Top 10 lokacija za praznični odmor

Destinacije Magazin

Predah od posla i slobodne dane tokom praznika možete iskoristiti za neko putovanje. Iako je prva asocijacija na zimski odmor odlazak na skijanje, to ne mora da bude i vaš izbor. Postoji veliki broj lokacija širom Evrope i sveta, koji tokom zime nude pravu toplu prazničnu idilu, savršenu za pravi odmor i duha i tela.

Kada zamišljate praznični odmor  ono što ćete verovatno poželeti je da mesto na kom ste bude ušuškano, da pijete neki topli napitak, da vam muška ili ženska pidžama bude komforna, i da u takvoj udobnosti posmatrate kako pada sneg. Tim povodom,  napravili smo našu listu destinacija, na kojima možete doživeti upravo ovakve trenutke.

Dvorac Nojsvanstajn zimi

Salcburg, Austrija – grad za svako čulo

Rodno mesto muzičkog genija Volfganga Amadeusa Mocarta, ujedno i jedini grad u kome možete probati Mocart kugle kao i Saher tortu po pravoj originalnoj recepturi. Međutim, i oni koji nisu sladokusci imaju mnogo razloga da posete ovaj grad tokom praznika.

Sve u Salcburgu odiše prazničnom atmosferom. Barokne, kitnjaste građevine, dobra hrana i muzika daju utisak da je čitav grad jedan veliki bal na ledu. Blizu Salcburga nalazi se i dvorac Hohensalcburg, koji vredi posetetiti, kao i skijalište Šladming, zbog koga veliki broj turista dolazi u Salcburg.

Zamak Nojšvanštajn, Nemačka -mesto u kom su rođene bajke

Nalazi se u Bavarskim Alpima, stotinak kilometara južno od Minhena. Jedan je od najpoznatijih dovraca na svetu jer je poslužio kao inspiracija Dizniju za dvorac u “Uspavanoj lepotici”. Impozantna građevina u podnožnju planina izmešta vas iz realnosti i svakodnevice, pogotovo zimi kada njenu okolinu pokrije snežni prekrivač. 

Zamak je dar kralja Ludviga II Bavarskog,koji  je ovaj zamak posvetio kompozitoru Rihardu Vagneru, a unutrašnost je ukrašena prema motivima iz Vagnerovih opera, zasnovanih na legendama ovog kraja.  Dvorac je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija u Nemačkoj, a nalazi se i na Listi svetske baštine UNESCO-a. Svake godine dvorac poseti preko 1,3 miliona turista.

Bern, Švajcarska – prestonica zemlje sira i čokolade

Švajcarski Alpi su jedna od najpoluparnijih destinacija za skijanje, međutim ova bajkovita država ima da ponudi još mnogo toga u zimskom periodu, kada je, prema rečima mnogih, najlepša. Bern je glavni grad Švajcarske i jedno od najslikovitijih mesta na svetu

Turisti se prvo oduševe njegovom lokacijom, jer se nalazi u alpskoj dolini i sa tri strane je okružen rekom Arom.  Očuvani srednjovekovni centar u kombinaciji sa prelepim snežnim pejzažem Alpa, čine ovaj grad magičnim u zimskom periodu. Osim toga, ukoliko dođete u pravo vreme možete posetiti i zimski džez festival koji se svake godine održava.

Aosta, Italija – skijaška lepotica u dolini Alpa

Iako za najpopularnija mesta u Italiji važi da ih treba obići kada je vreme toplo, sever Italije krije prave bisere, koji zimi dolaze do izražaja. Jedno od takvih mesta je grad Aosta, sedište italijanske pokrajine Valle d’Aosta. Smešten je u planinskoj dolini, nadomak granice sa Francuskom i Švajcarskom. 

Jedna je od omiljenih destinacija za skijanje kako među Italijanima, koji neretko slave Novu godinu ovde,  tako i među turistima. Ovo je idealna destinacija za sve one koji žele da se dive alpskim prizorima u blizini Mon Blana. Grad ima očuvanu tvrđavu i par antičkih rimskih i srednjovekovnih struktura.

