Filmovi za decu – crtaći za decu, igrani filmovi, domaći klasici i noviteti

Magazin Zanimljivosti

Filmovi za decu su odličan vid zabave za mališane različitog uzrasta, a takođe nešto što i nas starije asocira na lepe uspomene iz detinjstva. Možemo ih svrstati u nekoliko osnovnih kategorija, a na vama i vašoj deci je da odaberete ono što se vama najviše dopada. 

lcd televizor i sofa u dnevnoj sobi

Dečiji filmovi sinhronizovani na srpski donose nam mogućnost prevoda crtaća i filmova na stranim jezicima, tako da postoje mnogobrojne firme koje se bave sinhronizacijom i našim najmlađima omogućavaju gledanje najkvalitetnijeg svetskog sadržaja.

U nastavku smo za vas odvojili najbolje crtaće razvrstane u nekoliko grupa, te vam ova lista može služiti kao inspiracija za kvalitetno porodično veče ili upotpunjen vikend sa porodicom:

 1. Crtaći za decu
 2. Igrani filmovi za decu
 3. Domaći filmovi za decu
 4. Novi filmovi za decu

Crtaći za decu – omiljeni izbor najmlađih

Crtani filmovi za decu su omiljena zabava mališana, a svi se vrlo dobro sećamo vremena kada smo zbog istih provodili sate ispred televizora. Vremena se jesu promenila, ali crtaći za decu nisu izgubili na važnosti, osim što je sada program bogatiji, te možete pronaći veliki broj kanala posvećen zabavnom programu za mališane.

Pored toga, dečiji crtani filmovi doživeli su ekspanziju u eri razvoja interneta i mogućnosti praćenja različitog sadržaja u još većoj meri, pa tako danas mališani imaju poprilično veliki izbor.

#1 Pepa Prase (Peppa Pig) – omiljeni crtani film za predškolski uzrast

Autor: Estli Bejker Dejvis 

Narator: Džon Sparks

Premijera: 31.05.2004. godine

Broj sezona: 7

Crtani je sinhronizovan 5 puta na srpskom jeziku:

 1. Loudworks (2008-2014) 
 2. Soundlight (2010)
 3. Studio (2015)
 4. Blue House (2015)
 5. Gold Diginet (2021)

Pepa Prase je planetarno poznat crtani film za decu, koji nam dolazi iz Velike Britanije. Radnja ovog crtaća za decu odvija se oko ženske svinje Pepe, njene porodice i avantura koje oni proživljavaju. Namenjena je deci predškolskog uzrasta, a ono što je mališanima najzanimljivije je to što životinje u crtaću imaju antropomorfne karakteristike, odnosno to što se ponašaju kao ljudi.

#2 Mirakulus – Avanture Buba Mare i Crnog Mačora – superheroji nikada nisu bili živopisniji

Autor: Tomas Astrik

Premijera: 02.09.2015. godine

Broj sezona: 4

Crtani filmovi za decu poput ovog nikada ne zastarevaju, jer svako dete može da se uživi u ulogu superheroja koji spašava grad od superzlikovaca. Upravo o tome je reč u ovom crtaću za decu, gde dvoje tinejdžera iz glavnog grada Francuske, zapravo čine odličan tim zadužen za odbranu svih ljudi u Parizu od napada loših momaka. 

Marinet i Adrijen, kao i sva druga deca njihovog uzrasta, idu u srednju školu i vode na prvi pogled običan život. Međutim, po potrebi obavljanja misije hvatanja akuma, glavnih zlikovaca, pretvaraju se u Bubamaru i Crnog mačora, junake zadužene za odbranu. 

#3 Frozen – priča o neustrašivoj princezi

Režija: Kris Bak i Dženifer Li

Premijera: 2013. godina

Vreme trajanja: 102 minuta

Priča o avanturi neustrašive princeze zasnovana je na bajci “Snežna Kraljica” Hans Kristijan Andersena. Frozen je Diznijev dugometražni crtani film koji se smatra jednim od najboljih ostvarenja novijeg doba, a postigao je i neverovatan uspeh zaradivši čitavih 1,280 milijardi dolara od prodaje bioskopskih karata.

