Sezona putovanja polako počinje, evo bez čega ne bi trebalo da krećete na odmor

Magazin Saveti za putovanja

Dok uživamo u prvim lepim danima ove godine svi polako postajemo nemirni i željni odlazaka na neko putovanje, pa makar to bio i kraći izlet negde po zemlji. Već gledamo aranžmane za prolećna putovanja i razmišljamo o tome kako ćemo da iskoristimo mini odmor za prvomajske i vaskršnje praznike. Mnogi čak planiraju da se u ovom periodu upute na neku topliju destinaciju gde mogu da se okupaju u moru ili okeanu. Ono o čemu svi razmišljaju kada se pakuju za odlazak na odmor, osim o tome šta će od garderobe da ponesu je i neka mini putna apoteka. Međutim, baš zbog toga što sada nije sezona letovanja i ne mogu se naći u rafovima drogerija i apoteka, gotovo svi zaborave da na ovaj mini odmor ponesu kreme za sunčanje.

Kreme za sunčanje naručite online

Ukoliko ste u ovoj situaciji, dakle da putujete negde u toplije krajeve, ili ćete dugo boraviti napolju, a očekujete da će vreme biti sunčano, onda bi zaista kreme za sunčanje trebalo unapred da nabavite i spakujete u prtljag. Baš zbog toga što se sada ne mogu naći po drogerijama ili apotekama, naš savet je da ove kreme sa zaštitnim faktorom naručite online iz neke apoteke. Verovatno je da ćete u ovom periodu imati i neki dodatni popust. U svakom slučaju, ne savetujemo polazak na put bez odgovarajuće zaštite od sunca, jer se može desiti da na destinaciji ne uspete da nađete odgovarajući proizvod, zbog toga je bitno sa se osigurate na vreme.

Za put na plažu makar dve različite kreme 

Ukoliko putujete na neku topliju destinaciju, dakle negde gde ćete dane provoditi na plaži, naš savet je da ponesete makar dve različite kreme za sunčanje za telo. Imajte na umu da mi tek sada izlazimo iz hladnog perioda, da naša koža mesecima nije bila izložena sunčevim zracima i da je samim tim mnogo osetljivija i podložnija opekotinama i alergijama. Zbog toga preporučujemo da u prvim danima odmora koristite kreme sa zaštitnim faktorom 50, a kasnije možete preći na one sa faktorom 30. Jako je važno da u ovim situacijama pravilno zaštitite svoju kožu jer, čak i oni koji nisu skloni alergijama, po prvi put, zbog nagle promene klime i kože nenaviknute na sunce, mogu da ih iskuse i da im zbog toga propadne čitav odmor.

Preporučujemo Vam da posebnim kremama zaštitite i lice kako ne biste trpeli bolove nakon dana provedenog na plaži. Ukoliko ste ljubitelj preplanulog tena, sigurno ćete želeti da kupite i kreme za sunčanje koje pospešuju tamnjenje. Danas ima raznih vrsta marmelada, ulja ili običnih krema sa kojima se uspešno postiže preplanuli ten za veoma kratko vreme. Naš savet je da te marmelade, ulja i kreme za tamnjenje, ne koristite prvih par dana na plaži, sačekajte da Vam se koža navikne na sunce, a zatim ih mažite samo rano ujutru ili kasno popodne.

Za planinu obavezno nabavite spf kreme za lice

Odlazak na planinu i kupovina kreme za sunčanje za većinu ljudi ne idu zajedno u istoj rečenici, što je, najblaže rečeno, pogrešno. I sami ste primetili da se skijaši sa zimovanja vraćaju preplanulih lica, kao da su bili na nekom letovanju. Razlog za to je naravno veća nadmorska visina, ali i duža izloženost suncu. Zbog toga bi za odlazak na planinu, nebitno je da li ćete ići na skijanje ili planinarenje, trebalo da nabavite posebne kreme sa zaštitnim faktorom za lice. Žene uglavnom u svakodnevnoj nezi, čak i tokom zime, koriste neku kombinaciju hidratantne i kreme za sunčanje, jer to sprečava brzo starenje kože, ali to u ovim situacijama, nije dovoljno. Ukoliko idete na planinu i očekujete da će biti dosta sunčanih dana, obavezno nabavite specijalnu kremu sa jačim zaštitnim faktorom koja će blokirati UVA i UVB zrake kojima ćete biti izloženi po nekoliko sati dnevno.

Putovanja sa decom – kreme za sunčanje su obavezne

Kada idete na bilo koje putovanje sa decom, čini se da je priprema za put i samo pakovanje mnogo komplikovanije, nego kada idete sami. Tada nosite po nekoliko presvlaka za dan za mališane, zatim celu putnu apoteku, kao i rezervne cipele, i igračke, odabrane u skladu sa lokacijom na koju putujete. Za mališane je jako važno da, bez obzira na to gde putujete, ponesete odgovarajuće kreme za sunčanje, jer je njihova koža još osetljivija od kože odraslih. Jako je važno da ih zaštitite jednako i na planini i na moru kako ne bi imali posledice od višečasovnog izlaganja suncu, nakon meseci tmurnog vremena provedenog u kući. 

Za kraj, ponavljamo, kako ne biste nespremni otišli na odmor i imali neočekivane probleme sa opekotinama i alergijama, najbolje bi bilo da odgovarajuće kreme sa zaštitnim faktorom naručite online iz apoteke, jer ih je danas jako teško naći na rafovima prodavnica.

Autor:

Travelist