Vikend u Srbiji – Lista znamenitosti i izletišta u Srbiji

Magazin Vodič kroz Srbiju

Želite da provedete sledeći slobodan vikend u Srbiji i uživate u njenim prirodnim lepotama? 

Destinacije u Srbiji prava su prilika da se upoznate sa kulturnim i prirodnim bogatstvom, kao i istorijskim nasleđem naše zemlje. Svake godine, naša država beleži rast inostranih turista koji je posećuju, i odlučuju da svoj vikend provedu upravo ovde. Ipak, čini se da je bilo potrebno da cela planeta stane, kako bi se i domaći turisti uverili u to da su destinacije u Srbiji vredne posete. 

Iako je turizam jedna od najpogođenijih grana industrija usled svetske pandemije koronavirusa, mnogi sugrađani su upravo zahvaljujući njoj, dali priliku domaćem turizmu i atrakcijama koje naša zemlja ima da ponudi. Planinski i seoski turizam, kao i brojni turistički lokaliteti, nude bezbroj opcija za organizovana putovanja tokom cele godine.

Kada je reč o vikend putovanjima, Srbija je naravno, odlična opcija za sve sugrađane – budući da su svi lokaliteti na udaljenosti od par sati vožnje, nezavisno od toga koja je vaša polazna tačka. Primera radi, od Subotice, na krajnjem severu države, do Bosilegrada, jednog od najjužnijih gradova u našoj zemlji, ima svega 570 kilometara.

Ova razdaljina, podrazumeva vožnju od oko 6 i po sati, pa bi trebalo da ilustruje, koliko je jednostavno doći s jednog kraja Srbije na drugu, naročito ukoliko su dobro povezani. U nastavku teksta, nudimo vam listu prirodnih i kulturnih znamenitosti u našoj zemlji, pogodnih za vikend putovanja, i udaljenosti svega nekoliko sati kolima od vaše početne lokacije. 

 1. Vodopadi u Srbiji
 2. Jezera u Srbiji
 3. Vidikovci i planinski vrhovi u Srbiji
 4. Pećine i kanjoni u Srbiji
 5. Tvrđave, kule i dvorci u Srbiji 
 6. Manastiri, crkve i hramovi u Srbiji 
 7. Spomenici kulture kao idealna izletišta za vikend putovanja po Srbiji
 8. Arheološka nalazišta u Srbiji
 9. Muzeji u Srbiji
 10. Priroda, parkovi, šume i izletiša u Srbiji 
 11. Ostale turističke atrakcije u Srbiji

Vodopadi koje možete posetiti za vikend u Srbiji 

Vodno bogatstvo Srbije, definitivno je jedno od najvećih prirodnih potencijala naše države, a u njoj možemo uživati u pogledu na brojne vodene prirodne atrakcije, poput – vodopada. Brojni vodopadi su zavredili status hidrološkog spomenika prirode zahvaljujući svojoj atraktivnosti i lepoti. 

Zahvaljujući ovom vodnom potencijalu, veliki deo naše električne energije proizvodi se upravo u hidroelektranama, dok brojne vodene površine pored toga što su turističke i prirodne atrakcije, predstavljaju i dom i staništa brojnih retkih biljnih i životinjskih vrsta. 

Pred vama je spisak samo nekih od brojnih vodnih bogatstava naše zemlje, pogodna da obiđete prilikom organizacije vašeg vikend putovanja po Srbiji.

vodopad u Srbiji

#1 Vodopad Veliki Buk – Lisine

Vodopad Veliki Buk, takođe poznat i pod imenom Lisine, vodopad je koji se može videti u neposrednoj blizini Resavske pećine, jedne od najpoznatijih turističkih atrakcija naše zemlje. Proteže se od rečice Vrelo, koja je zajedno sa vodopadom Lisine pod zaštitom države u kategoriji spomenik prirode. 

#2 Vodopad Tupavica

Vodopad Tupavica je lociran u blizini sela Dojkinci na Staroj planini. Visok je oko 15 metara, a predstavlja jedan od najpristupačnijih i najslikanijih staroplaninskih vodopada. Predstavlja pravu atrakciju u gotovo svim sezonama – u proleće i kasnu jesen kada je prisutna velika količina vode koja se sliva, kao i zimi kada je zaleđen. 

#3 Vodopad Gostilje

Vodopad Gostilje može se videti u istoimenom selu, na oko 25 km od centra Zlatibora.  Jedan je od najviših vodopada u zemlji, a voda se obrušava sa 22 m visine, na Gostiljskoj reci. Vodopad Gostilje je dobro poznata turistička atrakcija, pa je pristup u lokalitet obezbeđen i prilagođen posetama. 

#4 Vodopad Prskalo

Vodopad Prskalo smešten je u izuzetno mirnom okruženju opštine Despotovac, u šumama južnog Kučaja. Vodopad Prskalo visok je 15 metara, a zaista je nesvakidašnja pojava. Jedinstvenog je oblika, i vrlo skromnog dotoka vode. Smešten u bogatom prirodnom ambijentu, idealan je za kampovanje ili izlet.

#5 Vodopad Ripaljka

Vodopad Ripaljka u Sokobanji, jedan je od najpoznatijih vodopada u našoj zemlji. Zaštićen je kao prirodni spomenik već 1948. godne. Pošto je poznata turistička atrakcija, prilaz vodopadu i sam lokalitet je vrlo lepo uređen, pogodno za posete. Visine je između 11 i 14 metara, u zavisnosti od doba godine. 

#6 Vodopad Bigar

Vodopad Bigar smešten je pokraj puta Knjaževac – Pirot, na zapadnom obodu Stare planine. Visok je oko 15 metara, a Dolina potoka Bigar, zaštićena je od strane države kao spomenik prirode. Lokalitet je jako autentičan, a prostor oko vodopada uređeno je izletište, sam vodopad gradi terase i mala jezera u okolini. 

#7 Vodopad Piljski – Pilj

Piljski vodopad proteže se sa visine od 64 metara, a predstavlja četvrti po visini vodopad u Srbiji. Nalazi se na svega par kilometara južno od sela Topli Do na Staroj planini. Nije vrlo pristupačno stići do njega, zbog čega je široj javnosti otkriven tek 2002. godine, do kada su za njega samo znali lokalni meštani.  

#8 Vodopad Vrelo

Vodopad Vrelo je impresivan prizor koji će retko koga ostaviti ravnodušnim. Vodopad Vrelo je zapravo ušće istoimene reke u Drinu. Voda reke Vrelo je čista i prozirna, a upravo se ona koristi za vodosnabdevanje Perućca. Lokalitet je uređen, a na kraju toka reke Vrelo, izgrađen je restoran. 

#9 Vodopad Sopotnica – Slapovi Sopotnice

Slapovi Sopotnice, kao i istoimena reka i selo, nalaze se na 20-tak kilometara od Prijepolja, na severozapodnim obroncima Jadovnika – domu netaknute prirode. Pored vodopada Sopotnice na ovom lokalitetu možete videti i brojne vodenice po kojima je ovo selo bilo poznato. Danas su vid muzejskog artefakta.

#10 Vodopad Jelovarnik

Vodopad Jelovarnik jedan je od najviših vodopada u državi, sa svojih 70 metara visine. Predstavlja vrlo popularnu turističku atrakciju, zbog svog divnog okruženja. Pristupa mu se lako, uz pomoć ugrađenih stepenica i mostova. Svim posetiocima Kopaonika, Jelovarnik je nezaobilazno izletište, u čijoj blizini su i drugi lokaliteti.

#11 Vodopad Blederije

Vodopad Blederije krasi obronke Miroča, na oko 31 km od Kladova. Istoimena rečica obrazuje ovaj vodopad, a 2019. Godine ovo područje država proglašava spomenikom prirode. Lokalitet je smešten u prelepom prirodnom okruženju bogatom vegetacijom i raznovrsnim životinjskim svetom. 

#12 Vodopad Burev

Na samo 15-ak kilometara od Kučeva može se videti atraktivan vodopad koji stvara Ševićka reka, na svega 50 m od svog izvora – vodopad Burev. Iako prilaz slapu nije obezbeđen, lokalitet oko vodopada je vrlo lepo uređen, a postoje i drveni stolovi i klupe zbog čega je vrlo pogodno izletište za vikend posetu u letnjim danima.

Jezera su idealna destinacija za organizovani vikend u Srbiji 

Iako nema direktni izlaz na more, Srbija obiluje rekama, jezerima i drugim vodenim površinama, koja se u letnjem periodu pretvaraju u omiljena kupališta lokalnih meštana, ali i turista iz različitih delova države. Mnoga jezera predstavljaju uređena kupališta, a otvaraju mogućnost za uživanje u brojnim aktivnostima na vodi.

Na srpskim jezerima tako, možete pohađati škole plivanja, jedrenja, ronjenja ili uživati u skakaonicama, toboganima i pedalinama. Na mnogim turističkim mestima postoje i uređena šetališta i puno ugostiteljskih objekata koje će doprineti vašem iskustvu i vikend putovanju po Srbiji. 

