Kako da napravite originalne slike na putovanjima?

Magazin Zanimljivosti

Fotografije nastaju iz želje da se zabeleže pejzaži za pamćenje, “uhvate” emocije i sačuvaju važni trenuci. One su tu da ispričaju priču, da drugima pokažu kako ste se osećali u određenom trenutku, ali i da prikažu zanimljiv kadar sa putovanja.

Zato je važno da budu što kvalitetnije i originalnije. Mi vam predstavljamo nekoliko trikova pomoću kojih ćete napraviti jedinstvene fotografije i oduševiti prijatelje, prikupiti “lajkove” na društvenim mrežama i sačuvati trenutke sa putovanja.

Žena sa šeširom na vidikovcu iznad krovova slika fotoaparatom

Stajling – budite originalni i upečatljivi  

Kada je reč o odabiru odeće za fotografisanje, cilj nije da imate skupu i brendiranu garderobu, već da nosite nešto autentično i upečatljivo. To mogu biti moderne ženske čarape, šešir ili neka zanimljiva marama. Igrajte se bojama, dezenima i kombinacijama. 

Ukoliko planirate fotografisanje u šumi punoj opalog lišća, zemljani tonovi kao što su braon, oker, zelena i narandžasta odličan su izbor za vašu odevnu kombinaciju. Sa druge strane, ako znate da idete u restoran kineske hrane gde će vas dočekati šareni zidovi, trudite se da budete u jednostavnoj odeći koja ostavlja snažan utisak.

Emocije – osmeh je najbolji adut 

Nekada je teško pokazati iskrenu emociju na slikama, posebno ako se slikate već 15 minuta u istoj pozi, a iza vas je red ljudi koji čekaju da se fotografišu pored istog lokaliteta. Zato je vežbanje poze ispred ogledala kod kuće još jedan dobar način da budeti spremni na vreme. 

Takođe, na internetu možete pronaći bezbroj trikova za poziranje, koji odgovaraju vašoj figuri. Najvažniji savet je – napravite pauzu i uživajte u trenutku! Kada vam je energija ponovo na maksimalnom nivou, vreme je za širok i iskren osmeh ispred objektiva.

Lokacija – ne morate da putujete daleko 

Verovatno vam se desilo da dok listate objave na društvenim mrežama, pomislite da je fotografija vašeg prijatelja nastala daleko izvan granica Srbije, na ostrvu, u egzotičnim krajevima ili nekoj metropoli. Međutim, kada pogledate lokaciju, shvatite da je napravljena upravo u našoj zemlji.

Srbija nudi mnoštvo opcija za putovanje, a samim tim i za originalne fotografije sa putovanja. Naravno i ovde treba biti istraživački nastrojen i proveriti koje sve znamenitosti nudi određen lokalitet. Predloga za obilazak je mnogo, nećete pogrešiti gde god da se uputite. Budite radoznali, biće vam zanimljivije!

Kadar – nemojte se plašiti da izađete iz okvira

Verovatno ste na društvenim mrežama videli mnoštvo sličnih, čak istih fotografija sa određenih lokaliteta. Savet je da izbegavate ustaljene kadrove. Izađite iz okvira i promenite ugao posmatranja.

Čučnite, sedite na travu, popnite se na najvišu tačku u blizini, oduševićete se rezultatima koje dobijete. Neke od najboljih fotografija nastaju u pokretu, pa možete zamoliti vašeg saputnika da vas uslika dok pešačite planinskim putevima ili šetate ulicama grada.

Žena sedi na travi i gleda na more i planine

Oprema za fotografisanje – istražite sve opcije na raspolaganju

Bilo da posedujete fotoaparat ili mobilni telefon predlažemo vam da pre odlaska na putovanje istražite sve opcije koje vam uređaj pruža. Većina mobilnih telefona danas ima opciju portrait mode koja je odličan izbor ukoliko želite da postignete efekat zamućene pozadine.

Na google play-u možete pronaći mnoštvo besplatnih aplikacija za obradu fotografija – Snapseed, Picsart, VSCO, i td. Ove aplikacije nude mnoštvo opcija za regulisanje kontrasta, boja, osvetljenja i drugih efekata. Naravno, kada se upustite u neku zahtevniju avanturu, kvalitetan telefon je prednost i pružiće vam još bolji ugođaj. 

Osvetljenje – uhvatite zrake sunca 

Za kvalitetnu fotografiju važno je da uhvatite što više prirodne svetlosti. Predlažemo vam da ustanete rano i osim uživanja u jutarnjem suncu, praznim ulicama i trgovima, imaćete priliku da napravite slike sa odličnim intezitetom boje, kontrastom i čistinom detalja. 

Da li ste čuli za termin golden hour? To je najbolje vreme za fotografisanje. Golden hour se javlja dva puta dnevno, neposredno posle izlaska i pre zalaska sunca. Tada je sunčeva svetlost mekša, a samim tim optimalna za fotografisanje. Sunce je vaš najbolji prijatelj, ali vam isto tako može biti i neprijatelj, pa nekada u potpunosti može da sakrije glavne elemente na fotografiji. Koristite ga pametno! 

Srećan put!

Kao što možete videti, nije teško napraviti originalnu fotografiju. Sve što vam je potrebno jeste malo istraživanja uz jutarnju kafu nekoliko dana pre putovanja. Kao rezultat toga dobićete zadovoljstvo kada nakon nekog vremena gledate svoje fotografije sa putovanja.
Nadamo se da vam je ovaj tekst dao ideje kako da napravite fotografije koje će vam uvek izmamiti osmeh na lice i mislima vratiti na mesto na kojem su nastale. Povrh svega, ipak je najbitnije da uživate u momentima provedenim na putu. Zato spakujte kofere, stavite osmeh na lice i spremni ste za put!

Autor:

Travelist