Mnogobrojni kritičari su dali pozitivne ocene kada su u pitanju vizuelizacije prikaza, scenario i muzika. Ova neverovatna avantura prati princezu Anu i njen tim sačinjen ledadžije, irvasa i sneška belića, koji zajedno kreću na put, kako bi princeza pronašla svoju sestru Elsu i ubedila je da oslobodi njihov grad Arendel od večne zime u koji ga je zavila.

#4 Ask the Storybots – edukacioni program u obliku crtaća za decu

Autori: Greg Spiridelis i Ejvan Spiridelis

Premijera: 12.08.2016. godine 

Broj sezona: 3

Filmovi za decu mogu biti edukativnog karaktera, pa je ovo pravi primer kroz koji vaše dete može učiti i saznati nove stvari. Ask the Story Bots je animirani dečiji crtani film čija je priča zasnovana na ideji istoimenog edukacionog sajta.

Serija je nominovana za mnogobrojne nagrade, s obzirom na kvalitetan sadržaj kojim se bavi. Vaši predškolci je mogu pratiti na Netfliksu i uživati u avanturama mini kreatura (Beep, Bo, Bang, Bing, Boop), koje u realnom ljudskom svetu pomažu deci da dođu do odgovora na pitanja karakteristična za upoznavanje svoje okoline.

#5 Čudovišta iz ormara – plašljiva čudovišta i “strašna” deca

Autor: Pit Dokter, Studio Piksar

Premijera: 02.11.2001. godine

Vreme trajanja: 92 minuta

Još jedno interesantno dugometražno ostvarenje, ovoga puta u režiji poznatog studija Piksar, prikazuje odličnu kompjutersku animaciju. S obzirom na odličnu realizaciju, ne čudi što su crtaći za decu ovog tipa nominovani za brojne nagrade. Ovde se konkretno radi o četiri nominacije za Oskara, od kojih je osvojen jedan, za najbolju originalnu pesmu.

Priča će biti insteresantna nešto starijoj deci, kao i nekima od nas koji se deklarišu kao ljubitelji crtaća sa detaljno razvijenom i interesantnom radnjom. Naime, u izmišljenom gradu Monstropolis žive čudovišta, međutim ono što je na prvi pogled možda zastrašujuće je to što se električnom energijom snabdevaju tako što prikupljaju vrisak dece plašeći ih tokom noći. 

Najbolji zastrašivači su čudovišta Džejms Sali Salivan i njegov partner Majkl Vazovski. Na prvu veliku prepreku nailaze kada jedna devojčica uspe da prođe kroz magična vrata i dospe u fabriku gde oni proizvode svoju električnu energiju, a njihov zadatak postaje da je vrate u ljudski svet. 

#6 Šrek – animirani crtani film za sve generacije

Režija: Endru Adams i Viki Dženson, realizacija kompanije Dreamworks

Premijera: 2001. godine

Vreme trajanja: 90 minuta

Ono što ukazuje na uspeh koji je ovaj animirani film ostvario, ogleda se kroz činjenicu da je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Kanu 2001. godine i bio nominovan za nagradu Zlatna palma, što nije pošlo za rukom nijednom crtanom filmu još od 1953. godine (Petar Pan).

Glasove glavnim likovima pozajmljuju neke od svetskih zvezda iz filmske industrije poput Edija Marfija, Kameron Dijaz, Majka Majersa i Džon Litgoua. Film je bio nominovan za mnogobrojne nagrade, a kompanija Dreamworks je postala jedan od glavnih takmaca na polju produkcije animiranih filmova. 

Priča prati avanturu Šreka, zelenog bauka i magarca koji odlaze na viteški turnir kako bi spasili princezu Fionu, međutim tu dolazi do zanimljivog zapleta karakterističnog za međuljudske odnose, pa će vam ova romantična komedija sve vreme držati pažnju. Dečiji crtani filmovi retko imaju toliko dobru primesu komedije, romantike i svega onoga što bi jedan crtani film činilo kompletnim i pogodnim za sve generacije, a to su upravo istakli brojni kritičari.