Ukoliko ste ljubitelj kupanja i pitate se šta posetiti u Srbiji za vreme kratkog vikenda – neko od jezera, vrela ili rečnih izvora odgovor je koji tražite!

dve drvene ležaljke i pogled na jezero Perućac

#1 Zavojsko jezero

Zavojsko jezero, nalazi se na svega 17 km od Pirota. Dugačko je 17 km, širine 300 m, dok je najveća izmerena dubina 70 metara. Odlikuje ga visok nivo čistoće, i bistra i topla voda tokom letnjih sezona od čak 24 stepeni Celzijusa, zbog čega pruža mogućnost kupanja, kao i za bavljenje sportovima na vodi. 

#2 Vlasinsko jezero

Vlasinsko jezero, iako i dalje nije turistički eksploatisano, poznato je kao mesto za predah daleko od buke i gužve. Smešteno je na oko 19 km od Surdulice. Ovo je najveće veštačko jezero na teritoriji naše države, čiste i bistre vode, a okružuje ga bujna vegetacija i predivno prirodno okruženje. Odlično je za posete sa decom, kao i kampovanje. 

#3 Zaovinsko jezero

Zaovinsko jezero jedno je od najpoznatijih jezera za kupanje. Pripada opštini Bajina Bašta, na južnim obroncima Tare. Za ovaj lokalitet vezuje se rast Pančićeve omorike, ali i predivna čista voda i popularno kupalište, koje domaći turisti rado posećuju tokom letnje sezone. 

#4 Srebrno jezero

Srebrno jezero je jedno od turistički najeksploatisanijih jezera u Srbiji, zahvaljujući tome danas je ovo popularno kupalište tokom leta, ali je i idealno izletište za ljubitelje ribolova i mirne prirode. Jedan deo plaže je uređen i prekriven šljunkom i ležaljkama. U neposrednoj je blizini Velikog Gradišta, a od Beograda udaljeno je 110 kilometara. 

#5 Belocrkvanska jezera

Belocrkvanska jezera su kompleks koji sačinjavaju pet veštačkih jezera – Glavno, Vračevgajsko, Šaransko, Šljunkara i Novo jezero. Ona su glavna turistička atrakcija Bele Crkve. Glavno jezero je najstarije i najurbanije, a poseduje uređene plaže sa tuševima, skakaonicama i škole plivanja, jedrenja i ronjenja.

#6 Borsko jezero

Borsko jezero prostire se u podnožju planine Crni vrh, na samo 17 km od Bora. Zahvaljujući izrazitoj čistoći i toploti vode tokom letnjih meseci popularno je kupalište. Okolinu jezera čine uređene plaže i staze za šetnju, a organizovane su i kulturne manifestacije, zbog čega je ovaj lokalitet odlično i popularno izletište. 

#7 Bovansko jezero

Bovansko jezero na oko 7 kilometara od Sokobanje, poznato je kao jedno od omiljenih jezera ribolovaca. Obiluje različitim vrstama ribe koja se može upecati – som, smuđ, šaran, mrena i druge. Na ovoj lokaciji postoji kamp, uređene plaže za kupače, kao i niz propratnih aktivnosti – jedrenje, veslanje i vožnju pedaline. 

#8 Perućac jezero

Jezero Perućac, u istoimenom turističkom naselju na desnoj obali reke Drine, primer je destinacije u Srbiji idealnom za ljubitelje vode i kupanja. Sezona kupanja na Perućcu traje samo dva meseca – jula i avgusta. Na obodu jezera, postoje uređene plaže, kao i pontone sa bazenima za decu. Prisutni su spasioci, postoje tuševi, tobogani, skakaonice i mogućnosti za različite aktivnosti. 

#9 Zlatarsko jezero

Zlatarsko jezero se na istoimenoj planini Zlatar, jedno je od najznačajnijih turističkih atrakcija. Titulu jedne od najposećenije destinacije u Srbiji, Zlatar nosi pre svega zahvaljujući prijatnoj klimi, sa čak 265 sunčanih dana tokom godine, ali i između ostalog i zbog predivnog Zlatarskog jezera u dolini Uvca. U letnjem periodu, omiljeno je kupalište meštana, kada voda pređe 23 stepeni Celzijusa.

#10 Semeteško jezero

Semeteško jezero prostire se na zapadnoj strani Kopaonika, na svega 200 metara od Nacionalnog parka Kopaoniku, a u blizini Raške. Prečnika je 60 metara i nepromenljivog nivoa vode. Na površini vode, formirala su se plovna ostrvca, zbog kojih je lokalitet proglašen hidrološkim spomenikom prirode. 

#11 Gružansko jezero

Na reci Gruža, kod Knića, izgrađeno je veštačko jezero pod istim imenom. Budući da je nastalo pregrađivanjem jedne od najdužih i najbogatijih vodom reka Šumadije, Gružansko jezero danas poznato je mesto za odmor ljubiteljima ribolova. Gružansko jezero je bogato šaranom, štukom, somom, smuđem, jezerskom pastrmkom i deverikom, zbog čega se ovde održavaju i takmičenja u ribolovu.  

#12 Jezero Gazivode

Jezero Gazivode je akumulaciono jezero u severozapadnom delu Kosova. Brana kojom je ono pregrađeno, jedna je od najvećih zemljanih brana u Evropi. Ovo je najvažniji vodeni resurs na Kosovu.

#13 Selište jezero

Planina Goč na svojim obroncima krije bajkovito jezero Selište koje pruža idealne mogućnosti za odmor. Pre svega zahvaljujući divnom pejzažu i prizorima oko vas, ali i činjenici da je ova vodena površina jedna od retkih koja je uspelo da odoli urbanizovanju, te održi svoj čisti ekosistem. Pored jezera uređene su staze za šetnju, pa će vam obilazak biti pravo uživanje.

#14 Bešenovačko jezero – Beli kamen

Bešenovačko jezero ili Beli kamen, smešten je u blizini Bešenovačkog Prnjavora. Udaljeno je oko 23 km od Sremske Mitrovice, a sam lokalitet nastao je tako što je fabrika cementa iz Beočina uspela da iskopa celo brdo, na kom se pojavila depresija. Ukopani prostor punio se vodom, i danas se ovde nalazi prelepa vodena površina u autentičnom okruženju. 

#15 Ledinačko jezero –  Srebro

Ledinačko jezero nekada je bilo malo veštačko jezero na Fruškoj gori, blizu naselja Stari Lednici kod Novog Sada. Nastalo je 1999. godine, tokom NATO bombardovanja kada je napušteni kamenolom počeo da se puni vodom, te je nastala vodena površina. Na ovom jezeru su snimane scene za mnoge domaće filmove poput Pad u raj, Mi nismo anđeli 3 i čarlston za Ognjeku. Zanimljivo je to da su na ovom jezeru obavljana masovna krštenja pravoslavnih vernika u organizaciji SPC.

Vidikovci i planinski vrhovi koje morate posetiti prilikom organizovanja putovanja po Srbiji 

Pored seoskog, planinski turizam predstavlja jedan od najvećih turističkih potencijala naše zemlje. Planine Srbije, dom su netaknute prirode, a sa njihovih vrhova prostiru se nezaboravni vidici i pogledi na nepregledna polja, livade, proplanke i rečne meandre.

Ovi nezaboravni pogledi, svojevrsna su nagrada za uložen trud uspinjanja do njih. Planine su idealno mesto za ljubitelje aktivnog odmora svih generacija. One su odlična opcija za vikend odmor u Srbiji u skijaškoj sezoni, ali su fantastične i u letnjem periodu, kada možete jahati ili voziti bicikl na njihovim proplancima.

Za vas smo pripremili listu najatraktivnijih vidikovaca u našoj zemlji sa kojih se prostire pogled od kojeg zastaje dah, i koji će biti idealni cilj vašeg putovanja u Srbiji. 

pogled na meandre Uvca sa vidikovca Molitva

#1 Vidikovac Banjska stena

Vidikovac Banjska stena na planini Tara, jedan je od najfotografisanijih i najpoznatijih vidikovaca u zemlji. Do ovog vidikovca stiže se makadamskim putem i pešačkom stazom, na 1065 metara nadmorske visine. Sa ovog vrha prostire se predivni pogled na Perućac, kanjon reke Drine i Bosnu. 

#2 Vidikovac Sjenič

Vidikovac Sjenič je najviši vidikovac na planini Tara, na nadmorskoj visini od 1144 m. Vidikovac je vrlo lepo uređen, pa možete videti klupe, stolove i table sa osmatračnicom od drveta namenjenom panoramskom razgledanju parka.

Nezaboravni pogled koji se pruža sa Sjeniča, obuhvata vidokrug šuma Tare, Perućac, selo Rastište i rezervat prirode Crvene stene.

#3 Vidikovac Molitva

Sa vidikovca Molitva, pruža se nestvaran pogled na meandre reke Uvac, okružene gustim šumama Zlatara, kao i predivno Uvačko jezero. Na visini od 1247 m nadmorske visine, društvo će vam praviti beloglavi supovi u letu, simbol Specijalnog rezervata prirode Uvac. 

#4 Vidikovac Kosmaj

Budući da je Kosmaj jedna od najnižijih planina u zemlji, uspeće na prelepi vidikovac Kosmaj neće vam predstavljati značajan izazov. Na samom vrhu, čeka vas vidikovac u vidu drvene konstrukcije na nekoliko nivoa, namenjen panoramskom razgledanju. Sa vidikovca se pruža divan i nepregledan pogled na Šumadiju.

