Novi filmovi 2021 – Novi strani i domaći filmovi koji izlaze ove godine

Magazin Zanimljivosti

Novi filmovi, bilo da su novi domaći filmovi ili novi strani filmovi predstavljaju ostvarenja koja svi očekujemo sa nestrpljenjem. Filmofili širom sveta čekaju nova ostvarenja stranih filmova i pitaju se da li će prevazići prošlogodišnje, ali ni iščekivanje domaćih ne manjka među publikom!

Na našoj listi pronaći ćete mnoštvo novih filmova različitih žanrova.

coming soon natpis

U tekstu pred vama nalaze se novi filmovi različitih tematika, a obuhvataju brojne žanrove. Na listi su drame, akcije, komedije, napeti trileri, naučno fantastični filmovi, ali i novi ljubavni filmovi. Predlažemo vam da pročitate tekst i sastavite sopstvenu listu filmova iz 2021. i 2022. koje još uvek niste pogledali, i one predstojeće iz 2023. koji vam se čine najzanimljivije.

Izaberite kategoriju filmova o čijim premijerama želite da se informišete:

 1. Novi strani filmovi 2021.
 2. Novi domaći filmovi 2021.
 3. Nastavci poznatih filmova 2022.
 4. Novi strani filmovi 2022.
 5. Novi domaći filmovi 2022.
 6. Nastavci poznatih filmova 2023.
 7. Novi filmovi koje očekujemo 2023.

Novi strani filmovi – filmska ostvarenja koja smo čekali sa nestrpljenjem

Kada su u pitanju novi strani filmovi 2021, možemo reći da se poslednjih godina na tronu definitivno nalaze produkcijske kuće Netflix i HBO, a veliki broj filmova 2021. godine su bili simultano prikazivano u bioskopima i na HBO platformi. 

Kao i prethodnih godina, i 2021. godine smo imali priliku da vidimo sjajna ostvarenja za svačiji ukus u kojima su svoje glumačke kvalitete iskazale najveće holivudske zvezde poput Leonarda Dikapria, Hju Džekmana, Meril Strip, Andjeline Džoli i mnogih drugih. Takođe, videćemo i sjajne uloge mladih glumaca poput Zendaje, Toma Holanda i drugih.

#1 Malcolm & Marie – Netfliksova crno-bela romatična drama 

Premijera: Februar 2021.

Kada su u pitanju novi strani filmovi 2021, posebno strani ljubavni filmovi, ne smemo izostaviti ovu romantičnu dramu koju nam je doneo režiser i scenarista Sem Levinson. Posebnost ovog ostvarenja ogleda se prvenstveno u boji filma koja je kao što možete pročitati crno-bela, ali i u tome što je čitavih sat vremena i 46 minuta našu pažnju okupirala glumica Zendaja i glumac Džon Dejvid Vašington.

Izuzev ovih zvezda u usponu, nismo mogli da vidimo druge glumce. Radnja filma na veoma zanimljiv način govori o muško-ženskim odnosima i jačini jedne ljubavi, ali i izazovima koje sa sobom nosi veza dvoje ljudi.

#2 Cherry – Krimi drama zasnovana na romanu Nika Vokera

Premijera: Februar 2021.

“Cherry” ili Čeri je američki film nastao po istoimenom romanu. Režiseri Entoni i Džo Ruso i scenaristkinje Andžela Ruso-Otstot i Džesika Goldberg doneli su nam zanimljivu kriminalističku dramu koja prati život Čerija, koga tumači popularni Tom Holand. Izuzev njega, zvezde koje smo videli u ovom filmu su Sijera Bravo, Džek Rejnor, Majkl Rispoli i drugi.

Čeri je vojni bolničar koji ima posttraumatski stresni poremećaj i postaje zavisan od opioida, te počinje da pljačka banke kako bi platio dugove. Ako su vaš izbor filmovi iz 2021. preporuka je da pogledate ovo ostvarenje, a gotovo je sigurno da zvezda u usponu, Tom Holand ima mnogo toga da nam pokaže.

#3 Judas and the Black Messiah – istorijska drama i drugo dugometražno ostvarenje Šaka Kinga

Premijera: Februar 2021.

Film “Judas and the Black Messiah” ili “Juda i crni mesija” (Juda u značenju izdajnik) je istorijski film, biografska drama koja govori o Fredu Hemptonu, predsedniku političke partije “Crni panteri” i tome kako ga je izdao FBI doušnik Vilijam O’Nil. 

Uloge tumače Danijel Kaluja, Lakit Stendfild, Martin Šin, Džes Plemons, Dominik Fišbek, Ešton Sanders i drugi, a sasvim je sigurno da je ovo jedan od filmova koji će držati vašu pažnju čitava dva sata. 

Napomenućemo da je 2021. godina donela mnoge izmene na filmskoj sceni, te su mnogi novi filmovi bili prikazani simultano u bioskopu i na određenoj platformi, a “Juda i crni mesija” je jedan od njih.

#4 Red Dot – Uzbudljiv triler švedskog reditelja

Premijera: Februar 2021. 

Kada su u pitanju novi strani filmovi 2021. godina nam je donela mnogo uzbudljivih priča, a jedna od njih je i Netfliksov novi film “Red Dot” koji se smatra jednim od filmova koje je publika iščekivala sa nestrpljenjem.

Radnja prati ljubavni par Nadju (Johanes Kunke) i Einara (Nana Blondel) koji pokušavaju da “ožive” svoju vezu, te se odlučuju da otputuju na sever Švedske, na kampovanje. Međutim, njihovo putovanje iz snova se vrlo brzo pretvara u noćnu moru. Čitav film prate napete situacije i neočekivani obrti, te će ljubiteljima trilera “Red Dot” ili “Crvena tačka” držati pažnju sat i po vremena.

#5 The Mauritanian – Pravna drama bazirana na romanu 

Premijera: Februar 2021. 

Pre 8 godina Muhamed Ould Salahi objavio je bestseler Guantanamo Diary (Dnevnik iz Guantanama) koji predstavlja memoare i Muhamedovo iskustvo u zatvoru na Kubi, a 6 godina kasnije, reditelj Kevin Mekdonald ekranizuje ovo delo. 