Avanture ovog sipmatičnog bauka možete pratiti i kroz nastavke Šrek 2 (2004), Šrek 3 (2007) I Šrek srećan zauvek (2010).

#7 Sunđer Bob Kockalone – crtani uz koji smo svi odrastali

Autor: Stiven Hilenberg

Premijera: 01.05.1999. godine

Broj sezona: 12

Crtaći za decu predstavljaju realizaciju određenih ideja koja imaju za cilj da nasmeju publiku i prikažu određeni edukativni sadržaj kako bi pozitivno uticala na razvoj dece. Jedan od takvih je Sunđer Bob Kockalone, nastao po inspiraciji na dešavanja u romanu The Intertidal Zone (u prevodu mesto gde se spajaju more i zemlja), Stivena Hilenberga. 

Stvaralac je imao želju da ovim delom obuči svoje studente o podvodnom svetu, a neke od ideja uspešno je preneo na filmsko platno. Ova serija je ujedno i peta najduža animirana TV serija u američkoj istoriji

Serija prati dobrodušnog, iskrenog i poštenog majstora za pravljenje pljeskavica, koji uživa u svom poslu u restoranu kod Keba Krabe, prave škrtice, ali to Sunđer Bobu ne smeta jer obožava posao koji radi. Zanimljiv je i njegov odnos sa komšijama, Patrikom lenjom zvezdom i Lignjoslavom, mrzovoljnom hobotnicom. 

Avanture glavnih junaka možete pratiti u velikom broju epizoda, ali i u dugometražnom filmu iz 2004. godine. Drugi nastavak se odnosi na njegove avanture na suvom – Sunđer na suvom, dok je treći nastavak filma – Sunđer u bekstvu, priprema za njegove avanture za nastavak serije.

Osvojene nagrade: 6 Eni nagrada, 8 nagrada Zlatna traka, 4 Emi nagrade.

#8 Simpsonovi – crtani film sa primesama ozbiljnijih poruka

Autor: Met Gruning

Premijera: 17.12.1989. godine

Broj epizoda: trenutno 695

Izdavačka kuća TV FOX je među najvećim medijskim kompanijama u SAD, a serija Simpsonovi predstavlja jednu od njihovih prvih, a kasnije će se ispostaviti i najuspešnijih televizijskih programa sa životnim vekom od preko 30 godina.

Radnja serije se odigrava u zamišljenom gradu Springfild, a glavni junaci su upravo članovi porodice Simpson, uz bveliki broj sporednih likova. Zanimljivo kod ove serije je to što ona često nosi satirične poruke i ima određene stavove koji se tiču kritike društvene zajednice

Upravo iz tog razloga je mnogi smatraju pogodnom za starije gledaoce koji mogu da prepoznaju prenesena značenja i metafore. Ujedno je mogu gledati i mlađi, s obzirom na kvalitetan humor koji pružaju stvaraoci ovog prevashodno crtaća za decu.

Diznijevi klasici koji su obeležili detinjstvo mnogih od nas

Crtani filmovi za decu pojavljuju se u velikom broju svake godine i ponekad je teško odlučiti se šta pogledati, s obzirom na toliko veliki izbor. U prethodnom delu teksta pozabavili smo se zanimljivim naslovima i nekim od crtaća za koje možda niste čuli. 

Takođe, izdvojićemo i listu klasika iz kategorije Diznijevih crtaća za decu koje smo svi gledali kada smo bili mali, a možete ih pogledati sa svojim mališanima i asocirati lepe uspomene na detinjstvo:

 1. Snežana i sedam patuljaka (1937)
 2. Pinokio (1940)
 3. Dambo (1941)
 4. Bambi (1942)
 5. Pepeljuga (1950)
 6. Alisa u zemlji čuda (1951)
 7. Petar Pan (1953)
 8. Maza i Lunja (1955)
 9. Uspavana lepotica (1959)
 10. 101 dalmatinac (1961)

Igrani filmovi za decu – odličan vid zabave za celu porodicu

Pored dečijih crtanih filmova, jedan od boljih sadržaja uz koji možete provesti zabavno popodne sa vašim mališanima su igrani filmovi za decu. Predložite vašim mališanima kvalitetan sadržaj, sa promocijom pravih vrednosti koje će usvajati i naučiti da ih primenjuju.