#5 Vidikovac Kapija Podrinja

Vidikovac Kapija Podrinja nalazi se na planini Povlen u opštini Bajina Bašta, koja se vidi kao na dlanu sa vrha vidikovca. Ovaj vidikovac posebno je atraktivan zbog svoje betonske i drvene konstrukcije na stubovima, koja se nastavlja sa ivice zemlje, i stvara iluziju hodanja po oblaku, zbog čega je i postao turistička atrakcija vrlo brzo.

#6 Vidikovac Ledeni pogled

Ukoliko ste se odlučili da svoj vikend odmor u Srbiji provedete na Uvcu, ne smete propustiti da posetite Vidikovac Ledeni pogled. Ovo je uz Moltivu, najpoznatiji vidikovac na Uvcu, a pozicionirani su tako da su jedan naspram drugog. Do njega možete doći zemljanim putem ili vodom, a najčešće je odlazak do Ledenog pogleda organizovan u paketu sa obilaskom Ledene pećine.

#7 Vidikovac Kozji kamen

Na vrhu Vidlič planine, koja je od Pirota udaljena 18 km možete posetiti Vidikovac Koziji kamen koji se smatra jednim od mesta sa kojih se pruža najlepši pogled na Zavojsko jezero. Ukoliko putujete sa severa zemlje, može biti malo udaljenije, tako da ovog puta isplanirajte svoj dvodnevni vikend u Srbiji, umesto jednodnevnog izleta. 

#8 Lazareva stena – Velika stena

Lazareva ili Velika stena vidikovac možete posetiti na brani Rovni na reci Jablanici. Nakon pregrađivanja reke, nastalo je jezero iz kojeg se danas vrši vodosnabdevanje Valjeva u čijoj je blizini i ovaj vidikovac. Sa njega se pruža neverovatan pogled na reku. Ovaj vidikovac još uvek nije turistički eksploatisan, iako se mnogi slažu da je jedan od najlepših u državi. 

#9 Vidikovac Gladina

Vidikovac Gladina se može posetiti na Tari. Iako nije poznat široj javnosti, i postoje mnogo popularniji vidikovci na samoj Tari, sa njega se pruža očaravajući pogled na kanjon Drine, jednog od najdubljih kanjona na svetu i vredi posete prilikom vašeg vikend putovanja po Srbiji. 

#10 Vidikovac Krst

Vidikovac Krst na nadmorskoj visini od 1123 metara, na planini Goč. Na ovom vrhu postoji drvena osmatračnica sa koje se pruža neverovatan pogled na netaknutu prirodu Goča, kao i gradove u daljini – Kraljevo, Gledić, Trstenik, a vide se i delovi Kopaonika i Rtnja. 

#11 Vidikovac Kablar

Planina Kablar na svom vrhu krije jedan od najlepših pogleda na prostranstvo okolnih planina i meandre Zapadne Morave. Vidikovac Kablar obeležen je kamenom pločom, a predstavlja jednu od najatraktivnijih destinacija u Srbiji. U okolini ima još mnoštvo turističkih atrakcija kao što su manastir Uspenje i Vaznesenje, pa pruža brojne mogućnosti za edukativni i aktivan odmor. 

#12 Vidikovac Dobroselica

Ukoliko se pitate šta posetiti u Srbiji u okolini Zlatbora, vidikovac Dobroselica nameće se kao jedan od mogućih odgovora. Idealan je za jednodnevna putovanja u Srbiji, budući da je okolina Dobroselice poznata po brojnim turističkim atrakcijama kao što je Točkovička pećina i crkva brvnara.

#13 Vidikovac Lazarev kanjon

Na nekoliko desetina kilometara od Bora, možete obići Lazarev kanjon, koji je ujedno i najduži kanjon istočne Srbije. Ovaj misteriozni kanjon zbog svojih morfoloških osobina i dalje nije do kraja ispitan, a upravo se sa njegovih strmih strana može pristupiti i vidikovcu Lazarev kanjon sa kojeg se pruža nezaboravan pogled na ovu prirodnu atrakciju. 

#14 Vidikovac Paljba

Vidikovac Paljba prostire se sa planine Maljen, a od centra Divčibara je udaljen svega tri kilometra, zbog čega je idealan za obilazak ukoliko ste vaš vikend u Srbiji organizovali u ovom turističkom centru. Na vidikovcu postoji uređeno odmaralište sa klupicama, pa je pogodan za predah i odmor nakon duge šetnje u prirodi. 

#15 Vidikovac Bukulja – Osmatračnica

Planina Bukulja jedna je od najviših tačaka u Šumadiji. Ovo je odlična destinacija za vikend putovanja u Srbiji sa decom, budući da postoji pešačka staza duga 2 km, koja se može preći za oko 1h, laganom šetnjom. Stazom ćete stići do vrha Bukulje, na kojoj se nalazi atraktivna turistička osmatračnica na nadmorskoj visini od 600 metara. Visoka je 19 metara, a na njoj se nalazi dvogled za panoramsko osmatranje.

#16 Vidikovac Kovilovo

Na 258 metara nadmorske visine uzdiže se vidikovac Kovilovo sa koga se pruža pogled na Donjomilanovačku kotlinu. Kovilovo je stanište žutog ravna, biljne endemske vrste sa ograničenom rasprostranjenošću. Sa vidikovca možete videti mirni Dunav, koji u ovom delu dostiže širinu od oko 2 km.  

#17 Vidikovac Ploče

U Okviru nacionalnog parka Đerdap, možete posetiti i Ploče – uravnjeni prostor iznad kanjona Mali Kazan, odakle se prostire jedan od najlepših pogleda na Dunav i okolne prirodne lepote Đerdapa. Ovaj nacionalni park nastanjuje više od različitih 150 vrsta ptica zbog čega se i nalazi pod strogom zaštitom države. 

Pećine, kanjoni, prerast kao popularna izletišta u Srbiji

Pećine, kanjoni i planinski useci oduvek su bila turistički atraktivna i inspirativna mesta svim ljubiteljima avanture i turistima sa izraženim istraživačkim duhom. Pećine Srbije kriju mnoštvo impresivnih detalja i nezaboravnih ambijenata, u kojima vlada nesvakidašnja atmosfera.

Za pećine i kanjone, uvek su se vezivale narodne legende i priče – vrlo često nepristupačni za potpuno i detaljno istraživanje, ovi lokaliteti sa sobom nose i dozu misterioznosti, zbog čega su oduvek bila zanimljiva i atraktivna turistička destinacija. Pećine i kanjoni predstavljaju popularna izletišta u Srbiji, a obilazak istih, vredno je iskustvo.

Predstavljamo vam listu pećina, kanjona i prerasta koje će vam pružiti autentično i posebno iskustvo, te predlažemo da ih posetite pri prvoj sledećoj organizaciji vikend putovanja u Srbiji.

unutrašnjost pećine u Srbiji

#1 Resavska pećina

Resavska pećina jedna je od najvećih turističkih i prirodnih atrakcija naše zemlje. Iz tog razloga zaštićeni je spomenik prirode. Do ove poznate destinacije u Srbiji možete doći vožnjom od oko 20-ak km od Despotovca, a predstavlja višespratni speleološki objekat, čija se starost procenjuje na više od 80 miliona godina. Duga je 2800 m, od čega je ukupna dužina ispitanih kanala svega 400 m.

#2 Potpećka pećina

Potpećka pećina na 14 km od Užica, omogućiće vam jedinstveno putovanje u Srbiji, budući da su u njoj pronađeni materijalni ostaci iz vremena neolita poput keramike, oruđa i obrađenih jelenskih rogova. Ovaj lokalitet uživa status prirodnog spomenika, zbog svog autentičnog izgleda i atraktivnosti, te je odgovor na pitanje šta posetiti u Srbiji za jednodnevni izlet.

#3 Stopića pećina

Na severoistočnoj strani Zlatibora može se posetiti Stopića pećina, jedna od najznačajnijih turističkih lokaliteta u ovom delu zemlje. Staza do same pećine je vrlo lepo uređena, te je pećina pristupačna. Prva speleološka istraživanja u pećini obavio je naš čuveni istraživač Jovan Cvijić, još davne 1901. godine.  

#4 Rajkova pećina 

Rajkova pećina, smeštena je u neposrednoj blizini rudnika bakra i zlata u Majdanpeku, a predstavlja jednu od najdužih pećina u zemlji. Baš kao i prethodno pomenutu pećinu, Rajkovu pećinu je prvi istražio geograf Jovan Cvijić davne 1894. godine. Ovo je jedna od najznačajnijih turističkih pećina u državi danas, a za turiste je otvorena 1975 godine.

#5 Lazareva pećina –  Zlotska pećina

Lazareva pećina nalazi se u blizini Zlota, 14 km od Brestovačke banje, zbog čega se drugačije naziva i Zlotska pećina. U neposrednoj blizini možete posetiti još nekoliko speleoloških atrakcija, koje zajedno sa Lazarevom pećinom čine kompleks Zlotskih pećina. Lazareva pećina je važna turistička atrakcija, a zaštićena je statusom spomenika prirode još davne 1949. godine. 

