Kako uživati u letovanju bez prevelikih troškova

Magazin Saveti za putovanja

Leto se bliži i možda ste konačno spremni da odete na odmor posle dve godine pauze. Međutim, svi smo upoznati sa činjenicom da cene svega rastu izuzetnom brzinom te mnogo ljudi razmišlja da li uopšte mogu sebi da priušte letovanje. 

Ako se i vi premišljate i niste sigurni da li vredi putovati na more ili neku drugu destinaciju ovog leta, uzmite u obzir sledeće savete kako vam novčanik ne bi ostao prazan ako se odlučite za letnju avanturu.

Izaberite pravu destinaciju

Za početak, bitno je da odaberete pravu destinaciju gde možete sačuvati pare. Činjenica je da su najposećenije lokacije na svetu često i najskuplje. Srećom, postoji i mnogo zanimljivih destinacija koje možete posetiti koje se još uvek smatraju neotkrivenim draguljima. 

Kako ova mesta još uvek prolaze nezapažena, u njima možete pronaći niže cene smeštaja i hrane kao i mnogo neistražene i netaknute prirode koja će vam oduzeti dah. Od predela u Srbiji koje još niste posetili do malih mestašaca u Grčkoj koja nude predivne plaže, opcije su zaista neograničene.

Polinezija

Znajte kada da rezervišete

Osim destinacije, i tajming je važan. Dok je cena nekad najniža kad kupujete par meseci unapred, cene takođe padaju nekoliko dana pred sam polazak. Tako da ako niste ništa isplanirali a poprilično ste fleksibilni što se tiče destinacije i datuma, niste bez opcija. 

Kako mnogim ljudima nije bitna sama lokacija koliko mogućnost da jednostavno pobegnu negde na desetak dana, većina agencija nudi last-minute aranžmane sa izuzetno niskim cenama za razne destinacije koje vam se mogu dopasti. Ako ste otvorenog uma, na ovaj način je lako sačuvati mnogo para.

Odlučite da li ćete sami planirati ili ići preko agencije

Kada planirate putovanje, možete sve raditi sami. Na ovaj način, ne plaćate razne usluge agencije i možete ušparati nešto para. Međutim, od prevoza do smeštaja, ima puno faktora koje ne smete zaboraviti. Ne želite da se pojavite pred apartmanom koji mislite da ste rezervisali a da se ispostavi da ste omašili mesec i ostali bez smeštaja. Ukoliko niste spremni da se posvetite ovome potpuno i pregledate sve moguće opcije za letove, buseve i brodove, bolja je opcija ovo prepustiti stručnjacima. Takođe postoje razni popusti koje možete pronaći. Na primer, banke daju određene pogodnosti svojim klijentima, first/last minute ponude turističkih agencija, sajtovi sa popustima neretko imaju interesantne popuste na putovanja kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Raspitajte se o najboljim opcijama za hranu

U zavisnosti od destinacije, hrana može biti veliki trošak tokom letovanja, stoga je bitno da odlučite na vreme kako ćete se hraniti. Raspitajte se u agenciji da li smeštaj gde ćete odsesti nudi doručak, ručak i/ili večeru. Ako ne, istražite region u kojem ćete boraviti da vidite da li ima restorana koji nude pristupačne obroke. Imajte u vidu činjenicu da su šanse velike da će vas hrana izaći skuplje nego prevoz i boravak zajedno. 

S druge strane, možete poneti hranu od kuće ali proverite da li je unos hrane zabranjen u državi gde putujete. Takođe, ne želite da ponesete hranu koja se brzo kvari. Možda najbolja opcija je odlazak u lokalni supermarket gde možete kupiti hranu koju ćete pripremiti u svom apartmanu. Ne zaboravite na sladoled i kolače koje ćete sigurno hteti da probate tokom putovanja.

Pogledajte cene atrakcija pre puta

Dok je nekim ljudima dovoljno da prostru peškir i uzivaju na suncu, mnogima je draži aktivan odmor. Možete ići u šetnje i istraživati ostrvo na kojem se nalazite ali isto tako možete istraživati i širu okolinu. Vidite sa agencijom da li nude neke dodatne ture i obilaske ili se raspitajte kada stignete na destinaciju. 

Dobra je ideja saznati cene pre polaska, uporediti ih i tek onda odlučiti koja vam opcija više odgovara. Ako planirate posetu muzejima i galerijama, pogledajte cene ulaznica na internetu i da li uopšte morate da platite da uđete. Ponekad se više isplati ako rezervišete ulaznice par meseci unapred pa obratite pažnju na razne akcije.

Napravite spisak suvenira koji su vam potrebni

Ne bi to bio odmor bez barem ijednog suvenira. Izračunajte koliko suvenira morate da kupite i šta ćete kupiti. Razglednice i magneti su često jeftini ali ponekad nas privuče nešto neočekivano. Dok je lepo otići kući s nečim što će vas uvek podsećati na ovo letovanje, bilo bi dobro da odredite sebi budžet za suvenire tako da ne ostanete bez dinara pre kraja putovanja. Uvek ostavite kupovinu suvenira za kraj letovanja. 

Takođe, istražite da li ima šoping centara ili tura u blizini vaše lokacije tako da znate da li treba da ponesete malo više para. Naravno, ako planirate da sačuvate pare, izbegavajte ove opcije ukoliko vam nešto nije izuzetno potrebno. Sigurno ne želite da kupujete još jedan kofer samo za stvari koje ste kupili na odmoru.

Cene su svakako u porastu ali to ne znači da ne možete priuštiti da pobegnete na more ili neku drugu destinaciju ovog leta. Bonus savet: ne zaboravite na roming kako vas ne bi dočekao ogroman račun za telefon.

Autor:

Travelist