Kako skinuti temperaturu – skidanje temperature kod dece i odraslih

Magazin Zanimljivosti

Kako skinuti temperaturu je pitanje na koje je svakome od nas bar jednom bio potreban odgovor. 

Povišena i visoka temperatura nisu retkost i javljaju se iz brojnih razloga. 

U trenicima kada malaksamo ili kada poznat osećaj groznice zadesi nekoga od naših najbližih, glavni cilj nam je da brzo i efikasno skinemo temperaturu. Naravno, najbolja opcija je otići kod lekara, ali ukoliko nemate tu mogućnost istog trenutka, važno je da znate načine za skidanje temperature kod dece i odraslih.

Nastavite da čitate naš tekst, saznajte šta je normalna temperatura, šta povišena temperatura,  koji su njeni uzroci i kako skinuti temperaturu na efikasan način. 

Devojka gleda u toplomer

Šta je normalna telesna temperatura kod beba, dece i odraslih?

Normalna telesna temperatura za odrasle je od 36,1 do 37,2 °C. U zavisnosti od pola, godišta, težine i drugih faktora – može varirati. Takođe, telesna temperatura razlikuje se tokom jutra i večeri, pa je tako uveče uglavnom za pola stepena viša nego ujutru.

Normalna temperatura kod beba i dece merena aksilarno (ispod pazuha) kreće se u rasponu od 36,6 do 37,2 °C i može varirati tokom dana, kao i zavisno od aktivnosti. Temperatura merena rektalno viša je za oko pola stepena, te je tako normalna rektalna temperatura kod dece do 37,5 °C.

Povišena i visoka temperatura kod odraslih i dece 

Kod odraslih, temperatura iznad 38 °C smatra se povišenom i tada je najverovatnije da se telo bori za infekcijom. 

Mnogi preporučuju da se ovakva temperatura ne spušta, već da se telo samostalno izbori sa gorućim problemom. Ipak, ako povišena teperatura ne spada, treba otići kod lekara. 

Telesna temperatura iznad 38.5 °C smatra se visokom i ona je uglavnom praćena i drugim simptomima poput groznice, bola u kostima i čitavom telu, malaksalošću, pospanošću i sl. 

Veoma visoka temperatura je iznad 39 °C i više i tada je odlazak kod lekara obavezan. Preporuka stručnjaka je ovakvu temperaturu što pre skidati proverim preparatima i načinima. 

Visoka temperatura kod odraslih iznad 40 °C, pa sve do 42,2 °C može biti opasna po život ili izazvati trajna oštećenja na mozgu. 

Visoka temperatura kod dece nešto se drugačije posmatra, posebno kada govorimo o visokoj temperaturi kod beba. Telesnu temperaturu do 39 °C smatramo srednje povišenom, a visokom se smatra kada toplomer pokaže preko 39 °C.

Kada kod bebe mlađe od 3 meseca temperatura prelazi preko 38,5 °C kod deteta treba odmah kontaktirati lekara. 

Kada se javlja povišena telesna temperatura? 

Povišena telesna temperatura je zapravo odgovor tela na infekciju i njegovu borbu za očuvanje zdravlja organizma. Stoga se može zaključiti da povišena i visoka temperatura nisu oboljenja, već simptomi bolesti, te se javljaju iz brojnih razloga. 

Da li znate kada se javljaju povišena i visoka telesna temperatura?

Neki og glavnih razloga povišene i visoke temperature su

 • Virusna infekcija
 • Bakterijska infekcija
 • Inflamatorna stanja poput reumatoidnog artritisa
 • Tumor
 • Pojedini lekovi poput antibiotika, ili lekova za visok pritisak
 • Temperatura posle operacije
 • Reakcija na određene vakcine, itd. 
Majka proverava temperaturu deteta

Kako skinuti temperaturu – efikasni načini za skidanje temperature 

Povišena temeperatura ume da bude veoma umarajuća i naporna za organizam. Kada pređe 37.5 °C svako od nas se pita kako skinuti temperaturu, a posebno su zabrinuti roditelji kada se ova situacija dogodi najmlađima. 