Inače, Muhamed je odslužio 14-godišnju zatvorsku kaznu za delo koje nije počinio, a njegovo književno delo je bilo više puta osporavano pre nego što je ugledalo svetlost javnosti, te ta činjenica dodatno doprinosi značaju i jačini filma koji ćemo gledati. 

Glavne uloge tumače neprevaziđeni Benedikt Kamberbač, Šejlin Vudli, Tahar Rahim, Džodi Foster, Zahari Lui, Dejvid Fin i mnoga druga poznata glumačka imena.

#6 Yes Day – Opuštajuća porodična komedija

Premijera: Mart 2021. 

“Yes Day” je jedan od novih filmova iz 2021. koje možete gledati sa porodicom i uživati u komičnim zapletima. Glavne uloge tumače Dženifer Garner, Džena Ortega, Edgar Ramirez, Džun Dajana Rafail i drugi. 

Gledajući listu možemo da zaključimo da su novi filmovi 2021. pretežno drame, romantične komedije, trileri i akcije, dok je nešto manje porodičnih filmova uz koje ćete moći da se opuštate sa porodicom, te je to još jedan razlog da pogledate baš Netfliksov “Yes Day”. Uživajte u avanturama porodice u kojoj na 24 časa deca određuju pravila.

#7 Reminiscence – Naučna-fantastika sa romantičim elementima

Premijera: April 2021.

Lisa Džoj i njen suprug Džonatan Nolan, zajedno sa Majklom de Lukom i Eronom Rajderom su nam doneli naučno-fantastični triler sa romantičnim elementima. Ovo je još jedan novi film produkcijske kuće Vorner Bros, a simultano se prikazivao na HBO Max platformi.  

Uloge u filmu igraju Hju Džekman, Rebeka Ferguson, Natali Martinez i drugi. “Reminiscence” ili “Podsećanje” nam govori o naučniku koji otkriva način da ponovo doživi prošlost, te odlučuje da koristi tehnologiju kako bi potražio svoju davno izgubljenu ljubav. 

Kao što možete da uočite novi HBO strani filmovi su nam u 2021. godini doneli mnogo toga, a imali smo priliku da gledamo Hjua Džekmana u ovoj zanimljivoj ulozi.

#8 Mortal Kombat – Dugo očekivan fantastičan film 

Premijera: April 2021. 

Mortal Kombat je na listi novih stranih filmova 2021. godine, a zapravo predstavlja preradu poznatog fantastičnog akcionog filma iz 1995. godine, odnosno franšizu popularne video igrice. Ovo ostvarenje je zapravo priča o borilačkim veštinama, a glavne uloge tumače Džoš Loson, Luis Ten, Džesika Meknemi, Hirojuki Sanada, Džo Taslim i mnogi drugi. 

“Mortal kombat” je još jedan film produkcijske kuće Vorner Bros, a nalazio se na listi na kojoj su bili HBO novi filmovi i bio je prikazan na toj platformi.

#9 Cruella – Kriminalistička komedija o poznatom negativcu

Premijera: Maj 2021. 

Kruela de Vil je fiktivni lik koji nam je svima poznat iz kultnog animiranog filma “Sto i jedan dalmatinac”, a u maju 2021. godine smo mogli da gledamo filmsko ostvarenje koje govori o životu mlade Kruele.

Glavnu ulogu tumači fenomenalna Ema Stoun, a glumačku ekipu upotpunjuju Emili Biham, Pol Volter Hauser, Mark Strong, Ema Tomson i drugi. Ako uzmemo u obzir da smo već gledali film o negativcu, “Maleficent” (Grdana: zla vila) i da nas je oduševio, kada su u pitanju filmovi iz 2021. za gledanje, od filma “Cruella” ne očekujemo ništa manje.

#10 Black widow – Dugo očekivani Marvelov film o superherojima

Premijera: Maj 2021. 

Kejt Šortland, Kevin Fajgi i Erik Pirson doneli su nam novi Marvelov film, baziran na stripu – “Black Widow” ili “Crna udovica”. Glavnu ulogu u ovom naučno-fantastičnom filmu tumači Skarlet Johanson, a ovo je prvi samostalni film o Crnoj udovici koja se već pojavljivala u drugim Marvelovim filmovima o popularnim supererojima. 

Izuzev Skarlet Johanson, u ovom novom filmu moći ćete da vidite i Florens Pju, Rejčel Vajs, Dejvida Harbura i mnoge druge slavne glumce. Radnja prati život Nataše Romanov ili Crne udovice i njene avanture vremenski smeštene između filmova “Captain America: Civil War” (Kapetan Amerika: Civilni rat) i “Avengers: Infinity War” (Osvetnici: Rat beskraja).

#11 In the Heights – idealan film za ljubitelje mjuzikla

Premijera: Jun 2021. 

“In The Heghts” ili “Na visinama” (Povezuje se i sa njujorškim naseljem Washington Heights gde se odigrava radnja) je drama i mjuzikl baziran na istoimenom pozorišnom mjuziklu iz 2007. godine. Radnja na inspirišuć, topao i zanimljiv način opisuje radničku klasu u njujorškom naselju Washington Heights. 

Ostvarenje dolazi od reditelja već poznatog filmova “Crazy Rich Asians”, Džona M. Čua, glavne uloge tumače Antoni Ramos, Stefani Beatriz, Džimi Smits, Kori Hokins, a pojavljuje se i sam scenarista Lin-Manuel Miranda.

#12 Malignant – horor triler čija radnja još uvek nije poznata

Premijera: Septembar 2021. 

Na mnogobrojnim listama na kojima su novi filmovi 2021.  nalazi se i film “Malignant” kao jedan od onih koje je publika željno iščekivala. Iako sama radnja filma nije bila poznata, razlog za toliku popularnost možemo pronaći u tome što je inicijalno premijera bila planirana za 2020. godinu, ali je kao i veliki broj filmova sa naše liste usled pandemije koronavirusa prebačena u 2021. godinu.

Reditelj Džejms Van poznat je po kreiranju izvanrednih horor filmova, te  je ovaj film bio jedan od onih koji su imali adekvatan efekat horor filmova i oduševili sve ljubitelje ovog žanra. Uloge tumače Anabela Volis, Džordž Jang. Džejk Abel, Makena Grejs i drugi.

#13 Dune – novi naučno-fantastični film koji je okupio mlade zvezde u usponu 

Premijera: Oktobar 2021. 