#6 Risovačka pećina

Risovačka pećina pozicionirana je na samom ulazu u grad Aranđelovac. Nekada je na ovom lokalitetu postojao kamenolom, dok je 1950 slučajno pronađena pećina. Danas je vrlo  popularna turistička atrakcija u ovom delu Srbije, a zbog svoje bogate istorije, privlači i veliki broj istraživača – speleologa, paleontologa i arheologa. 

#7 Ledena pećina

Ledena pećina može se obići na Zlataru, pa ukoliko ste isplanirali svoj vikend u Srbiji na ovoj planini, ne propustite da posetite ovo prirodno blago. Budući da pećina nike uređena, poseta je dozvoljena samo uz pomoć turističkih vodiča iz rezervata Uvac. Put je neprohodan, a baterijske lampe su neophodne, pa je ovo pravi lokalitet za sve ljubitelje avanture!

#8 Sesalačka pećina

Sesalačka pećina u istoimenom selu – Sesavac, u blizini Soko Banje jedno je od poznatijih izletišta u Srbiji, a prilaz pećini i okolina iste su vrlo lepo uređene. Izvan pećine ima dosta postavljenih klupa i stolova, mesta za roštiljanje, kao i vode za piće, pa je ovo izletište odlična opcija za vaš sledeći vikend u Srbiji!

#9 Petnička pećina

Petnička pećina je u blizini istoimenog sela Petnica, u blizini Valjeva, danas popularne destinacije u Srbiji zahvaljujući Istraživačkoj stanici Petnica, poznatoj po svojim programima naučnih škola za osnovce i srednjoškolce. Arheološka istraživanja potvrdila su da se na lokalitetu ispred Petničke pećine nalazilo prvo kompletno neolitsko stanište na ovim prostorima, staro 6000 godina. 

#10 Ribnička pećina

Ribnička pećina deo je opštine Mionica, u ataru sela Paštrić. Poznata je po tome što je naseljava čak 15 različitih vrsti slepih miševa, zbog kojih je stavljena pod zaštitu od strane države kao jedinstveni speleološki objekat. Na ovom lokalitetu protiče i reka Ribnica, koja je bogata ribom zahvaljujući čistoći vode i netaknutom prirodom ovog mesta. 

Tvrđave, kule i dvorci kao odgovor na pitanje šta posetiti u Srbiji za vikend 

Tvrđave, kule i dvorci predstavljaju izletišta u Srbiji koja su fantastična opcija obilaska za vikend ili jednodnevni odmor. Utvrđenja, kule i dvorci najčešće predstavljaju manje ili više izolovani kompleks unutar i oko kojeg možete uživati u restoranima i kafićima, a u nekim slučajevima i drugim aktivnostima.

Za obilazak ovakvih utvrđenja najčešće ne treba više od par sati, zbog čega su odlična vikend izletišta, a usput predstavljaju i sjajno edukativno i interesantno putovanje po Srbiji u kome će uživati sve generacije. Najmlađima će utvrđenja i dvorci biti posebno interesantni, zbog nesvakidašnjeg izgleda zdanja. 

Mnoge tvrđave sa liste su jako dobro očuvane, a osim turističke atrakcije, u nekim gradovima one predstavljaju popularna mesta okupljanja, noćnog provoda i festivala.

#1 Tvrđava Golubac

Golubačka tvrđava predstavlja jednu od najznačajnijih i najočuvanijih srednjovekovnih objekata na teritoriji naše zemlje. Ona je podignuta na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi. Bila je važno strateško mesto, oko koga su se suprotstavljene sile Ugarska, Srbija i Otomanska imperija borile. Zahvaljujući projektu Revitalizacija Golubačke Tvrđave iz 2011, objekat je rekonstruisan i danas je vrlo posećena turistička atrakcija. 

#2 Ramska tvrđava

Ramska tvrđava je još jedan važni objekat iz perioda srednjeg veka. Sagrađena je još davne 1483. godine po nalogu Bajazita II. Ramska tvrđava je danas turistička atrakcija podunavlja, a odlikuje je neverovatna očuvanost kojoj se gotovo svi posetioci dive. Smatra se da je jedna od najlepše očuvanih tvrđava na Balkanu.

#3 Tvrđava Bač

Tvrđava Bač idealna je za vikend odmor u Srbiji, kao i kada su u pitanju izleti po Vojvodini. Predstavlja još jedno srednjovekovno, očuvano zdanje, a lokalitet je kod istoimenog grada Bača, po kojoj je i čitava Bačka dobila ime. Nosi status spomenika kulture od izuzetnog nacionalnog značaja, a jedini je očuvani srednjovekovni objekat u Vojvodini. 

#4 Tvrđava Vrdnik – Vrdnička kula

Vrdnička kula je deo nekadašnjeg utvrđenog grada Vrdnika na Fruškoj gori. Nosi status spomenika kulture od velikog značaja, uprkos činenici da je od celog kompleksa ostala samo takozvana Donžon kula i nešto malo bedema. Prilikom istraživanja lokaliteta, pronađeni su artefakti još iz vremena Rimskog carstva.

#5 Smederevska tvrđava

Smederevska tvrđava jedna je od najpoznatijih turističkih atrakcija u našoj zemlji, zahvaljujući izuzetnoj očuvanosti i lepoti. Nju je podigao Despot Đurađ Branković, u periodu od 1428. godine do 1439. godine na ušću reke Jezave u Dunav. Tvrđava je okružena vodom, a u njoj je živelo vojno i civilno stanovništvo. 

#6 Soko Grad – Sokolac

Soko grad, poznat i pod imenom Sokolac, srednjovekovni je grad na oko 2 km od Sokobanje. Iako je većina grada razrušeno, ulazna kula u gornjem gradu ostala je vrlo dobro očuvana, zbog čega je ova tvrđava proglašena spomenikom kulture od velikog značaja. Podignuta je između IV i VII veka, a smeštena je unutar predivne prirode, zbog čega je fantastičan odgovor na pitanje šta videti u Srbiji za vikend

#7 Kalemegdanska tvrđava

Kalemegdanska tvrđava simbol je srpske prestonice, i jezgro oko koga se razvio Beograd kakvim ga danas znamo. Podigla se još početkom 1. veka, od kada je imala brojne različite funckije, služila je kao rimski kastrum, vizantijski kastel, srpsku srednjovekovnu prestonicu i artiljerijsko utvrđenje osmanlijama. Sa Kalemegdanskim parkom danas predstavlja kulturno-istorijsku celinu koja je zaštićena od strane države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

#8 Petrovoradinska tvrđava

Ono što je Kalemegdanska tvrđava za Beograd, to je Petrovaradinska tvrđava za Novi Sad. Izdiže se sa petrovaradinske stene, na desnoj obali Dunava, a smatra se da je na ovoj steni prvo naselje postojalo još 4500 godina pre nove ere. Danas, se na ovom lokalitetu svake godine održava svetski poznati muzički festival Exit.

#9 Pirotski grad – Kale – Momčilov grad

Pirotski grad, utvđeni je kompleks koji je poznat po brojnim imenima – Pirotska tvrđava, Momčilov grad ili Kale, što u prevodu sa turskog znači tvrđava. Mnogi smatraju da je ovo jedno od najlepših vojnih utvrđenja i znamenitosti Srbije, a delovi filma Kosovski boj snimao se upravo na ovom lokalitetu. Ukoliko ste se odlučili da posetite Pirot za vikend u Srbiji, ne propustite da posetite ovaj zaštićeni spomenik kulture od velikog značaja.

#10 Tvrđava Zvečan – Srednjovekovni grad Zvečan

Tvrđava Zvečan ujedno predstavlja i jedno od najautentičnijih srednjovekovnih gradova na ovom prostoru, budući da je pozicionirana na vrhu ugašene vulkanske kupe na oko 800 metara nadmorske visine, u blizini istoimenog naselja. Jedna je i od najočuvanijih srednjovekovnih tvrđava na ovim prostorima, iako je sasvim izvesno da je ovaj lokalitet naseljavan i mnogo ranije – pretpostavlja se čak moguće i iz perioda praistorije.

#11 Tvrđava Maglič

Na 20-tak kilometara južno od Kraljeva, na vrhu brda nalazi se srednjovekovni zamak Maglič. Iako ovaj lokalitet nije uređen, dobro je očuvan, a predstavljao je strateški važno utvrđenje u 13. Veku. Iako nalažlost ova destinacija nema vodiča niti kustosa, fantastična je opcija ukoliko želite da provedete vikend u Srbiji u magičnoj atmosferi naše prošlosti. 

#12 Stari grad Užice

Ukoliko se pitate šta videti u Srbiji od istorijskog značaja, a ipak u blizini urbane sredine – Stari grad Užice je odgovor koji tražite. Ovo utvrđenje nalazi se na strmoj steni, opasanoj rekama sa tri strane, te je predstavljala važan vojni objekat u doba Turaka. Više puta je rušena i obnovljena tokom istorije, a danas čeka svoju modernu rekonstrukciju kako bi ostvarila svoj pun turistički potencijal.  

#13 Vršačka kula – Vršački zamak

Na teritoriji grada Vršca nalazi se dobro očuvana donžon kula koja je nastala nakon pada Smedereva, i datura još iz XV veka. Smatra se zadužbinom Đurađa Brankovića, a arheološka istraživanja otkrila su veliki broj ostataka bedema, palate, polukružne kule i pokretnih nalaza. Vršačka kula, ili zamak, nalazi se pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja. 