Najbolje rešenje je naravno otići kod izabranog lekara opšte prakse i u konsultaciji sa njim uraditi potrebne analize. Na taj način može se utvrditi koji je uzrok visoke temperature, te lečiti upravo njega. Ipak, u nekim situacijama, kao što je virusna infekcija – rešenje je uglavnom mirovanje, uzimanje vitamina i skidanje temperature kada ona pređe skalu preko 38 °C. 

Ako se pitate kako skinuti temperaturu na prirodan način ili lekovima, šta možete da uradite da biste se vi ili vaši najbliži osećali bolje i koji su sve načini za skidanje temperature kod dece i odraslih – pogledajte neke od metoda koje vam predlažemo. 

Načini za skidanje temperature kod odraslih i dece su slične, a postoji nekoliko opcija koje su se pokazale kao delotvorne kod najmlađih, ali i kod odraslih osoba. 

Skidanje temperature kod odraslih

Visoka temperatura zamara kako decu, tako i odrasle. Onaj poznati osećaj i malaksalost koji prate povišenu telesnu temperaturu ne prijaju nikome. Zato se postavlja pitanje kako skinuti temperaturu kod odraslih na efikasan način.

Jedno od prvih izbora za mnoge su lekovi za temperaturu, a osim toga mnogi se pitaju da li je prirodno spuštanje temperature dobar izbor i koje su metode koje možete primeniti. 

Pročitajte neke od preporuka u nastavku teksta!

Lekovi za temperaturu – efikasan način za skidanje temperature kod odraslih i dece 

Sa lekovima uvek treba biti pažljiv, posebno bez konsultacije sa lekarom. 

Sigurno je da ste tokom života imali visoku temperaturu, te koristili neko od sredstava za njeno spuštanje, pa je uvek dobro odabrati lek koji sadrži istu supstancu. Na taj način možete biti sigurni da neće doći do neželjenih efekata i da će lek delovati pravovremeno.

Najpoznatiji lekovi za temperaturu su paracetamol i ibuprofen

Paracetamol za skidanje temperature 

Kada se pominju lekovi za temperaturu, paracetamol je jedan od prvih koji se ističe. Osim što spušta telesnu temperaturu, ovaj lek ublažava bolove. Spada u grupu antipiretika (lekovi za spuštanje temperature) i analgetika (lekovi protiv bolova). 

Stoga je idealan u terapiji prehlade i gripa koje prate i drugi simptomi kao što su groznica, bolovi, malaksalost i slično.

Ibuprofen – efikasan lek za temperaturu i druge simptome 

Još jedan lek za temperaturu koji se najčešće koristi jeste ibuprofen. Pripada grupi nesteroidnih antiinflamatornih lekova (NSAIL). Može se koristiti kod osoba koje imaju povišenu temperaturu, ali i kod glavobolje i migrene, bola u kostima ili zglobovima, bolova u leđima, za menstrualne bolove, zubobolje, različite upale i manje povrede. 

Jači je od paracetamola i ne preporučuje se onima koji imaju problema sa želucem, odnosno u tom slučaju najbolje ga je koristiti u kombinaciji sa hranom ili lekovima koji oblažu sluzokožu želuca. 

Ako ste imali problema prilikom uzimanja brufena, najbolje je konsultovati se sa izabranim lekarom. 

Lekovi za skidanje tempretature i toplomer

Tuširanje mlakom vodom

Tuširanje mlakom vodom je dobar način za postepeno snižavanje temperature. Ipak, važno je pomenuti da ne treba ići pod hladan tuš, nikako ne koristiti led ili druge metode.

Ukoliko temperatura vaše kupke bude preniska, može izazvati šok telu, te će onda doći do kontraefekta. 

Hladne obloge za temperaturu 

Hladne obloge imaju sličan efekat kao kao tuširanje mlakom vodom. Trenutno će vas rashladiti i olakšati situaciju. 