Film reditelja Denija Vilneva “Dune” ili “Dina” zasnovan je na istoimenom romanu Frenka Herberta i izašao je u oktobru 2021. godine. Glavne uloge naučno-fantastičnog filma sa primesama drame, tumače Zendaja, Timoti Šalame, Rebeka Ferguson, Oskar Ajzak, Džoš Brolin, Džejson Mamoa i drugi.

Produkcijska kuća Vorner Bros donela nam je mnoštvo kvalitetnih filmova, tako da je i “Dune” jedan od njih. Radnja se dešava u budućnosti i predstavlja interesantnu avanturu o sinu plemićke porodice kome je poverena zaštita najvažnijeg elementa u galaksiji.

Kao što možete videti, mladu glumicu Zendaju smo gledali u mnogobrojnim novim filmovima 2021. godine, te se ona oprobavala u ostvarenjima kao što su novi ljubavni filmovi, ali i drame, akcije i naučno-fantastična ostvarenja.

#14 Eternals – Novi film koji ljubitelji superheroja moraju odgledati

Premijera: Novembar 2021. 

Još jedan u nizu mnogih Marvelovih filmova o superherojima, Eternals govori o Večnima, besmrtnim bićima koja su živela na Zemlji i oblikovali civilizaciju kakvu danas poznajemo. 

Radnja filma se na neki način nastavlja na film “Osvetnici: Kraj igre”, a neočekivana tragedija je naterala ova bića da se vrate na Zemlju i suprotstave najvećim neprijateljima. Reditelj filma je Kloe Džao, a neke od zvezda koje smo videli su Andjelina Džoli, Džema Čen, Selma Hajek, Ričard Mejden, Kit Harington i drugi. 

S obzirom na to da je ovaj film došao krajem 2021. godine, o njemu se govorilo i tokom 2022. a čini se da ekranizacija Marvelovih stripova nikada neće dosaditi ljubiteljima naučne-fantastike i najboljih filmova o superherojima. 

#15 The Woman in the Window – Film o ženi sa agorafobijom

Premijera: Maj 2021.

Režiser Džo Rajt doneo nam je još jedan zanimljiv psihološki triler baziran na istoimenom romanu Danijela Malorija (A. J. Finn) u kojem glavnu ulogu tumači popularna Ejmi Adams. Može se reći da čitav film ima mračnu notu i na izuzetno detaljan način prikazuje stanje anksiozne osobe sa fobijom kakva je agorofobija. 

Izuzev Ejmi Adams, zvezde koje smo mogli da vidimo u ovom ostvarenju su Džulijan Mur, Entoni Maki, Vajat Rasel, Fred Hehinger, Geri Oldman i drugi. Ako su vaš izbor psihološki novi filmovi preporuka je da odgledate “Ženu na prozoru” i uživate u neočekivanim zapletima i interesantnoj, ali napetoj radnji. 

#16 Cinderella – Mjuzikl o jednoj od omiljenih princeza

Premijera: Septembar 2021.

Iako nije bilo zvanično objavljeno, morali smo da pretpostavljamo kakva može biti radnja filma “Cinderella” ili “Pepeljuga” s obzirom na to da predstavlja modernu verziju kultne istoimene bajke. Režiser i pisac scenarija je Kej Kanon.

Ovaj film privukao je veliki auditorijum mladih gledalaca, a žanrovski pripada komediji i fantaziji i smatra se porodičnim filmom. Može se reći da je ovo bio filmski debi popularne pevačice Kamile Kabeljo, s obzirom na to da se 2018. godine pojavila u dve epizode TV serije. Izuzev Kamile Kabeljo u filmu glume i Bili Porter, Idina Menzel i drugi pretežno mladi glumci. 

Od ovog filma se nije očekivalo da će biti visokog kvaliteta kao određeni novi strani filmovi na našoj listi, ali sigurni smo da mlađa publika željno iščekuje da uživa u glumi popularne pevačice.

#17 The Power of the Dog – Drama od koje se očekuje mnogo

Premijera: Septembar 2021.

Sa sigurnošću možemo reći da su Netflixova filmska ostvarenja puna uzbuđenja, ljubavi, intriga i još mnogo zanimljivih detalja, te da su novi filmovi 2021. godine publici pružili veliki broj kvalitetnih scena i interesantnih zapleta.

“The Power of the Dog” ili “Moć psa” je film koji žanrovski pripada drami, a baziran je na istoimenom romanu Tomasa Sevidža. Režiser i producent je Džejn Kempion, a pretpostavljalo se da će film biti izuzetno popularan, možda zbog sjajne glumačke ekipe. Uloge tumače šarmantni Benedikt Kamberbač, Kirsten Danst, Džesi Plemons, Tomasin Mekenzi i drugi.

#18 Red Notice – jedan od najskupljih Netfliksovih filmova

Premijera: Novembar 2021.

“Red Notice” ili “Crveno obaveštenje” predstavlja akcionu komediju scenariste i reditelja Rosona Maršala Terbera, a smatra se da je za ovo filmsko ostvarenje izdvojeno između 160 i 200 miliona dolara. Na osnovu toga sa pravom smo mogli da očekujemo pravo filmsko remek-delo. 

Glavne zvezde su Dvejn Džonson (Poznad kao The Rock), Rajan Renolds i Gal Gadot, a pojavljuju se i mnogi drugi glumci. Radnja filma prati Interpolovog agenta koji traga za najtraženijim kradljivcem umetničkih dela.

#19 Don’t Look Up – satirična komedija sa odličnom glumačkom ekipom

Premijera: Decembar 2021.

Reditelj i scenarista Adam Mekej su nam doneli komediju zanimljive radnje, a sjajna glumačka ekipa je sa sigurnošću nešto što privlači publiku širom sveta. Priča prati astronome koji pokušavaju da upozore svet o nadolazećoj katastrofi, odnosno o tome da će se na planetu srušiti ogromna kometa i u potpunosti je uništiti. Međutim, ljudska vrsta ne želi da prihvati ovu informaciju.

Reditelji i glumci nisu otkrili previše, te je ovo bio jedini segment radnje koji nam je bio poznat. Glumačku ekipu čine oskarovci Leonardo Dikaprio i Dženifer Lorens, a tu su i fenomenalni mladi glumac Timoti Šalame, zatim Meril Strip, Kejt Blanšet, Kris Evans, Džona Hil, Metju Peri i popularna pevačica Ariana Grande.