#14 Tvrđava Solotnik

Na obroncima Tare, na kamenoj uzvišici, izdiže se utvrđenje Solotnik, koje datura još iz srednjeg veka. Nažalost, od Solotnika su danas ostale uglavnom ruševine, te se mogu videti samo ostaci bedema i drugih višespratnih zgrada. Ipak, nalazi se u prelepom prirodnom okruženju te je pogodna destinacija za jednodnevni izlet i odmor. 

#15 Prizrenski grad – Kaljaja

Prizrenski grad predstavlja ostatke srednjovekovne prestonice Srpskog carstva. Ovo utvrđenje podigli su Vizantinci, a Car Dušan ga je dodatno proširio. Tvrđava još uvek čeka na svoju rekonstrukciju, ali se u njenim ruševima i dalje ocrtava njena pređašnja monumentalnost i istorijski značaj.

Manastiri, crkve i hramovi su nezaobilazne znamenitosti u Srbiji koje bi trebalo posetiti

Kada govorimo o tome šta posetiti u Srbiji za bilo koje vremensko ograničenje obilaska, nemoguće je izostaviti brojne značajne manastire i crkve – spomenike i čuvare tradicije i kulture našeg naroda u najtežim istorijskim trenucima za njega. Pravoslavni hramovi nasleđe su naših najvećih vladara i ktitora, a neretko i mesto njihovih moštiju.

Manastiri i crkve, svedoče o vremenu kada su podignuti – arhitekturi, umetnosti i filozofiji datog doba. U koji god manastir da odete za svoj vikend u Srbiji, možete biti sigurni da ćete sa sobom poneti važnu duhovnu i istorijsku lekciju. Pored manastira, tu su i drugi religijski hramovi, važni za zajednicu na datom lokalitetu. 

Ono što je zajedničko svim verskim objektima, jeste da predstavljaju istorijski spomenik kulture neprocenjive vrednosti, zbog čega je važno posetiti ih i obići. Manastiri su jedna od najlepših mesta da započnete svoje duhovno putovanje i upoznate se sa bogatim istorijskim nasleđem vaše zemlje. 

prikaz pravoslavnog manastira u Srbiji

#1 Manastir Manasija  

Manastir Manasija je spomenik i hram srpske srednjovekovne kulture. Njegov ktitor je Stefan Lazarević, koji ga je podigao početkom 15. veka. Manasija je imala važnu ulogu u kulturnom životu Srbije, a na ovom mestu je osnovana čuvana resavska škola. Živopis Manasije je od neprocenjive vrednosti, iako je svega trećina fresaka sačuvana. 

#2 Manastir Gračanica

Manastir Gračanica jedan je od naših najznačajnijih religijskih objekata. Podignut je u istoimenom selu, 10 km udaljenom od Prištine. Ktitor ovog manastira je kralj Milutin, a posvećena je Uspenju Presvete Bogorodice. Izgrađen je 1321. Godine, danas predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, a prepoznala je i Svetska baština Uneska.   

#3 Manastir Žiča

Manastir Žiča, još jedan je važan religijski objekat naše države. U blizini je Kraljeva, a podigao je prvi kralj Srbije, Stefan Prvovenčani. Manastir je potpuno uništen u 13. veku, a ponovo ga podiže kralj Milutin početkom 14. veka. Danas predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

#4 Manastir Studenica

Manastir Studenica jedan je od najznačajnijih i najstarijih srpskih srednjovekovnih religijskih objekata. O njenoj važnosti govori i činjenica da je 1986. UNESCO prepoznao i uvrstio Studenicu na listu Svetske baštine. Studenica je sagrađena krajem 12. veka, a predstavlja značajno istorijsko mesto, gde je Nemanja primio monaško ime Simeon. 

#5 Manastir Đurđevi stupovi

Manastir Đurđevi stupovi jedan je od najstarijih srpskih manastira. Ovo važno srednjovekovno zdanje, podignuto je krajem 12. veka, u čast Svetom Đorđu, u blizini današnjeg Novog Pazara. Njegov ktitor je veliki župan Stefan Nemanja. Tokom godina manastir je više puta napadan i rušen, a već 40 godina se obnavlja. U većinski rekonstruisanom manastiru, danas žive samo četiri monaha. 

#6 Manastir Ravanica

Manastir Ravanica zadužbina je kneza Lazara Hrebeljanovića. Prostire se u podnožju Kučajskih planina, a predstavlja jedan od najznačajnijih srpskih manastira, upravo zbog toga što se u njemu nalaze mošti kneza Lazara. Mošti su ovde prenesene nakon Kosovske bitke, gde je Lazar izgubio život. Manastir uživa status spomenika kulture od izuzetnog značaja.

#7 Manastir Tumane

Manastir Tumane nalazi se na 12 km od Golupca, a jedan je od najposećenijih manastira na prostoru Srbije. Razlog ovome jesu brojna čuda koja se vezuju za njega, pa Tumane beleži rekordne posete iz godine u godinu. Prema jednom, ali ne i jedinom narodnom predanju o poreklu manastira, on je zadužbina Miloša Obilića. 

#8 Manastir Gradac

Manastir Gradac izgrađen je u periodu od 1277. godine do 1282. godine, a ktitorska je zadužbina kraljice Jelene Anžujske. Još jedan je od religijskih objekata koje uživa status nepokretnog kulturnog dobra i spomenika kulture od izuzetnog značaja. Danas je izuzetna turistička atrakcija, naročito zbog blizine drugim turističkim destinacijama kao što su Golija i Kopaonik. 

#9 Manastir Lešje – Manastir Presvete Bogorodice u Lešju

Manastir Pokrova Presvete Bogorodice nalazi se u blizini sela Lešja, zbog čega se neretko oslovljava i kao manastir Lešje. Ovaj manastir predstavlja najstariji objekat u Pomoravlju, zbog čega je proglašen spomenikom kulture od velikog značaja, i danas je pod zaštitom Republike Srbije. Danas je ženski manastir, u kome se nalaze mošti sveštenomučenika iz III veka, Flavijana Kartiganskog.

#10 Manastir Visoki Dečani 

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Stefana Dušana, dok se sama ideja o izgradnji manastira pripisuje Svetom Savi. Građen je u periodu između 1326. godine i 1335. godine. Manastir je posvećen Vaznesenju Gospodnjem – Spasovdanu, a danas je nepokretno kulturno dobro i spomenik kulture od izuzetnog značaja. 

Spomenici kulture kao idealna izletišta za vikend putovanja po Srbiji

Pored manastira, postoje još mnogi spomenici kulture, koji predstavljaju idealne destinacije za kratka vikend putovanja po Srbiji. Spomenici su važan podsetnik na prošlost, kao i značajna uspomena na pojedince koji su svojim delima zadužili buduće generacije.

Spomenici mogu biti različiti – u vidu statue, građevine, mauzoleja, nadgrobne ili spomen ploče, skulpture ili parka. Pored toga što su za njihovu izgradnju često birana  najlepša mesta u zemlji, predstavljaju ujedno i važnu istorijsku lekciju, zbog čega su posebno važna kulturna dobra, najčešče, zaštićena zakonom. Spomenici kulture odlične su destinacije za vikend obilaske, i jednodnevna putovanja po Srbiji. 

Spomenika ima gotovo u svakom srpskom gradu, zahvaljujući njenoj burnoj istoriji, ali i hrabrim pojedincima koji su je zadužili, te najčešće nećete morati da putujete mnogo do najbližih istorijskih monumenata.

#1 Spomenik Neznanom junaku Avala

Spomenik Neznanom junaku, podignut je na teritoriji nekadašnjeg srednjovekovnog grada Žrnova, čiji su ostaci porušeni, da bi se izgradio mauzolej Neznanom junaku, po ugledu na druge savezničke države. Izrađen je po nacrtima cenjenog jugoslovenskog umetnika Ivana Meštrovića. Spomenik Neznanom junaku jedan je od najmonumentalnijih spomenika u Beogradu, a predstavlja simboličnu počast svim palim borcima u ratovima u periodu od 1912. godine do 1918. godine. 

#2 Spomenik sovjetskim ratnim veteranima

Spomenik sovjetskim ratnim veteranima, još jedan je spomenik na Avali. Posvećen je članovima sovjetske vojne delegacije koja je nesrećno poginula u avionskoj nesreći 1964. godine. Sovjetski veterani, među kojima je bio i čuveni maršal Sergej Birjuzov, leteli su ka Beogradu radi proslave 20 godina oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu. 

#3 Spomenik Pobednik

Spomenik Pobednik simbol je srpske prestonice, a izdiže se sa Kalemegdanske tvrđave. Podignut je 1928. godine u čast proslave desetogodišnjice proboja Solunskog fronta, a delo je jugoslovenskog vajara Ivana Meštrovića. Rekonstruisan je u periodu od 2019. godine do 2020. godine, nakon čega se opet našao na vrhu prestonice u punom sjaju.

