Šta je medicinski turizam?

Magazin Zanimljivosti

Medicinski turizam se organizuje u cilju lečenja, ali i razmene novih znanja iz oblasti medicine, što često podrazumeva putovanje u razvijene naučne centre. Nekada je medicinski turizam podrazumevao isključivo putovanje pacijenata u cilju dobjanja tretmana, dok je danas to i mesto gde se sastaju doktori, istraživači, svetski mediji i političari. 

Pomak u medicinskom turizmu tiče se niskih troškova lečenja, prevoza i smeštaja, kao i onlajn informacija o raspoloživim terapijama i lekovima. Iako se prestonica Srbije ne nalazi na listi najboljih centara kada je u pitanju ova unosna delatnost, Beograd ima dobre specijalističke ordinacije za fizikalnu medicinu, koje su u velikoj meri posećene od strane pacijenata iz raznih delova sveta. 

U daljem tekstu ćemo vas detaljnije upoznati sa tim šta sve obuhvata medicinski turizam, odnosno, kakve tipove lečenja i u kojim razvijenim zemljama možete da očekujete, kao i o rizicima kojma se izlažete. 

Doktor u belom mantilu sa crvenim stetoskopom

Koje sve tipove medicinskih usluga možete da očekujete?

Kada odlučute da se podvrgnete nekom pregledu ili hirurškom zahvatu, morate istražiti koje tipove usluga nude pojedine destinacije. Najveća potražnja i najposećeniji tretmani u okviru ovog turizma tiču se estetske hirurgije, transplantacije, stomatologije, ortopedije i kardiohirurgije. 

Ipak, postoji i dosta širi spektar tretmana koje nudi medicinski turizam, i to različite vrste tradicionalnih i modernih metoda lečenja. Poslednjih godina aktuealan je reproduktivni turizam, pri čemu se pacijenti podvrgavaju uspešnim metodoma oplodnje, pomoću savremene tehnologije. 

Neki medicinski centri su specijalizovani za određene vrste hirurških zahvata, a pomoću dobrih marketinških trikova se odlično reklamiraju, te su posete u stalnom porastu iz godine u godinu. Zdravstveno-turističkim dešavanjima u svetu, u velikoj meri pomažu turističke agencije, preko kojih se lako može doći do preciznih informacija o tipovima lečenja, novih metoda i otkrića.

Šta nude najpopularnije destinacije za medicinski turizam?

Kada je u pitanju zdravstveni turizam, mnoge zemlje se svake godine utrkuju za bolji plasman na tržištu, ali mi smo za vas izdvojili top pet, a to su: Indija, Brazil, Turska, Tajland i Južna Koreja. Ove zemlje je Healthy Travel Media proglasila za jedne od najboljih zemalja po pružanju među kvalitetnih medicinskih usluga i broju posetilaca.

Indija je dugo poznata po odličnom kvalitetu tretmana, povoljnim cenama lečenja i dobroj organizovanosti lekara i ostalog osoblja, jer ćete nakon dobijene dijagnoze, vrlo brzo imati zakazan termin. 

Brazil se može pohvaliti kao svetski najpoznatiji centar za plastičnu hirurgiju, ali i uglednim hirurzima, dok je Turska, poznata po prelepim letovalištima koja privlače more turista svake godine, poslednjih godina postala i ozbiljan konkuret u oblasti lečenja od raka.  

Prelepa i bogata kultura Tajlanda upotpuniće medicinski tretman van bolnice, relaksacijom u prirodi. Tajland je poznat izuzetnim stomatološkim i dermatološkim uslugama, zbog čega ga poseti 400.000 turista godišnje. 

Južna Koreja, poznata po napretku kada je reč o tehnologiji, nije ništa manje učinila i za medicinu i njen razvoj. Hirurzi specijalizovani za kičmu će vam ovde pružiti najbolju moguću operaciju i brz oporavak

Loše strane i rizici – na šta treba obratiti pažnju?

Treba da znate da postoji još mnogo zemalja koje ulažu u medicinski turizam, ali nisu sve podjednako dobre. Takođe, neke zemlje za teže bolesnike nisu dobre zbog drugačije klime, te dobro proverite sa lekarom da li se na taj način izlažete rizicima. 

Povratak u svoju zemlju posle operacije može biti rizičan. Savetujemo da se informišete o troškovima bolničke sobe nakon operacije, kako se ne bi izlagali potencijalnom pogoršanju stanja odmah nakon operacije. 

Loše strane medicinskog turizma često su povezane sa odlaskom u zemlje o kojima se pacijent nije dovoljno informisao i koje mu nisu pružile adekvatnu negu, ili pak u one gde ova delatnost nije razvijena u velikoj meri. Mnogi turisti u stranoj zemlji ne dobiju zdravstvenu pomoć koju su očekivali, što može izazvati ozbiljne komplikacije.

Kontroverzan deo ovog turizma odnosi se na zakonitost procedura, odnosno različite tretmane koji su dozvoljeni u nekoj drugoj državi, dok u matičnoj zemlji nisu. Jedan od primera za ovakvu vrstu tretmana jeste abortus, ilegalan u mnogim zemljama. 

Koliko je razvijen srpski medicinski turizam?

Srbija ima potencijal da se razvije u ovoj vrsti turizma, zbog velikog dijapazona banja, planinskih predela, kao odličnih destinacija za odmor. Međutim, potrebna su veća ulaganja, bolja promocija i više lekara koji su specijalizovani za razne oblasti. I pored toga, Srbi koji žive u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj, dolaze u Srbiju zbog različitih intervencija, posebno kad je su pitanju one iz oblasti stomatologije.  

Pored stomatoloških zahvata, Srbija je poznata po dosta jeftinijim operacijama promene pola od drugih država. Poslednjih godina u Beograd dolaze mnogi stranci, koji su većinom prezadovoljni uslugom i brzim oporavkom

I pored toga, još uvek nismo na svetskoj listi traženih zemalja kad je reč o lečenju u ostalim granama medicine, što znači da je potrebno više truda, obučenog kadra i bolja strategija za postizanje rezultata. 
U slučaju da planirate da otputujete u inostranstvo, obavezno se na vreme edukujte o svemu što destinacija u koju idete ima u ponudi, kako biste dobili najbolju moguću negu koju svet može da vam pruži.

Autor:

Anica Petković