre svega slikarstvu. Nakon nekog vremena se upoznaje sa meksičkim muralistom i slikarom, Dijegom Riverom

S obzirom na to da je Frida jako cenila rad poznatog Meksikanca, odlučuje da od njega traži savete. Kada je video njena dela, Dijego joj daje punu podršku za nastavak, uz reči: ,,Darovita si i imaš stila, samo nemoj nikoga da oponašaš. Budi svoja.’’

Početak romanse – prva faza njihove ljubavi

Ubrzo nakon toga, Frida i Dijego započinju ljubavnu vezu, koju su i krunisali brakom 1929. godine. Međutim, majka Fride Kalo je bila strogo protiv ovog braka jer je njena ćerka bila skoro duplo mlađa od svog supružnika, te je venčanju prisustvovao samo otac Vilhelm.

Frida Kalo i Dijego Rivera su u početku imali nadimak ,,Slon i golubica’’, ali je nakon toga, zbog velikih turbulencija tokom njihove veze, taj nadimak prešao u ,,Lepotica i zver’’.

Kontroverzan nastavak – brak koji je smatran neprimerenim

Mnogi su njihov brak smatrali jako kontroverznim usled velikog broja prevara od strane umetnika Rivere, koji nije mogao da se otrgne prečestom upoznavanju novih žena. Sve što je zbog njega doživela, Frida je najbolje prikazala putem svojih slika. 

Kada je Dijego kretao da se ponaša neprikladno, Frida je pokušala sve to da opravda, kako bi joj bilo lakše, te to povezuje s njegovom umetničkom prirodom. Ubrzo nakon toga i ona kreće sa svojim aferama, prvo sa Lavom Trocikim, a zatim i sa mnogim ženama.

Bolan kraj – emotivna i fizička patnja Fride Kalo

Zbog prevelike emotivne boli, Frida je neretko otvarala sebi rane i povređivala se fizički, kako bi joj fizička bol bila jača od mentalne. Zbog svega što je preživela, rekla je da je imala dve velike nesreće u životu – onu saobraćajnu i ovu sa Riverom.

Kroz tri svoja dela Frida Kalo je najbolje prikazala stanje u kom se nalazila. Njena slika Ludo zaljubljeni nastala je nakon saznanja o Dijegovoj aferi sa njenom mlađom sestrom, Kristinom. Drugo delo, Skraćivanje, isključivo predstavlja odnos sa Dijegom i sečenju njene duge, crne kose, koju je on jako voleo, dok je kroz sliku Sećanje htela da prikaže svoje probodeno srce koje stoji pored nje i novu odeću koja predstavlja odbacivanje svega onoga što ju je na muža podsećalo.

Razvod i novi početak – možda ipak nije kraj

Nakon što se ovaj par razveo, Frida je teško razbolela. Međutim, pošto je Dijego u tom teškom periodu bio sve vreme uz nju, ona ponovo stupa sa njim u vezu. Iako su se odlučili da obnove završenu romansu, Rivera nije mogao da prestane da se viđa sa drugim ženama.

Kada je Frida Kalo umrla, Dijego kaže da je to doživeo kao najteži dan u životu. Otprilike godinu dana nakon Fridine smrti, on njenu kuću, u kojoj je živela i odrasla, predaje meksičkoj vladi, čime ona postaje muzej. Rivera umire tri godine nakon svoje supruge, a njegova poslednja želja je bila da njegov pepeo bude pomešan sa Fridinim.

Film i knjige o Fridi Kalo – najbitniji naslovi u kojima se nalazi

Koliki je pečat ova umetnica ostavila iza sebe vidi se po broju dela napisanih o njoj. Veliki broj pisaca se saživelo sa njenim životom i samim njenim karakterom generalno koji je mnogima ogromna inspiracija.

Ukoliko vas zanima razvoj Fridinog života, kao i njena klimava veza sa Dijegom Riverom, ova dela koja obuhvataju upravo tu tematiku će vam se zasigurno dopasti:

Dešavanja u knjizi prikazuju kako je buran život Fride Kalo doveo umetnicu do toga da postane jedna od najpoznatijih slikarki svih vremena.

 • Dnevnik Fride Kalo: Intimni autoportret, autobiografija

Materijali iz Fridinog dnevnika koji je vodila deset poslednjih godina svog života. 

