Ženske tetovaže – Ideje za ženske tetovaže sa značenjem

Magazin Zanimljivosti

Ženske tetovaže za neke predstavljaju ekspresiju individualnosti, za druge su one izraz umetnosti, a za treće su simbol emancipacije – nezavisno od razloga njihovog nastanka, primetno je da je je ženska tetovaža, tokom poslednjih godina, doživela ekspanziju u popularnosti.

Ukoliko su vam potrebne ideje za ženske tetovaže sa značenjem, a ne znate odakle da crpite inspiraciju, pročitajte naš tekst do kraja, jer ćemo vam u narednim redovima prikazati savršene lokacije za tetoviranje, kao i skriveno značenje koje najlepše ženske tetovaže nose.

Devojlka sa tetovažama na leđima

Ženske tetovaže sa značenjem – simbolika iza amblema i natpisa

Istorija ženske tetovaže seže korene još iz perioda drevnog Egipta, što potvrđuje i činjenica da su arheolozi 2018. godine otkrili dve mumije, jednu mušku i jednu žensku, na čijim su ostacima bili iscrtani amblemi. Nalazi sugerišu da ove dve mumije datiraju negde između 3932. i 3030. godine pre nove ere.

Tetovaža muške mumije je predstavljala sliku bika, dok je ženska tetovaža bila iscrtana u obliku višestrukih slova S. Daljim istraživanjem se otkrilo da je sam čin tetoviranja zapravo bio svojstven ženskoj populaciji – mnoge umetničke figure i slike više prikazuju žene sa tetovažama nego muškarce.

Prezervirane tetovaže na antičkim mumifikovanim ljudskim ostacima potkrepljuju činjenicu da je tetoviranje bila praksa mnogih kultura i naroda širom sveta.

Najzastupljenije je bilo među Austronezijskim narodima, tačnije u Tajvanu, Južnoj Kini, Mikroneziji, Polineziji i Maleziji, u vidu facijalnih tetovaža. Simbolika iza njih se razlikovala od naroda do naroda, ali je univerzalan stav taj da su tetovaže služile ili kao identifikaciono obeležje nečijeg statusa ili kao artistički motiv koji je bio posvećen religiji i mitologiji.

Stari Rimljani su imali običaj da tetoviraju svoje robove i kriminalce, Maorska plemena sa Novog Zelanda su tetovirala lica kako bi međusobno razgraničili status, a u Drugom svetskom ratu su nacisti obeležavali ljude u koncentracionim logorima tetoviranjem brojeva na njihovim podlakticama.

Danas tetoviranje ne poznaje granice ni pol, i tetovaže mogu preuzeti bilo koju formu i oblik – inspirativni citati, portreti, religijski motivi, dekorativni simboli ili likovi iz književnosti i kinematografije su čest izbor.

Tatu majstori poručuju da simbolika iza odabrane tetovaže treba da bude individualna, a da nekadašnja stara značenja posluže kao putokaz ukoliko ste neodlučni.

Ženske tetovaže – katalog unikatnih kreacija  

Ovaj artistički pečat je trajna poruka na vašoj koži, te je i samo prikladno da se odlučite za onaj koji će adekvatno proslaviti vašu individualnost i koji će autentično predstaviti vašu priču i emociju.

Neretko čujemo da su prve tetovaže bile tzv. nepromišljeni potez mladih, te da su rezultat ideje koja se rodila tokom noćnog izlaska ili opklade. Ovakve priče su kreirale savremene stereotipe koje povlače sledeću dilemu – da li tetovažu treba skrivati ili ponosno pokazati?

Izbor lokacije i forme tetovaže može stoga zavisiti od različitih faktora – vašeg zanimanja, činjenice da li ste zadovoljni ishodom tetovaže ili želite da je prepravite,  vašeg praga bola (neka mesta su osetljivija jer je koža nežnija i tanja) i slično. 

Neke od najčešćih lokacija su region u predelu vrata, deo podlaktice koji je bliži ručnom zglobu, potom članak, butine, ramena i leđa. Poželjno je da uskladite veličinu simbola ili natpisa sa lokacijom kako bi se vaša tetovaža estetski uklapala.

U produžetku teksta ćemo vam predstaviti nekoliko lokacijskih ideja, kao i simbola i citata o životu koji se stilski i vizuelno sa njima uklapaju.

Tetovaže na šakama

Ženske tetovaže na ruci

Ženske tetovaže na ruci potpadaju pod kategoriju najpopularnijih lokacija za ovu formu body art-a. U pitanju su najčešće male ženske tetovaže u predelu ručnog zgloba koje olako možete sakriti rukavom, satom ili nakitom, ukoliko bude bilo potrebe za tim – stoga je ovo mesto idealno za sve one koji preferiraju diskretne oznake

Možete razmisliti o animalističkim simbolima:

 • Lav – simbolizuje hrabrost, odvažnost i lojalnost
 • Japanski šaran – obično dolaze u paru i tetoviraju se kao jin-jang. Shodno tome, mogu predstavljati promenu, izdržljivost i unutrašnji sukob između vaše prave prirode i onoga kako vas drugi doživljavaju
 • Zmija – simbol regeneracije, mudrosti i istrajnosti. One su sposobne da se lako adaptiraju i odbace ono “zastarelo”.
 • Zmaj – simbol moći, posvećenosti i veličanstvenosti.
 • Kolibri – označava snagu, okrepljivost, razigranost i kreativnost.

