Let privatnim avionom – koliko košta i drugi detalji

Magazin Saveti za putovanja

Putovanje privatnim avionom je definitivno tip najluksuznijeg avionskog transfera. U pitanju je ponuda koja je idealan izbor za putnike kojima je komfor prvi na listi prioriteta.

privatni avion na aerodromu

Avio kompanije koje u svojoj ponudi usluga imaju iznajmljivanje aviona, imaju posebno regulisane protokole organizovanja leta privatnim avionom koji će omogućiti najefikasnije putovanje.

Ukoliko se dvoumite da li je vreme da nadogradite svoju investiciju u tip transporta koji će vam obezbediti hedonistički ugođaj koji se pamti ceo život, u daljem tekstu se uverite zašto za privatne letelice tvrde da su sinonim za prestiž. 

Zašto se pojedinci odlučuju da zakupe privatni avion?

Iako postoji ubeđenje da je putovanje privatnim avionom rezervisano samo za najimućnije, zavisno od vaših potreba – ovo može biti isplativ način putovanja koji osigurava maksimalnu privatnost i bezbednost

Iznajmljivanje privatnog aviona za putovanje omogućava da svaki detalj puta bude organizovan baš prema vašim željama i potrebama: od izbora tačnog trenutka letenja, pa do kontrolisanja najdetaljnijih elemenata iskustva leta.

Ovakvo putovanje možete da organizujete u najkraćem vremenskom roku, s obzirom da je dovoljno da na aerodrom pristignete svega petnaestak minuta pre samog poletanja. Potrebna vam je samo ispravna putna isprava, koju uz pomoć molbe za hitno izdavanje pasoša, možete dobiti kroz samo 48 sati.

Za razliku od komercijalnih letova prve i biznis klase, troškovi leta privatnim avion su fiksni – bez potrebe doplate za dodatni prtljag i slično. Zavisno od modela i veličine aviona, cena iznajmljivanja aviona će varirati, pa će pravi izbor aviona prilagoditi troškove putovanja vašim potrebama i mogućnostima.

Luksuzni mali avioni su, takođe, sjajan izbor i za obeležavanje specijalnih prilika na nekonvencionalan način. Ovaj statusni simbol u svetu putovanja će impresionirati apsolutno svakoga.

privatni avion u letu

Koje su prednosti putovanja privatnim avionom?

Uprkos visokim troškovima, let privatnim avionom nudi mnogobrojne pogodnosti za svoje putnike, koje su za avio kompanije neizvodljive u uslovima komercijalnih letova. Zato je zakup aviona, pojedincima, opcija u koju vredi uložiti.

Oslovna prednost je svakako to što je let privatnim avionom daleko najbrži način putovanja. Vreme je ograničeni resurs i za mnoge ima veću vrednost od novca, pa je putovanje koje štedi vreme višestruko isplativija finansijska odluka.  

Vreme leta zavisi isključivo od modela aviona i udaljenosti rute, dok sve bezbednosne procedure na aerodromima, koje uključuju čekanje u redovima i oduzimaju mnogo vremena – preskačete. 

Putovanje privatnim avionom je takvo da ne birate jednu od dostupnih ponuda turističkih agencija, već avio kompanija kroji personalizovanu ponudu prema vašim potrebama. Slobodni ste da zakažete raspored letenja privatnim avionom kako i kada vama odgovara.

Maksimalnu fleksibilnost putovanja, i to bez obzira da li se radi o manje ili više udaljenom odredištu putovanja, omogućavaju mnogobrojne opcije modela aviona za zakup na tržištu. 

Ne morate da brinete ako je potrebno da se raspored hitno promeni – let privatnim avionom će biti preusmeren ili odložen kada jednostavno obavestite posadu o vašim planovima.

Privatni avioni su opremljeni najnovijom tehnologijom, a enterijer uglavnom podseća na luksuzne hotele. Sam let će, dakle, zavisno od svrhe vašeg putovanja, biti idealna prilika za odmor i čitanje omiljene knjige, ali i neometani rad.

Za koga je let privatnim avionom najbolji način za putovanje?

Let privatnim avionom je pristupačan široj populaciji nego što možda mislite. Česti korisnici avionskog saobraćaja – najčešće u poslovne svrhe, rado plaćaju udobnost koju nudi let privatnim avionom.

Usluge letenja privatnim avionom su idealan izbor za one koji u vazduhu provode veliki deo vremena, a kupovina aviona im nije dostupna ili željena opcija.

Radi se o profesionalnim sportistima i zaposlenima kompanija najrazličitijih delatnosti koji imaju potrebu da putuju avionom na udaljene destinacije čak više puta nedeljno. 

Putnicima kojima je minimalno trošenje vremena na put imperativ pri organizaciji putovanja, prednosti direktnog leta koje nudi let privatnim avionom su najadekvatnije rešenje.

Avio kompanije garantuju nenadmašiv stepen komfora koji najam aviona pruža korisnicima, kao i da će njihov zadatak da se pobrinu da vaše putovanje protekne bez i jedne brige – biti ispunjen bez greške.

Iznajmljivanje privatnog aviona za putovanje je definitivno najbezbedniji način transporta. Zato je let malim avionom, u kom ste tokom leta sami ili u društvu tek nekoliko vaših poznanika, postao posebno popularan tokom 2020. godine i pandemije korona virusom.