#20 Thunder Force – nešto drugačiji film o superherojima

Premijera: April 2021.

Novi filmovi 2021. izdavačke kuće Netfliks ne prestaju da nas oduševljavaju, a Thunder Force je bio jedan od onih koji su nasmejali, zabavili, ali i inspirisali sve ljubitelje filmova o superherojima. Zaplet filma leži u interesantnom spletu događaja, kada dve sasvim obične žene, prijateljice, dobijaju superherojske moći. 

Zvezde ovog filma su Oktavija Spenser i Melisa Makarti, a svoje mesto u glumačkoj ekipi zauzeli su i Džejson Bejtman, Bobi Kanavale, Sara Beker i drugi.


Novi domaći filmovi – filmska ostvarenja koja ćemo imati prilike da pogledamo

Domaća filmska scena je oduvek bila riznica jedinstvenih filmskih ostvarenja, a srpski filmovi su poznati po tome da se bave osetljivim temama, razbijanjem tabua, a crna komedija je gotovo nezaobilzna o kojoj god da je tematici reč. 

Poslednjih godina, domaći reditelji i scenaristi sve više obuhvataju teme poput kriminala, psiholoških trilera, potresnih drama, te su i najzahtevniji gledaoci oduševljeni novim filmskim repertoarom. Domaći filmovi 2021.  su nam doneli uzbuđenje, zabavili su nas, raznežili i naveli na razmišljanje o različitim životnim temama.

#1 Južni vetar 2: ubrzanje – Dugo očekivani nastavak kriminalističkog trilera 

Premijera: Februar 2021.

Prethodnih godina srpsku filmsku scenu okupirali su filmovi kriminalističkog žanra, a našoj publici posebno su se dopali novi domaći filmovi sa tom tematikom. Prvi deo filma Južni vetar, izašao je 2018. godine, a nakon izvanrednog uspeha, od filma je nastala istoimena TV serija, koja se nastavlja na radnju iz filma.

Nakon što je apsolutno osvojio podzemlje, Petar Maraš (Miloš Biković) upušta se u nove avanture sa svojim vernim pratiocem Baćom (Miodrag Radonjić). Maraš ulaže novac koje je stekao na ilegalan način u legalne poslove, kako bi se vratio na pravi put, ali po odlasku u istočnu Srbiju biće primoran da momentalno promeni planove.

Režiser i scenarista filma je Miloš Avramović, a u pisanju scenarija učestvovao je i Petar Mihajlović, već iskusna ekipa koja je stvorila i prvi deo ovoga filma.

#2 Dara iz Jasenovca – Film o kome svi pričaju

Premijera: SAD – februar 2021, Beograd – april 2021

Odmah ćemo pomenuti da je film “Dara iz Jasenovca” prikazan u oktobru 2020. godine na Kosovu i Metohiji, u Gračanici, ali da izuzev toga nije “ugledao svetlost dana” u većim gradovima i pred širim auditorijumom. Odložen je za april 2021. godine je bio prikazan u Beogradu, a 5. februara je krenuti sa prikazivanjem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ovaj bolan i potresan film baziran je na istinitim događajima i svedočenjima zatvorenika iz logora u NDH tokom Drugog svetskog rata. Radnja filma prati sudbinu devojčice Dare koja nakon ubistva majke i starijeg brata, smisao života pronalazi u čuvanju mlađeg brata u logoru Stara Gradiška.

Kao što smo napomenuli, “Dara iz Jasenovca” je jedan od domaćih filmova koji je i pre premijere pokupio mnogobrojne pozitivne i negativne kritike, zbog same osetljivosti teme. Reditelj Predrag Antonijević i scenarista Nataša Drakulić su doneli veliki projekat, koji se nalazio u trci za 93. Oskara i Zlatni globus. Glavne uloge tumače Biljana Čekić (devojčica Dara), Zlatan Vidović, Marko Janketić, Vuk Kostić, Nataša Ninković, Igor Đorđević, Anja Stanić i drugi.

#3 Jedini izlaz – Psihološki triler koji dugo čekamo

Premijera: Februar 2021.

Dugo očekivan psihološki triler “Jedini izlaz” se 2021. godine prikazivao u bioskopima. Pisac filmskog scenarija je mladi Marko Popović, a režiser Darko Nikolić. U toku 2 sata, koliko traje ovaj film, moći ćete da se upoznate sa pričom Ane Kolar koju tumači Anđelka Prpić. 

Jedne noći u beogradskom noćnom klubu Jedini izlaz odigrao se veliki požar, a upravo tada se tu zatekla Ana Kolar sa svojim mužem, Sašom (Janko Popović Volarić). Saša gubi život te kobne noći, a Ana gubi pamćenje usled udisanja ugljenmonoksida. 

Radnja nastavlja da prati Anin život sa sinom Lukom i ne može da se pomiri sa gubitkom. Šest godina kasnije, kada je objavljena presuda i pronađen krivac za kobni požar, Ana saznaje nove informacije koje dovode u pitanje sva njena verovanja i otvaraju najmračnije tajne iz prošlosti. 

Izuzev pomenute Anđelke Prpić, neke od glavnih uloga tumače fenomenalni Ljubomir Bandović (inspektor Dejan Štrbac), Boris Komnenić (doktor) i Danica Maksimović.

Iako je snimanje ovog filma završeno još krajem 2019. godine, njegova premijera odložena je zbog pandemije koronavirusa, te se nalazi na listi filmova iz 2021. godine.

#4 Kralj – Film zasnovan na romanu Vuka Draškovića

Premijera: Datum još uvek nije poznat 

“Kralj” je još jedan film čija je premijera bila odložena usled pandemije koronavirusa, te nas je u 2021. očekivao interesantan repertoar. 

Film “Kralj” u režiji Zdravka Šotre i po scenariju knjige Vuka Draškovića “Aleksandar od Jugoslavije”  će je takošđe bio pretočen u seriju, te će ljubitelji ove biografske drame moći da uživaju u satima interesantne priče. Film obuhvata istorijski period od ulaska kralja Aleksandra Karađorđevića u oslobođeni Beograd, pa sve do atentata u Marseju. 