#4 Spomenik Stefanu Nemanji

Spomenik Stefanu Nemanji najnoviji je spomenik u srpskoj prestonici, a postavljen je na Savskom trgu u Beogradu, ispred stare zgrade Železničke stanice. Stefan Nemanja, rodonačelnik je vladarske dinastije Nemanjića i  jedan je od utemeljivača Srpske pravoslavne crkve. Spomenik je delo ruskog vajara Aleksandra Julijanoviča Rukavišnjikova, člana Ruske akademije umetnosti.

#5 Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda

Spomenik palim borcima Kosmajskog odreda, poznat je i pod nazivom Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu, a možete ga videti na Malom visu – vrhu na planini Kosmaj. Spomenik je izgrađen 1971. godine, i od tada do danas postaje simbol Kosmaja. Autori ovog impozantnog spomenika, visine 30 metara, su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković. Pet betonskih krakova simbolizuju slobodarsku i ustaničku iskru.

#6 Kadinjača memorijalni park – Spomen kompleks Kadinjača

Na oko 14 kilometara zapadno od Uživa izgrađen je spomen kompleks Kadinjača, koji se prostire na površini od 15 ha. Podignut je u čast boraca užičkog Radnilkog bataljona, Posavcima i Orašanima koji su se žrtvovali 1941. Godine. U njihovu čast izgrađen je spomenik u vidu piramide unutar koje se nalaze posmrtni ostaci većine boraca koji su poginuli na Kadinjači. 

#7 Spomen Park Bubanj

Na jugozapadu Niša, u niškoj opštini Palila izdišu se tri spomenika u vidu tri stilizovane pesnice – muške, ženske i dečije ruke koje predstavljaju simbolični prkos okupatoru i neprijatelju koji je streljao čitave porodice na jugu Srbije u periodu od 1942. Godine – 1944. godine. Danas spomen park Bubanj predstavlja spomenik kulture od izuzetnog značaja, a park Bubanj je poznato izletište Nišlijama, zahvaljujući bogatoj prirodi, te vam toplo preporučujemo posetu ovog važnog spomenika istorije. 

#8 Spomenik Mramor – Spomenik na Mramoru

Spomenik na Mramoru u Brzeću,  podignut je 1969. godine u slavu pobede Partizana nad četničkim jedinicama koje su bile stacionirane na Kopaoniku. Visine je od oko 18 metara, i napravljen od mermera, predstavlja važan lokalitet u ovom delu Srbije, a jedan od najlepših spomenika iz ovog perioda.

#9 Mackov Kamen – Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu

Spomen-kosturnica na Mačkovom kamenu nalazi se na 925 metara nadmorske visine, na planini Jagodinja, a predstavlja spomen obeležje poginulih ratnika iz Prvog svetskog rata na ovom mestu. Spomenik je izgrađen od granitnih blokova u vidu kapele sa zvonikom, a visok je 8 metara. Proglašen je spomenikom kulture od izuzetnog značaja.

#10 Spomenik Sloboda

Na vrhu Fruške gore, na Iriškom vencu, izdiže se spomenik Sloboda – veliki obelisk na čijem vrhu je žena raširenih ruku, koje simbolično pozivaju na oružani ustanak. U podnožju obeliska može se videti skulptura grupe partizana, a na bočnim zidovima izrađen je reljef sa scenama iz Narodnooslobodilačke borbe, kojoj je ovaj spomenik i posvećen. 

Arheološka nalazišta su odlična destinacija za vikend odmor u Srbiji

Arheološka nalazišta su još jedna odlična opcija za vikend izlet po Srbiji. Slično kao i dvorci, spomen parkovi i tvrđave, najčešće predstavljaju kompleks koji je dovoljno velik da se obiđe za jedan dan, a poseta istom je vredno edukativno i zanimljivo putovanje u prošlost. Ukoliko se pitate gde za vikend koji sledi, savetujemo vam da ga provedete upravo u nekom od nalazišta sa spiska.

Za razliku od utvrđenja, moguće je da neka arheološka nalazišta i kamerna atmosfera muzeja, neće prijati deci, zbog čega su ovi lokaliteti više namenjeni malo starijim avanturistima i ljubiteljima istorije. Na teritoriji naše države, postoji nekoliko važnih arheoloških nalazišta, od neprocenjive vrednosti.

Ukoliko želite da posetite najlepša mesta u prošlosti, i vidite dokaze i tragove praistorije na ovim prostorima, predlažemo da organizujete svoje sledeće putovanje upravo ovde i posetite destinacije u Srbiji koje svedoče o impresivnom razvoju ljudske civilizacije na teritoriji naše države.  

prikaz enterijera arheološkog nalazišta Lepenski vir

#1 Viminacium

Viminacium je glavni grad rimske provincije Gornje Mezije, kao i nekadašnji rimski vojni logor. Arheološka, ali i druga multidisciplinarna istraživanja na ovom prostoru se vrše već 50 godina, a na njegovom području otkriveno je čak 13.500 grobova. Smatra se da se sela Stari Kostolac i Drmno nalaze na ostacima antičkog grada Viminacijuma, za koji iz istorijskih izvora znamo da je bio značajno vojno uporište. 

#2 Vinča – Belo brdo

Na desnoj obali Dunava, nedaleko od centra srpske prestonice možete posetiti lokalitet Vinča, koje čuva pravo arheološko blago i gde se nekada nalazila najdrevnija neolitska civilizacija Evrope. Na ovom lokalitetu, pronađeno je mnoštvo predmeta neprocenjive vrednosti – oružje, nakit, vaze, figurine, kao i posuđe. Vinča je dokaz postojanja jedne od najnaprednijih praistorijskih kultura i verovatno jedna od najvrednijih znamenitosti u zemlji. 

#3 Caričin grad Justiniana Prima

Caričin grad, odnosno Justiniana Prima, nekadašnji je rimski grad, a danas je arheološki lokalitet u neposrednoj blizini opštine Lebane i grada Leskovca, čiji Narodni muzej danas upravlja ovim lokalitetom. On je uvršten u kulturnu baštinu Srbije kao lokalitet od izuzetnog značaja, a 2010. je pokrenuta i inicijativa da postane zaštićen od UNESCO-a.

#4 Mediana

Na putu za Nišku Banju, u istočnom delu Niša, danas se prostire arheološki park Medijana. Medijana je rimsko naselje nastalo između kraja III i početka IV veka, a u njemu se nekada nalazio kompleks letnjih rezidencija porkraj antičkog grada Naisa koji se uporedo sa Medijanom razvijao tokom šest vekova na teritoriji današnjeg Niša. Ovi gradovi predstavljali su važnu stratešku saobraćajnicu na ovim prostorima. 

#5 Lepenski vir

Lepenski vir jedno je od najznačajnijih turističkih atrakcija i arheoloških lokaliteta na teritoriji Srbije. Na teritoriji Lepenskog vira nalaze se ostaci najstarijeg sedelačkog naselja u Evropi, gde se pre nove ere, razvijala kultura u kontinuitetu od čitave dve hiljada godina.

#6 Pločnik-Neolitsko naselje

Pločnik je arheološki lokalitet Vinčanske kulture, u istoimenom selu blizu Prokuplja. Ovo vrlo značajan arheološki lokalitet u kome su pronađeni ostaci keramike i figuralne plastike, dok neka otkrića ukazuju na to da je reč o mestu najstarije metalurške kulture na svetu. Ovom lokalitetu pripadaju i Rimske terme, pa ukoliko se opredelite za Pločnik za vaš vikend odmor u Srbiji, imaćete priliku da uživate u bogatom edukativnom i istorijskom sadržaju. 

#7 Felix Romuliana – Gamzigrad

Gamzigrad je arheološko nalazište u blizini Zaječara. U okviru ovog lokaliteta nalazi se antička rimska carska palata Felix Romuliana, koja je uvrštena na UNESCO listi Svetske baštine. Iako su u pitanju ostaci antičke palate, tek nakon drugog svetskog rata raste intereseovanje za ovaj lokalitet, kada se pokreću ahreološka istraživanja.

#8 Diana –  Tvrđava Diana

Tvrđava Diana podignuta je krajem I veka za vreme vladavine cara Trajana, za potrebe njegovog osvajanje Dakije. Diana je bila stari utvrđeni grad, a danas se nalazi u Kartašu, tik ispod hidroelektrane Đerdap I. Ostaci ovog grada postoje i danas, a unutar lokaliteta se vrše arheološka istraživanja, zbog čega je Diana proglašena arheološkim nalazištem od izuzetnog značaja pod zaštitom republike Srbije.

#9 Ulpijana – Justinijana Sekunda 

Na području između Prištine, Gračanice i Lipljana, u blizini manastira Gračanica, nalaze se ostaci rimskog i ranovizantijskog grada Ulpijana, odnosno Justinijana Sekunda. Iskopavanja na lokalitetu počela su još 1954. godine, a i dalje traju. U dosadašnjem radu otkriveni su brojni vredni i značajni predmeti, zbog čega je Ulpijana danas pod zaštitom države kao arheološko nalazište od izuzetnog značaja. 

Muzeji kao odredište za jednodnevno putovanje po Srbiji

Muzeji su fantastično odredište za jednodnevni izlet ili putovanje po Srbiji. Muzej je spomenik jednoj tematskoj celini u prošlosti, ili radu, delu i liku značajnim ličnostima koje su ostavile svoj nezamenljiv trag u istoriji civilizacije. Zahvaljujući bogatoj i turbulentnoj istoriji, muzeja, baš kao i značajnih srpskih istorijskih ličnosti ima mnogo.

