Izleti u okolini Niša: 5 ideja za nezaboravno vikend putovanje

Magazin Vodič kroz Srbiju

Jug Srbije je jedan od krajeva naše zemlje čiji prelepi predeli kriju mnoge netaknute prirodne atrakcije koje mogu ponuditi ispunjen i lep odmor.

Niš, najveći grad ove oblasti i treći najveći grad u Srbiji, ima dugu i zanimljivu istoriju, a u antičko doba bio je značajni vojni i administrativni centar Rimskog carstva. Ukoliko izaberete Niš kao polaznu tačku za vaše izlete po Južnoj Srbiji, moći ćete da posetite važna kulturna i istorijska mesta u samom gradu, ali i mnogobrojne prirodne lepote njegovog okruženja.

Ako su vam potrebne ideje i predlozi za interesantna mesta u okolini Niša koja možete obići na svom putovanju – za vas smo u nastavku sumirali nekoliko lokacija koje mogu pružiti nezaboravni odmor u okruženju Niša. Nastavite da čitate i saznajte više o tim destinacijama!

Stara planina

 #1 Planine – Stara planina i Suva planina

U blizini Niša nalaze se dve velike planine do kojih možete doći autobusom ili sopstvenim prevozom. Kada je u pitanju sopstveni prevoz, zgodna opcija za one koji ne žele ići na putovanje svojim kolima može biti usluga rent a car, tj. vozila za iznajmljivanje. Na ovaj način ćete jednostavno moći da obiđete bilo koju lokaciju u Srbiji, ali i šire. 

Stara planina, drugačijeg naziva Balkan, planinski je venac čiji se najveći deo zapravo nalazi u susednoj Bugarskoj. Ona je najviša i najrasprostranjenija Karpatsko-balkanska planina, sa dužinom od 530km i najvišim vrhom Botev od 2375 metara nadmorske visine. 

Zbog svog karakterističnog biljnog i životinjskog sveta, velikog broja izletišta, planinarskih domova i skijališta, Stara planina je turistički veoma popularna. U zimskom periodu na njoj možete posetiti neki od skijaških centara, dok je u toplijim periodima godine ona idealna destinacija za istraživanje brojnih vrhova, vidikovaca, rezervata prirode, vodopada, klisura i kanjona.

Još jedna zanimljivost Stare planine je njena čuvena kuhinja. 

Hrana koja se na ovom mestu pravi od prirodnih sastojaka, svakako je nešto što treba iskusiti ako posestite ovu planinu, a neki od specijaliteta su peglana kobasica, belmuž i prepržolj.

Suva planina je, s druge strane, značajno manja, a u geografskom smislu takođe  pripada Karpatsko-Balkanskim planinama. Od Niša je udaljena samo 17km, a njen najviši vrh je Trem sa visinom od 1810 metara nadmorske visine. Smatra se da njeno ime potiče od krečnjačkih stena koje slabo propuštaju vodu, a od kojih je u najvećoj meri sastavljena. 

Karakteristična je po uspravnim stenama koje se nalaze sa severne strane i zbog kojih ju je Jovan Cvijić nazvao ‘Alpima na jugu Srbije’. Na ovoj planini možete poseti izletište Bojanine vode koje zimi postaje skijaška staza. Osim toga, možete uživati u različitim pešačkim turama, poseti manastirima i jezerima.

#2 Klisure – Sićevačka  i Jelašnička klisura

Sićevačka klisura predstavlja deo doline reke Nišave, a nalazi se između Suve planine i Svrljiških planina. U ovoj klisuri možete odmoriti uz blagodeti netaknute prirode, ali i baviti se aktivnostima poput raftinga, kajakinga, paraglajdinga, lova, ribolova, alpinizma i planinarenja. U mestu Sićevo održava se likovna kolonija koju je 1905. godine osnovala Nadežda Petrović, a od 1991. godine i književna kolonija.