Ulogu kralja Aleksandra tumači mladi Ljubomir Bulajić, a Tamara Aleksić igra ulogu njegove supruge Marije. Izuzev njih, glumačku ekipu čine i Nada Macankovič, Branislav Lečić, Nenad Maričić, Žarko Laušević, Branimir Brstina i mnogi drugi glumci.

#5 Toma – Biografija jednog od najvećih srpskih pevača

Premijera: Avgust 2021.

Jedan od najvećih srpskih pevača ikada, veliki boem Toma Zdravković bio je poznat po hitovima Tužno leto, Danka, Da li je moguće, itd. Godinama je zabavljao naciju, a ovaj film govori o njegovim samim počecima, usponu, vrhuncu karijere, ali i privatnom životu. 

Glavne uloge igraju Milan Marić, koji tumači Tomu Zdravkovića i Tamara Dragičević koja je u ulozi Silvane Armeulić. Tu su i Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Mirjana Karanović, Slobodan Boda Ninković, Olja Bacić i druge značajne ličnosti sa naše glumačke scene. 

Paralelno sa filmom se snimala i serija.

#6 Nebesa – Provokativna komedija o izazovima 21. veka 

Premijera: Novembar

Nebesa je još jedno filmsko ostvarenje režisera Srđana Dragojevića. S obzirom na njegova dosadašnja ostvarenja, možemo reći da smo očekivali kvalitetan film sa neobičnim zapletom i razbijanjem nekih novih tabua. 

Radnja filma bazirana je na prozi Marsela Emea i predstavlja kombinaciju crne komedije i fantastike, a vremenski je smeštena u 1993, 2001. i 2018. godinu. Film vrši analizu ljudske prirode kroz isprepletane sudbine šest glavnih likova. 

Konkretno radnja prati sudbine likova kojima su poslata nebeska čuda poput onih u periodu ranog hrišćanstva. Ne bismo vam više otkrivali radnju ovog sa sigurnošću izvanrednog filmskog otvarenja, a ako su vaš izbor novi filmovi 2021. preporuka je da obavezno odgledate “Nebesa”. 

Neki od glavnih glumaca su: Goran Navojec, Ksenija Marinković, Bojan Navojec, Srđan Todorović, Nela Mihailović, Anđelka Prpić, Miloš Timotijević, i td.

#7 Volja sinovljeva – Dugometražni debi Nemanje Ćeranića 

Nemanja Ćeranić je mladi reditelj, scenarista i montažer, koji iza sebe ima brojne nagrade još od perioda studiranja. U kreiranju filma, sa svojim scenarijom, pomogao mu je Strahinja Madžarević, a glavne uloge tumače Igor Benčina, Žarko Laušević, Svetozar Cvetković, Sergej Trifunović i drugi. 

Radnja filma smeštena je u post-apokaliptično doba, te film žanrovski pripada naučnoj-fantastici, drami i akciji, a glavni junak filma, Jovan, mora da napravi pravi izbor koji će umnogome uticati na tok njegovog života. Ceo film nam bliže određuje narator Nikola, a kao najzanimljivije detalje možemo izdvojiti epske simpole, poput onih u srpskim epskim pesmama.

#8 Leto kada sam naučila da letim – Ekranizacija istoimene knjige Jasminke Petrović

Premijera: septembar 2021.

Reditelj Radivoje Andrić nas je 2021. godine obradovao još jednim filmskim ostvarenjem koje je nastalo na osnovu knjige “Leto kada sam naučila da letim”. Kada znamo koliki uspeh su doživeli njegovi pređašnji filmovi, slobodno možemo reći da kada je u pitanju lista na kojoj su novi domaći filmovi, ovo je jedan od onih koje smo jedva čekali. 

Radnja filma smeštena je u Hvaru i Beogradu, a priča prati 12-godišnju devojčicu, Sofiju koja je na letovanju sa bakom. Neočekivani zaplet će vas držati pred ekranima 90 minuta, a potpunom užitku doprineće sjajna gluma Klare Hrvanović, Olge Odanović, Žarka Lauševića i Snježane Sinovčić. Očekivalo se da će ovaj film zbog svoje višeslojnosti oduševiti decu, ali i njihove majke i bajke.

#9 Nije loše biti čovek – Film neprevaziđenog Dušana Kovačevića

Premijera: Decembar 2021.

Srpski akademik, dramski pisac i scenarista, Dušan Kovačević nam je kao režiser i scenarista 2021. godine predstavio još jedno umetničko delo, film “Nije loše biti čovek”, zasnovan na pozorišnoj drami “Kumovi”. 

Glavne uloge ove komedije koja se može svrstati i u žanr drame, tumače Vojin Ćetković (profesor Milan), Branka Katić, Hristina Popović, Gordan Kičić, Nenad Jezdić, Andrija Milošević, Srđan Todorović i mnogi drugi. Sam pogled na ova velika glumačka imena govori nam da nas očekuje mnogo kvalitetne glume, interesantnog zapleta, smeha, a možda i suza. 

Radnja filma prati profesora klavira, Milana, koji ostaje bez posla usled smanjenja broja učenika. Jednoga dana sreće psa sa kojim razvija posebno prijateljstvo. Izuzev profesora, u filmu će biti prikaza i sudbina još 20 likova čije se životne priče prepliću na različite načine. 

Ukoliko pravite listu na kojoj su domaći filmovi 2021. za gledanje, a ljubitelji ste komedije i zanimljivih životnih priča, “Nije loše biti čovek” sasvim sigurno treba da se nađe na vašem repertoaru.

 


Nastavci poznatih fimova koje smo imali prilike da gledamo 2021. godine

Na kraju ćemo vam priložiti kratku listu nekih od dugo očekivanih nastavaka dobro poznatih filmova koje smo gledali 2021. godine:

 • A Quiet Place 2 – Premijera: septembar 2021.
 • The Matrix 4 – Premijera: decembar 2021.
 • Mission: Impossible 7 – Premijera: novembar 2021.
 • Spider-Man 3 – Premijera: decembar 2021.
 • The Conjuring: The Devil Made Me Do It – Premijera: jun 2021.
 • Godzilla vs. Kong – Premijera: mart 2021.
 • F9 (Fast and Furious 9) – Premijera: maj 2021.
 • Venom: Let There Be Carnage – Premijera: jun 2021.
 • Kissing Booth 3 – Premijera: Nije poznat datum premijere

Novi strani filmovi 2022.

ovi filmovi 2022. su mnoge ostavili bez daha, a imali smo priliku da vidimo nove filmove iz različitih žanrova. Iako je pandemija i dalje u toku širom sveta, ipak smo mogli da vidimo dosta novih filmova 2022. godine. 

