5 saveta ukoliko vam zatreba pomoć na putu u inostranstvu

Magazin Zanimljivosti

Veliki broj ljudi odlazi iz Srbije u inostranstvo sa ciljem pronalaska sezonskih poslova, koji će omogućiti bolje ekonomsko stanje njihovim porodicama.

Prema istraživanju agencija za zapošljavanje, najveća potražnja za radnicima iz naše zemlje je tokom 2021. godine bila u Hrvatskoj, Sloveniji i Nemačkoj. Najviše se traže radnici u ugostiteljstvu i građevini, gde su plate u proseku između 1200 i 1500 evra.

Telefon sa navigacijom u kolima pored volana

Još jedan od razloga zbog koji se mnogi odlučuju za izlazak iz zemlje jesu turističke posete, najčešće tokom leta. Što se tiče uobičajnih turističkih destinacija za letovanje, broj turista iz Srbije je u Hrvatskoj tokom leta 2021. godine iznosio je oko 150.000, u Crnoj Gori oko 300.000, dok je u Grčkoj ukupan broj turista iz Srbije bio malo ispod 600.000.

Pored letnjih destinacija, tekuća zima pokazala je koliko su srpski turisti željni putovanja, pa do sada možemo izdvojiti nekoliko najposećenijih destinacija za skijanje: Austrija, Slovenija i Francuska.

Podaci ukazuju da se turizam polako vraća u normalu, kao i mogućnost za radnike u inostranstvu da po novouspostavljenim uslovima odu u željenu državu radi obavljanja sezonskih poslova. 

Ukoliko se i sami odlučujete za put sopstvenim prevozom, u nastavku teksta možete pročitati naše savete za pomoć prilikom puta u inostranstvo.

Koga pozvati u pomoć u slučaju kvara vozila?

Ono što je najbitnije kada se desi kvar vozila u inostranstvu jeste da ostanete smireni i da ne paničite. Pokušajte sami da uvidite o čemu se radi i sanirajte štetu ukoliko imate dovoljno znanja ili ako ste već imali sličan problem.

Nažalost, u velikom broju slučajeva se dešava da vozilo više nije u voznom stanju i da mu je potreban transport.

Šlepanje vozila iz inostranstva nije toliko jednostavan poduhvat, ali za vas postoji rešenje, s obzirom da odabrane šlep službe iz Srbije pružaju upravo ovu uslugu.

Pogodnost ove vrste možete iskoristiti u bilo koje doba dana i to po znatno nižim cenama nego što bi bilo u slučaju da ste kontaktirali lokalne službe za šlepanje u državi u kojoj se nalazite. 

Svoju aktivnost službe za šlepanje vozila iz Srbije kada se radi o inostranstvu najčešće praktikuju u zemljama regiona kao što su Hrvatska, Mađarska, Slovenija, ali i znatno šire.

Prevencija – umanjite šanse za kvar vozila u inostranstvu

Put u inostranstvo zahteva dobru pripremu bez obzira da li ste se zaputili u zemlju iz regiona ili planirate posetu daljoj evropskoj destinaciji. Svaki prelazak granice zahteva detaljan pregled automobila u cilju saniranja potencijalnih problema koji mogu sprečiti ili otežati nastavak putovanja.

Evo šta sve treba pregledati prilikom servisiranja vozila pre puta:

  • stanje svih tečnosti i da li negde curi: motorno ulje, ulje za kočnice, rashladne tečnosti;
  • ispravnost kočnica;
  • kapacitet akumulatora;
  • filtere za ulje i vazduh koji utiču na rad motora.
Auto put kroz šumu i sivo nebo

Bezbedno zaustavljanje vozila u slučaju kvara

Ukoliko već niste obavili sve potrebne radnje koje podrazumevaju proveru stanja automobila pred duži put u inostranstvo ili vam se prosto desio neočekivani kvar tokom vožnje, važno je postupiti prema propisanim pravilima.

Ona su u najvećoj meri slična u svim zemljama!

Kada primetite da se nešto čudno dešava sa vozilom i da mu preti otkazivanje funkcionalnosti, pronađite najbliže bezbedno mesto za zaustavljanje uz desnu ivicu kolovoza, tačnije u zaustavnoj traci.

Nakon što ste uspešno obavili zaustavljanje, povucite ručnu, upalite sva četiri migavca i poziciona svetla. 

Obucite narandžasti prsluk i pre nego što izađete iz vozila obratite pažnju da li je bezbedno za tako nešto. Ukoliko jeste, postavite sigurnosni trougao na propisanoj udaljenosti.

Tek tada možete pozvati pomoć na putu i dogovoriti se oko rešenja problema.

Šta je od dokumenata potrebno za put u inostranstvo?

Kako ne biste upali u bilo kakav zakonski problem tokom putovanja u inostranstvo, sa sobom morate imati potrebnu dokumentaciju u skladu sa propisima zemlje u kojoj se nalazite.

Pogledajte šta vam je potencijalno potrebno od papira u zavisnosti od države kako bi put prošao nesmetano i bez problema:

  • međunarodna vozačka dozvola;
  • ovlašćenje za upravljanjem tuđim vozilom u inostranstvu (ako niste vlasnik);
  • zelena karta osiguranja (ukoliko je potrebna);
  • Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi;
  • putno zdravstveno osiguranje;
  • potvrde o vakcinaciji ili urađenim testovima protiv virusa Covid-19 (sve potrebne informacije možete pronaći na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije).

Pripremite navigaciju na svom telefonu

Ukoliko nikada niste prolazili određenom rutom u inostranstvu i niste dobro upoznati sa tamošnjim putevima, najbolje bi bilo da na svom pametnom uređaju instalirate aplikaciju Google maps i pratite instrukcije kako se ne biste izgubili.

Jednostavno ukucajte željenu destinaciju i pratite instrukcije, pa ćete i sami uvideti da ne postoji jednostavniji način za snalaženjem na nepoznatim putevima.

Sigurno je da vam neće biti potrebna pomoć ako pratite ucrtanu putanju, ali proverite vrstu puta pre nego što krenete, s obzirom da aplikacija često pokazuje najbližu rutu koja ne mora uvek da bude najbolja.

Uz naše savete, problemi na putu u inostranstvu biće svedeni na minimum ili rešeni veoma lako. Nadamo se da smo pružili dovoljno korisnih informacija i da će vaše putovanje proći u najboljem redu. Srećan put

Autor:

Dušan Zdravković