Gde obaviti kompletan zdravstveni pregled u Novom Sadu?

Magazin Zanimljivosti

Pod redovnim sistematskim pregledom podrazumeva se odlazak u proseku jednom godišnje, a ovo je vrlo važna praksa za sve one koji žele da očuvaju svoje zdravlje, spreče ili blagovremeno otkriju pojedine dijagnoze.

Nažalost, ovo nije praksa većine stanovništva, te se oni odlučuju za posetu lekara tek kada primete različite simptome, a veoma često tada već bude kasno i lečenje postaje teže, duže i u nekim slučajevima čak i nemoguće.

Stetoskop

U privatnim zdravstvenim ordinacijama danas možete odabrati između različitih paketa, te proveriti aspekte svog zdravlja koji vas najviše zanimaju. Šta podrazumeva kompletan zdravstveni pregled i gde ga možete obaviti saznajte u nastavku teksta.

Državno ili privatno – gde obaviti zdravstveni pregled?

Ukoliko planirate da obavite godišnji sistematski pregled, sigurno se pitate koje je najbolje mesto da to učinite. U teoriji, sve što želite možete proveriti i državno i privatno.

Ukoliko se odlučite za prvu opciju, potrebno je da zakažete termin kod svog izabranog lekara i od njega dobijete upute za sve provere koje su vam potrebne. Nakon toga, odlazite u institucije u koje ste upućeni i tamo obavljate nepohodne preglede i analize.

Međutim, ovaj proces često ume da bude dosta dugotrajan, te se danas sve veći broj ljudi odlučuje da sistematski pregled obavi u nekoj od privatnih zdravstvenih ordinacija.

Ukoliko želite da uštedite vreme i sve obavite u istom danu, naš savet je da godišnju proveru vašeg zdravstvenog stanja obavi tim internista u Novom Sadu. Odaberite privatnu zdravstvenu ordinaciju koja pruža celokupne specijalističke i internističke usluge i obavite sve preglede i analize na jednom mestu.

Šta podrazumeva kompletan zdravstveni pregled u Novom Sadu?

U zavisnosti od pola, starosti i ustanove u kojoj se obavljaja, kompletan zdravstveni pregled se razlikuje. 

Nakon 20. godine preporučuje se da radite kvnu sliku i EKG barem jednom u dve godine, kao i opšti fizikalni pregled, a ženama se preporučuje pregled dojki jednom godišnje i pregled materice jednom u 3 godine.

Osnovi paket za ljude do 40 godina starosti podrazumeva laboratorijske analize kao što su kompletna krvna slika sa leukocitnom formulom, sedimentacija, glukoza, holesterol, trigliceridi i pregled urina.

Takođe, tu su i opšti lekarski pregled, EKG i ultrazvuk abodomena, kao i pregled oftamologa. U paket za žene ulazi i ginekolološki pregled i ultrazvuk dojki, dok paket za muškarce uključuje i urološki pregled.

Nakon 60. godine preporučuje se redovan odlazak kod kardiologa, EKG i ultrazvuk srca, ispitivanje sluha kao i ostali pregledi koji zavise od zdravstvenog stanja pojedinca. 

Kada su u pitanju deca, bebe i trudnice, takođe postoje određeni pregledi koji se njima preporučuju i zavise od starosti dece i meseca trudnoće. 

Na primer, pregled dece po završetku predškolskog, kao uslov za upis u osnovnu školu podrazumeva merenje visine i težine, provera da li su redovno primane sve potrebne vakcine (Tetraxim i Priorix), pregled pedijatra koji ih po potrebi upućuje kod oftamologa, otorinolaringologa, stomatologa, ortopeda i fizijatra.

Lekar u belom mantilu

Kako se pripremiti za sistematski pregled?

U zavisnosti od pregleda koji ćete obaviti, zavisi i način na koji ćete se pripremiti za njega.

Ukoliko radite ultrazvuk gornjeg abdomena potrebno je pripaziti na ishranu nekoliko dana pre pregleda. Nemojte konzumirati gazirana pića i jesti hranu koja se teško vari i dovodi do nadutosti stomaka kao što je pasulj, kupus ili grašak, a 6 sati pre pregleda dozvoljeno je piti vodu. Za ultrazvuk donjeg abdomena potrebno je da pred pregled popijete nekoliko čaša vode, kako bi bešika bila puna.

Kada su u pitanju laboratorijske analize, kako bi rezultati bili pouzdani neophodno je da veče pred pregled jedete laganu hranu, a nakon 20h samo da pijete vodu, čajeve i ostale tečne napitke. Kako se preporučuje da krv vadite ujutru, pre dolaska u laboratoriju nemojte ništa piti ni jesti.

Za analizu urina potrebno je skupiti prvi jutarnji uzorak, po mogućstvu nakon 8 sati mirovanja i najmanje 4 sata nakom poslednjeg mokrenja.

Pri dolasku kod lekara sa sobom ponesite stare laboratorijske rezultate, kao i medicinske izveštaje, kako bi lekar mogao da ih uopredi i proceni vaše trenutno zdravstveno stanje.

 Redovni pregledi su način da očuvate svoje zdravlje i kvalitet života, pa za njih uvek treba izdvojiti vreme i novac. Nadamo se da ste čitanjem ovog teksta uvideli važnost obavljanja redovnih zdravstvenih pregleda, te da ukoliko to niste do sada činili počnete sa redovnim proverama svog zdravstvenog stanja.

Autor:

Travelist