Osim toga, hladne obloge su dobre u situacijama kada imate zubobolju ili druge bolove, kao i otoke različitog tipa, koji su obično praćeni povišenom temperaturom. Za obloge možete koristiti krpu natopljenu hladnom vodom, a za otoke i jake bolove čak i led. 

Ne treba preterivati ni sa čim, kako ne bi došlo do kontraefekata. 

Prirodno skidanje temperature 

Naše bake i majke uvek imaju zanimljiva rešenja za spuštanje temperature poput upotrebe alkohola, sirćeta, obloga od različitog povrća i slične metode koje su ranije bile primenjivane u svakom domu. 

Ipak, narodni lekovi za temperaturu ovog tipa, uglavnom nisu podržani od strane nauke. Metode za prirodno skidanje temperature kod dece i odraslih koje su se nekad koristile, a i danas su u upotrebi su: 

 • Senf za skidanje temperature 
 • Jabukovo sirće za temperaturu
 • Kupus za temperaturu
 • Alkohol za temperaturu

Ipak, ove metode nisu sjajna rešenja. Neke od njih mogu naštetiti kako odraslima tako i deci. Posledice mogu biti osipi na koži, još veći skok temperature, ali i trovanje. Takođe, njihova delotvornost nije podržana sa naučne strane.

Metode za prirodno skidanje temperature koje ipak mogu pomoći kada ste malaksali, imate grip, prehladu, virusnu ili bakterijsku infekciju su: 

 • Redovna ishrana u manjim porcijama, bogata mineralima i vitaminima
 • Unos dovoljne količine tečnosti (najviše vode, čajeva i prirodnih voćnih sokova) 
 • Uzimanje svežeg voća i povrća
 • Odmor i mirovanje 

Da li je skidanje temperature alkoholom dobro rešenje?

Spuštanje temperature alkoholom je jedna od najuvreženijih metoda koja se od davnina primenjuje na našim prostorima. Koristi se uglavnom komova rakija, a ponekad i običan alkohol. U alkohol se umače tanka krpa koja se zatim stavlja oko vrata, na čelo ili druge delove tela.  

Ipak, ovaj način snižavanja telesne temperature nije preporučljiv od strane stručnjaka. 

Zašto? 

Pre svega, zato što alkohol prebrzo hladi i taj efekat traje kratko, pa može olakšati situaciju trenutno, ali vrlo brzo se temperatura vraća. Kada se telo brzo ohladi, dolazi do drhtavice i to je signal telu da dodatno povisi temperaturu, pa se situacija pogoršava.

Takođe, alkohol se apsorbuje putem kože, ili udiše putem pluća, što može dovesti do trovanja koje je posebno opasno za decu, ali i odrasle. 

Osim neispitanih prirodnih metoda, ono što takođe nije preporučljivo raditi jeste upotreba antibiotika bez nadzora i konsultacije sa lekarom. Antibiotici su lekovi koji se koriste za bakterijske infekcije i nisu uvek rešenje za povišenu temperaturu, koja može nastati iz brojnih razloga. 

Prečesto korišćenje antibiotika može dovesti do otpornosti bakterija na ove lekove, što definitvno nije cilj. 

Dete pod temperaturom

Skidanje temperature kod dece – budite pažljivi i konsultujte se sa lekarom

Svakog roditelja zanima kako skinuti temperaturu i šta je najbolje rešenje za skidanje temperature kod dece. 

Kada je mališan malaksao i kada osetite da ima povišenu temperaturu, obavezno je izmerite i ukoliko prevazilazi normalnu, prvo razgovarajte sa njim. Pre svega je važno da ga pitate kako se oseća, da li ga nešto boli, da li ima mučninu i slično. 

Ako dete ne ume da izrazi svoje tegobe i simptome, preporuka je posetiti pedijatra koji će uraditi neophodne analize i dati vam preporuke ili prepisati lekove, ukoliko je to potrebno. 

Pogledajte koji su to lekovi za temperaturu za decu, ali i koji su drugi načini za spuštanje temperature kod dece. 