Lista pomenutih filmova za decu je poprilično velika, ali za vas smo izdvojili one najpopularnije koje morate pogledati:

#1 Čarli i fabrika čokolade – igrani film uz koji ćete definitivno pojesti puno slatkiša

Producenti: Bred Grej i Ričard Zanuk

Premijera: 10.07.2005. godine

Vreme trajanja: 115 minuta

Glumci i uloge:

 • Fredi Hajmor – Čarli Baket 
 • Džoni Dep – Vili Vonka
 • Filip Vigrac – Augustus Glup
 • Džulija Vinter – Veruka Salt
 • Ana Sofija Rob – Violet Berdegard
 • Džordan Fraj – Majk Tivi
 • Dejvid Keli – Deka Džo
 • Helena Bonam Karter – Gospođa Baket
 • Noa Tejlor – Gospodin Baket

Igrani dečiji film Čarli i fabrika čokolade je nastao po istoimenoj knjizi iz 1964. godine. Takođe, ovaj roman je i pre toga doživeo ekranizaciju, u vidu igranog filma iz 1971. pod nazivom Vili Vonka i fabrika čokolade. 

Čarli Baket je dečak iz siromašne porodice, koji dobija ulaznicu za čuvenu Fabriku čokolade Vilija Vonke sa još petoro razmažene dece, potpuno drugačije od njega. U fabrici se proizvode specifični slatkiši o kojima svi maštaju, dok za Čarlija kreće prava avantura nakon osvojene karte i ulaska u fabriku. 

#2 Deca špijuni – američka komedija zasnovana na avanturama dece

Režija: Rober Rodrigez

Premijera: 2001. godine

Trajanje: 88 minuta

Glumci i uloge:

 • Antonio Banderas – Gregorio
 • Karla Gučino – Ingrid
 • Aleksa Vega – Karmen
 • Deril Sabara – Džuni
 • Deni Treho – Isador Kortez
 • Teri Hačer – Gđa. Gradenko
 • Alan Kaming – Figo Flup
 • Džordž Kluni – Devlin

Deca špijuni su jedan od najpopularnijih filmova za decu iz SAD, a sadrže akciju i komediju, najbitnije elemente koji će zadržati vaše mališane ispred malih ekrana prateći uzbudljiv rasplet. 

Gregorio i Ingrid su bivši špijuni, a zaplet filma počinje kada ovaj bračni par biva zarobljen od strane zlikovca Figo Flupa, pa je sada na njihovoj deci Karmen i Džuni da ih spasu i pokažu se u ulozi pravih špijuna. 

Nastavak njihovih avantura možete pratiti u nastavku filma pod nazivom Deca špijuni 2 – ostrvo izgubljenih snova, gde su Karmen i Džuni postali mnogo ozbiljniji igrači u svetu špijunaže.

#3 Sam u kući – omiljena komedija za Božićne praznike

Producent i režija: Džon Hjuz i Kris Kolambus

Premijera: 1990. godine

Trajanje: 103 minuta

Glumci i uloge:

 • Makoli Kalkin – Kevin Mekalister
 • Džo Peši – Hari
 • Danijel Stern – Marv
 • Džon Herd – Piter Mekalister
 • Ketrin O’Hara – Kejt Mekalister

Kada su u pitanju filmovi za decu, Sam u kući je je neizostavan deo grupe komičnih filmova i jedan od omiljenih prazničnih filmova. Ovog izuzetno spretnog dečaka prati nesreća da svaki Božić ostane sam, jer njegova mnogobrojna porodica nekako uvek uspe da ga zaboravi. 

U prvom delu filma, ovaj pametni i neustrašivi dečak ostaje sam u velikoj porodičnoj kući, dok njegova porodica odlazi u Pariz na odmor. Njihova kuća potpada pod metu sitnih lopova Harija i Marva, međutim dečak zamkama uspeva da se odbrani od loših momaka. 