Tetovaže na butini – ženske oznake za emancipaciju

Tetovaže na butini su vrlo odvažno mesto za izradu ovog autentičnog umetničkog dela, te je mnogi biraju da ovde istetoviraju motive koji će slaviti slobodu, izbor i iluminisanost.

U skladu sa tim, možete razmisliti o tetoviranju motiva kao što su pera, oznaka za bekonačnost, krila, i slično. 

Tetovaže na ramenu – ženske oznake za nostalgiju

Ženske tetovaže na ramenu najčešće zauzimaju formu portreta, bilo osobe koja vam je draga i bliska, bilo osobe koja vam je idol. Portrete možete raditi u crno-beloj varijanti, ali i u vibrantnim nijansama.

Pored ramena, ženske tetovaže na leđima su takođe vrlo popularan izbor jer podrazumevaju veću površnu za izradu.

Ženska tetovaža na ramenu

Ženske tetovaže na nogama

Ženske tetovaže na nogama su još jedno vrlo diskretno mesto za izradu, jer se lako mogu prekriti obućom ili dužim komadom odeće. Za ovo mesto su najčešće odabrani motivi ili brojevi, koji sugrišu neki jubilej, transformaciju ili sećanje.

U skladu sa tim, možete se odlučiti da tetovirate vama važan datum ili neke od sledećih simbola koji upućuju na preokret ili regeneraciju:

 • Simbol delta (Δ) – u matematici označava promenu, te se njegovo značenje može protumačiti kao namerni potez, vaša proračunata i svesna odluka da preokrenete život i preuzmete kontrolu
 • Simbol lotusa – nemojte ovaj cvet pobrkati sa lokvanjem, jer iako su sličnih fizičkih karakteristika, njihov simbol je potpuno drugačiji. Lotus u azijskim kulturama označava spiritualno buđenje i regenraciju, a kao glavni razlog za to se izdvaja njihova sposobnost da cvetaju i u najzahtevnijim klimatskim uslovima.
 • Simbol feniksa – već dobro poznato mitološko biće koje označava promenu, borbu, ponovno rađanje i obnovu. Za ovakvu tetovažu se odlučuju oni koji izlaze kao pobednici čak i u najtežim životnim trenucima, te je feniks najčešće istetoviran kako izlazi iz plamena kao novo sopstvo – kao nova prilika.
 • Simbol leptira – označava transformaciju i promenu sa pozitivnom konotacijom. Veličina krila leptira može označiti koliko je drastična promena – što su veća i šarenija krila, to je osoba više napredovala.
 • Keltski simbol triskelion – predstavlja 3 spirale koje se međusobno zatvaraju, a simbolika iza njih je trostruka – odnosi se na ljubav, veru i nadu, ali i na spoj čovekovog uma, nagona i volje koja nasšu dušu približava spoznaju. Broj 3 se ovde odnosi i na sećanje, te može biti i oznaka intelektualnog i duhovnog reda, sveukupnosti i dovršenosti i momenat u kome se preklapaju sadašnjost, prošlost i budućnost.

Ženske tetovaže na vratu

Ženske tetovaže na vratu mogu biti inspirativni izreke ili ljubavni citati koje evociraju određenu uspomenu ili koje su izvor motivacije.

Rečenice iz vašeg omiljenog filma, knjige ili serije mogu izazvati umetničko i emocionalno nadahnuće, a u produžetku teksta ćemo vam prikazati neke od najlepših citata koje možete uzeti u obzir:

 • “It does not do to dwell on dreams and forget to live.” Hari Poter
 • “Not all those who wander are lost.” Gospodar prstenova
 • “Never forget what you are. The rest of the world will not. Wear it like armor, and it can never be used to hurt you.” Igra prestola
 • „Even the moon, master of the sea, illuminator of the night, has her craters.“
Tetpvaža na vratu i leđima

Tetovaže – ženske ekspresije individualnosti

Prema rečima mnogih, najbolje ženske tetovaže su one koje slave individualnost, karakter, progres i intelektualni i duhovni razvoj – međutim, za većinu ovih stavki je potrebno vreme kako bi se realizovali.

Shodno tome, savet stručnjaka je da vaša konačna odluka u vezi tetoviranja stagnira dok ne postanete malo zreliji. Osnovni razlog jeste taj što se period pre 20-ih godina, sa psihološke strane, označava kao period burnih promena, te nije nužno da donesete ishitrenu odluku koju ćete kasnije zažaliti.

Nadamo se da vam je ovaj tekst bio inspirativan, koliko i koristan, te da smo vam pružili sve relevante informacije kako biste se i sami odvažili i odabrali tetovažu koja će najbolje odslikati vaš karakter – srećno!

Autor:

Travelist