Kako izazvati menstruaciju – izazivanje menstruacije na prirodan način

Magazin Zanimljivosti

Kašnjenje menstruacije ženama ume često da poremeti unapred isplanirane događaje. Neki od njih su odlazak na putovanje, veoma važan događaj ili, jednostavno, žele da preuzmu kontrolu nad svojim menstrualnim ciklusom.

Iako postoje brojne metode kako izazvati menstruaciju, prirodni načini su najčešće oni kojima pribegava najveći broj žena. U nastavku ovog teksta pročitajte najdelotvornije prirodne metode za izazivanje menstruacije.

higijenski uložak

Izazivanje menstruacije – šta možete uraditi?

Kada govorimo o prirodnim načinima za izazivanje menstruacije koja kasni, pre svega, razmislite da li je potrebno da napravite neke promene u životnim navikama koje mogu uticati na vaš menstrualni ciklus. 

Oslobodite se stresa

S obzirom na to da je naučno dokazano da je nivo stresa u organizmo direktno povezan sa menstrualnim ciklusom i svim njegovim nepravilnostima, prvo na čemu treba da radite je na oslobađanju od stresa i opuštanju.

Stres sprečava lučenje estrogena i progesterona, što je najčešće glavni uzrok kašnjenja ili čak izostanka menstruacije. Pre svega, pokušajte da ne mislite o tome kako vam menstruacija kasni. Skrenite sebi misli na nešto što vas čini srećnim.

Pronađite svoj način za otklanjanje stresa i opuštanje, bilo da se radi o najdražem hobiju ili meditaciji i jogi. Ovo će pomoći da se nivo stresa zadrži na niskom nivou.

Opustite se u toploj kupki

Jedan od najpoznatijih načina da izazovete menstruaciju koja kasni jeste topla kupka. Zna se da toplota opušta mišiće i širi krvne sudove, što povećava protok krvi iz materice.

Za poptun ugođaj i maksimalno opuštanje, dodajte i neko esencijalno ulje ili so za kupku, kako biste aktivirali i čulo mirisa. Prepustite se u svojoj predivnoj kupki i uživajte.

Nakon toga, možete napuniti plastičnu flašu toplom vodom i držati je na stomaku. Ovo će imati sličan efekat kao i topla kupka, te će toplota aktivirati matericu i pokrenuti cirkulaciju.

Seksualna aktivnost 

Seksualni odnosi su još jedna odlična metoda za izazivanje menstruacije koja kasni. Pored toga, seksualna aktivnost može pomoći i u smanjenju menstrualnih grčeva.

Kombinacija hormona i kontrakcija materice koja se javlja prilikom seksualnih odnosa može pomoći širenju cerviksa, čime se stvara vakuum koji utiče na početak ispuštanja sluznice iz materice. 

Održavajte optimalnu telesnu težinu

Velike i nagle promene telesne težine mogu imati veoma veliki uticaj na menstrualni ciklus. Kao posledica veoma niske telesne težine, mogu se javiti neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak.

Sa druge strane, izuzetno visoka telesna težina isto tako ima negativne efekte na redovnost ciklusa, pa je veoma važno da održavate svoju optimalnu telesnu težinu.

Uložak

Kako izazvati menstruaciju prirodno ishranom?

Pored ovih aktivnosti koje možete primeniti, postoje i određene zdrave namirnice koje mogu biti od velike pomoći u vašoj nameri. Svakako, ovi saveti mogu da pomognu samo ukoliko uzrok kašnjenja vaše menstruacije nije neki ozbiljan zdravstevni problem ili trudnoća.

Vitamin C 

Pored toga što je odličan u sprečavanju raznih prehlada i gripa, vitamin C vam može pomoći u nameri da izazovete menstruaciju koja kasni. Potrebno je samo da počnete da unosite povećane doze ovog vitamina u toku dana.

Mada ne postoje naučni dokazi da vitamin C deluje na estrogen i progesteron, hormone odgovrne za određivanje početka menstrualnog ciklusa, svakako da njegov unos neće biti štetan po vas.