Film je osvojio mnogobrojne nagrade, a nominovan je za oskara u kategorijama Oskar za najbolju originalnu muziku i Oskar za najbolji originalni scenario

Nastavci filma su mu doneli još veću popularnost i učinili da mladi Kevin postane junak svih mališana. Nastavci:

 • Sam u kući 2 – Izgubljen u Njujorku (1992)
 • Sam u kući 3 (1997)
 • Sam u kući 4 – Povratak kući (2002)
 • Sam u kući 5 – Praznična pljačka (2012)  

#4 Tatino obdanište – film koji će vas nasmejati do suza i prikazati očeve kao snalažljive roditelje

Producenti: Džon Dejvis, Vik Godfri, Met Berenson

Premijera: 05.10.2003. godine

Dužina trajanja: 92 minuta

Glumci i uloge:

 • Edi Marfi – Čarli Hinton
 • Džef Garlin – Fil
 • Stiv Zen – Marvin
 • Ređina King – Kim Hinton
 • Kamani Grifin – Ben Hinton

Filmovi za decu poput ovog donose puno smeha i odličnu atmosferu, a predstavljaju odličan vid zabave i mogućnost da se deca zbliže sa roditeljima, pre svega sa očevima, s obzirom na radnju filma. 

Edi Marfi je jedan od najboljih komičara u Americi, dok u pomeutom filmu preuzima ulogu tate, koji u nedostatku drugih rešenja otvara dečije obdanište u svojoj kući sa prijateljem, nakon što napuste svoje dobro plaćene korporativne poslove. 

#5 Gospođa Dautfajer – samo za prave ljubitelje humora

Režija: Kris Kolumbus

Premijera: 24.11.1993. godine

Dužina trajanja: 123 minuta

Glumci i uloge:

 • Robin Vilijams – Danijel Hilard
 • Seli Fild – Miranda Hilard
 • Liza Jakub – Lidija Hilard
 • Metju Lorens – Kristofer Hilard
 • Mara Vilson – Natali Hilard
 • Pirs Brosnan – Stjuart Danmajer

Jedna od uloga po kojoj ćemo sigurno pamtiti Robina Vilijamsa je upravo uloga u romantičnoj komediji Gospođa Dautfajer. Nastavak jeste najavljivan, ali nikada se nije dogodio, iako je publika priželjkivala dalji razvoj situacije i nastavak ove zanimljive priče. 

Film prati razvedenog muškarca, koji smišlja neverovatan način da se približi svojoj deci, kako bi ih viđao što češće. Odlučuje da se maskira u baku i postane dadilja. Priča sama po sebi deluje zaista zanimljivo, a film se može gledati više puta i uvek će biti zabavan, zbog originalnih scena i odlične glume glavnog junaka.

Novi filmovi za decu – Filmovi za decu 2020. i 2021. godine

Iako postoji veliki broj klasika u kategoriji crtaća i filmova pogodnih za dečiji uzrast, potrebno je ispratiti ono što je u trendu, kako bi se dobila šira slika o razvoju filmske industrije. 

Deci je naravno bitnije da isprate nove naslove, kako bi sa vršnjacima imali o čemu da diskutuju tokom druženja i velikog odmora u školi. Kada su u pitanju filmovi za decu 2020. godina je donela veliki broj ostvarenja i odličnu zabavu tokom vremena provedeno kod kuće sa porodicom.

Pandemija korona virusa je glavni razlog zašto većina ovih filmova nije doživela potrebnu gledanost u bioskopima, ali su svakako dostupni na internetu, te ih možete pogledati.

#1 Dulitl – odlična avantura za ljubitelje životinja

Režirao: Stiven Gagan

Premijera: 17.01.2020. godine

Vreme trajanja: 101 minut

Glumci i uloge:

 • Robert Dauni Džunior – Dr. Duliti
 • Heri Kolet – Tomi Stabins
 • Antonio Banderas – Kralj Rasuli
 • Majkl Šin – doktor Madflaj

Film spada u kategoriju fantazi filmova, s obzirom da prati glavnog glumca, Dr. Dulitla koji ima sposobnost da priča sa životinjama. Osim toga, oni ulaze u razne zanimljive avanture gde se zbližavaju i zajedno dolaze do rešenja svih problema. 