 • Uvek si sa mnom: Pisma mami, Frida Kalo i Hektor Džejms

Ručno napisana pisma Fride Kalo upućena njenoj mami.

 • Frida Kalo i boje života, Karolin Bernard

Da bi se bolje upoznala sa životom Fride, Karolin je otišla u čak u Meksiko. Kako autorka kaže: ,,Pripremajući se za pisanje, saznala sam pregršt novih, do tada nepoznatih detalja. Uživala sam u njenim avanturama i patila sa njom. Ovaj roman je proistekao iz tog iskustva.’’

 • Frida Kalo – Živeo život, Bojana Novković

Dečja ilustrovana knjiga, putem koje se oni najbolje upoznaju sa borcem poput Fride Kalo.

 • Frida Kalo – Jedna biografija, Marija Hese

Autorka Hese je bila opčinjena životom Fride Kalo i, iako je umetnica čitav život bila praktično u senci Dijega Rivijere, Marija je uspela da, na vrlo uzbudljiv način, predstavi život ove slikarke. 

 • Mali ljudi, veliki snovi: Frida Kalo, Marija Isabel Sančez Vegara

Knjiga za decu u kojoj se prikazuju sami počeci života i karijere velike Fride Kalo.

 • Frida, film Džuli Tejmor

Po delu autorke Hajden Herera, vezanom za biografiju Fride Kalo, snimljen je film 2002. godine u kom glavnu ulogu ima poznata glumica Selma Hajek. 

Najznačajniji citati Fride Kalo – njene najzanimljivije izreke

Već znamo koliko je Frida kao ličnost bila uticajna na mnoge autore, pre svega pisce i režisere, ali, ona je i sama bila autor mnogih citata koje sada mnogi stalno ponavljaju u sećanju na nju.

U nastavku smo izdvojili samo neke od najpoznatijih izreka koje je izrekla Frida Kalo. Ukoliko poznajete barem deo njenog stava i njene ličnosti, ovi citati će vas sigurno podsetiti na nju: 

Stopala, za šta ćete mi vi kada imam krila da letim?

Ja nisam bolesna. Ja sam slomljena. Ali srećna sam sve dok mogu slikati.

Preživela sam dve velike nesreće u životu – jednu u kojoj me tramvaj učinio ovakvom kakva jesam, a druga je Diego.

Pijem da bih utopila svoju bol, ali prokleta bol je naučila kako da pliva, i sada pokušavam doplivati do pristojnosti i dobrog ponašanja.

Biti Dijegova žena je najčudnija stvar na svetu. Puštam ga da se igra braka sa drugim ženama. Dijego nije ničiji muž i nikad neće biti, ali je sjajan drug.

Ostavljam ti svoj portret kako bih mogla biti s tobom svih onih dana i noći kada sam daleko od tebe.

Ništa nije apsolutno. Sve se menja, sve se kreće, sve poleti, i odleti.

Ne slikam snove ili noćne more, slikam svoju realnost.

Ništa nije vrednije od smeha. To je snaga da se smeješ i napustiš sebe, da budeš svetlost. Tragedija je najgluplja stvar.

Slikam cveće kako ne bi uvenulo.

Slikala sam sebe, jer sam prečesto sama i jer sam ’predmet’ kojeg poznajem najbolje.

Jedina stvar koju znam raditi je slikati, zato što imam potrebu, i slikam sve što mi prođe kroz glavu, bez razmišljanja.

Pre sam mislila da sam najčudnija osoba na svetu, ali onda sam pomislila da od toliko ljudi na svetu, mora da postoji neko baš kao ja ko se oseća bizarno i defektno na način na koji se ja osećam. Onda bih je tako zamišljala, misleći da i ona tamo negde tako zamišlja mene. Nadam se, ako si tamo negde i čitaš sada ovo, da znaš da je istina da sam ovde i da sam čudna kao i ti.

Frida Kalo je tokom svog detinjstva svima pokazala kako je biti odvažan i ponosit, bez obzira na količinu napada od strane drugih. Tokom dvog odrastanja pokazala je kako se izvući i ostati motivisan pored ogromnih muka koje život može naneti, a tokom svoje adolescencije od nje se mogla videti velika posvećenost i predanost karijeri. Fridina borba sa životom bi mogla biti ogromna lekcija mnogima od nas.

Autor:

Travelist