Kako da organizujete bezbrižno zimovanje

Magazin Saveti za putovanja

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku, zimovanje je dominantna tema razgovora uz kafu, po kafićima, frizerskim salonima, pabovima i dnevnim sobama, tema o kojoj se skoro uvek rado govori. To ne treba da nas čudi, jer se skoro svi, bez obzira na uzrast i sklonosti, oduvek rado sećamo nekih prošlih zimovanja i sa velikim zadovoljstvom planiramo ona naredna. 

Bilo da se radi o deci koja jedva čekaju da zimski raspust provedu u sankanju i pravljenju sneška, ljubiteljima skijanja koji jedva čekaju svojih 5 minuta, ili onima koji samo žele da napune baterije dok uz šolju kuvanog vina ili čaja posmatraju kroz prozor planinske pejzaže pod snežnim pokrivačem, zimski odmor daleko od kuće za sve predstavlja radosni period opuštanja i uživanja. 

Kao što male stvari mogu da učine svaki odmor lepšim i da naprave veliku razliku, vrednu pamćenja, isto tako i sitnice mogu da upropaste ili malo pokvare odmor i time naruše zimsku idilu. Kako se to ne bi desilo, i kako bismo sa sobom kući doneli gomilu lepih slika i širok osmeh, trebalo bi na vreme obratiti pažnju na nekoliko stvari i na vreme se pobrinuti da sve protekne u najboljem redu. 

Pohvalite se tek po povratku

Koliko god želeli da se pohvalite svojim predstojećim odmorom, koliko god da vas on raduje i to želite da podelite sa drugima ili da se možda samo pravite važni ili nekoj konkretnoj osobi to natrljate na nos, ipak dvaput razmislite pre nego što svoje višednevno odsustvovanje od kuće najavite na društvenim mrežama. 

Imajte u vidu da oni koji vas na njima prate nemaju uvek najbolje namere i da se među njima neretko mogu naći oni koji u tome vide priliku da vas liše viška novca, tehnike, nakita i sličnih stvari od vrednosti. 

Poznato je da se tokom prazničnog perioda broj provala u stanove drastično povećava i da je taj fenomen postao sastavni deo praznika, iako ne treba biti paranoičan, situacija je postala dodatno složenija sa pojavom društvenih mreža koje su našu privatnost učinile dostupnom velikom broju ljudi.  Pored provala, treba voditi računa i o električnim uređajima, zato se  postarajte da bar neko od prijatelja ili rodbine povremeno obilazi stan i prvog dana proveri da li ste sve iskjlučili u kući/stanu ili se uzdajte u komšijsku solidarnost i zamolite ih da malo obrate pažnju i na vaša vrata. 

Detaljno proverite smeštaj

Iako na prvi pogled zvuči očigledno i možda suvišno za pominjati, razlika u očekivanom i onom što ćete zaista zateći na mestu na kom planirate da konačite mogu biti ogromne i narušti celokupni doživljaj dugo očekivanog odmora. U ovom slučaju je situacija mnogo lakša nego pre dvadesetak godina zahvaljujući društvenim mrežama i različitim internet platformama za iznajmljivanje smeštaja. 

Bez obzira na to što se imali sreće da baš u pravom trenutku jako povoljno rezervišete idealnu sobu, stan ili kuću. Za početak pročitajte komentare i iskustva prethodnih gostiju kako biste stekli bolji uvid u ono što vas očekuje

Nakon toga, ako i dalje postoje neke nejasnoće, možete zatražiti od domaćina dodatne fotografije, informacije ili objašnjenje onoga što vam je posebno zaokupilo pažnju. Profesionalci u ovom poslu će uvek u kratkom roku biti spremni da vam pruže potrebne odgovore. Neke od najčešćih nepravilnosti su da smeštaj koji vas sačeka ne odgovara onom sa slika ili da se cena koju ste nameravali da platite odnosi na lošiju sobu, pa će vam za ono što ste zapravo želeli naplatiti sumu veću od očekivane.

Proverite gume za auto

Iako se ova napomena čini možda pomalo suvišnom, poput onih da proverite da li ste poneli pasoš i novac, u praksi se  pokazalo da to nije slučaj i da stanje pneumatika na vašem vozilu može u velikoj meri da utiče na tok vašeg odmora. 

Jedan od osnovnih razloga da proverite gume za auto je da se uverite da su šare na njima propisane dubine, kako ne biste imali problema sa saobraćajnom policijom. Podsećamo da je upotreba zimskih guma obavezna i propisana zakonom i da vam se može desiti da, ukoliko ih nemate ili nisu u zadovoljavajućem stanju, veliki deo budžeta namenjenog za zimovanje bude preusmeren na plaćanje kazne. 

Osim toga, gume za auto tokom zimskog perioda bi trebalo da budu malo više napumpane nego što je slučaj u normalnim uslovima, što bi svakako trebalo da detaljnije proverite za konkretni model automobila i tip guma. 

Vrsta, stanje i tip auto guma koje imate na kolima mogu da naprave značajnu razliku u tome kako će one prianjati na podlogu, posebno u uslovima pojačanih padavina ili poledice, dok će dobre gume za auto značajno skratiti zaustavni put i time možda sprečiti nezgodu koja može da pokvari zimovanje.

Autor:

Travelist