Kako se pripremiti za putovanje sa porodicom?

Magazin Saveti za putovanja

Priprema za porodično putovanje može biti izuzetno uzbudljiva, ali i prilično stresna.

Međutim, uz dobro planiranje i organizaciju možete maksimalno iskoristiti svoje vreme na odmoru. 

Najpre je važno da odaberete destinaciju koja će odgovarati svim članovima porodice, zatim da napravite raspored aktivnosti, budete fleksibilni i ne zaboravite da se odmorite. Najvažnije od svega je da uživate u vremenu sa porodicom i stvorite nezaboravne uspomene koje ćete pamtiti zauvek.

U nastavku teksta smo pripremili nekoliko saveta koji će vam pomoći da se što bolje pripremite za odmor sa porodicom.

Pakovanje – isplanirajte unapred odevne kombinacije

Nije retkost da mnogi od nas imaju tendenciju da spakuju za put previše garderobe. Ovo se dešava jer vlada uvreženo mišljenje da ćete, ako imate pri ruci skoro sve što i kod kuće, putovanje učiniti lakšim i manje stresnim. 

Kako vam se ne bi desilo da većinu ponetih stvari ne obučete nijednom tokom odmora, savetujemo vam da unapred isplanirate odevne kombinacije i da tek nakon toga spakujte stvari. Time ćete krenuti na put bez straha da će vam zafaliti jakna, duks, haljina, cipele ili nešto drugo, ali i uštedeti vreme i prostor u koferu.

Bez obzira na destinaciju putovanja, nesumnjivo će vam biti potreban udoban donji veš i komforna garderoba besprekornog kvaliteta. Stoga istražite Jasmil online ponudu i nabavite sve što je potrebno vama i članovima vaše porodice kako biste se svi osećali što ležernije tokom sadržajnih dana odmora.

Ukoliko se pripremate za letovanje, neophodni će vam biti kupaći kostimi i šorcevi za kupanje. U koferu bi trebalo da se nađu i lagane pamučne stvari koje će prijati koži tokom vremena provedenog na suncu.

Sa druge strane, poseta planini zahteva nešto veći asortiman garderobe, zbog čega će vam možda biti potreban i koji kofer više. Ponesite kvalitetnu zimsku jaknu, vunene pantalone, kapu, šal, rukavice i, ukoliko volite zimske sportove, zaštitnu opremu za skijanje. Najvažnije je da vam ne bude hladno.

Izbor prevoznog sredstva – automobil, autobus ili avion?

Najpopularnija prevozna sredstva za odlazak na porodično putovanje su autobus, automobil i avion. 

Pre svega, valja napomenuti da je najbolje što možete uraditi kada pođete na put usklađivanje vremena spavanja dece i sata putovanja. To, naravno, uopšte nije lako. Putovanje kolima je najpogodniji način da u tome uspete, dok je kod autobusa i aviona znatno teže.

Prednost putovanja automobilom je i u tome što sami diktirate tempo putovanja, tačnije sami možete da odredite kada ćete i gde napraviti pauzu, što je veoma važno kada na put idete sa decom. 

S druge strane, autobuski prevoz je naporan, posebno za bebe i malu decu, pa je ta varijanta prihvatljiva samo za kraća putovanja. 

Avion je najbolja varijanta ako idete na dalji put. Ako vodite bebu sa sobom, veoma je važno da vaša beba bude sita, da ima čiste pelene i da joj obezbedite mesto za spavanje, kako bi put bio za sve mirniji i prijatniji. Najbolje bi bilo ukoliko je let u vreme kada mališani obično spavaju.

Kada donesete finalnu odluku o prevoznom sredstvu, razmotrite putno osiguranje. Ovo je posebno važno ako putujete u inostranstvo.

Putna apoteka – ne zaboravite da spakujete lekove

Neseser sa neophodnim lekovima je nešto što morate nositi na putovanje. Osim lekova koji su vam prepisani u okviru  svakodnevne terapija, obezbedite i materijal za prvu pomoć kod povreda, kao i lekove koji će vam pomoći u slučaju pojave temperature, bolova, stomačnih problema, prehlade, alergije ili opekotina od sunca. 

Savetujemo da se u vašoj putnoj apoteci nađe sledeće:

– Tablete protiv mučnine tokom vožnje

– Lek za „obaranje“ temperature 

– Toplomer

– Lek protiv alergija (nisu retke alergije na sunce, ujede insekata ili hranu)

– Kremu za ujede insekata

– Sirup protiv kašlja i antiseptik za grlo

– Rastvor za rehidrataciju

– Antiseptički rastvor

– Fiziološki rastvor i kapi za nos

– Gaze i flastere

– Kremu sa pantenolom

– Jekoderm kremu za opekotine

– Vodootpornu kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Čim stignete na odredište, lekove bi trebalo da sklonite na tamno i hladno mesto, što dalje od sunca.

Igračke – osigurajte zabavu za vašu decu

Tokom pripreme za putovanje na prvom mestu je, naravno, sigurnost deteta i sve praktične stvari koje će odmor sa decom učiniti lakšim. 

Međutim, ne treba zanemariti činjenicu da deca najviše vole da se igraju i da je potrebno pronaći adekvatan način da ih animirate, naročito tokom  dugog putovanja.

Zato vam savetujemo da se posebno potrudite da im obezbedite stvari koje su im zanimljive. U dogovoru sa decom, ponesite po koju slikovnicu, bojanku ili plišanu igračku, koje će im praviti društvo i zaokupirati njihovu pažnju onda kada je vama neophodno malo odmora.

Pored toga, društvene igre mogu učiniti putovanje zanimljivijim i razgaliti celu porodicu.

Iako većina roditelja ne želi da im deca odrastaju uz tablete i mobilne telefone, puštanje crtanih filmova na ovim uređajima može vam doneti mir tokom putovanja.

Hrane i vode ne sme da fali

Da li ste i vi nervozni kada ste gladni ili žedni?

Većina ljudi jeste, dok je kod dece taj osećaj mrzovoljnosti još izraženiji.

Zbog toga su hrana i dovoljno napitaka vrlo važni pri odlasku na putovanje sa decom.

Imajte na umu da su žedna deca manje spremna na saradnju od one koja piju dovoljnu količinu vode u toku putovanja. Spremite zato veću količinu flašica sa vodom, koje će vam biti nadohvat ruke tokom celog puta.

Na spisku neka vam budu i sokići, grickalice i kaše. Za decu i bebe koja se hrane putem mlečne formule, važno je poneti dovoljnu količinu za sve dane odmora.

U zaključku, godišnji odmor je sjajna prilika da provedete kvalitetno vreme sa najbližima i stvorite nezaboravne uspomene

Ne opterećujte se previše planiranjem, već se opustite i uživajte u svakom trenutku putovanja.

Autor:

Travelist