12 stvari koje treba da uradite na Kubi

Destinacije Magazin

Putovanje na Kubu može vam biti jedno od najuzbudljivijih iskustava u životu.

Ovo predivno ostrvo krije mnogo tajni i nezaboravnih iskustava koje turisti mogu da dožive. Saznajte kojih 12 stvari bi svaki turista trebalo da uradi na Kubi.

#1 Posetite Havanu

Havana je jedan od najživopisnijih gradova na Karibima i glavni grad Kube.

Poslednjih nekoliko godina u ponudi su aranžmani za putovanje na Kubu mnogo češće nego što je ranije bio slučaj i prava je šteta ne obići ovu autentičnu latinoameričku zemlju.

Posetite Stari grad (Havana Vieja) i prošetajte kroz uske ulice i šarene trgove. Uživajte u muzici i plesu u nekom od mnogobrojnih barova. Havana nudi veliki broj znamenitosti, uključujući El Capitolio, Malecón, Veliki teatar i mnoge druge. 

#2 Posetite Trinidad

Trinidad je jedan od najbolje očuvanih kolonijalnih gradova u Latinskoj Americi.

Šetajte ulicama i divite se predivnoj arhitekturi. Posetite muzej Romantizma ili se popnite na vrh zvonika crkve. Ovaj grad je pod zaštitom UNESCO-a i poznat je po svojim festivalima, muzejima i umetničkim galerijama.

#3 Otkrijte kubansku kuhinju

Kubanska kuhinja je veoma ukusna i raznovrsna.

Obavezno probajte neke od tradicionalnih jela, kao što su „ropa vieja“ (kuvano meso u paradajz sosu) ili „lechon asado“ (pečena svinjetina). Pored toga, ne propustite da probate neka od poznatih kubanskih koktela, kao što su Mojito i naravno, čuveni Cuba Libre.

#4 Prošetajte kroz Dolinu Vinjalesa

Dolina Vinjalesa se nalazi na zapadnoj strani Kube i poznata je po svojim pećinama, planinama i uvalama.

Ova dolina je takođe pod zaštitom UNESCO-a i nudi veliki broj aktivnosti, kao što su planinarenje, vožnja biciklom i jahanje.

#5 Uživajte na plažama Varadera

Varadero je jedna od najpopularnijih plaža na Kubi i poznata je po svojim dugim, belim peščanim plažama i tirkiznoj vodi.

Ova plaža nudi mnoge vodene aktivnosti, kao što su ronjenje, jedrenje na dasci, jet-ski i mnoge druge. Pored toga, u blizini plaže nalaze se mnoge barovi, restorani i noćni klubovi.

#6 Posetite Mauzolej Che Guevare

Che Guevara je bio kubanski revolucionar i ikona Latinske Amerike.

Njegov mauzolej nalazi se u gradu Santa Klaru i predstavlja jedno od najposećenijih turističkih mesta na Kubi. Ovde možete videti Cheovu sliku, različite predmete koje je koristio tokom revolucije i spomenik posvećen njemu i njegovim suborcima. Ovo je nezaobilazno mesto za sve koji su zainteresovani za istoriju i revolucionarnu borbu.

#7 Uživajte u muzici i plesu

Muzika i ples su neodvojivi deo kubanske kulture.

U Havani i drugim gradovima možete uživati u različitim vrstama muzike, od tradicionalne kubanske muzike do moderne pop i rok muzike. Takođe, možete naučiti neke od kubanskih plesova, kao što su salsa i cha-cha-cha.

#8 Posetite nacionalni park Topes de Collantes

Topes de Collantes je nacionalni park koji se nalazi u Središnjoj Kubi.

Ovaj park nudi mnoge aktivnosti na otvorenom, kao što su planinarenje, vožnja biciklom, jahanje i rafting. Kuba ima i Park je takođe poznat po svojim vodopadima, jezerima i pećinama. Ovo je idealno mesto za sve one koji vole prirodu i avanturu. Za ljubitelje prirode, preporučujemo i da posetite najviši planinski vrh na Kubi – Pico Turquino.

#9 Obiđite kubanske fabrike cigara

Kubanske cigare su među najboljim na svetu i poseta fabrikama cigara je nezaobilazno iskustvo za sve ljubitelje cigara.

Možete videti kako se proizvode cigare, od pripreme duvana do finalnog proizvoda. Ovo je takođe prilika da kupite neke od najboljih kubanskih cigara po povoljnim cenama.

#10 Prošetajte kroz botaničke vrtove Cienfuegos

Cienfuegos je grad na južnoj obali Kube i poznat je po svojoj lepoj arhitekturi i botaničkim vrtovima.

Botanički vrtovi su otvoreni za posetioce i nude predivne pejzaže, cveće i drveće. Takođe, ovde se nalazi i muzej botanike koji prikazuje bogatu kubansku floru i faunu.

#11 Posetite Playa Giron

Playa Giron je mesto na južnoj obali Kube, poznato po svojoj lepoj plaži i bogatom podvodnom svetu.

Ovo je idealno mesto za ronjenje i istraživanje koralnih grebena. Pored toga, u blizini se nalazi i muzej istorije invazije u Zaliv svinja, koji prikazuje istorijske događaje koji su se ovde dogodili.

#12 Posetite Hemingvejevu kuću

Ernest Hemingvej je bio poznati američki pisac koji je živeo na Kubi dugi niz godina i uživao u njenim lepotama.

Njegova kuća u Havani je danas pretvorena u muzej i otvorena za posetioce. Ovde možete videti njegovu biblioteku, pisaću mašinu, trofeje koje je osvojio u lovu i druge predmete koji govore o njegovom životu na Kubi. Ovo je idealno mesto za sve ljubitelje Hemingveja i njegovih dela.

Kao što vidite, Kuba je prepuna različitih aktivnosti i atrakcija koje mogu zadovoljiti svakog turistu. Bez obzira da li ste zainteresovani za istoriju, kulturu, prirodu, muziku ili samo želite da se opustite na plaži, Kuba ima sve to i mnogo više. Stoga, ako planirate putovanje na Karibe, Kuba je definitivno destinacija koju ne smete propustiti!

Autor:

Travelist