Top 3 dekoracije za kancelariju koje će je učiniti lepšom

Magazin Zanimljivosti

U kancelariji provodimo dosta vremena u toku dana. To ne mora nužno biti dosadno mesto, prostorija u kojoj će biti računar, štampač, polica za predmete, kancelarijski pribor i materijal. Kancelariju možete opremiti tako da vam odlazak na posao predstavlja uživanje ili u krajnjem slučaju manji napor. U nastavku teksta pomoći ćemo vam sa savetima kako da kreativno dekorišete kanelariju. 

#1 Biljni terarijumi – džungla u tegli u vašoj kancelariji

Kada je u pitanju ozelenjavanje kancelarije, možda će vam prvo na pamet pasti donošenje sobnih biljka na posao. Za početak, imamo bolji predlog. Sve veći trend imaju upravo biljke u tegli koje će vas svojom originalnošću i luksuznim izgledom naterati da se zaljubite u njih. 

Biljni terarijumi su dekorativni, unikatni elementi koji će osvežiti svaki poslovni prostor. Možete izabrati između zatvorenog i otvorenog biljnog terarijuma. Za kancelariju svakako vam preporučujemo zatvorene biljne terarijume jer su oni lakši za održavanje i ne zahtevaju skoro nikakvu negu. Zatvoreni biljni terarijum najčešće podseća na šumsku idilu. Znamo da je u šumi vlažnost vazduha visoka, tako da ćete u ovoj vrsti terarijuma uvek pronaći biljke koje to vole.

Primer biljnog terarijuma

Kao što smo napomenuli, održavanje zatvorenog biljnog terarijuma najčešće ne zahteva komplikovano održavanje. U njemu se dešava sličan proces kruženja vode kao u prirodi, samo što je ovde sistem zatvoren. Biljke unutar zatvorenog terarijuma hrane se zemljom u koju su posađene, vazduhom i vodom. Voda koja je jednom prilikom pravljenja puštena u terarijum, kruži mesecima u njemu i to se vidi po svakodnevnoj kondenzaciji tegle odnosno staklene posude. Dok god se ovaj kondenz javlja – u vidu magle ili kapljica na zidovima tegli, terarijum je dobro i ne treba ga otvarati. Kada kondenzacija prestane na nekoliko dana, potrebno je ponovo mu sipati ili ga naprskati odstajalom ili flaširanom vodom. 

Ukoliko vam se više sviđa otvoreni tip terarijuma, nećete pogrešiti ako se za njega odlučite. U njemu ćete najčešće pronaći sukulente kao što su kaktusi, aloe vera itd. a te biljke se u svakom slučaju ne zalivaju često. Ako često fotografišete u svojoj kancelariji, nemojte se iznenaditi ukoliko se na fotografiji prvo primeti terarijum, upozoravamo vas, vrlo su instagramični.

#2 Zidna dekoracija – nezaobilazni elementi u kancelariji

Kada je dekoracija kancelarije u pitanju, nikako ne treba preskočiti zidne elemente. To su najčešće umetničke fotografije, slike ili uramljene puzle, zidni pano sa podsetnicima od plute ili drugog materijala.

Ukoliko imate mesta na zidu, možete da se osmelite i sa manjim policama za fotografije – uz odobrenje nadređenih naravno! Još jedna dobra ideja za ulepšavanje kancelarije jeste zidno ogledalo. Dobar izbor je i manje ogledalo ali mi vam preporučujemo ono veće, postavljeno vertikalno. Ono će vizuelno uvećati kancelariju ali će biti i praktično – koristićete ga svakog dana. 

Ukoliko kod kuće imate puzlu sa kojom ne znate šta ćete – donesite je u kancelariju. Pre toga nabavite lepak za puzle i uramite je po želji. Budući da je dekoracija poslovnog prostora u pitanju, najviše bi pristajale puzle na kojima su umetnička dela poznatih slika, geografske karte ili slično. 

Zidna dekoracija za kancelariju jeste u nekoj meri ograničena u odnosu na zidnu dekoraciju kod kuće. U kancelariju ne možete da donesete baš sve i da okačite na zid. Poželjno je da pažjivo izabarete kao i da se to slaže sa vašim postojećem uređenjem u kancelariji – zidovima, nameštajem i slično.

#3 Sobne biljke ili rezano cveće  – za čistiji vazduh u kancelariji i umetničku atmosferu

Nekada davno, sobne biljke su bile veoma popularne za dekoraciju poslovnog prostora. Tako i danas u prostorijama državnih institucija možemo videti ogromne primerke sobnih biljaka kao što su fikus, monstera, filadendron, dracena i mnoge druge, stare po nekoliko desetina godina. Do pre nekoliko godina, međutim, sobne biljke su, barem na našim prostorima, bile zanemarene. One postaju popularne ponovo i danas možete videti mnogo više onih mlađih primeraka biljaka kupljenih pre nekoliko godina. Betovenova izreka kaže da se samo u prirodi čovek može naučiti mudrosti pa eto još jednog razloga da svoje radno okruženje popunite biljkama.

U ovom tekstu naravno ne mislimo na veštačke biljke. “Dobre” veštačke biljke mogu izgledati verodostojno i skoro isto kao i prirodne, posebno u kancelariji gde se ne obraća mnogo pažnje na detalje. Međutim, veštačka biljka vam ne može pružiti isto ono što i prirodna – čist vazduh, rast i zahvalnost. Opremite svoju kancelariju tako da na svakih nekoliko kvadratnih metara postavite sobnu biljku visoku oko metar

Iako ćete na internetu naći mnogo saveta i tekstova koji tvrde da biljke mogu da rastu u mraku, to nije istina. Zato, u kancelariji obezbedite dovoljno svetlosti a ukoliko to nije moguće, nabavite neke manje biljke i postavite ih blizu prozora. Dakle, ne treba vam direktno sunce jer većina sobnih biljaka to ne voli već indirektna sunčeva svetlost koje ima u svim prosečnim prostorijama. 

Ukoliko vam ipak manjka svetlosti u kancelariji ili želite da dopunite svoju biljnu kolekciju, uvek možete kupiti ili sami napraviti buket sa sveže rezanim cvećem. Buket ruža ili bilo kog drugog cveća učiniće vašu kancelariju lepšom i prijatnijom za boravak. Takođe možete nabaviti i sezonsku dekoraciju poput bundeva i ukrasnih tikvica, jesenjeg suvog buketa ili zimske novogodišnje ukrase.

Nadamo se da smo vam pomogli prilikom izbora dekoracije za vašu kancelariju!

Autor:

Travelist