Kako se pripremiti za daleka putovanja sa bebom

Magazin Saveti za putovanja

Porodična putovanja su poprilično zahtevan poduhvat čak i kada je reč o letovanju u komšiluku ili odlazak na planinu tokom zime. Međutim, ukoliko želite da posetite neku daleku destinaciju, vaše putovanje sa bebom će se pretovriti u pravu avanturu.

Majka drži svoju bebu

Obilazak daleke destinacije sa bebom je putovanje koje sa sobom nosi puno izazova, ali to ne znači da treba odmah da odustanete. Pripremite se za sve situacije tako što ćete krenuti da se informišete o mogućnostima  putovanja sa bebom. S tim u vezi, pripremili smo smernice koje vam mogu biti od koristi.

Dobro istražite željenu destinaciju pre nego što se odlučite 

Kako biste znali da li ste spremni na izazov koji vas čeka, morate prvo da odredite gde ćete putovati. Nije svaka daleka destinacija nepristupačna, češće sami stičemo takav utisak jer su nam egozitčne destrinacije geografski daleko. Zato dobro istražite mesto koje želite da posetite.

Kakva je klima, da li sklona naglim padovima i skokovima temperatura koje bi škodile bebi, kakav tip smeštaja vam je na raspolaganju, da li ima sadržaja za najmlađe, samo su neka od pitanja koja treba da postavite. Svoje bebe ili malu decu nećete voditi na avanturistička putovanja, ali su zato neke destinacije, poput Jugoistočne Azije i Južnog Pacifika, sasvim prikladne.

Kako u avion sa bebom 

Daleke destinacije podrazumevaju putovanje avionom. Većina avio kompanija za bebe do dve godine ne naplaćuje posebnu kartu. Ne zaboravite da ponesete bebino omiljeno ćebence ili možete da smestite bebu u maramu za nošenje, kako će je vaše naručje smiriti, a vama će ruke biti slobodne.

Ukoliko možete izaberite vreme puta koj se poklapa sa vremenom u kome bi vaša beba spavala. Raspitajte se o pravilima aerodroma i avio kompanija kojima putujete u vezi sa ručnim prtljagom. Bilo bi idealno da u ručni prtljag smestite i kolica. Ona moraju imati određenu težinu i dimenzije, pa nabavite ili pozajmite kompaktna i lagana kolica koja se mogu smestiti u ručni prtljag.

Deca se igraju u vodi

Pametno se pakujte i ponesite sve što vam je neophodno

Ako ste dobro uradili domaći zadatak i raspitali se o destinaciji na koju idete, znaćete šta vas čeka kada odete tamo, i shodno tome ćete se i pakovati. Odlična ideja je lista stvari koje su vam neophodne za put, jer ćete njih morati obavezno da ponesete.

Pripremite slojevite kombinacije za bebu, jer će vrlo verovatno doći do menjanja temperaturnih uslova što će prouzrokovati različite bebine reakcije. Ako vaša beba koristi određenu adaptiranu formulu mleka, ponesite sa sobom dovoljne količine za ceo period. Nemojte se oslanjati na to da ćete naći isti proizvod na dalekoj destinaciji.

Isto važi sa bilo kojom vrstom prehrambenog ili kozmetičkog proizvoda koji vam je neophodan za bebu, a niste sigurni da li ga možete pronaći na dalekoj destinaciji – jednostavno ga ponesite sa sobom.  Praktično je da ponesete kengur i/ili kišobran kolica u kojima bebe i mala deca mogu spavati, biti pokriveni u slučaju velikog sunca ili kiše,

Ne zaboravite prvu pomoć

Gde god da putujete, sa sobom nosite osnovnu priručnu apoteku. U njoj bi trebalo da se nalazi lek za spuštanje temperature, antihistaminik za decu koja imaju alergije, komplet za prvu pomoć, kapi za nos, kapi za oči, probiotik, toplomer, kao i obaveznu terapiju ako je beba ima.

Uz sve to, ne zaboravite da spakujete i zdravstveno osiguranje koje ćete obezbediti pre puta, i dobro se raspitajte šta vam je sve njime pokriveno. Osim toga, poželjno je da se raspitate i o lokalnim ambulantama na destinaciji koju posećujete kako biste bili spremni u slučaju da zatreba.

Priprema je bitna za svako putovanje, samo je u neku ruku naglašenija i traži više odgovornosti onda kada putujete sa jednim malim bićem. Ipak, to ne treba da vas obeshrabri da se upustite u ovakvu avanturu, i kreirate divne uspomene sa egzotične destinacije za odmor sa svojim najmlađim članom posade.

Autor:

Anica Petković