Ovaj film je na poprilično dobar način uspeo da prenese ljudske osobine kod životinja, tako da ih tokom filma možemo zamisliti kao prave ljude. Prva verzija filma sa maltene identičnom tematikom obrađena je još 1922. godine od strane 20th Century Studious filmske kuće, dok novija verzija datira iz 1998. godine u glavnoj ulozi sa Edijem Marfijem. Ukoliko su vam se dopali prethodni filmovi i njihova ideja, nema razloga da ne pogledate novitet iz 2020. godine sa boljom vizuelizacijom radi jačeg doživljaja. 

#2 Otkrila sam špijuna – sjajna akciona komedija

Režija: Piter Sigal

Premijera: 09.01.2020. godine

Vreme trajanja: 101 minut

Glumci i uloge:

 • Dejv Batista – Džej Džej
 • Kloi Kolman – Sofi
 • Kristen Šal – Bobi
 • Parisa Fic Henli – Kejt
 • Ken Džeong – Dejvid Kim
 • Dever Rodžers – Karlos
 • Greg Brajk – Viktor Markez
 • Nikola Damud – Kristina
 • Noa Denbi – Tod

U Srbiju je film stigao sredinom marta 2020. godine, pa su tada ljudi imali prilike da prate zanimljivu priču male devojčice čiju porodicu špijunira iskusni agent, koji taj posao mora da obavi zbog kazne. 

Mlada devojčica uspeva da razotkrije špijuna i koristi tu situaciju kako bi saznala što više stvari o tom poslu. Ovu interesantnu akcionu komediju je moguće pogledati na striming platformi Prime Studios u saradnji sa Amazonom, koji je otkupio prava na distribuciju filma. 

#3 Sonikov film – urađen po ideji iz igrice za Segu

Režija: Džef Fauler

Premijera: 25.01.2020. godine

Vreme trajanja: 98 minuta

Glumci – uloge:

 • Ben Švorc – glas za Sonika
 • Džim Keri – Doktor Robotnik
 • Džejms Marsden – Tom Vahovski
 • Tika Sampter – Medi Vahovski

U današnjem savremenom svetu napredne tehnologije mnoga deca ne znaju šta je Sega, ali dobro je pamte njihovi roditelji. Jedna od zabavnijih igrica je upravo bila Sonic, gde ste mogli zabavljati se satima prelazeći teške misije sa superbrzim junakom. 

Dugo se planiralo snimanje filma, ali je tek 2019. godine došlo do prve verzije, međutim ona se nije dopala mnogim kritičarima. Upravo zbog toga je popravljen vizuelni izgled Sonika, a publika zahvaljujući tome može da uživa u sjajnoj animaciji, ali i avanturama gde glavni junak pokušava da pobegne od Doktora Robotnika u čemu mu pomaže policajac Tom Vahovski.

#4 Mulan – igrani film zasnovan na istoimenom crtaću za decu

Režija: Niki Karo

Premijera: 04.09.2020. godine

Vreme trajanja: 115 minuta

Glumci i uloge:

 • Lju Lifej- Hua Mulan
 • Doni Jen – Komandir Tang
 • Džejson Skot Li – Bori Kan
 • Joson En – Čen Honghui
 • Gung Li – Ksijan Lang
 • Džet Li – car Kine
 • Ron Juen – Sergent Kuijang
 • Ci Ma – Hua Žou
 • Rozalind Čao – Hua Li
 • Susana Tang – Hua Ksiu
 • Džimi Vong – Ling

Prema čuvenoj kineskoj legendi, 1998. godine izašla je animirana verzija ove sjajne priče za koju je zaslužna kompanija Walt Disney. Tokom 2020. godine realizovana je igrana verzija i ponovo oživljena uloga čuvene Mulan, ratnice koja je preuzela odgovornosti svog oca i odlučila da brani svoju zemlju u predstojećem ratu. 