Lekovi za temperaturu za decu – šta je najbolji izbor za najmlađe

Za spuštanje temperature kod najmlađih koriste se isti lekovi za temperaturu kao i kod odraslih, s tim da se razlikuju doze i oblik lekova. 

Uglavnom se koriste paracetamol i ibuprofen u obliku sirupa, odnosno lekovi na bazi paracetamola i ibuprofena. Sirupi su odličan izbor za najmlađe, budući da ih  bolje podnose i lakše im je dati. Uvek kada koristite lekove za decu, konsultujte se sa lekarom i farmaceutom po pitanju doziranja i učestalosti primene. 

Osim primene lekova za temperaturu, kod dece su efikasni i drugi načini za spuštanje temeprature koji se primenjuju i kod odraslih osoba. 

Prirodno skidanje temperature kod dece 

Prirodno skidanje temperature kod dece obuhvata unos dovoljne količine tečnosti (najbolje vode i čajeva), redovni obroci u manjim porcijama, unos vitamina i minerala neophodnih organizmu kroz konzumiranje zdrave hrane i namirnica kao što su sveže voće i povrće. 

Prostoriju u kojoj dete boravi redovno provetravajte, mališana raskomotite, istuširajte mlakom vodom.

Hladne obloge za temperaturu pogodne su i za decu, kao i tuširanje mlakom vodom, a hidratacija je obavezna, posebno u slučajevima kada dete gubi elektrolite povraćanjem ili čestim odlascima u toalet. 

Druge metode koje smo već pomenuli poput obloga od različitog povrća mogu samo umoriti mališane, a pedijatar se zasigurno neće složiti sa vašim izborom. Budite uz dete dok je sa povišenom temperaturom, posebno ako je ona izuzetno visoka, primenjujte terapiju koju je lekar prepisao i trudite se da se na pomenute načine olakšate bolest i ubrzate proces izlečenja mališana. 

Skidanje temperature kod beba – obratite pažnju na febrilne konvulzije

Skidanje temperature kod beba prilično je delikatna tema, budući da su one izuzetno osetljive i roditelji su posebno zabrinuti kada dete koje ne može da kaže kako se oseća, ima visoku temperaturu. 

Zato je u situacijama kada beba ima temperaturu potrebno konsultovati pedijatra, posebno ako je do sada imala febrilne konvulzije. Febrilne konvulzije se mogu javiti kod beba od šest meseci, pa sve do uzrasta od 5 godina. 

Febrilna konvulzija, poznatija kao fras, napad je koji se može javiti kada deci naglo skoči temperatura. Predstavljaju reakciju dečijeg mozga na nagli skok temperature i tipične febrilne konvulzije ne ostavljaju nikakve posledice. 

Znaci da je fras započeo su prevrtanje očne jabučice, nereagovanje na pozive i trešenje ruku i nogu deteta. Traje uglavnom oko 5 do 10 minuta. U slučaju ovog napada, preporuka je pozvati hitnu pomoć, a svakako u što kraćem roku posetiti lekara i spustiti temperaturu mališanu. 

Baš kao i kod dece i odraslih, za skidanje temperature kod beba, veoma je važno raskomotiti je i davati dovoljnu količinu tečnosti. Najbolje rešenje je majčino mleko koje će joj pomoći da se bori protiv bolesti.

Kada posetiti lekara? 

Visoka temperatura često deluje bezazleno. Ipak postoje situacije u kojima je obavezno posetiti lekara. Koji su to slučajevi?

 • Kada povišena temperatura traje više od 48 h (posebno kod dece i beba)
 • Kada temperatura pređe 38 °C
 • Kada uz visoku temperaturu ima i drugih simptoma poput kašlja, bola u grlu, uhu, otečenih limfnih čvorova, bolova u stomaku, povraćanja, dijareje i sl.
 • Ako lekovi ne deluju na povišenu temperaturu

Nadamo se da vam je naš tekst bio koristan, te da ste sada bliži odgovoru kako skinuti temperaturu kod dece, beba i odraslih. Budite ogovorni, posetite lekara i konsultujte se sa farmaceutom, te pobedite temperaturu na efikasan način!

Autor:

Travelist