Ljubavni citati – najlepši ljubavni stihovi i citati o ljubavi

Magazin Zanimljivosti

Ljubavni citati već vekovima unazad važe za dobro poznate instrumente koji nam omogućuju da naše inicijalne romantične misli efektno pretočimo u reči. Ljudskoj prirodi je svojstveno promišljanje o životu i svim njegovim aspektima, te su prema mnogima najvrednije misli one koje istražuju fenomen ljubavi.

Ljubavna tematika nas inspiriše i podstiče na razmišljanje i neretko je ona predmet opsesije u delima mnogih poznatih mudraca, pesnika, pisaca i filozofa – a o tome koliko su ove misli primenjljive na život svedoči i činjenica da su postale poznati citati o ljubavi.

Specijalne prilike, poput rođendana, jubileja, proslave godišnjica, Dana zaljubljenih i 8. marta, najčešće nas podstiču da tragamo za unikatnim rečima i mislima koje će preneti ljubavnu poruku osobi koja nam je zaposela um i srce. U sledećim redovima ćemo vam predstaviti famozne citate, stihove i izreke o ključnom segmentu života – ljubavi.

Ljubavni stihovi na stikerima

Najlepši ljubavni citati – reči pisaca i filozofa koje poručuju da je ljubav najsnažnija pokretačka sila

Ljubav, a naročito ona koja spaja ženu i muškarca, večita je tema mnogih umetnika, pa ne čudi što su joj posvećeni brojni redovi u romanima, pesmama i drugim književnim žanrovima.

Ljubav je i predmet interesovanja psihologa, psihijatara, filozofa, ali i svakog od nas pojedinačno. Ljubavni citati pokazuju čovekovu potrebu da dokuči to veličanstveno osećanje svojsteno ljudskoj rasi, ali se ono otima bilo kakvom teoretisanju.

Na priču o smislu života mogli bismo nadovezati i priču o ljubavi, s obzirom na to da se u mnogim poznatim izrekama upravo o ljubavi govori kao o pokretačkoj snazi naših života, kao cilju kome svako od nas teži i snovima koje svi želimo da ostvarimo. 

Dostignuta i ostvarena ljubav ideal je većine ljudi, a ljubavna patnja jedno od najtežih osećanja koje može moriti čoveka.

Izreke velikih mislilaca o ljubavi pokazuju njenu dvostruku, ambivalentnu prirodu – ona je sposobna da u čoveku izazove najlepša i najvedrija osećanja, zbog čega joj se i teži, a sa druge strane, može biti uzrok velike tuge, patnje, beznađa i osećanja odsustva smisla (tužni citati o ljubavi).

Stoga se pred vas nalaze citati o ljubavi domaćih i svetski poznatih pisaca, psihloga i filozofa, kako bi vas podstakli da i sami pokušate da odgonetnete smisao ljubavi:

’’Na svetu uvek postoji jedna osoba koja čeka onu drugu, bilo da je na sred neke pustinje ili u sred velikog grada. A kada se te osobe sretnu i njihovi se pogledi ukrste, sva prošlost i sva budućnost gube svaki značaj. Samo postoji taj trenutak i ta neverovatna sigurnost da je sve stvari pod suncem ispisala jedna ista ruka, ruka koja je stvorila po jednu dušu blizanku za svaku osobu i koja je u njima probudila ljubav bez koje ni jedan san ljudske rase ne bi imao smisla.“ (Paulo Koeljo)

’’Ljubav je valjda jedina stvar na svijetu koju ne treba objašnjavati, ni tražiti joj razlog.’’ (Meša Selimović)

’’Ljubav je stanje u kojem je sreća druge osobe od suštinskog značaja za vas.’’ (Robert Hajlejn)

Sve što se radi iz ljubavi, radi se izvan dobra i zla.” (Niče)

Ljubav je jedino zadovoljavajuće rešenje za problem ljudske egzistencije.” (Erih Form)

Najveća izjava ljubavi je ona koja se ne govori : čovek koji mnogo oseća, malo priča.” (Platon)

Ljubav nikada ne prigovara, uvek daje. ljubav toleriše, nikada ne uzrujava, nikada se ne sveti.” (Indira Gandi)

Imajte na umu da velika ljubav i veliki uspesi zahtevaju mnogo rizika.” (Dalaj Lama)

Ne postoji maska koja može da na duge staze sakrije ljubav tamo gde je ima, niti da je odglumi tamo gde je nema.” (Alber Kami)

Ukoliko znam šta je ljubav, onda je to zbog tebe.” (Herman Hese)

“Kada sam te prvi put video, zaljubio sam se, a ti si mi se nasmešila zato što si znala.” (Šekspir)

Ljubav je jedna vrsta pijanstva, gde kada čovek popije prvu i drugu čašu, otvara mu se apetit, javi mu se žeđ i onda pije čašu za čašom.” (Branislav Nušić)

Postoji li večna ljubav? – Nisam večan, pa ne znam.” (Momo Kapor)

Ljubav daje krila, ali ih i potkresuje.” (Antoan Čehov

’’Ukoliko možete samo voleti dovoljno, vi ste najmoćnija osoba na svetu.’’ (Emet Foks)

Ljubavni stihovi – kratki ljubavni tekstovi za specijalne prilike

Stihovi o ljubavi često tematizuju ljubavnu čežnju, neizostavnog pratioca ljubavi, a takođe i neostvarene ljubavne priče, koje su u citatima uglavnom predstavljene kao jače i strastvenije od onih koje su se ostvarile i koje su nesumnjivo mnogo veća inspiracija za stvaraoce nego što su to ljubavi koje su se realizovale.