Briž, Belgija – romantični zimski gradić

Nalazi se na severozapadu zemlje u pokrajni Flandrija. Gotska arhitektura i kočije u Brižu preseliće vas u pravu zimsku bajku. Neobična magija ovog grada dolazi do izražaja tek tokom zime. Stari grad nastao u 14. veku i nalazi se na UNESCO listi, a tokom praznika ukrašavaju ga najlepšom prazničnom dekoracijom.

Ovaj grad je prepoznatljiv po svojim kanalima i zbijenim kućicama na njihovim obalama. Takođe, grad je poznat i po pivu koje će vas ogrejati u zimskim danima. Jedna od aktivnosti po kojima je ovaj grad prepoznatljiv je vožnja kočijom, a zimski period ovu vožnju čini posebno romantičnom.

Kopenhagen, Danska – uplovite u Andersonovu bajku

Skandinavske države su osim prema visokom životnom standardu  poznate i po bogatoj prazničnoj  tradiciji koju neguju, te se tako i Danska pretvara u pravu bajku tokom praznika. Prestonica ove zemlje ima mnogo titula kojima se može pohvaliti, a jedna od najlepših je da je Kopenhagen najprijatnije mesto za život. 

Danci praktikuju hygge koncept života, a ta reč je sinonim za ušuškanost i udobnost, a praznični period je najbolji za to. Šta to zapravo znači? To znači da će vas u svakom kafiću u Kopenhagenu sačekati topla atmosfera, sa jastučićima, ambijentalnim svećama i raznim toplim napicima. 

Na svakom ćošku ćete osetiti toplu prazničnu atmosferu. Takođe, Kopenhagen je grad u kome je stvarao Hans Kristijan Andresen, na šta su Danci veoma ponosni, te su tako mnogi praznični motivi vezani za njegove bajke.

Laponija, Finska – domovina Deda Mraza

Ova lista ne bi mogla da prođe bez epicentra praznične čarolije, hladne i zavejane Laponije. Tokom leta u ovom delu Finske sunca ima 24h, ali zimi Laponiju prekriva skoro potpuna tama. Ipak, zimski meseci (januar, februar  i mart) su najbolji period u godini da posetite Laponiju,  jer ćete moći svojim očima da uživate u magičnom prizoru polarne svetlosti. Ovaj nesvakidašnji doživljaj upotpuniće spavanje u staklenim igloima, kao i zagrevanje u nekoj od lokalnih sauna.

Viborg, Rusija – na granici sa snežnom Finskom

Ovaj očaravajući grad smešten je blizu ruske granice sa Finskom. Osnovan je pre 700 godina kao deo švedskog zamka i još od tada traje polemika kome ovaj grad zapravo pripada. Njegovo poreklo, tj tragovi tvrđave mogu se i dalje videti u njegovom izgledu, a centralna tvrđava okružena je vodom.

Rejkjavik, Island – zima u najsevernijoj prestonici u Evropi

Država nestvarne prirode, hladni, magični i mistični Island sa njegovom prestonicom, pedivan je u svakom pogledu, a sasvim nenametljiv. Islandska prestonica je idealna destinacija za sve one avanturističkog duha, koji vole hladnoću i žele da istraže ovaj grad koji je živahan i kada je napolju temepratura ispod nule. Prava zimska idila u kombinaciji sa neverovatnim prirodnim lepotama je ono što čeka svakog ko se odluči za ovu destinaciju.

Ljubljana, Slovenija – zimska idila u komšiluku

Nama tako blizu, prestonica Slovenije mirna Ljubljana, divna je kada je zaveje sneg. Smeštena je u srcu države u kojoj su zimski sportovi i aktivnosti veoma dobro organizovani i omiljeni među ljubiteljima istih. U Ljubljani ćete naći i odmor i mir, a ako se odlučite da skijate izbora za to u Sloveniji ima mnogo.Neke od ovih lokacija nećete naći na turističkim top listama, ali su na našoj listi zaslužili mesto upravo zato što sjajan izbor ukoliko želite da vidite nešto novo i uz to uživate u zimskim čarolijama.

Autor:

Anica Petković