Jelašinačka klisura je manje dužine i deo je doline Jelašinačke reke. Nalazi se između Niške kotline i Bojaninih voda, a široka je samo 30m. Zbog svojih prirodnih vrednosti i endemskih vrsta biljaka koje su na njenoj terioriji pronađene, od 1995. godine ima status prirodnog parka pod zaštitom. U prelepoj prirodi koja okružuje ovu klisuru možete se baviti vožnjom bicikla, planinarenjem ili alpinizmom.

#3 Đavolja varoš

Đavolja varoš je spomenik prirode koji je svakako vredan prelaska puta od 90km, koliko je ovo mesto udaljeno od Niša. Nalazi se na Radan planini, u blizini Kuršumlije i zapravo sadrži dva retka prirodna fenomena – zemljane figure i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

U Đavoljoj varoši se nalazi više od dvesta zemljanih figura ili kula koje na vrhovima imaju kamene kape, a visoke su između 2-15 m. Oni su nastali delovanjem erozije na rastresito zemljište, a pre nekoliko miliona godina je ovo područje bilo središte jakih vulkanskih aktivnosti. 

Izvor ‘Đavolja voda’ nalazi se u blizini zemljanih kula i specifičan je po svojoj hladnoj, ali izuzetno kiseloj vodi. U njegovoj blizini, 400m nizvodno, nalazi se drugi specifičan izvor naziva ‘Crveno vrelo’ koji je manje kiseo, ali zbog oksidacije velike količine gvožđa koga voda sadrži ima crvenu boju.

Zbog svojih neobičnih karakteristika i mističnog izgleda, ovaj kraj je u narodu prozvan Đavolja varoš, a o njegovom poreklu je među ljudima nastalo i nekoliko legendi. Ova turistička atrakcija je proglašena za prirodno dobro od izuzetnog značaja i pod zaštitom je države.

Đavolja varoš

#4 Cerjanska pećina  

Prema veličini, ovo je druga pećina u Srbiji, iako je tek pre nekoliko godina napravljen centar za posetioce u okviru nje. Cerjanska pećina spada u spomenike prirode pod zaštitom i nalazi se na 14km udaljenosti od Niša i u širem području izletišta Kamenički vis. Prema reci koja u nju ponire, u narodu je prozvana Provalija.

Ukupna dužina ove pećine je 7.149km. U njoj se nalazi predivan pećinski nakit i dvorane visine od 15 do čak 40m. Specifična je po heliktitima – pećinskom nakitu koji se formira i visi u svim pravcima. Cerjanska pećina je hidrološki aktivna, pa se u njoj nalaze manja jezera i bare, a prema proceni geologa nastala je pre više od 2 miliona 

#5 Niška Banja

U neposrednoj blizini Niša, na samo 10km udaljenosti, nalazi se Niška Banja. Odlike ove banje su umereno-kontinentalna klima, termomineralne vode, prirodno mineralno blato i lekoviti gasovi. Zato je ovo mesto odličan izbor za izlet ukoliko želite relaksaciju i pravi odmor.

Blagodeti Niške Banje su poznate vekovima, pa je tako prema određenim podacima, prvo naselje na ovom prostoru postojalo u doba Kelta. Takođe, lekovita svojstva ove banje su bila poznata i Rimljanima koji su živeli u tadašnjem Naisusu i Medijani, te je u 2. veku nove ere glavno vrelo kaptirano. Zanimljivo je da se upravo ta kaptaža koju su oni izveli, koristi i danas.

Osim odmaranja i lečenja, u Niškoj Banji možete uživati i u različitim sportskim aktivnostima, kao što su tenis, fudbal, jahanje na otvorenom i u zatvorenom, paraglajding, vožnja džipovima, moto-kros, splavarenje Nišavom i slično.

Sigurni smo da ćete u okruženju Niša i njegovoj bogatoj ponudi, sigurno pronaći ono što vam najviše odgovara kako bi vaše vikend putovanje bilo nezaboravno!

Autor:

Travelist