Pored velikih vojskovođa, vladara, reformatora i ostalih istorijski važnih ličnosti za domaću istoriju, naša država izrodila je neke od najvećih naučnika sveta, kojima danas odaje počast i slavi ih upravo preko muzejskog medijuma. Muzeji su otvoreni svim građanima koji žele da se bolje upoznaju sa radom i životom ovih ličnosti.

Najčešće, muzeji organizuju vođene posete, zbog čega je ovo prava prilika za jedno edukativno vikend putovanje po Srbiji, namenjeno svim generacijama. Muzeji su često podignuti u nekom od najlepših mesta prirode, zbog čega ćete imati priliku da višestruko uživate u svom izletu.

#1 Prirodnjački centar Svilajnac

Prirodnjački centar Svilajnac izgrađen je relativno skoro u istoimenom gradu, na samo stotinak kilometara od Beograda, ali i Niša. Ovo je vrlo turistički atraktivan muzej zbog toga što predstavlja autentični koncept koji spaja nauku – preko izložbenog muzejskog prostora, sa zabavom i turizmom – putem zabavnog dino-parka na otvorenom. Ne postoji muzej u ovom delu Evrope, koji će više zabaviti decu, a istovremeno i odrasle! 

#2 Muzej Terra

Muzej Terra je jedinstveni koncept izložbenog prostora, nastao u prostoru obnavljanog starog pogona fabrike crepa “Toza Marković” u Kikindi. Terra je jedna od najvećih svetskih kolekcija skulptura u terakoti, trenutno je čini 270 eksponata, od kojih je 100 velikih dimenzija, dok je 170 galerijskog formata. Muzej je besplatan za sve zainteresovane posetioce, a otvoren je svakodnevno, izuzev nedelje i ponedeljka.

#3 Muzej Prvog srpskog ustanka

Muzej Prvog srpskog ustanka ili Muzej u Orašcu, otvoren je povodom obeležavanja 200 godina od prvog srpskog ustanka, koji je počeo upravo na zboru u Orašcu. Istim povodom, tom prilikom opština Aranđelovac podigla je spomenik Karađorđu, koji se danas može videti ispred spomen škole. Ukoliko planirate svoj vikend u Srbiji, ovom prilikom možete posetiti i Risovačku pećinu, koja je u neporsednoj blizini, kao i brojne druge turističke atrakcije Aranđelovca. 

#4 Muzej Mihajla I. Pupina

U Idvoru, gde se 1854. godine rodio jedan od naših najvećih naučnika Mihajlo I. Pupin, u njegovu čast napravljen je muzej unutar njegove rodne kuće. Muzej Mihajla Pupina, fantastična je destinacija za jednodnevno putovanje po Srbiji, gde ćete se upoznati sa radom i delom naučnika čije mnoge izume koristimo gotovo svakodnevno, a da toga nismo ni svesni.  

#5 Muzej Istorije Jugoslavije

Muzej Istorije Jugoslavije jedan je od najmodernijih muzeja na području bivše Jugoslavije. Muzej čuva i poseduje neverovatnu kolekciju od preko 75.000 predmeta iz perioda od postanka do nestajanja ove čuvene federacije. U okviru kompleksa muzeja nalazi se i Kuća cveća u kojoj je sahranjen Josip Broz Tito. Svake subote, organizovana su stručna vođenja muzejem i to od 11 sati na engleskom jeziku, i od 12 sati na srpskom jeziku.

#6 Karađorđev konak

Karađorđev konak, poznat je i pod imenom Karađorđev dvor, a deo je kompleksa Karađorđev grad. Ova građevina podignuta je početkom 1811. Godine, po Karađorđevoj zamisli, a danas je to monumentalna građevina koja je tokom brojnih rekunstrukcija delimično izgubila svoj prvobitni izgled. Ipak, ovde možete videti stalnu postavku ličnih predmeta Vožda Karađorđa, kao i autentično oružje iz Prvog srpskog ustanka. 

#7 Staro selo Sirogojno

Staro selo je muzej u selu Sirogojno, a jedinstven je muzej na otvorenom koji se prostire na površini od 5 hektara. Ovaj muzej posvećen je zlatiborskim selima, i u njemu se posetioci mogu upoznati sa načinom i organizacijom života ljudi iz brdsko – planinskih regija dinarskog kraja. Autentične kućice, posuđe i oruđe kreiraju divan i prijatan ambijent u prirodi, pa su odlično mesto za organizovanje vašeg sledećeg putovanja po Srbiji.  

Priroda, parkovi, šume i izletiša u Srbiji pogodna za vikend obilazak i izlet

Kada neko pomisli na Balkansko poluostrvo, najčešće će mu jedna od prvih asocijacija biti – nestvarno lepa priroda. Srbija nije izuzetak iz ovog pravila, već naprotiv, svojim posetiocima nudi beskrajne mogućnosti za odmor u prirodi u svim zamislivim ambijentima.

Parkovi, šume, brda i bare, prirodna staništa retkih životinjskih i autohtonih biljnih vrsti, koje se mogu sresti samo na ovim područjima. Jug, sever, istok ili zapad, na koju god stranu Srbije da krenete, naići ćete na bar jedno područje netaknute prirode. Videti neeksploatisane prirodne predele, sve je ređi prizor u savremenom svetu.

Iskoristite privilegiju života na Balkanu i posetite makar jedno od brojnih prirodnih rezervata, nacionalnih parkova ili staništa koje vam ona može ponuditi i uživajte u miru kakav je poznat samo onda kada je čovek u harmoniji sa prirodom.  

#1 Izletište Grza

U blizini Paraćina, nalazi se izletište Grza, koje je dobilo ime po istoimenoj reci Grzi, koja izvire u podnožju planine Južni Kučaj. Grza je poznata kao vrlo popularno izletište za ljubitelje ribolova, budući da je reka bogata potočnom i kalifornijskom pastrmkom. Izletište Grza savršena je opcija za putovanje za vikend u Srbiji, u blizini je i manastir Lešje, tako da možete da upotpunite vaš jednodnevni izlet. 

#2 Izletište Lepterija

Ukoliko tražite opcije za pitanje šta posetiti u Srbiji kada imate ograničeno vreme – izletište Lepterija je odgovor koji tražite. Lepterija se nalazi u blizini Sokobanje, na samo 2 km od njenog centra, i jedno je od najpoznatijih izletišta u ovom predelu. Idealno je za vikend piknik, budući da ima puno drvenih stolova i klupa pogodnih za ovu vrstu izleta. 

#3 Izletište Kadijevac

Izletište Kadijevac, još jedno je od pogodnih izletišta u Srbiji za vikend putovanja. Nalazi se u Nacionalnom parku Kopaonik, na 7 km od turističkog centra. Izletište je smešteno u prelepom ambijentu okruženom četinarskom šumom kroz koju prolazi planinska reka Samokovka. 

#4 Izletište Zabran

Izletište Zabran nalazi se na oko 20 km od Beograda, a njegovim stanovnicima je jedno od omiljenih izletišta. Pored Beograđana, Zabran često posećuju i Obrenovčani, a ovo izletište idealan je odgovor na pitanje šta posetiti u Srbiji za vikend sa malom decom. 

#5 Rezervat prirode Kraljevac

Specijalni rezervat prirode Kraljevac, smešten je na rubu Deliblatske peščare na oko 16 km od Kovina. Ovaj rezervat je dom bogatog biodverziteta i retkih biljnih i životinjskih vrsta, koje se nalaze pod strogom zaštitom zakona. U vodama rezervata može se pronaći riba umbra – vrsta stara preko 7000 godina, koja se nalazi na crvenoj listi ugroženih vrsta i ilustruje neprocenjiv značaj ovog rezervata.

#6 Zagajička brda

Zagajička brda nalaze se na severoistočnom obodu Deliblatske peščare, i bajkovit su predeo bujne vegetacije – delom šumovite, delom stepske. Do Zagajičkih brda može se doći samo pešaka ili biciklom, zbog toga, ukoliko se pitate šta posetiti u Srbiji i iskusiti pravu avanturu u čarobnom ambijentu – uputite se upravo na ovo mesto.

#7 Obedska bara

Specijalni rezervat prirode Obedska bara, prošao je uzbudljiv razvojni put od dela reke, preko mrtvaje do današnjeg močvarnog područja. Zahvaljujući svojoj bogatoj flori i fauni koja se nastanjuje ovde, privlači brojne turiste, koji uživaju u retkom lokalitetu netaknute prirode, mira i lepote. 

#8 Carska bara

Carska bara je još jedan specijalni rezrvat prirode Srbije, a nalazi se u međurečju reka Tise i Begeja, i između granica tri grada – Beograda, Novog Sada i Zrenjanina. Procenjuje se da na području Carske bare živi preko 500 različitih biljnih vrsta, 239 vrsta ptica, 20 vrsta riba, a na ovom području živi čak 30 retkih vrsta sisara. Ovo je vrlo popularno turističko mesto, koje nudi svojim posetiocima brojni sadržaj.

