Mokra Gora – zašto je obilazak Mokre Gore dobra ideja

Magazin Saveti za putovanja

Mokra gora leži između tri planine – Šargana, Zlatibora i Tare. Ušuškana među najlepše planinske lepotice Srbije, Mokra Gora predstavlja jednu od najpopularnijih turističkih destinacija u našoj državi. Razloga za to je mnogo, a jedan od najvažnijih je muzejsko-turistički voz Nostalgija, koji saobraća na relaciji od svega nekoliko kilometara, što je sasvim dovoljno da turisti  upoznaju prelepu prirodu zapadnog dela Srbije. 

Retro automobil na mokroj gori

Koje lepote krije ovo mesto, kako izgleda put do Mokre Gore i zašto je uvek dobra ideja posetiti je, baš kao što to čine i turisti iz raznih zemalja sveta, pročitajte u nastavku teksta. 

Priroda Mokre Gore – mali raj zapadne Srbije

Mokra Gora je živopisno selo nestvarno lepe prirode, a njeno najveće bogatsvo su tri reke i tri planine kojima je okružena. Malo je mesta u svetu koji mogu da se pohvale ovakvim adutima, pogotovo onih koji su sačuvali svoju prirodu i autentičnost koju urbanizam gotovo nije ni dotakao. 

Reke Mokre Gore su Kamešina, Beli i Crni Rzav. Između rečnih tokova smešteni su planinski obronci sa raštrkanim kućama, proplancima i šumama, pa čitav ambijent deluje vrlo bajkovito i privlačno za odmor, daleko od gužve, telefona i gradske vreve. 

Mokra Gora je bogata mnogobrojnim izvorima bistre, planinske vode, koja je zaslužila razna priznanja zbog svoje lekovitosti. Ovo mesto je poznato po desetinama mineralnih izvora, a najpoznatiji je upravo lekoviti izvor Bele Vode ili kako ga još zovu – Izvor Svetog Jovana Krstitelja, pored koga je podignuta i crkva. 

Prelepo mesto će vas oduševiti i svojom “arhitekturom”. Ovde nećete sresti nijednu modernu građevinu, jer Mokrom Gorom preovladavaju starinske kućice pravljene pretežno od drveta, zbog čega ostavljaju utisak pravih toplih seoskih domova – što zaista i jesu. 

Turističke atrakcije u rustičnom ambijentu

Malo mesto Mokra Gora je itekako posećeno od strane turista, a tome doprinose vrlo autentične atrakcije koje imaju interesantnu simboliku. 

Muzejska železnica Nostalgija – filmska vožnja prirodnim predelima

Da nisu samo urbani centri ono što privlači turiste, dokazuje i nesvakidašnja muzejska železnica Nostalgija koja se proteže duž Šargana i kanjona Rzave, pa sve do Drine. Vozić koji putuje uz planine prelazi tokom svog puta više od 10 mostova i prolazi kroz 22 tunela, a tokom svoje vožnje prelazi državnu granicu i spušta se do ćuprije na Drini. 

Ova nesvakidašnja turistička atrakcija pruža vrlo lep doživljaj u potpuno prirodnom i starinskom ambijentu, koji čak i strani turisti prepoznaju kao jedan od najlepših u Srbiji. 

Drvengrad – grad filma sa kreativnim umetninama 

Popularni Drvengrad je još jedna mokrogorska atrakcija, za čiji je nastanak zaslužan reditelj Emir Kusturica. Nalazi se na brdu Mećavnik, a oformljen je kao etno park čije su glavno obeležje drvene brvnare, kojih ima preko 50. Ovo mestašce ima sve što poseduje svaki manji grad: uličice, trgove, bioskop, pijacu, crkvu, sportske terene, restorane. 

Drvengradske ulice i trgovi nose imena velikih ličnosti iz sveta umetnosti i sporta, prvenstveno srpskog porekla. Drvengrad je i dom Kustendorfa, filmskog i muzičkog festivala zbog koga je ovo mesto poznato kao grad filma. Projekat Drvengrad, zajedno sa Kustendorfom, doveo je u Srbiju svetski popularne ličnosti poput Monike Beluči, Nikite Mihalkova, Džonija Depa i mnoge druge. 

Isečeno srce u živoj ogradi

Jednostavan dolazak iz Beograda i drugih krajeva Srbije

Jedan od razloga da posetite Mokru Goru je i vrlo jednostavan dolazak automobilom iz svih krajeva Srbije. Beograd i Mokru Goru deli oko 210 kilometara (najbržim putem), a put traje okvirno oko tri sata. 

Putovanje iz Beograda automobilom do ovog mesta je vrlo zanimljivo, jer se usput može proći pored mnogih atrakacija poput Ovčarsko-kablarske klisure, koja je poznata po bogatoj flori i fauni, mnogobrojnim izvorima bistre vode i čak deset manastira koji su poznati pod nazivom mala srpska Sveta Gora. 

Proći ćete i pored Zlakusa – sela poznatog po grnčarstvu, kao i Potpećke pećine, zatim sela Šljivovica. Ukoliko se odlučite za drugi put na relaciji Beograd – Mokra Gora, proći ćete pored kroz Bajinu Baštu koja je smeštena na Drini, a uz to je odlikuju vrlo zanimljivi lokaliteti. 

U blizini je i Valjevo, pa ako ranije niste bili u ovom gradu, put na Mokru Goru je idealna prilika da ga posetite. 

Mokra Gora je jedno od najlepših mesta u Srbiji, a posebno će vam se svideti ako rustičnom, prirodnom i gotovo netaknutom ambijentu dajete prednost u odnosu na gradove. Okružena je najlepšim srpskim planinama, pa su upravo one još jedan povodm da se uputite u ovom pravcu. Predeo je bogat nesvakidašnjim lepotama, rekama, šumama, jezerima – pa odlazak na Mokru Goru može biti idealan izbor za kvalitetan odmor u Srbiji

Autor:

Travelist