Pokušajte da jedete veće količine lisnatog povrća poput spanaća i kelja, citrusnog voća kao što su pomorandže, mandarine i grejpfrut, zatim cveklu, aroniju i druge namirnice poznate po bogatom sastavu vitamina C.

Ananas

Ananas je još jedna od namirnica za koje se smatra da deluju na estrogen i progesteron. Razlog tome je što on sadrži bromelain, koji utiče na smanjenje upala, što može biti od velike pomoći ukoliko su upravo one razlog kašnjenja vaše menstruacije.

Iako ne postoje naučna istraživanja koja potvrđuju ovu činjenicu, ukoliko volite ananas, svakako vas neće koštati da isprobate ovu metodu i proverite njeno delovanje.

Kurkuma

Kurkuma se koristi za razne zdravstvene stvari – od izbeljivanja zuba, za zdravlje crevne flore, za ubrzavanje metabolizma, pa sve do ubrzavanja početka menstruacije. Ni u ovom slučaju ne postoje naučne potvrde da deluje, ali se veruje da pomaže u izazivanju menstruacije koja kasni.

Ono što je veoma praktično je što je ovaj začin veoma lako dodati u ishranu. Možete ga koristiti u raznim jelima, kao dodatak pirinču, mesu (posebno se lepo kombinuje sa piletinom), kao i dinstanom povrću.

Čaj

Čajevi za izazivanje menstruacije koja kasni

Prirodno izazivanje menstruacije svakako podrazumeva i korišćenje čajeva od određenih billjaka. One su u narodu poznate kao “izazivači menstruacije”, te ukoliko vas ovaj problem muči, obavezno ih isprobajte.

Đumbir

Đumbir pomaže u održavanju materice i jajnika zdravim, kao i u ublažavanju menstrualnih bolova. Međutim, isto tako može biti od pomoći i za izazivanje menstruacije prirodno, posebno kada se konzumira u vidu čaja.

Sve što je potrebno je da iseckate oko dva centrimetra korena đumbira što sitnije i prelijete ga šoljom vrele vode. Ostavite ga tako da odstoji 7 do 10 minuta, procedite i popijte. Možete popiti do dve šolje ovog čaja dnevno.

Peršun

Kako sadrži velike količine vitamina C i apoila, peršun utiče na kontrakcije materice. Međutim, čaj od ove biljke se nikako ne preporučuje trudnicama i dojiljama, te ga nemojte konzumirati ukoliko postoje ove mogućnosti.

Za ovaj čaj će vam biti potrebne dve kašike svežeg i iseckanog peršuna. Prelijte šoljom vrele vode i ostavite da stoji do 5 minuta. Zatim procedite i popijte čaj dok je još uvek topao.

Virak

Virak biljka je nadaleko poznata kao čuvar ženskog zdravlja i ima širok spektar benefita na organizam, posebno na menstrualni ciklus. Preporučuje se u slučajevima kada je izostanak menstruacije duži od mesec dana.

Priprema se tako što se kašičica biljke prelije jednom šoljom vrele vode, a nakon toga odstoji 5 do 10 minuta. Zatim se pije u gutljajima, najviše dve šolje na dan.

Kada je potrebno da posetite lekara?

Kašnjenje menstruacije može biti i simptom ozbiljnih zdravstvenih stanja. Zbog toga, ukoliko vaša menstruacija izostaje duže nego obično, u ovim slučajevima bi trebalo da posetite svog lekara:

  • imate izostanak nekoliko menstruacija unazad;
  • sumnjate na trudnoću;
  • imate iznenadna krvarenja nakon seksualnih odnosa;
  • osećate oštar bol jajnika i u periodima kada ne očekujete početak menstruacije;
  • imate iznenadna krvarenja u periodima kada ne očekujete početak krvarenja.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ste pronašli korisne savete kako izazvati menstruaciju prirodnim metodama. Svakako, primetite li da se problem ne rešava, obavezno se obratite svom lekaru.

Autor:

Travelist