U nastavku pročitajte koji su to novi filmovi 2022. koje je publika obožavala tokom prošle godine.

#1 Elvis – život najpoznatijeg kralja roka

Među novim filmovima 2022. se definitivno nalazi ovo ostvarenje Baza Lurmana. Priča prati život Elvisa Preslija kroz oči njegovog kontraverznog menadžera Toma Parkera. Priča zadire u njihov komplikovani odnos koji je trajao 20 godina, od početka Elvisove karijere, pa sve do vrhunca njegove slave. 

Ovo je bio jedan od najiščekivanijih novih filmova 2022. godine, a Elvisa tumači Ostin Batler, a tu su i neprevažiđeni Tom Henks, ali i australijska glumica Olivija Dejong. 

Ovaj film je skoro kao koncert, a zanimljivo je da je italijanski rok bend Maneskin otpevao saundtrek za ovaj film. Ovaj film ima nekoliko nominacija za Oskara, i zbog toga je na našoj listi novi filmova 2022. godine

#2 Avatar: The Way of Water – najiščekivanjihi film 2022. 

Drugi deo Avatara je jedan od novih filmova koji su fanovi nestrpljivo iščekivali. Prošlo je 12 godina od prvog dela ovog filma koji je oduševio publiku širom sveta najnovijom 3D tehnologijom, i konačno smo dobili priliku da se vratimo na planetu Pandoru.  

Reditelj Džejms Kameron se vodio idejom kako je prvobitna publika ovog filma odrasla, pa su tako i sami likovi evoluirali i sazreli, a neobični par iz ovog filma je sada formirao porodicu i postali su roditelji. Džejms Kameron je jednom prilikom izjavio kako je njegova zamisao bila da prikaže dinamiku i roditeljski odnos Džejka i Nejtiri sa njihovim naslednicima. 

Film prikazuje nevolje koje prate ovu porodicu, njihove pokušaje da jedni druge zaštite, i izbore se za život. Ovaj film je postigao najveću zaradu u istoriji srpskih bioskopa, tako da definitivno morate odgledati nastavak ove priče!

#3 Top Gun: Maverick – film koji je čekao kraj pandemije

Novi strani film je definitivno sinonim za novi Topgun! Ovaj film je trebalo da bude prikazan 2021. godine, ali njegovi stvaraoci nisu želeli da on bude strimovan na platformama kao što je bio slučaj sa mnogim novim filmovima koji su izašli 2021. godine.

Radnja se odvija 34 godine nakon prvog filma kada se pilot Maverik vraća u Top Gan školu kao istruktor. Tom Kruz je još jednom pokazao svoje savršene glumačke sposobnosti u ovom akcionom filmu, a vizuelni efekti letačkih scena ostavljaju gledaoce bez daha, tako da je ovo najbolji novi film 2022. ukoliko ste fan dobre akcije.

#4 The Batman – novi glumac u ulozi poznatog superheroja

Novi strani filmovi 2022. nisu ništa bez jednog dobrog filma o superherojima! Glavnu ulogu Betmena je dobio čuveni Robert Patinson, a gledaoci su željno iščekivali da vide kako će se on snaći u ulozi poznatog superheroja.

Film takođe poseduje vrhunske produkcijske vrednosti, uključujući impresivne vizuale, uverljivu muziku i dobro koncipiranju priču. Film se odvija u ranim danima kriminalističke karijere Brusa Vejna, gde se suočava sa nekim od najpoznatijih zločinaca Gotam Sitija, uključujući Ridlera (tumači Pol Dejno) i Ketvumen (tumači Zoi Krivec).

Ako ste fan novih filmova o superherojima ili franšize Betmena, ovaj film obavezno pogledajte. Film pruža uzbudljiv novi pristup ikoničnom liku i donosi zabavno i dinamično iskustvo koje će publiku držati na ivici. Pored toga, vrhunska glumačka postava i izvrsne produkcijske vrednosti čine ga filmskim spektaklom za oči i uši. Bez obzira da li ste fan originalnih stripova ili jednostavno volite superherojske filmove, Betmena obavezno pogledajte ukoliko želite da vidite nove filmove u čijem je fokusu akcija! 

Novi filmovi 2022. o superherojima su uvek dobar izbor za gledanje!

#5 Nope – dobro osmišljen horor film

Horor filmovi nisu svima omiljeni, ali jedan od novih filmova 2022. koje svakako vredi pogledati je Nope. 

U ovom filmu se mešaju naučna fantastika, elementi vestern filmova i horora u jedan spektakularni film. Radnja se događa na ranču u blizini Holivuda koji su nasledili brat i sestra OJ i Emerald, nakon neobjašnjive smrti njihovog oca. Na farmi počinju da se dešavaju čudne stvari, a ubrzo shvate i vrebajuće prisustvo vanzemaljaca.

Glavne uloge tumače Danijel Kaluja i Kiki Palmer. 

#6 Don’t Worry Darling – Hari Stajls u glavnoj ulozi!

Novi filmovi 2022. su nam priredili dosta iznenađenja, a jedan od takvih je Ne brini draga, gde glavnu ulogu glumi dobro poznati pevač Hari Stajls.

Film prati Alis i Džeka koji žive u idealizovanoj zajednici po imenu Vikotirja. Ovaj grad je eksperimentalnog tipa gde muškarci rade za tajni projekat koji se takođe zove Viktorija. Supruge za to vreme uživaju u lepoti i luksuzu koji im ova zajednica nudi. Nakon što se pojave pukotine u ovom sistemu, pojavljuje se nešto zlokobno što vreba ispod ove idile.

Pored Harija Stajlsa, u ovom filmu glume i Florens Pju, Olivija Vajld i Kris Pajn.

Novi filmovi 2022. su puni neočekivanih obrta, a ovo je jedan od tih filmova.

#7 Hustle – pravi film za ljubitelje košarke

Novi filmovi 2022. uključuju i sportsku dramu kao što je ova. U glavnoj ulozi se nalazi Adam Sandler kao Stenli , koji je lovac na nove košarkaške talente. Ovaj film je prepun kadrova sa poznaim košarkašima, pa će sigurno svi ljubitelji ovog sporta uživati.

