Top 5 turističkih destinacija na Balkanu u koje najviše ulažu stranci

Luksuzni turizam i hedonizam Magazin

Turističke destinacije na Balkanu postale su jedna od najboljih destinacija u koje poslovni ljudi sa vizijom ulažu tražeći neke od najsigurnijih i isplativih puteva do dugoročne štednje i redovnog priliva kapitala. 

U nekretnine se najčešće ulaže na primorju, najpre Crnogorskom a potom i Hrvatskom, mada je na mapu privlačnih turističkih destinacija za ulaganje izbio i Beograd. U narednom tekstu možete da saznate nešto više o najatraktivnjim destinacijama koje su postale meta izuzetno dinamičnog razvoja, podsredstvom stranih investitora.

Crnogorsko primorje  – Porto kao sinonim za luksuz

Priliv sredstava na crnogorskom primorju zabeležio je za samo poslednje dve godine neverovatan rast od skoro milijardu evra, i to sve zahvaljujući aktivnom interesovanju domaćih ulagača u saradnji sa stranim interesentima. Prvenstveno ruskim, a potom i britanskim i turskim.

Plod jedne takve saradnje, i verovatno najbolji i najadekvatniji primer uspešne saradnje je monumentalni rizort, odmaralište za solventne goste – Porto Montenegro. Kupovina nekretnine u Crnoj Gori postala je sinonim za luksuz i ugođaj svim čulima zahvaljujući upravo ovom kompleksu odmarališta u bokokotorskom zalivu, nadomak Tivta.

luka u tivtu

Hrvatska riva – manja ostrva i vile koje pohodi aristokratija

Turizam u Hrvatskoj najviše živi od stranih ulaganja. Već nekoliko decenija, a naročito pre pojave crnogorskog Porta, Hrvatsko primorje je bilo najdominantniji reper za luksuzni odmor i poznato kao destinacija za letnji odmor na Jadranu, koja privlači mahom imućnije strance.

Ostrvo Lošinj je od davnina poznato kao utočište na koje je čak i sama aristokratija dolazila da se opusti i uživa u zadivljujućem i lekovitom krajoliku. Ne samo na Lošinju već i na drugim, manjim ostrvima kao što su Brač, Hvar i Vis – vile koje krase krajolike su jedinstveni spoj arhitekture i izuzetnog luksuza.

Srbija – ski centri i stanovi kao najsigurniji vid ulaganja

Osim povećanje potražnje za stanovima u većim gradskim centrima kao što su Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac, u našoj zemlji nikada ne jenjava pažnja i potražnja za atraktivnim odmaralištima u planinskim područjima.

Planinski turizam najplodnija grana ulaganja

Relativno niske cene neketnina na planinama u Srbiji privukle su mnoge strane turiste (najpre Francuze i Turke) put Zlatibora, Tare i Stare planine – da preporode skijaške centre i privuku nove posetioce.

Kako bi animirali turiste da u većem broju posećuju njihove poslovne poduhvate a srpske planine koje krasi nemerljiva prirodna lepota – hoteli uz niže cene pružaju uslugu koja se može meriti sa uslugom i doživljajem koji su karakteristični za neke od stranih ski centara, država u regionu.

Osim za godišnje i vikend odmore i aktivno zimovanje, srpske planine su izbile u prvi plan i kao meta poslovnih gostiju, jer se na njima organizuju brojni seminari, tim bildinzi i poslovni susreti, a osim zadovoljavanja istraživačkog duha, zadovoljavaju i čežnju za netaknutom, prirodnom lepotom i organskm hranom, kakve ima samo na našim planinama.

Grčka – potražnja stanova na ostrvima kao rezultat krize 

Zbog velike monetarne i civilne krize koja već dugi niz godina pogađa grčko tržište, cene nekretnina su spale za visok procenat. Sve je veći broj stranaca, ali i naših ljudi, koji se odlučuju za “aranžmane za ceo život” – kupujući stanove i placeve na grčkim ostrvima

Međutim, do stanova na zvučnijim i posećenijim ostvima teško je doći, jer su oni ipak već u stranom vlašništvu, ali nije previše teško ni doći do plaže iz nekog manjeg grada kao što je Mesimeri u Termaikosu, Polihrono ili Hanioti, gde se stan od na primer, 180 kvadrata može kupiti za “tričavih” 80.000 evra.

Kupovinom nekretnine na nekom od grčkih ostrva, znači i mogućnost izdavanja u sezoni (ali i van nje) što je odlično jer stan zaista “isplati sam sebe” a vi mesečno imate dodatne prihode, kada oduzmete porez.

zamak u bugarskoj

Bugarska – rodopski spa centri koje Rusi obožavaju

Da li zbog sličnosti u kulturi, ćiriličnog pisma, family friendlly odmora ili kratkotrajnog leta iz Moskve, Sankt Peterburga i drugih ruskih gradova do Varne, Plovdiva ili Sofije – tek Rusi su davnašnji gosti gotovo svih bugarskih letnjih destinacija, i ne samo to, njihovo interesovanje (i novčanici) poslednjih godina proširili su se i na sve zanimljiviji seoski i spa turizam.

Rodopska oblast je jedna od sedam spa destinacija koje promovišu Bugarsku kao poželjnu destinaciju za odmor tokom cele godine. Faktori koji igraju ključnu ulogu u promovisanju Bugarske kao poželjne spa destinacije su promocija nacionalne hrane i vina, jer – ljubav na usta ulazi, zar ne?

Ukoliko odabrete Bugarsku za svoj spa odmor u nekom periodu godine, ne samo da ćete biti zadivljeni mešavinom jezika koje ćete tamo sresti i predivnim prirodnim fenomenima od kamena – banjska mesta u Rodopima i duž obale Crnog mora koja morate staviti na listu su:

  • Sandanski, Velingrad – sa preko 70 termalnih izvora
  • Sapareva banja – jedina banja sa vodom od 103 stepena
  • Konstantin i Elena

Razlog popularnosti turističkih destinacija na Balkanu su gotovo netaknuta prirodna lepota i relativno niske cene zakupa i kupovine nekretnina koje dodatno animiraju strance. Priliv stranog kapitala postaje očigledan veoma brzo, gradeći za sobom moderne komplekse koji uspešno udovoljavaju zahtevima čak i najzahtevnijih turista.

Autor:

Anica Petković