Pomenute prednosti leta privatnim avionom ga čine idealnim i za porodična putovanjasa bebama, decom ili tinejdžerima. Deca mogu imati potpun ugođaj koji je u skladu sa njihovim uzrastom, tako da vaše porodično putovanje protekne bez trunke stresa, čak i kada putujete na udaljene destinacije.

poslovna žena u privatnom avionu

Do kojih destinacija možete da letite privatnim avionom?

Zakup privatnog aviona je zapravo jedini način da se dopre do određenih destinacija.

Na nekim odredištima je nemoguće sleteti uobičajeno velikim avionom namenjenim za komercijalne letove, dok je privatnim avionima za sletanje dovoljna kraća aerodromska pista. 

Takođe, nekada su granice, kao tokom ograničenja usled pandemije, otvorene samo za privatne avio-kompanije. Tako je privatni avion do Crne Gore u jednom periodu prošle godine bio jedini dostupan način putovanja bez obaveze izolacije u trajanju od 14 dana.

Dakle, destinacije do kojih možete da doletite privatnim avionom su one do kojih želite da letite.

Troškovi privatnog leta: Koliko košta iznajmljivanje aviona?

Let privatnim avionom svakako spada u najprestižnije vidove transporta, pa samim tim i ne najekonomičnije. Međutim, nekada je cena letenja privatnim avionom jednaka ceni karata za let prvom klasom.

Cena iznajmljivanja privatnog aviona varira u odnosu na uslove na tržištu tokom vremena. U proseku, cena leta privatnim avionom iznosi od dve do deset hiljada dolara po satu letenja.

Troškovi će se razlikovati u odnosu na model aviona i njegove karakteristike, ali i udaljenost destinacije do koje letite.

Ako se pitate koliko košta litar goriva za avion – njegova cena zavisi od vrednosti nafte na tržištu. Pa je tako tokom protekle godine zabaležen pad cene goriva za avione od januara do maja.

Iznajmljivanje privatnog aviona je zasigurno najjeftiniji način da letite privatnim avionom, jer je za kupovinu privatnog aviona potrebno izdvojiti od tri do sto miliona dolara.

Kako da odaberete privatni avion i ostvarite najbolju ponudu?

Kako postoji mnogo činioca koji utiču na krajnje troškove, na cenu leta privatnim avionom značajno možete uticati svojim izborom aviona: što je avion veći – veći su i troškovi iznajmljivanja.

Naravno, iz istog razloga je dobro i da se raspitate o aktuelnim nabavnim cenama aviona, kao i potražnji istih na tržištu, jer su to varijable koje formiraju cenu koja bi vam bila naplaćena za njihovo iznajmljivanje.

Na osnovu istraživanja možete primetiti da će stariji modeli aviona biti pristupačniji za zakup. Međutim, oni će imati i veću stopu potrošnje goriva, pa je potrebno pažljivo izračunati krajnje troškove kako ne biste napravili grešku.

Stariji modeli aviona su, svakako, štedljiv izbor za kraća putovanja.

Iako je cena iznajmljivanja privatnog aviona, kad je u pitanju različita količina pritljaga – ista, troškovi će biti veći ukoliko želite poseban ugođaj putovanja – hranu, piće ili nešto treće poput brojnije posade tokom samog leta. 

Kada se odlučite za let privatnim avionom, treba da računate i na troškove naknada za sletanje. Vrednost računa ovih usluga se razlikuje od aerodrome do aerodroma, zavisno od stope prometa.

Ako vam sistem formiranja cene iznajmljivanja aviona zvuči komplikovano – nema potrebe da brinete. O planu leta i vašim potrebama se možete detaljno konsultovati sa stručnjacima avio kompanije koja vam pruža usluge rentiranja.

Privatan let: Bezbedno putovanje avionom u doba korona virusa

Tokom 2020. godine, otkako je situacija pandemije korona virusom globalno počela da dirktira životnim uslovima, promenili su se i uslovi putovanja. Usled želje da budu zaštićeni, pojedinci koji su morali da putuju, su pronalazili što sigurnije načine da to i učine.

Iako se privatni avioni pridržavaju istih sigurnosnih propisa kao i komercijalno vazudohoplovstvo, tokom pandemije je tržište iznajmljivanja privatnih aviona doživelo ekspanziju.

Posebno iz zdravstvenih razloga, došlo je do rasta interesovanja za iznajmljivanje privatnih aviona, upravo jer je privatni avion jedan od najsigurnijih prevoznih sredstava.

Takođe, usled pada cene nafte – pad cene goriva za avione je omogućio iznajmljivanje aviona pristupačnijim, pa je, na primer, privatni avion do Crne Gore bilo moguće zakupiti za svega par hiljada evra.

Epidemiološka situacija je mnoge sprečila da gaje svoju ljubav prema putovanjima lutanjem po svetu. Ako ste jedan od srećnika koji su u potrazi za novim iskustvima širom sveta, nadamo se da ste u ovom tekstu pronašli interesantne informacije koje će vas inspirisati da vaše naredno putovanje bude nezaboravno iskustvo.

Autor:

Ivana Rakić