Kako urediti vikendicu ili kuću u etno stilu?

Magazin Zanimljivosti

Uređenje enterijera, eksterijera i okućnice danas je moguće izvesti na mnogo modernih načina, ali u etno stilu urediti kuću predstavlja posebno plemenit zadatak. Tu ne pomažu oštre metalne i staklene ivice koje smo navikli da viđamo u gradovima, već je važno da svaki kutak ‘’ima dušu’’.

Etno stil, najobičniju kuću pretvara u topli dom. Sam pogled na elemente od polu-obrađenog drveta daje nam idiličnu sliku domovine i seoskog života. 

Fantastično je što estetiku sa sela možemo uneti u svoju kuću, ma gde se ona nalazila. Postoji nekoliko načina da to izvedemo. Nastavite sa čitanjem i u nastavku teksta ćete saznati koji su to najupečatljiviji elementi etno stila i kako da ih primenite na kući ili vikendici.

Uređenje enterijera u etno stilu – glavni elementi

Etno stil u suštini čine pojedini, vrlo upečatljivi elementi kuće, koji svojim postojanjem stvaraju jak utisak bliskosti sa prirodom u svakodnevnom životu. Ma koliko čovek težio seobi u gradove, njegovo biće ga uvek vuče prirodi, jer se u njoj prijatno oseća.

Za uređenje će vam biti potrebno dosta prirodnog materijala, kao i određeni alat. Možete koristiti i već korišćene daske, cigle, pločice, grede, ali samo pod uslovom da su proizvedene od dugotrajnih sirovina. Kada je reč o alatu, trebaće vam najviše stolarski alat, kao što su cirkular, čekić, šrafilica, a bušilice na baterije su praktične za sklapanje drvenih ili plafonskih elemenata.

Pod i zidovi kao najveće površine unutrašnjeg dela kuće

Pod, zidovi, pa i plafon bi trebalo što bolje da budu iskorišćeni u implementiranju etno stila, jer predstavljaju najveće površine unutar kuće. Najvažnije je prvo u njih udahnuti život.

Što više slabo obrađenog drveta koristimo, to je efekat veći. Pod bi prema tome morao biti brodski, ili drugi sličan tip poda, a nikako parket ili laminat. Svi kameni tipovi poda dolaze u obzir, čak i zemljani, ali su drveni svakako praktičniji. 

Ako postavljamo tepih preko poda, bilo bi idealno koristiti neki pirotski ćilim ili nešto slično. Stari grubi tepisi su takođe bolji od modernih tepiha sa mekanim resicama. Međutim, krzno divljih i domaćih životinja, kao i ovčija koža zajedno sa vunom, mogu biti i udobni i u etno stilu istovremeno, pa su odlični kao zamena za tepih.

Zidovi bi bilo dobro da budu što jednostavniji, bele boje, sa eventualno nekoliko drvenih radova. Slike na zidovima bi trebalo takođe da budu u srpskom stilu, za šta može poslužiti akvarel ili još bolje ulje na platnu, dok gobleni nisu baš najbolje rešenje.

Nameštaj ne sme nikako odstupati od stila

U vikendicu svi mi najčešće ubacimo neki stari nameštaj koji nam više ne treba, što se najčešće ne uklapa.

Potrebno nam je kao i kod poda, što više drvenih delova nameštaja. Sto bez ikakvog razmišljanja treba da bude od kvalitetnog, punog drveta, kao i stolice. Šank, kuhinja, police, sav nameštaj tog tipa bi trebalo da bude od drveta, sa što manje stakla i metala. 

Fotelje i kauči su posebna priča, jer ne moraju čak ni sami po sebi biti u etno stilu, već je dovoljno da ih prekrijemo odgovarajućim prekrivačem od prirodnog materijala.

Detalji koji asociraju na toplinu doma

Za sada imamo klasičnu seosku kuću, ispunjenu prirodnim materijalima, ali da bismo postigli onaj idilični izgled topline doma, potrebno je još nekoliko detalja. 

Kamin od kamena upotpunjuje ambijent, makar bio i ne korišćen. Rezbarije u drvenom nameštaju ili ukrasnim predmetima, kovano gvožđe i vezovi, podsećaju na ručni rad, koji je bio jedina opcija u davna vremena. Stara srpska kuća ispunjena predmetima ručno pravljenim, automatski se povezuje sa seoskim predelima i majstorijama domaćina.

Važno je da u kući ne ostavljamo lampe ili aparate koji mnogo ‘’odskaču’’ od svoje okoline. Naravno, nemamo svi mogućnosti da zamenimo baš svaki predmet u kući, pa ponešto može biti i preskočeno.

Uređenje eksterijera i dvorišta kuće 

Uređenje spoljašnjeg dela kuće i okućnice vas u zavisnosti od veličine kuće i dvorišta može koštati nešto više vremena, novca, truda ili svega po malo.

Postoji mnogo etno stilova koji su primenjivani na eksterijer kuća u Srbiji, s obzirom da je to pod uticajem geografskog položaja, kao i različitih kultura koje su se zatekle na Balkanu u nekom trenutku.

Ipak, kao što smo rekli ‘’univerzalni’’ etno stil podrazumeva u najvećem svom delu upotrebu prirodnih materijala, odnosno drveta, kamena i cigle, a potom gvožđa i bakra. Drugi važan faktor su ručni radovi.

Kada je reč o uređenju dvorišta, njega je najbolje popločati nekim lepim kamenim pločama ili samo napraviti kamenu stazicu neophodnu za prolaz. Pored toga bilo bi dobro održavati bujni travnjak na ostatku površine dvorišta. Takođe, lepo uređeno cveće posađeno direktno u zemlju ili saksije se uklapa u sve dizajnove i stilove. Cveće i bujna trava uvek ostavljaju bajkoviti utisak na posetioce, pa je dobro uložiti vreme u njihovu negu.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio koristan i da ćete se voditi primerima koje smo naveli u njemu kada budete renovirali, odnosno uređivali kuću u etno stilu.

Autor:

Travelist