Stenli u svojoj potrazi dolazi do Španije, gde upoznaje Boa Kruza za kojeg misli da je veliki igrač. Ovaj film pokazuje prepreke koje jedan košarkaš može da naiđe tokom svoje karijere, a Adam Sandler nam pokazuje da nije samo glumac za komedije.

Pored Adama Sandlera, u ovom filmu su i Huan Ernangomez, Entoni Edvards i Boban Marjanović. Novi filmovi 2022. godine koji imaju sport kao glavnu temu će se sigurno svideti ljubiteljima ovih košarkaških zvezda.

#8 Everything Everywhere All at Once – i sve paralelne dimenzije

Glavna junakinja ovog filma Evelin u jednom univerzumu vodi perionicu veša, u drugom je kamen sa očima, a u četvrtoj kuvarica koja radi sa briljantnim rakunom!

Već smo navikli na price o paralelnim dimenzijama iz Marvelovih ostvarenja, ali ovo je jedan od novih filmova 2022. koji se mogu opisati kao mešavina žanrova, tj. akcionog filma i apsurdističke komedije. 

Ovaj film nudi iznenađenja jedno za drugim, a cilj mu je da nam potpuno slomi mozak. Prati priču imigrantske porodice iz Kine ali onda sve postaje čudno i uvrnuto.

U ovom filmu među glavnim ulogama vidimo Mišel Jeo, Džonatana Ke Kvana, Stefani Hsu i druge. Ako želite jednu isprepletanu akcionu priču ovo je jedan od novih filmova 2022. koje morate pogledati!

Novi domaći filmovi 2022.

Domaći filmovi 2022. su i ove godine pokrili razne vrste žanrova i priča. Tu su psihološki trileri, filmovi o kriminalu, sportu i a mogli smo da vidimo i filmove o religijskim temama. Neki filmovi su bili odloženi zbog pandemije, ali novi domaći filmovi 2022. su bili vredni čekanja.

U nastavku pročitajte koji su to novi domaći filmovi 2022. godine.

#1 Zlatni dečko – još jedan film o sportu

Ovaj novi film prati mladog ali talentovanog fudbalera Denisa Markovića koji dospeva do samog vrha svetskog fudbala. Međutim, njegov karakter je ono što ga je sprečilo da na tom vrhu i ostane.

Priča prati pad jedne mlade zvezde, ali i njegov ponovni uspon. Ovo je priča o tome gde nas sve može odvesti talenat, ali i priča o dobijanju druge šanse. U ovom filmu smo imali prilike da gledamo Denisa Murića, Petra Strugara, Andriju Kuzmanovića, Tihomira Stanića i još mnogo drugih.

#2 Mrak – film koji se bavi osetljivom temom

Navikli smo da domaći filmovi obrađuju kontroverzne teme, a ovo je jedan od takvih. Novi domaći film Mrak se bavi položajem Srba na Kosovu i Metohiji, a radnja je smeštena u 2004. godinu.

Film prati devojčicu Milicu, nakon što su joj ujak i otac nestali, ona živi sa majkom a tokom dana ih čuvaju pripadnici italijanskog KFOR-a. Preko dana odvode devojčicu u školu oklopnim vozilom, ali kada padne noć počinju da se događaju strašne stvari.

Ovaj film je psihološka drama, ali ima elemente horora, i jedan je on onih domaćih filmova koji će ostaviti gorak ukus u ustima jer prikazuje život u stalnom strahu. Ovaj film je srpski kandidat za oskara, a glavne uloge tumače Slavko Štimac, Danica Ćurčić, Miona Ilov, Flavio Parenti i drugi.

#3 Sveta Petka – Krst u pustinji – srpsko-jordanski film

Ovo je biografski film u režiji Hadži Aleksandra Đurovića, a sniman je i na mnogim lokacijama u Jordanu.

Film prati pobožnu Paraskevu, koja je rođena u Epivatu, a većinu svog života je provela u Jordanskoj pustinji živeći asketskim životom. Ona se u pustinji bori sa raznim iskušenjima i demonima, a ovaj film prati njen put od obične devojke do svetiteljke koja je jako poštovana u pravoslavlju. 

Ovo je jedan od novih domaćih filmova koji se bavi životom svetiteljke, a glavne uloge tumače Milena Predić, Milica Stefanović, Miriam Amer, Filip Hajduković i ostali.

#4 Strahinja Banović – stara priča na novi način

Ovo je priča reditelja Stefana Arsenijevića, a ovaj novi domaći film prati priču o izbeglicama iz Gane u Srbiju. Film je dobio dosta nagrada, a to ga kvalifikuje za našu listu novih domaćih filmova.

Glavni junaci su Strahinja i njegova supruga Ababu koji na početku migrantske krize napuštaju Ganu i dolaze u Nemačku. Odatle ih deportuju nazad za Srbiju gde Strahinja daje sve od sebe kako bi dobili azil, i započeli novi život. Priča prati put migracije ovih junaka, kao i grupu Sirijaca koji su se zaputili ka zapadnoj Evropi. 

Najpoznatija ljubavna priča o Strahinji Banoviću je zamenjena afričkim migrantima, kojima je takođe ljubav glavna motivacija.

Ovo je jedan inovativni domaći film iz 2022. godine, a u glavnim ulogama su Ibrahim Koma i Nensi Mensah-Ofej, a tu je i Nebojša Dugalić.

#5 Leto kada sam naučila da letim – nežna priča o odrastanju

Ovo je jedna prava porodična priča, a prati dvanaestogodišnju Sofiju koja želi da ode na kampovanje sa prijateljima, ali je umesto toga zaglavila u trošnoj porodičnoj kući na Hvaru sa bakom Marijom, koja je pomalo naporna, i luckastom baba-tetkom Luce.

Sofiji je ovakav život bez društva, dometa i interneta pakao, ali uskoro otkriva dugo čuvanu porodičnu tajnu. Ovaj film je takođe dobio brojne nagrade, a spada u one nove domaće filmove koje je savršeno pogledati sa decom.

U glavnim ulogama su Klara Hrvanović, a tu su i Olga Odanović, Snježana Sinovčić i Žarko Laušević.

