Letovanje za mlade – najbolje destinacije u Grčkoj

Destinacije Magazin

Grčka je zemlja bogate istorije, kulture i lepote. To je popularna destinacija za mlade ljude koji traže avanturu, opuštanje i ukus mediteranskog života.

Sa svojim netaknutim plažama, tirkiznom vodom i istorijskim lokalitetima, leto u Grčkoj je savršen način da se uronite u lokalnu kulturu i iskusite jedinstveni šarm zemlje.

Kefalonija – raj na zemlji

Najveće ostrvo u Jonskom moru, koje se nalazi na zapadnoj obali Grčke, Kefalonija, je deo regiona Jonskih ostrva. 

Kefalonija letovanje 2023. nije bez razloga jedan od najpretraživanijih pojmova na internetu svakog leta.

U pitanju je zaista magična destinacija, poznata po svojim zadivljujućim prirodnim lepotama i bogatom kulturnom nasleđu.  Posetioce Kefalonije dočekuju pejzaži koji oduzimaju dah, uključujući peščane plaže, kristalno čistu vodu i krševite planine, koje su inspirisale nebrojene umetnike i pisce tokom istorije.

Ostrvo ima dugu i fascinantnu istoriju, sa dokazima o ljudskom stanovanju koji datiraju još iz praistorije. U srednjem veku, Kefalonija je bila značajni deo Vizantijskog carstva, a kasnije je postala deo Mletačke republike.

Tokom Drugog svetskog rata, ostrvo su okupirali Italijani i Nemci i pretrpelo je veliku štetu. Uprkos svojoj burnoj istoriji, Kefalonija je uspela da očuva svoje jedinstveno kulturno nasleđe, sa šarmantnim selima i tradicionalnom arhitekturom.

Jedna od najpopularnijih turističkih lokacija na ostrvu je glavni grad Argostoli, sa svojim užurbanim ulicama, pijacama s obiljem svega i istorijski značajnim građevinama, ali i živahnim noćnim životom, zbog čega je prvi izbor mladih.

Još jedna destinacija koju mladi vole je primorsko selo Fiskardo, jedno od retkih mesta koje nije uništeno velikim zemljotresom iz 1953. koji je razorio čitavo ostrvo. Zato što je sačuvalo svoj živopisni izgled kao i zbog brojnih restorana s ukusnom hranom i morskim plodovima veoma je popularno. Naravno, na Kefaloniji se može uživati i u drugim popularnim jelima, kao što su Suvlaki i Giros.

Plaža Mirtos, na zapadnoj obali, zbog svoje zapanjujuće tirkizne vode i belog peska proglašena je jednom od TOP 10 grčkih plaža, ali i top 10 evropskih!.

Ljubitelji prirode će biti u svom elementu na Kefaloniji, sa širokim spektrom dostupnih aktivnosti, uključujući planinarenje, pecanje, vožnju kajakom i jedrenje na dasci. Ostrvo je takođe dom nekoliko rezervata prirode, od kojih je najfascinantniji pećina Drogarati, fascinantan podzemni pećinski sistem sa zapanjujućim stalaktitima i stalagmitima.

Kefalonija je poznata i po svojim vinogradima, koji proizvode neka od najboljih grčkih vina, uključujući robusnu sortu Robola.

Krf – biser Jonskog mora

Sada, prelazeći na Krf, još jedno prelepo ostrvo koje se nalazi u Jonskom moru, Krf je poznat po svojim zapanjujućim plažama, živopisnim selima i živahnom noćnom životu. Ostrvo je deo regiona Jonskih ostrva i poznato je po svojoj bogatoj istoriji, sa uticajima Mletačke Republike, Britanskog carstva i samih Grka.

Krf je raj za ljubitelje aktivnog odmora, sa aktivnostima kao što su planinarenje, jedrenje na dasci i kajakom.

Ostrvo je takođe dom nekoliko istorijskih lokaliteta, uključujući Staru tvrđavu, koju su izgradili Mlečani u 16. veku, i palatu Ahileon, prelepu palatu izgrađenu za caricu Austrije.

Gurmani će voleti Krf, sa širokim izborom dostupnih restorana, koji nude tradicionalnu grčku kuhinju, morske plodove i internacionalna jela. Ostrvo je takođe poznato po svojim ukusnim lokalnim vinima i žestokim alkoholnim pićima, uključujući i čuveni Corfiot liker poznat kao Kokkino.

Solun – miks tradicije i trendova

Solun je živahan grad koji se nalazi u severnoj Grčkoj i drugi je po veličini grad u zemlji.

Poznat po svojoj bogatoj istoriji, Solun je osnovan 316. pre Hrista i vekovima je bio kulturna raskrsnica, sa uticajima Vizantijskog carstva, Otomanskog carstva i moderne Grčke.

Jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Solunu je Bela kula, srednjovekovna tvrđava koja je postala simbol grada. Grad je takođe dom brojnih muzeja i galerija, koji prikazuju bogato kulturno nasleđe ovog područja. Posetioci takođe mogu da istraže istorijski kvart Ano Poli, sa njegovim uskim ulicama i šarmantnim kućama, ili da prošetaju užurbanim šetalištem na obali.

Mnogi mladi se opredeljuju za posetu Solunu zbog mnogobrojnih klubova i barova koji pružaju zagarantovano dobar provod.

Lefkada – ostrvo nepreglednih plaža

Lefkada je idilično ostrvo koje se nalazi u Jonskom moru, deo regiona Jonskih ostrva. Ostrvo je poznato po svojim zadivljujućim prirodnim lepotama, uključujući peščane plaže, kristalno čisto more i planine.

Ljubitelji prirode biće u svom elementu na Lefkadi, sa aktivnostima poput planinarenja, jedrenja na dasci i kajaka. Ostrvo je takođe dom nekoliko prelepih vodopada, uključujući zadivljujući vodopad Dimosari, i popularna je destinacija za ronjenje.

Ljubitelji hrane i pića će voleti Lefkadu jer nudi veliki broj tradicionalnih restorana, ali i restorana brze hrane u kojima se mogu pojesti ukusni girosi, krofne ili grčki sladoled tokom celig dana. Postoji i veliki broj barova na plaži, koji nude ukusne koktele.

Noćni život na Lefkadi je bogat, što je razlog zašto mnoge turističke agencije nude ovo mesto kao idealnu destinaciju za mlade.

Bez obzira da li želite da učestvujete u vodenim sportovima, gledate pejzaže koji oduzimaju dah ili istražite drevne ruševine, Grčka ima nešto da ponudi svakom tipu mladog putnika.Pa zašto ne biste proveli leto u ovoj neverovatnoj zemlji stvarajući uspomene koje će trajati ceo život? Organizujte svoje putovanje ovog leta i dopustite grčkom suncu i moru da odrade svoju magiju!

Autor:

Travelist