#9 Rezervat prirode Zasavica

Rezervat prirode Zasavica nalazi se u severnom delu Mačve, u opštinama Sremska Mitrovica i Bogatić. Značajan je zbog više od stotine različitih vrsti riba koje nastanjuju močvarne površine rezerata, zbog čega je i stavljen pod zaštitu države, kao prirodno dobro prve kategorije od izuzetnog značaja. 

#10 Krčedinska ada

Krčedinska ada, rečno je ostrvo na Dunavu, a nalazi se u Inđiji. Poznato je izletište u Srbiji, svim ljubiteljima netaknute prirode. Na Krčedinskoj adi stanuje mnogo vrsti životinja, poput konja, magaraca, krava i mangulica, a među njima živi i autohtona vrsta podolsko goveče. Ukoliko želite da provedete jedan vikend u Srbiji sa decom na otvorenom, toplo preporučujemo da razmislite upravo o Krčedinskoj adi. 

#11 Dunavski park

Dunavski park je sasvim sigurno jedan od najlepših parkova u Novom Sadu, a moguće i ovom delu države. Napravljen je u samom centru grada, te nećete morati mnogo da lutate da biste uživali u njegovoj lepoti. Prostire se na 33.695 kvadratnih metara, i pod zaštitom je Republičkog zavoda za zaštitu prirode. Ukoliko ste isplanirali svoj vikend odmor u Novom Sadu, ne propustite da posetite ovaj predivni park prirode.

#12 Botanička bašta Jevremovac

Botanička bašta Jevremovac u Beogradu nije obična botanička bašta. Ovo je pre svega turistička atrakcija koja odiše predivnom i umirujućom atmosferom. Odlična je kao jednodnevno izletište za posete sa decom, koja će moći da se upoznaju sa različitim biljnim kulturama i uživaju u njenim lepotama. 

#13 Japanski vrt

U okviru kompleksa Botaničke bašte Jvremovac postoji i i predivan Japanski vrt, koji je autentičan omaž umetnosti japanskog vrtlarstva u centru Beograda. Uređenje vrta prati osnovne element u tradicionalnim japanskim baštama, kao i simbole poput vode i zemlje. Ovde možete videti i jedinstveno japansko trešnjino drvo – simbol mladosti i proleća u japanskoj kulturi. 

#14 Bukovački park – Park Bukovičke banje

Na površini od preko 22 hektara, prostire se park Bukovičke banje, čije uređenje je započeto još davne 1865. Godine. Za vreme vladavine Mihajla Obrenovića, na ovom lokalitetu gradi se i njegova letnja rezidencija koja je danas najstariji sačuvani objekat na ovim prostorima. U okviru parka mogu se videti brojne skulpture i vajarska ostvarenja, te će posetiocima koji su zaljubljeni u ovu vrstu umetnosti Bukovački park biti posebno interesantan. 

#15 Rezervat prirode Slano Kopovo

Specijalni rezervat priorde Slano Kopovo u blizini Novog Bečeja, jedna je od poslednjih očuvanih slanih močvara u našoj zemlji. Jedno je od najpopularnijih izletišta u Srbiji za decu, koja se ovde mogu upoznati sa brojnim vrstama flore i faune, odnosno čak 203 vrsta ptica, što je oko 63% svih poznatih vrsta koje nastanjuju Vojvodinu. 

#16 Vražji kamen

Vražnji kamen u dolini reke Pčinje, predstavlja jedinstveni prirodni fenomen na jugoistoku Srbije, koji karakteriše atraktivni izgled i izuzetna prirodna vrednost geomorfološkog karaktera. Za ovaj lokalitet vezuju se brojni lokalni mitovi i legende, zbog čega postaje sve popularnije mesto za obilazak. 

Ostale turističke atrakcije – mostovi, gradovi, tornjevi i banje kao odlična opcija za vikend odmor u Srbiji

Mostovi su mesta sa divnom simbolikom – oni spajaju ljude i omogućavaju konekciju i vezu tamo gde na prvi pogled nema mogućnosti za nju. Srbija ima mnogo značajnih mostova u svojoj istoriji i gradovima. Mostovi su svojevrsni spomenici istorije, o čemu svedoče i mnoga prozna dela naše književnosti.

Tu su i ostale važne turističke atrakcije, kao što su tornjevi, banje, tematski parkovi i gradovi, a sve one predstavljaju sjajnu opciju za vikend putovanje po Srbiji i beg od ustaljene svakodnevnice. Svaki lokalitet i turistička destinacija, šansa je za novu avanturu i uspomene.

Zbog toga, ne časite ni časa, probudite dete u sebi i krenite u pustolovinu koja će vas bolje upoznati sa vašom zemljom i njenom bogatom istorijom!

#1 Most na Uvcu

Most na Uvcu, proglašen je spomenikom kulture još 1949. godine, iako je od njega danas ostao jedino luk potopljenog kamenog mosta na Žvalama. Podignut je u šesnaestom veku i predstavljao je deonicu puta od Carigrada ka Sarajevu. Meštani se sećaju da je imao tri luka i da je bio izrađen od tesanog kamena. 

#2 Rimski most

Stari Rimski most, nalazi se u selu Kumanica, na putu ka planini Golija. Iako je poreklo i tačan period izgradnje mosta nepoznat, smatra se da je jedan od lepših očuvanih turskih mostova, koji bi po arhitekturi mogao biti izgrađen u isto vreme kada i oni mostovi u Prizrenu, odnosno XV veku. To znači da naziv Rimski most nema mnogo veze sa istorijskim činjenicama, već je zapravo ustaljen među meštanima. 

#3 Most na suvom

Most na suvom nalazi se u Zrenjaninu, a predstavlja svojevrsnu turističku atrakciju već godinama. Most je izgrađen 1962. godine, i bio je viseći most nad rukavcem Begeja. Ipak, ovaj rukavac biva zatrpan 1985. godine, tako da danas ispod njega nema vode, a mnogi smatraju da je postojanje ovog mosta simbolički potpuno opravdano. 

#4 Kameni most – Ćirin nadvožnjak

Kada se postavi pitanje šta videti u Srbiji, ili Mokroj Gori, Ćirin most je jedna od prvih asocijacija. Ovo je kameni most, koji se nalazi u usecima stena, kroz koje je nekada prolazio poznati voz Ćira – simbol zlatiborskog kraja. Ovaj lepi kameni most, danas nema pruge, te se njime možete prošetati, uz maksimalnu opreznost, budući da nije obezbeđen.

#5 Svetionici Pančevo

Svetionici u Pančevu, jedinstveni su par svetionika na Dunavu, a nalaze se na ušću ove reke sa Tamišem. Tokom 2006. godine počela je njihova sanacija, kada su rekonstruisani i obezbeđeni. Pančevački svetionici su inicijalno sagrađeni 1909. godine, u doba parobrodskog saobraćaja na Dunavu. 

#6 Vodenica Save Savanovića

Vodenica Save Savanovića nalazi se u Bajinoj Bašti, a prema legendi, upravo je ovo vodenica najčuvenijeg srpskog vampira Save Savanovića. Od skora je i rekonstruisan takozvani “mlin straha” opisan u pripovetci Milovana Glišića Posle dvadeset godina. Ovaj lokalitet privlači turiste iz raznih krajeva Srbije, i svakako je interesantna atrakcija, naročito za ljubitelje narodnih verovanja i legendi.

#7 Drvengrad – Mećavnik

Drvengrad je etno selo na razmeđi Zlatibora i Tare, a kreirano je po zamisli našeg poznatog reditelja Emira Kusturice, za potrebe filma Život je čudo. Danas je popularna turistička atrakcija u ovom delu Srbije, a u njemu se tokom organizuju i brojni događaji i dešavanja, od kojih je najznačajniji Kustendorf film festival. 

#8 Rajačke pimnice

Rajačke pimnice su turistički kompleks smešten na Belom brdu, u okolini Ngotina. Pimnice su jedinstveni arhitektonski kompleks vinskih podruma koje su građene od kamena i brvana. Ovo je jedno od idealnih izletišta u Srbiji za sve ljubitelje vina, ali i rakija, budući da su u etno ambijentu organizovane degustacije, a tokom letnjih dana moguće je i kupanje na plaži reke Timok. 

#9 Rogljevačke pimnice

Rogljevačke pimnice nalaze se u Negotinskom kraju, baš kao i Rajačke pimnice. Postoji još nekoliko takvih seoca puna vinskih podruma, poznatim po dugoj tradicija pravljenja i čuvanja vina. Ukoliko organizujete vikend putovanje po Srbiji, na putu do pimnica možete obići i Lepenski vir ili Golubačku tvrđavu.  

#10 Tešnjar

Tešnjar je verovatno najupečatljiviji deo grada Valjeva, i jedan od njegovih simbola. Tokom istorije, Tešnjar je predstavljao trgovačku-zanatsku četvrt Valjeva, a danas je jedna od retkih orijentalnih celina koje su ostale ovako očuvane. Ovde se održavaju i takozvane Tešnjarske večeri, svake godine u avgustu, pa je to pravo vreme da posetite ovaj deo Srbije.

Nadamo se da ćete u ovom sveobuhvatnom vodiču znamenitosti i izletišta u našoj zemlji, naći inspiraciju prvom sledećom prilikom, kada organizujeto svoj nezaboravni vikend u Srbiji.

Autor:

Julijana Spasić