Nastavci poznatih filmova koje ćemo imati prilike da gledamo 2023. godine

U 2023. godini ćemo imati prilike da pogledamo neke od dugo očekivanih nastavaka, a u nastavku možete pročitati neke od njih:

 • Dune: Part Two – Premijera: 3. novembar
 • John Wick: Chapter 4 – Premijera: 24. mart
 • Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One – Premijera: 14. jul
 • Ant-Man and the Wasp: Quantumania – Premijera: 17. februar
 • Guardians of the Galaxy Vol. 3 – Premijera: 5. maj
 • Creed III – Premijera: 3. mart
 • Indiana Jones and the Dial of Destiny – Premijera: 30. jun
 • Scream 6 – Premijera: 10. mart
 • The Exorcist – Premijera: 13. oktobar

Novi filmovi koje očekujemo 2023. 

#1 House Party – rimejk popularnog filma

Ovo je film koji će biti nostalgičan za mnoge ljubitelje filma House Party iz 1990. godine.

U ovoj verziji filma Dejmon (Tosin Kol) i Kevin (Džejkob Latimor) su upravo otpušteni sa posla gde su bili čistači i doživljavaju finansijski fijasko. Oni odličuju da naprave jednu ogromnu žurku, i to u kući u kojoj su radili – u kući Lebrona Džejmsa – kako bi rešili svoje probleme. Događa se mnoštvo nestašluka, haosa, a čak će uništiti još jednu elitnu žurku u celom tom procesu

Ovaj noiv film ne pokušava da kopira onaj iz 1990, ali ostaje veran proslavi prijateljstva koju smo imali priliku da vidimo u prošlom filmu.  

#2 Murder Mystery 2 – Dženifer Aniston i Adam Sandler

Još jedan novi film koji je napravio Neftliks, a glavne uloge glume dobro poznati Adam Sandler i Dženifer Aniston!

Kao i što je bio prethodni film, ovo je jedna komedija isprepletana sa misterijom, a trebalo bi da se pojavi na Netfliksovoj platformi 31. marta.

Nakon što su rešili prvu misteriju o ubistvu, Nik i Odri odlučuju da daju otkaz na svojim poslovima, kako bi postali detektivi, ali imaju problema sa započinjanjem svoje detektivske agencije. Kada ih prijatelj pozove na privatno ostrvo na venčanje, dobijaju priliku da pokažu svoje detektivske sposobnosti jer je on iznenada otet.

#3 The Super Mario Bros 

Premijera ovog filma je zakazana za april 2023. godine, a prati dobro poznatog Super Maria u još jednoj njegovoj avanturi. 

Ovaj novi film 2023. pokazuje Super Marija i princezu koji putuju kroz Kraljevstvo pečuraka da bi pronaši Mariovog brata Luiđija. Društvo im pravi pečurkica po imenu Toud i pokušavaju a spasu svet od nemilosrnog Brouzera.

Ovaj film je animirana komedija koja prati avanturu naših omiljenih junaka iz detinjstva, i predstavlja odličan novi porodični film u kojem će uzivati i deca ali i roditelji!

#4 Mala sirena – film koji su pratile kontroverze

Otkako je objavljeno da će se početi snimanje ovog filma našao se na meti kritike mnogih ljudi jer glavnu ulogu tj. Malu sirenu glumi tamnoputa glumica Hale Bejli.

Međutim, sigurni smo da će se veliki broj dece uživati u popularnoj priči o sirenama i nesrećnoj ljubavi. Arijel, najmlađa ćerka kralja Tritona žarko želi da sazna o ljudskom svetu. Kada konačno dobije priliku da ispliva na površinu, ludo se zaljubi u prelepog princa Erika kojeg glumi Džona Hauer-King.

Ipak, u ovom filmu kruna njenog oca dolazi u opasnost zbog odluka Arijel. 

Iako prati dobro poznatu priču, ovaj novi strani film donosi i nekoliko novina, a mi vam svakako preporučujemo da ga odgledate i vratite se u poznato morsko kraljevstvo!

#5 Barbie – roze priča sa neočekivanim detaljima

Kada kažemo da novi film 2023. nosi ime Barbie, i da je u pitanju ljubavna komedija, sigurno već možemo da naslutimo kako će ovaj film izgledati. Ali s obzirom na to da je ovo film Grete Gervig, ovo neće biti obična ljubavna sapunica.

Barbi glumi Margot Robi, a Kena Rajan Gosling, a neke informacije navode da će ovaj film biti o nekim politički osetljivim temama. Pored ljubavne priče, ovde ćemo imati priliku da vidimo i razne socijalne teme, kao što su feminizam, mizoginija i rodna pitanja. 

Nije poznato mnogo detalja što se tiče ovog novog filma, ali se radujemo da vidimo popularnu Barbi i sve ove socijalne teme koje su danas veoma popularne.

#6 Renfield – horor-komedija

Renfield je američka horor-komedija koju je režirao Kris Mekej, i donosi nam svežu priču o dobro poznatom Drakuli.

Drakulu tumači Nikolas Kejdž, ali on nije u glavnom fokusu u ovom novom filmu, već njegov lakej po imenu Renfild koji odlučuje da napusti svog gospodara nakon što se zaljubio. Međutim, on mora pronaći način kako da se oslobodi Drakule kojem služi vekovima.

Nikolas Hoult glumi Renfilda, a na Nikolasa Kejdža nismo navikli u ovakvim ulogama. Ovaj film obavezno dodajte na svoju listu “novi filmovi 2023.”

Ovo su bili svi novi strani filmovi i novi domaći filmovi za 2021, 2022. i 2023. godinu! Kao što ste mogli da pročitate, naša lista sadrži mnoštvo filmova različite tematike i žanrovski je šarenolika. Tu su novi ljubavni filmovi, drame, trileri, filmovi o superherojima, akcije… 

Ne možemo da znamo koliko će ovi novi strani i novi domaći filmovi imati uspeha i prikupiti pozitivne filmske kritike, ali sasvim je sigurno da ih ljubitelji sedme umetnosti željno iščekuju. 

Dodaćemo da su datumi koje smo naveli kao premijere filmova trenutno aktuelni, ali je moguće da će usled pandemije koronavirusa biti odlaganja i pomeranja prikazivanja.

 

Autor:

Jelena Zdravkovski