Premijera filma je bila najavljivana za sredinu marta 2020. godine, ali je situacija sa pandemijom korona virusa uticala na pomeranje bioskopske premijere za septembar. 

 #5 Zov divljine – romantična priča o avanturama psa

Režija: Kris Senders

Premijera: 21.02.2020. godine

Vreme trajanja: 100 minuta

Glumci i glavne uloge:

 • Harison Ford – Džon Tornton
 • Den Stivens – Hal
 • Omar Saj – Perolt
 • Karen Gilan – Mercedes
 • Bredli Vitford – sudija Miler
 • Kolin Vudel – Čarls
 • Kara Gi – Fransoa
 • Skot Mekdonald – Doson

Film Zov divljine zasnovan je na istoimenoj knjizi Džeka Londona iz 1903. godine, a govori o avanturama pasa po imenu Bak. On je živeo jedan veoma lagodan život, sve dok ga nisu ukrali iz njegovog doma, a od tada kreće njegovo sazrevanje i susret sa realnošću.

Usput upoznaje čoveka koji mu pomaže, pa u ovom filmu imamo još jedan dokaz ljubavi između čoveka i psa, kao i vernosti koju ove životinje pokazuju prema ljudima. Za plasiranje filma zadužena je izdavačka kuća 20th Century Studios. 

Naslovi za 2021. godinu

Tokom 2021. godine nas očekuje veliki broj crtanih i igranih filmova za decu, dok su pojedini već na bioskopskim platnima. Kada su u pitanju filmovi za decu online putem možete posmatrati one čije premijere niste uspeli da pogledate. U nastavku teksta možete pročitati koje smo naslove za tekuću godinu izdvojili za vas:

 1. Duša (04.03.2021) 
 2. Smrt na Nilu (10.02.2021)
 3. Sunđer Bob Kockalone film – Sunđer u bekstvu (31.12.2021)
 4. Luka (18.06.2021)
 5. Crna udovica (09.08.2021)
 6. Zlica (27.05.2021)
 7. Tom i Džeri (18.02.2021)
 8. Kako se rešiti deda mraza (07.01.2021)
 9. Krstarenje Džunglom (30.07.2021)
 10. Raja i poslednji zmaj (05.03.2021)

Domaći filmovi za decu 

Srpska kinematografija je u blagoj ekspanziji, s obzirom da ima sve više domaćih serija i filmova koji se naravno razliku po kvalitetu. Ono što je sigurno je da se u poslednjih nekoliko godina znatno više radi i ulaže u filmskoj industriji. 

Sa druge strane, ne postoji toliko filmova prilagođenih za dečiji uzrast, pa tako danas domaći filmovi za decu ne nude bogat izbor publici kod nas. Popularni su uglavnom sinhronizovani crtaći od kojih se većina može gledati preko interneta. 

Iz tog razloga smo odlučili da vam predstavimo spisak starih kultnih filmova za mlađe naraštaje, bogatih razvijenom radnjom i poučnim životnim porukama:

 • Kada golubovi dolete (1968) – Vlasta Radovanović
 • Dogodilo se na današnji dan (1987) – Miroslav lekić
 • Vuk samotnjak (1972) – Obrad Gluščević
 • Poslednja trka (1979) – Jovan Rančić
 • Orlovi rano lete (1966) – Soja Jovanović

Filmovi za decu i crtaći su imali značajnu ulogu u odrastanju svih nas. Zato je potrebno obratiti posebnu pažnju na to šta deca gledaju na televizoru. 

Sa razvojem interneta došlo je do ekspanzije velike količine sadržaja. Tvorci pojedinih naslova namenjenog mladima ne brinu dovoljno o tome šta će publika gledati, a tu se pre svega misli na filmove i crtaće pune nasilja. 

Deca često imaju običaj da se ugledaju na glavne junake, pa je najbolje program prilagoditi tako da on bude pospešujuć u smislu dečijeg razvoja i pravilnog napretka

Autor:

Travelist