Top 5 destinacija za letovanje u Turskoj

Destinacije Magazin

Turska, poznata po očaravajućim odmaralištima tokom letnje sezone, svake godine privlači sve veći broj turista iz celog sveta. Tri procenta njene teritorije se nalazi u Evropi, dok 97% pripada Aziji. 

Turisti mogu izabrati letovanja po izuzetno povoljnim cenama, a koja će im ponuditi odličnu zabavu i odmor, kao i skuplja i luksuznija mesta, poznata širom sveta. Znajte da po najnižim cenama koje nudi Balkan Fun turistička agencija možete otići na nezaboravna letovališta u zemlju koju zapljuskuju četiri mora. 

Za vas smo spremili top 5 najlepših mesta koja vredi posetiti jer predstavljaju bisere turske obale i posetiocima nude jedne od najlepših plaža Jadranskog mora.

Plaža u Alanji, Turskoj

#1 Kušadasi – poznat kao prelepo ‘’Ostrvo ptica’’ 

Kada je u pitanju Turska letovanje 2020. može biti vaše najdraže letovanje dosad, jer je Kušadasi  najposećenija i najpopularnija destinacija ne Egejskom moru. Zbog svojih pristupačnih aranžmana, odlične zabave i lepo uređenih plaža, ‘’Ostrvo ptica’’ iz godine u godinu privlači sve veći broj turista iz Srbije. 

Čisto more, veliki broj dugih peščanih plaža i Nacionalni park samo su delić onoga što ovo odmaralište nudi. Mladi naročito vole da dolaze ovde, jer je zabava u barovima, kafićima i diskotekama, zagarantovana. Kušadasi je mesto za svakog, jer ima stenovite, peskovite i šljunkovite, kao i one otvorene i zavučene plaže za one koji žele da se osame. 

 Ukoliko želite malo dinamičnije letovanje, pored odmaranja na ovim plažama, možete posetiti Efest, drevni grad, koji u svojim zidima krije ostatke nekadašnjeg Rimskog carstva. Vreme možete izdvojiti za Pamukale, božanstveno mesto sa termarlnim izvorom, gde je taloženje minerala stvorilo male bazene u krečnjačkim zidovima. 

#2 Antalija – najveći turski grad na Mediteranu

Antalija spada u najmnogoljudniji grad na mediteranskoj obali, a ujedno važi i za najlepše letovalište u Turskoj. Do nje možete doći avionom, jer poseduje međunarodni aerodrom. Idealna je za ljubitelje peskovite plaže i malo življe atmosfere. 

Pored toga što se možete super zabaviti u ludim žurkama na otvorenom, jesti u kvalitetnim restoranima i uživati u šoping centrima, u Antaliji možete posetiti filmski festival tokom letnje sezone, otići na koncerte klasične muzike, kao i na balete i opere.

U srcu grada, nalazi se mala plaža Mermerli, koju najviše biraju roditelji sa malom decom, jer je mala, a voda plitka. U omiljenu peščanu plažu svrstava se Konyaalti, gde možete obići zoo-vrt , vodeni park i najbolje restorane Antalije. 

Ako želite da se izolujete i odete na nešto mirnije mesto, znajte da se 11 kilometara od grada nalazi mesto Phaselis, poznato po svojim zlatnim plažama, borovoj šumi i ruševinama drevne Antike. 

#3 Alanja – jedna od najlepših turističkih destinacija

Alanja se nalazi na jugoistočnom delu Turske, na obali Sredozemnog mora, a od Antalije je udaljena 135km. Ovo letovalište je izrazito posećeno tokom svih letnjih meseci, ali od maja do juna, posetioci zainteresovani za umetnost, u ovom periodu vrlo rado dolaze na Internacionalni festival turizma i umetnosti.

Pre nekim istorijskim podacima, smatra se da je ovo ostrvo Marko Antonije poklonio Kleopatri, koja je koristila bogate šume za brodogradnju Egipatske imperije. Najpoznatija plaža je upravo po egipatskoj kraljici dobila ime, te je stoga Kleopatrina plaža je najduža i najpoznatija u Alanji. 

Poznata po dobrom noćnom provodu, Alanja nudi odličnu priliku za zabavu mladih turista, a zbog arheoloških nalazišta i etnografskih  muzeja, zanimljiva je za ljude koje zanima kulturno i istorijsko nasleđe stare Grčke

Tursko letovalište Antalija

#4 Bodrum – luksuzno tursko letovalište na Egejskom moru

Poluostrvo Bodrum spada u luksuznija letovališta na obalama Egejskog mora i predstavlja pravi turski raj koji nazivaju još i ‘’Turski Sen Trope’’. Bodrum ima veliki broj plaža, koje se redovno čiste, dok je more bistro i prijatne temperature. 

Ovo poznato odmaralište nudi veliki izbor plaža po svačijoj želji, odličan noćni provod u kojem nastupaju poznati turski pevači. Popularne su žurke na otvorenom, a organizuju se do zore na plažama, terasama barova i hotela sa pogledom na more, sa kojih možete posmatrati izlazak sunca. 

Bodrum je skupo letovalište, sa kvalitetnim jelovnikom restorana, u kojima ćete probati ukusne morske specijalitete, kao i smeštajem sa pet zvezdica. Najjeftinije koliko možete plati apartman je za 35 evra po danu. 

#5 Side – antički gradić koji vraća u prošlost

Side je destinacija koju možete obići i ukoliko letujete u Antaliji, budući da se nalazi na samo 75 kilomenatara od nje. Ovaj grad, koji čuva ruševine stare Grčke, važi za poznato i veoma posećeno tursko odmaralište. Izgređen je delom kao stari grad, ali takođe poseduje u moderne i luksuzne hotele sa elegantnim restoranima i velikim bazenima. 

Na zapadnom delu su plaže sa plitkim ulazom u vodu, što je odlično ukoliko letujete sa malom decom, dok su na istoku plaže prepune sportskih aktivnosti na pesku. Ovde ćete videti i mnoge ljude koji se bave surfovanjem, ronjenjem, tenisom, pecanjem, jahanjem konja, a organizuje se i planinarenje na planinu Taurus, nedalekood odmarališta Side. 

Za ljubitelje grčke istorije naročito će biti interesantni ostaci hramovi posvećenim Apolonu i Dioniziju, muzeji, fontane, koje će moći da obiđu i ponesu pregršt lepih fotografija. Oni koji više vole avanturu, moći će da isprobaju bandži-džamp nedaleko od grada i da se zabave u ogromnom vodenom parku sa pogledom na more. 

Nadamo se da smo uspeli dovoljno da vas informišemo o tome šta nude ove prelepe destinacije, koje su možda baš vaša sledeća stanica u letnjem periodu. Gde god da odete, oduševićete se onim što svako odmaralište ima u ponudi. Možete se odmoriti na zavučenim i mirnim plažama sa svojim najmilijima ili se zabaviti na žurkama uz zvuke morskih talasa, jer turska letovališta ispunjavaju svačiju želju

Autor:

Anica Petković