Kako se hraniti na putovanjima – praktični saveti i preporuke

Magazin Saveti za putovanja

Ništa nije tako lepo kao jedno nezaboravno putovanje iz zadovoljstva, ili uspešni poslovni put. Ipak, putovanja, kao i sve drugo u životu, sa sobom nose i dozu stresa. Osim pakovanja za put koje najveći broj putnika ocenjuje kao najstresniju stvar u vezi sa putovanjem, tokom svakog putovanja prati nas još jedna briga – šta jesti i kako se hraniti na putu?

Bilo da ćete boraviti u apartmanu i na vama ostaje to da isplanirate i spremate hranu tokom putovanja, ili ste u hotelu ili drugoj vrsti smeštaja sa pansionom ili polupansionom – ključno je ne poremetiti način ishrane kojim ste se hranili pre putovanja i ostati u okvirima što zdravije i prijatnije prehrane!

Ipak, na različitim destinacijama čeka nas i drugačija kuhinja, pa problemi u vezi sa varenjem na putovanju uglavnom budu prouzrokovani upravo promenom načina ishrane. 

Istražili smo kako se treba hraniti na putovanjima i koji su praktični saveti i za ishranu na putu, a preporuke do kojih smo došli pronađite u nastavku teksta! 

Probioticima do mirnog stomaka na putovanju

Sigurno već znate da se probiotici najčešće konzumiraju upravo tokom putovanja. Oni su proveren način za održavanje sistema za varenje zdravim i u granicama normalnog funkcionisanja. 

Najbolje od svega je što probiotike uopšte ne morate konzumirati putem kapsula i tableta, već mogu da budu sastavni deo ishrane, uz namirnice koje su njihov sastavni deo! 

Balans plus jogurt sadrži dve blagotvorne probiotske kulture i prebiotik oligofruktoze, koji dodatno potstiče njihovo korisno dejstvo. 500 ml ovog jogurta optimalna je dnevna doza koja se preporučuje, a savetujemo da ovaj probiotski jogurt inkorporirate u ishranu i pre samog putovanja, a tokom puta nastavite sa ovom novom zdravom navikom! 

Povedite računa o izbalansiranosti obroka na putovanju

Kako biste tokom putovanja ostali energizovani, zdravi i sa prijatnim osećajem u stomaku, a tako i celom organizmu, savetujemo da vaši obroci na putovanju budu što izbalansiraniji i obuhvate sve potrebne nutrijente. 

Staklena čaša jogurta

Proteini, zdravi ugljeni hidrati, pa i zdrave masti, ključni su sastojci svakog obroka, a uz ove makronutrijente, u namirnicama se nalaze i mnogi vitamini i minerali, koji će vaš organizam održavati zdravim i energizovanim, a stomak sitim! 

Zato, kada na putovanju planirate ili naručujete obroke u restoranu ili hotelu, potrudite se da oni budu što raznovrsniji, a s obzirom na to da mnogi biraju aktivni odmor kao idealan za putovanje – korisno je da bude i što bogatiji, odnosno da lepo zasiti.

Ostanite hidrirani na putovanju

Uvek sa sobom nosite flašicu vode!

Ovo je ključno za sprečavanje dehidratacije organizma, koja nije retka pojava na putovanjima, posebno na letnjim odmorima, tokom vrelih dana. 

Već na najnižem stepenu dehidratacije organizam može poslati pogrešan signal – želju za hranom umesto za vodom, koja je zapravo ono što je organizmu potrebno. Osim toga, dehidratacija nije poželjna ni zbog osećaja umora koji stvara, a može sprečiti i odvijanje mnogih normalnih procesa u organizmu. 

Zato je najpraktičniji savet i najbolja preporuka za ishranu na putovanjima to da uvek uz sebe imate flašicu vode i održavate organizam hidriranim svakog dana!

Obezbedite se osnovnim namirnicama u lokalnom marketu

Uvek postoji mogućnost da zakasnite na večeru u hotelu, da bez obzira na obilan doručak koji ste pojeli brzo opet budete gladni, a da još nije vreme za ručak, ili da prosto poželite da ne izlazite iz sobe ili apartmana radi obroka. Zato uvek imajte kod sebe osnovne namirnice!

Koristan savet za ishranu na putovanjima zato je definitivno i taj da već prvog dana na destinaciji na kojoj boravite odete do obližnjeg marketa i opremite se osnovnim namirnicama, koje će uvek biti u frižideru u vašem smeštaju, a sigurno će vas odlično poslužiti tokom putovanja!

Uz ove savete sigurni smo da će vaša putnička lista želja biti lakše osvojiva – sada znate kako da ostanete siti, a vaš stomak miran i srećan i na putu! 

Autor:

Travelist