Evo koje su najbolje destinacije za motocikliste u Evropi

Magazin Zanimljivosti

Šta sve zapravo čini dobar put za motocikliste? Postoji izreka među vožačima koja glasi da je vožnja automobilom poput gledanja filma, dok vožnja motociklom stvara utisak kao da ste i vi deo tog filma. 

Slažemo se sa ovom izjavom budući da se vožnja motora zaista svodi na adrenalin, izloženost spoljašnjim elementima i osećanjem opasnosti, pa se zaista motociklisti osećaju kao da su deo sredine kroz koju prolaze.

Dobar put za motoriste bi trebalo da ima dosta krivina i okretnica, takođe, javna rasveta na putu je veoma bitna kao i stanje asfalta. Ako su ovi elementi ispunjeni, dodajte svemu tome i živopisno okruženje i imate raj za ljubitelje vožnje

U ovom tekstu smo naveli nekoliko najboljih destinacija za motocikliste u Evropi zato nastavite sa čitanjem ako planirate da motorom obiđete najživopisnije predele najboljim putevima koje Stari kontinent ima da ponudi.

Živopisna vožnja kroz Korziku 

Korzika je prelepo francusko ostrvo u Sredozemnom moru. Prelepi pejzaži će vas ostaviti bez daha i postaraće se da nikada ne zaboravite ovo ostrvo

Ostrvo je turistički centar pa tokom letnjeg perioda očekujte malo veću gužvu u nekim delovima ostrva i dobro se pripremite za visoke temperature. Ukoliko vam to ne predstavlja problem, savetujemo vam da ga obiđete leti jer je tad ovo ostrvo najlepše. 

Na Korziku možete doći avionom ili se možete ukrcati na trajekt koji kreće iz Marselja. Koji god način da izaberete, Korzika, njeni pejzaži i živopisni predeli će vam zauvek ostati u sećanju. 

Alpska moto tura

Planinski venac Alpa se prostire kroz čak 5 zemalja, tačnije Francusku, Švajcarsku, Italiju, Nemačku i Austriju. Ogroman kulturološki diverzitet i različiti predeli, putevi i pejzaži su neverovatni upravo zahvaljujući tome što je ovaj planinski venac i najveći u Evropi.

Ovo je jedna od najbolje destinacija za motocikliste u Evropi jer nema mnogo gužve a ni turista, za razliku  od priobalnih naselja, a vreme je uglavnom dobro.

Alpi su neverovatni tokom svih godišnjih doba, međutim, tokom leta su najpogodniji za motocikliste. Putevi su u odličnom stanju a mnogi su i poznati po tome što prolaze kroz predele koji ostavljaju bez daha. 

Najpoznatiji putevi na Alpima su:

Krivine na putu na planini
  • Planinski prolaz Bonet (2715m)
  • Prolaz Telegraf (1566m)
  • Lautaret prolaz (2058m)
  • Stelvio prolaz (2757m)

Alpi su zaista prirodno blago Evrope a zbog obilja osmatračnica, jezera, planinskih prolaza, oštrih krivina i odličnih puteva su i raj za motocikliste. Ukratko, nećete se pokajati ako izaberete neki deo Alpa za vašu sledeću moto avanturu

Amalfi obala – Italija

Iako prelepa, ne predlažemo vam da ovu destinaciju obilazite tokom leta jer ćete većinu vremena provesti zaglavljeni u gužvi. Putevi su uski, a tokom letnjih meseci ovaj region vrvi od turista, pa vam savetujemo da Amalfi obalu obiđete tokom proleća ili početkom jeseni

Motociklisti uglavnom kreću iz Napulja, prolaze kroz Sorento pa pored ostrva Kapri. Nakon toga nastupa lepota Pozitana, Ravela i Amalfija. Pejzaži su prelepi, more je na dohvat ruke. 

Sam put  je takođe veoma zanimljiv jer je pun oštrih krivina, nizbrdica i uspona, pa je iz tog razloga dobio nadimak “Put hijadu krivina”

Amalfi obala je veoma živopisna i puna istorijskih tragova. Ostaci drevnih murskih gradova, klifovi koji se zabadaju direktno u more i divlje plaže će se potruditi da vam ova destinacija ostane zauvek u sećanju.

Bezbednost je ipak na prvom mestu

Poput svakog putovanja, bilo da je u pitanju odmor za vreme praznika, letovanje ili poslovni put, moto avanture takođe mogu biti upropašćene zbog nepredvidivih odlaganja poput izgubljenih dokumenata ili bolesti. 

Savetujemo vam da se dobro upoznate sa različitim vrstama osiguranja i da pre svake moto avanture uplatite putno osiguranje kako biste bezbrižno uživali u vašem putovanju a mi se nadamo da smo vam ovim tekstom bar malo pomogli ukoliko niste znali gde da započnete svoju sledeću moto avanturu

Autor:

Travelist