I fizička ljubav takođe je tema koja je inspirisala mnoge ljude da o njoj pišu, a opisana je uglavnom kao uzbudljiva strana ljubavi i prirodna potreba svakoga ko je imao prilike da iskusi moć ljubavi i strasti, koja neizostavno prati ljubavna osećanja i traži svoje ispunjenje. 

Ukoliko želite da obradujete svog partnere, za vas smo izdvojili neke od najlepših ljubavnih stihova koje svet poznaje.

zaljubljeni par na biciklima

Ljubavni stihovi za nju 

Ljubavni stihovi za devojku su potencijalno najromantičniji način da iskažete vaša osećanja, a ljubavna poezija koja se nalazi u prilogu vas može inspirisati da kreirate sopstvene rime:

O sklopi usne, ne govori, ćuti,
Ostavi dušu, nek‘ spokojno sniva.

Dok kraj nas lišće na drveću žuti,

I laste lete put toplijih krajeva.

O sklopi usne, ne miči se, ćuti!

Ostavi misli, nek‘ se bujno roje,
I reč nek‘ tvoja ničim ne pomuti
Bezmerno sline osećaje moje.   (Milan Rakić)

Ne bira se ljubav,

Kao ni smrt.

Sve je u knjigama

Duboko pod morem zapisano.

Jezikom neznanim nama,

Nebesnim pismenima.  (Pero Zubac)

Ljubavni stihovi za njega 

Ako tragate za savršenim rečima koje će se naći na vašoj posveti ili čestitki i koje će realistično odslikati vaše emocije, razmotrite ove ljubavne stihove:

Ljubi, ljubi silno, uvek istovetan,

U ljubavi samo ti ćeš jasno znati,

Kako malo treba da se bude sretan,

I sto puta manje da se večno pati.  (Jovan Dučić)

O tebi neću govoriti ljudima,

Neću im reci da li si mi samo,

Poznanik bio ili prijatelj drag;

Ni kakav je, ni da li je

U našim snovima i životima

Dana ovih ostao trag.

Nikome neću reći kakva se
Zbog tebe pesma događa
U meni večito,
Da li opija toplo
Kao šume naše s proleća,
Ili tiha i tužna čuti u meni rečito.

O, nikome neću reći
Da se radosna ili boleća
Pesma događa u meni.

Ja više volim da prećutane odemo ona i ja,
Tamo gde istom svetlošću sja.
I zora i noć i dan,
Tamo gde su podjednako tople i sreća i bol živa,
Tamo gde je od istog večnog tkiva,
I čovek i njegov san.
  (Desanka Maksimović)

Romantične ruže na stolu

Citati o ljubavi iz poznatih filmskih dela

Ljubavni citati iz knjiga i beletristike nisu jedini izvor romantičnih misli. Inspiraciju zasigurno možete pronaći u čuvenim filmskim dijalozima – kako u domaćim filmovima, tako i u stranim.

Stoga smo za vas izdvojili famozne romantične citate iz naše i svetske kinematografije, koji će zasigurno oduševiti i nasmejati vašeg partnera.

Ljubavni citati za njega

Zovem se Budimir Trajković, stanujem na dvadeset i drugom spratu ove zgrade, imam sedamnaest godina, idem u treći razred gimnazije i hoću da se upoznam s tobom.

  • Predrag Bolpačić u filmu  “Ljubavni život Budimira Trajkovića” iz 1977. godine.

Mrzim način na koji razgovaraš sa mnom, i kako praviš frizuru. Mrzim tvoje cipele, i način na koji mi čitaš misli. Mrzim što si uvek u pravu. Mrzim kad me teraš na smeh, isto kao i na plač. Mrzim što te nema kraj mene, i činjenicu da me nisi nazvao. No najviše mrzim to što te ne mrzim. Nikako, ni trunčicu, baš nimalo.

  • Julia Stiles u adaptaciji Šekspirove drame (“Ukroćena goropad”), film “10 stvari koje mrzim kod tebe” iz 1999. godine

Ljubavni citati za nju

Kako Tanjug javlja – ja te volim.

  • Dragan Mićanović u filmu “Lajanje na zvezde” iz 1998. godine.

Volim kako ti je zima kada je napolju 25 stepeni. Volim što ti je potrebno sat i po da izabereš koji ćeš sendvič da napraviš. Volim te male bore koje su se pojavile na tvom licu. Volim što posle tvog odlaska na svom duksu mogu da osetim tvoj miris satima, danima. Volim što si poslednja osoba koju ću pozvati ako poželim da me neko uspava i umiri pred spavanje. I došao sam ne iz usamljenosti, niti zbog Nove godine. Došao sam jer kada shvatite da s nekim želite da proživite ostatak svog života, želite da to bude ovoga časa, odnosno da ne čekate ni tren.

  • Billy Crystal u filmu “Kada je Hari sreo Sali” iz 1989. godine.

Istaknuti mislioci imaju sposobnost da uoče određena nepisana životna pravila, čijoj je neminovnosti teško uteći, i da ih formulišu tako da čitaocima i slušaocima preostaje da se sa time slože i da onda te atutentične reči koriste kada se za to ukaže prilika. 

Kako neretko dolazi do scenarija gde nam prave reči ne dolaze do uma, pomenute mudre misli o ljubavi mogu postati naše glavno komunikaciono oruđe. Nadamo se da smo vas ovim člankom inspirisali da se i sami odvažite i iskoristite neke od ovih unikatnih ljubavnih citata.

Autor:

Travelist