Zašto se javljaju grčevi kod beba i kako da ih ublažite?

Magazin

Traumatično iskustvo svih roditelja, posebno novopečenih, jeste kada beba počne da plače i ništa ne pomaže da se taj plač umiri, a takav je da ne nalikuje prethodnom plaču koji bi davao znak da je beba gladna, mokra ili da joj se spava. Zato, kod prvih pojava nešto glasnijeg i čudnijeg plača koji je praćen stezanjem pesnica, savijanja, nemojte paničiti, to je najčešće znak da beba ima grčeve.

Grčevi kod beba javljaju se u najvećem broju slučajeva od 15. ili 20. dana od rođenja i traju do trećeg meseca. U nekim ređim slučajevima se događa da traju i do šestog, a u najređim do devetog meseca bebinog života. Kod velikog broja beba se javljaju, a njihov intezitet i dužina ponavljanja se razlikuje od deteta do deteta.

Postoji više razloga zašto se javljaju, kao i više načina pomoću kojih možete da pomognete svojoj bebi da grčevi budu blaži i da brže prolaze, pa vam otkrivamo koji su najčešći uzroci i kako da se rešite samih grčeva.

Beba plače zbog grčeva

Šta izaziva grčeve kod beba?

U najvećoj meri grčevi kod beba se javljaju zbog varenja hrane. Bebe jedu dosta puta na dan, u proseku je to oko osam puta i tokom svakog dojenja uzimaju količinu koja popuni sasvim njihove organe za varenje. Tada dolazi do preopterećenja, a kako se hrana vari grčenjem mišića, onda se oni grče jako i izazivaju bolove koji dalje prouzrokuju bebin plač, nemogućnost da spava, savijanje…

Pored toga, grčeve izaziva i nepravilno dojenje. Tokom dojenja, ukoliko beba ne uhvati bradavicu dojke na dobar način, onda tokom sisanja uvlači veliku količinu vazduha koja je odgovorna za nastajanje grčeva. To se dešava i kada beba koristi dohranu koja se sipa u flašice sa neadekvatnim cuclama koje dozvoljavaju da se usisa dosta vazduha i nemaju ograničenje protoka mleka. Na grčeve, pored toga, može uticati i hrana koju je majka jela, a čije materije se preko mleka prenose u bebin organizam. Kakav god i koji god uzrok bio, grčevi kod beba se mogu ublažiti i sa njima se možete rano pozdraviti uz neke od narednih saveta.

Kako ublažiti grčeve kod beba?

Već smo spomenuli neke uzročnike, poput hrane koju majka jede, nepravilnog dojenja tokom kojeg beba usisa mnogo vazduha, te korišćenja flašica za bebe koje isto rade. Na prvom mesto možete voditi računa da u periodu dojenja ne jedete hranu koja izaziva grčeve kod beba i možete pri svakom dojenju voditi računa da beba pravilno obuhvati dojku i ne uvlači vazduh.

Kod beba koje su na dohranu postoje određene formule koje izazivaju grčeve, pa ako je možda to slučaj, u savetu sa pedijatrom promenite formulu uvodeći je postepeno u ishranu. Kada je hranjenje u pitanju, bitno je da tokom obroka, a posebno nakon njega, podignete bebu kako bi podrignula. Na taj način izbacuje usisan vazduh, pa se grčevi kod beba koje redovno podriguju nakon jela javljaju ređe i značajno su blaži.

Ono što pomaže jesu kružne masaže bebinog stomaka sat vremena pre obroka, vežba vožnje bicikle nogama, privijanje toplog ćebenceta ili termofora. Naravno, tu su i neki medikamenti koji čine da se grčevi kod beba smire, ali ih nikada ne uzimajte na svoju ruku, već uvek u dogovoru sa pedijatrom.

Autor:

Travelist