5 kreativnih ideja za nesvakidašnji dan u Beogradu

Magazin Saveti za putovanja

Beograd je prestonica koji već decenijama neguje metropolitski karakter, a opet je u sve to suptilno ukombinovana tradicija i karakteristični duh grada koji već vekovima ponosno stoji na ušću Save u Dunav. U ovom užurbanom gradu, sa skoro dva miliona stanovnika, se svakog trenutka nešto događa, pa svakome ko ovde živi ili obilazi Beograd nije teško da pronađe zanimaciju za sebe i savršeno upotpuni svoj dan. 

Beograd je nadaleko poznat kao mesto dobrog provoda, koji je budan 24 sata dnevno, pa su mnogima koji dolaze u ovaj grad noćni izlasci jedna od prvih asocijacija. Ipak, Beograd obiluje i brojnim drugim obeležjima, zanmenitostima, prirodnim lepotama, pa svi oni kreativci koji žele nešto drugačije imaju priliku da u Beogradu iskuse toliko toga. 

U nastavku vam predstavljamo načine kako da provedete dan u Beogradu na kreativan i originalan način.

Voštane boje

#1 Kreativne radionice za decu i odrasle

Najbolji način da iskažete svoj kreativni potencijal i zabavite se na poseban i drugačiji način jeste da pronađete neku kreativnu radionicu ili hobi centar gde možete bez ustručavanja da pustite svojoj mašti na volju. Jedan od takvih centara jeste i BAH hobi centar za razvoj umetničke kreativnosti, namenjen kako starijoj populaciji, tako i deci. 

Ovaj centar na Vračaru nudi širok izbor kurseva i usluga, pa nema dileme da svako može da pronađe pravu stvar za sebe, gde će na najbolji način iskazati svoje veštine i talente. Bilo da su u pitanju slikanje, crtanje, vajanje ili dekupaž, kviling, kaligrafija, ovde imate priliku ne samo da ispoljite svoju kreativnost, već i da naučite nešto novo, pa možda čak i steknete hobi koji će ispunjavati vaše buduće dane. 

#2 Obilazak muzeja u Beogradu

Po količini i zanimljivim muzejskim sadržajima, srpska prestonica ne zaostaje za onim evropskim. Jedan od najposećenijih prestoničkih muzeja jeste Muzej Vazduhoplovstva, koji poseduje eksponate letelica iz različitih epoha i oružanih sukoba. 

Muzej Istorije Jugoslavije svojom bogatom kolekcijom privlači brojne ljubitelje istorije i umetnosti, a tu je i Muzej savremene umetnosti sa svojom zbirkom savremenih umetnina, a ovde se odvijaju tribine i predavanja na različite teme. 

Jedan od interesantnijih prestoničkih muzeja jeste i Muzej Afričke umetnosti, gde uz taktove karakteristične afričke muzike možete upoznati rukotvorine i plemenske maske iz različitih epoha ovog neukrotivog kontinenta.

#3 Praktikovanje neobičnih fizičkih aktivnosti u srpskoj prestonici

Beograd je mesto gde svi mogu da pronađu neku aktivnost za sebe gde mogu da uživaju i dobro se zabave. Ovde nećemo govoriti o onim uobičajenim poput igranja fudbala, košarke, tenisa, trčanja ili vožnje bicikla, premda ima prelepih lokacija u gradu na kojima se možete baviti ovim sportovima. 

Beogradski hipodrom i konjički klubovi koji nude jahanje u Beogradu predstavljaju posebnu turističku atrakciju. Kada je u pitanju skijanje na vodi Ada Ciganlija predstavlja pravu destinaciju za sve one koji tokom letnjih meseci žele da se oprobaju u ovoj ekstremnoj fizičkoj aktivnosti.

Pogled na most na Adi noću

#4 Posmatranje grada sa reke

Beograd je grad koji leži na dve reke, pa je posmatranje panorame grada sa reke poseban doživljaj. Bajkovito osvetljen most na Adi, Kalemegdanska tvrđava, Nebojšina kula i splavovi samo su neki od prizora koje možete zateći prilikom krstarenja Savom i Dunavom.

Krstarenje je odlična prilika da upoznate ove reke, ali i da stari deo grada vidite iz potpuno nove perspektive, dok je doživljaj još izraženiji ukoliko se odlučite za noćno krstarenje. Ovo je prilika da napravite i savršenu instagram fotografiju na reci sa gradom u pozadini.

#5 Plesom do dobrog raspoloženja 

Radionice i škole plesa koje se vrlo često održavaju na najlepšim, javnim lokacijama u gradu su tu da nam pomognemo da upoznamo svoje telo i izrazimo svoja osećanja kroz pokret i ritam. Jasna poruka ovih radionica je da svi mogu i treba da plešu kada god za to imaju priliku.

Da li zbog svog položaja, istorijske važnosti ili mnoštva različitih opcija i mogućnosti koje imaju svi oni koji se u njemu nalaze, Beograd je mesto koje vredi posetiti i koje vredi doživeti na pravi način. Beograd je postao značajna turistička destinacija koja se rangira u top destinacije Evrope, što pokazuje da je srpska prestonica zaista poseban biser među svetskim gradovima. 

Autor:

Anica Petković