Znamenitosti Kopaonika koje treba obići

Magazin Vodič kroz Srbiju

Kopaonik je najpopularnija srpska planina i omiljeno mesto za zimovanje brojnih ljudi, kako iz zemlje tako i iz inostranstva. Razlog za to leži, kako u sjajnom sadržaju i ponudi turističkog centra, tako i u impresivnim prirodnim lepotama, koje potpuno očaravaju sve posetioce. Ova planina nudi pregršt sadržaja za sve one koji žele kvalitetno da provedu svoje vreme i maksimalno uživaju tokom odmora.

Svako ko je bar jednom otišao na Kopaonik mogao je da uvidi da ova planina ne predstavlja samo vrhunski ski centar, već je to mesto na kojem možete uživati i tokom letnjih dana i upoznavati se sa njenim znamenitostima i predivnim predelima. Ne morate da brinete gde ćete se smestiti, jer Kopaonik obiluje brojnim smeštajnim kapacitetima i velelepnim hotelima u kojima ćete uživati. 

Jedno od najpopularnijih mesta za boravak jeste hotel Kraljevi Čardaci, okružen velelepnom prirodom i smešten u samom Naionalnom parku Kopaonik. Sjajna baza za uživanje na planini i obilazak svih njenih znamenitosti. 

Zato vam u nastavku teskta predstavljamo koje su to najpopularnije znamenitosti Kopaonika, koje nikako ne bi trebalo da zaobiđete, ako odlučite da posetite Kopaonik.

Pogled na vrh žičare na Kopaoniku

#1 Nacionalni park Kopaonik i Pančićev vrh

Svakako jedna od najatraktivnijih znamenitosti Kopaonika jeste istoimeni nacionalni park, koji je zaštićen zakon, kako bi populacija biljnog i životinjskog sveta mogla slobodno da uživa u svom prirodnom staništu. U okviru nacionalnog parka nalazi se i Pančićev vrh, kao i nepregledna površina zelenila i šuma, koja oduševljava sve istinske ljubitelje prirode.

Pančićev vrh dobio je svoj naziv po čuvenom srpskom naučniku Josifu Pančiću, čija je želja bila da posle smrti počiva baš na Kopaoniku, planini čijim se lepotama posebno divio. Tu je sagrađen i njegov mauzolej, što takođe predstavlja jednu od posebnih znamenitosti ovog predela. 

#2 Jelovarnik – najviši vodopad u Srbiji

Najviši vodopad u Srbiji, sa visinom od čak 71 metar, jeste vodopad Jelovarnik. Ovo impresivno čudo prirode nalazi se skriveno u šumi na 1116 metara nadmorske visine, u okviru Nacionalnog parka Kopaonik. Vodopad ima tri kaskade i proglašen je za prirodni rezervat. 

Vodopad je veličanstven i jedinstven ne samo zbog svoje grandioznosti već i zbog upečatljive lepote. Svakog ko odluči da poseti Jelovarnik sigurno će ostaviti bez daha bistra reka svetlo zeleno-plave boje, koja sa oko sedamdeset metara visine slobodno pada. Ovo skrovito okruženje idealno je za odmor, uživanje i relaksaciju jer pruža neobjašnjivi mir i spokoj. 

#3 Dolina jorgovana – istorijski predeo unikatne lepote

Ljubičasti cvetovi jorgovana

Ibarska dolina smatra se jednom od najlepših u Srbiji, i obuhvata predeo od Kosovske Mitrovice do Kraljeva. Osim toga, ovo je istorijski veoma značajan predeo s obzirom na to da su baš tu postavljeni temelji srpske srednjevekovne države, gde je ponikao stari grad Ras, ali i mnogobrojni pravoslavni manastiri kao što je manastir Žiča, Studenica, Sopoćani…

Pored istorijske vrednosti, posebnu lepotu dolini Ibra daju jorgovani, koji predstavljaju svojevrsno sećanje na Jelenu Anžujsku – francusku princezu i srpsku kraljicu. Jorgovani cvetaju svakog proleća i ogromna su turistička atrakcija zbog simbolike koju nose, a svi oni koji se zateknu u ovom predelu u jeku cvetanja jorgovana ostaju bez daha od veličanstvenog prizora.

#4 Svetilište Metođe i intrigantne pećine

Pećine su same po sebi atraktivna znamenitost, međutim ukoliko se u okviru njih nalazi i svetilište, kao što je slučaj sa Svetilištem Metođe, onda to ovaj lokalitet na Kopaoniku čini pravim mamcem za sve turiste. Pećina se nalazi ispod litice, a do nje je moguće stići kanjonom ili strmim kozjim stazicama.

Pećina se nalazi na visini od 1450 metara nadmorske visine, a ono što je posebno krasi jeste činjenica da se na njenim zidovima nalaze freske svetaca, kao i slika Bogorodice. Ova destinacija je upečatljiva jer se tu nalazi i gejzir, koji je visok nekoliko metara i koji izbacuje mlaz vode u visinu.

Ovo su samo neke od karakterističnih znamenitosti Kopaonika u kojima možete uživati ako se odlučite da posetite ovu srpsku planinu. Postoji još pregršt lokaliteta koji krase Kopaonik, pa nema razloga da se već ove godine ne upustite u avanturu njihovog otkrivanja. Kopaonilk čeka na vas! 

Autor:

Travelist